Home » Blog » Tafel » Een kloostertafel maken met een bouwtekening

Een kloostertafel maken met een bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ik heb ondertussen al honderden artikelen geschreven waarvan er een behoorlijk aantal gingen over het maken van tafels. Eén van de meest populaire doe-het-zelf tafels ontbrak echter nog; de kloostertafel ofwel kasteeltafel. De kloostertafel dankt haar naam aan de logische verwijzing naar de van oudsher aanwezigheid in de vele kloosters verspreid over Europa. Ook nu kan je nog steeds kloostertafels in de overgebleven Nederlandse kloosters vinden. Echter gebruiken we kloostertafels tegenwoordig voor iets totaal anders en is het hip geworden om een kloostertafel in je huis of tuin te hebben.

Een kloostertafel is namelijk een icoon geworden van het zelf maken van meubels. Er zijn maar weinig meubelzaken die kloostertafels verkopen en wanneer ze dat doen, zijn ze nog ongelofelijk duur ook. Ik vind dit persoonlijk onzin, want wij Nederlanders kunnen zelf ook gewoon een kloostertafel maken waar we met plezier aan kunnen eten, lachen en werken. Daarom kan je ook middels mijn bouwtekening je eigen kloostertafel maken. Deze kloostertafel kan je, mits het hout goed onderhouden wordt, buiten en binnen plaatsen. Afhankelijk van de keuze voor een houtsoort kan je zo je eigen kloostertafel dus binnen en buiten gebruiken. Ik vertel je verderop in dit artikel precies hoe jij je eigen kloostertafel kunt maken en waar je verder nog allemaal op moet letten.

Aan de slag met je kloostertafel

Er zijn diverse houtsoorten die gekozen kunnen worden voor de bouw van je nieuwe kloostertafel. De meest populaire houtsoorten zijn doorgaans steigerhout, kersenhout, eikenhout en teak. Niet iedere houtsoort is even prettig om mee te werken en de ene houtsoort is ook duurder dan de ander. Toch zal je met eerder genoemde houtsoorten allen een prachtige kloostertafel kunnen maken.

De mooiste kloostertafel maak je naar mijn mening met steigerhout, maar natuurlijk is teak ook een uitstekende houtsoort voor het maken van een nette kasteeltafel. Vooral omdat het vrij makkelijk bewerkbare houtsoorten zijn kan je met steigerhout en teak een kloostertafel maken die je verder kunt personaliseren.

Het belangrijkste is dat je hout gebruikt dat stevig is, aangezien je waarschijnlijk ook een stevige kloostertafel wilt maken. Een kloostertafel moet sterk genoeg zijn om op te kunnen springen en dansen, dus daar is robuust en sterk hout absoluut voor nodig.

Het belang van een kloostertafel bouwtekening

Voor het maken van je kloostertafel maken we logischerwijs weer gebruik van een bouwtekening. De bouwtekening is in dit proces cruciaal omdat daar precies op is weergegeven welke afmetingen de verschillende planken moeten hebben zodat je geen planken in verkeerde lengtes zaagt. Ook is weergegeven hoe jij vervolgens de planken op elkaar moet bevestigen om je kloostertafel te kunnen maken. Hierdoor weet je precies wat er gedaan moet worden om succesvol je kloostertafel te bouwen.

Indien jij je kloostertafel van hout buiten gaat gebruiken, moet je hier diverse onderhoudsmaterialen voor aanschaffen. Afhankelijk van de gekozen houtsoort heb je te maken met verschillende onderhoudsmiddelen. Je kunt bij je lokale doe-het-zelf markt meer informatie krijgen over welke onderhoudsmiddelen jij precies nodig hebt. In dit artikel over houtsoorten kan jij ook al meer lezen over welke onderhoudsmiddelen er bij welke houtsoort horen. Zo kan jij een kloostertafel bouwen die nog langer meegaat.

Bouwtekening voor je kloostertafel

Om een kasteel- of kloostertafel te maken is een bouwtekening onmisbaar. De bouwtekening vertelt jou namelijk alles wat je moet weten over het maken van een kloostertafel. Denk bijvoorbeeld eens aan alle afmetingen en de volgorde waarop jij uiteindelijk de kloostertafel in elkaar zet. Deze informatie is cruciaal voor het bouwen van een goede kloostertafel en is alleen te vinden op de kloostertafel bouwtekening.

De kloostertafel bouwtekening is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket, net zoals tienduizend andere bouwtekeningen. Dat betekent dat er duizenden meubels te bouwen zijn met de bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket allemaal kunt vinden.

Van een prachtig houten bureau tot een eigen biljarttafel. Of misschien toch liever een boekenkast van steigerhout in combinatie met een steigerhouten tv meubel. Dit zijn enkele voorbeelden van de vele meubels die jij kunt bouwen met de bouwtekeningen uit dit bouwtekeningenpakket.

Wil je meer te weten komen over dit bouwtekeningenpakket en welke bouwtekeningen er allemaal in te vinden zijn? Lees er dan hier nog meer over!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

kloostertafel maken met kruispoot
kloostertafel maken met kruispoot

Stappenplan

Om goed aan de slag te gaan is het slim om eerst dit stappenplan door te nemen. Aan de hand hiervan en in combinatie met de bouwtekening komt het helemaal goed.

Om goedkoop je materialen te bestellen kun je het beste aan de hand van de materialenlijst op deze tekening offertes opvragen. Je zult zien dat je veel geld kunt besparen.

Een kloostertafel maken of kopen?

Twijfel je er nog over of jij een kloostertafel wilt gaan kopen of maken? Lees dan hier de voor en de nadelen van maken en kopen ten opzichte van elkaar.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis tafel bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.