Home » Blog » Tafel » De eettafel van je dromen maken

De eettafel van je dromen maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het zelf maken van meubels; je moet het maar kunnen denk je waarschijnlijk. Echter is het helemaal niet nodig om op deze manier te denken over het maken van meubels. Het is voor iedere soort klusser mogelijk om je eigen meubels te maken. De laatste paar jaar proberen steeds meer Nederlanders zelfvoorzienend zijn door meubels zoals bijvoorbeeld een eettafel zelf te maken. Ik ben enkele jaren geleden begonnen met het creëren van een compleet bouwtekeningenpakket. Met de bouwtekeningen uit dit pakket kan jij van alles maken, of het nu om meubels gaat of om andere objecten. Een eettafel is één van de vele meubels die jij als doe-het-zelver kunt bouwen. Je hoeft niet bang te zijn dat dit je heel veel geld of tijd gaat kosten, de bouwtekening is erop gericht de bouw van je eettafel zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Je leest in dit artikel wat jij moet doen om de eettafel van je dromen te maken. De bouwtekening zal jou vooral helpen bij het creëren van een robuuste eettafel. Zelf kan je de eettafel er nog mooier uit laten zien. In dit artikel lees je daarom ook hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat jouw eettafel er uitkomt te zien zoals jij dat voor ogen hebt. Benieuwd naar wat ik jou te vertellen heb?

Eettafel bouwtekeningen
Eettafel bouwtekeningen

Eettafel Kopen of maken?

Zoals eerder omschreven is het een dure investering. Hieronder even de voor en de nadelen van kopen en maken op een rij gezet.

Voordelen van een eettafel kopen

 1. tafel komt kant en klaar binnen dus is het in elkaar zetten en plaatsen
 2. Weinig werk
 3. Niet veel gereedschap nodig

Nadelen van kopen

 1. Duur je bent al snel honderden euro’s kwijt
 2. Geen invloed op de kwaliteit
 3. Beperkte keuze in afmetingen

Waar kun je het beste kopen? kijk hier

Voordelen van maken

 1. Goedkoop
 2. Kwaliteit bepaal je zelf
 3. Afmetingen bepaal je zelf
 4. Leuk om te doen

Nadelen van maken

 1. Gereedschap nodig (al is dit niet echt een groot nadeel want het meeste gereedschap heeft elke doe-het-zelver)
 2. Kost tijd
 3. bouwtekeningen nodig ( hier hebben wij een oplossing voor dit lees je verderop)

Wanneer je de voor en nadelen op een rij ziet is het aan jou de keuze wat je gaat doen. Kopen of maken? Ik ben benieuwd zet het even in de reactie zetten onderaan deze pagina

Je eigen eettafel maken

Om je eettafel te maken is het logisch dat je eerst de verschillende materialen aanschaft. Logischerwijs is het dan ook nodig om eerst een houtsoort te kiezen waar jij je eettafel van gaat maken. Je kunt kiezen voor vrijwel iedere houtsoort. Houtsoorten als grenen, kersenhout, eikenhout en teak zijn prachtige houtsoorten om een eettafel van te maken. Ook steigerhout is het overwegen waard, vooral omdat je met steigerhout een eettafel kunt maken die er echt uitziet zoals jij dat zelf wil.

Het vinden van het juiste hout voor je eettafel kan soms lastig zijn. Je kan het beste beginnen met het bekijken van diverse voorbeelden van tafel van bijvoorbeeld de eerder genoemde houtsoorten. Op basis van wat jij het mooist vind, kan jij vervolgens een eettafel maken waar jij echt van kunt genieten.

Zelf bouwen met een unieke stijl

Stel je even voor dat je met steigerhout gaat werken, wat overigens een uitstekende keuze zou zijn. Dat betekent namelijk dat jij vrij eenvoudig je eettafel er nog vele malen mooier eruit kunt laten zien. Een eettafel maken is namelijk verre van lastig, het uniek maken van je eettafel is de volgende opdracht.

Een leuke optie zou kunnen zijn om het steigerhout te verven middels een verfwash. Er zijn momenteel veel verschillende verfwashes op de markt. Zelf kan je ook een verfwash voor je eettafel maken. Een voorbeeld hiervan is de grey en white wash. Deze washes geven je eettafel een effect waar al je kennissen en vrienden van zullen opkijken.

Ten slotte is het mogelijk om je eettafel nog een stuk groter te maken dan dat op de bouwtekening weergegeven is. Dit gaat een stuk eenvoudiger dan je denkt. Je kunt je eettafel namelijk groter maken door de afmetingen weergegeven op de bouwtekening naar proportie te laten toenemen. Hierdoor kan je een eettafel maken die ook echt goed bij je woonkamer past.

Stappenplan

Wanneer je de onderstaande stappen volgt kan het bouwen niet mis gaan

 1. Houtsoort kiezen
 2. Tafelblad maken
 3. Poten maken
 4. Poten aan blad monteren
 5. Afwerking

Stap 1: Houtsoort kiezen

De eerste stap die je moet nemen is het kiezen van het juiste houtsoort. Je let daarbij op of het goed bij de rest van je interieur past. De keuze voor een bepaald houtsoort is helemaal afhankelijk van je eigen smaak en wensen.

Stap 2: Tafelblad maken

Voor je het blad kunt aan maken moet je eerst weten welke afmetingen de tafel moet krijgen. Zaag het hout voor het tafelblad op maat. Schuur de kanten zodat er geen splinters in je handen komen. Daarna leg je de planken voor het maken van het tafelblad op een vlakke vloer tegen elkaar aan. Daarop leg je dan haaks erop de de balkjes volgens de bouwtekening. Deze boor je voor zo voorkom je dat het hout zal splijten.

Stap 3: Poten maken

Maak nu de poten van de tafel door eerst het benodigde hout op maat te zagen. Schroef daarna de poten in elkaar.

Stap 4: Poten aan eettafel blad monteren

De poten schroef je nu vast aan het tafelblad. Boor de gaten voor met een boor van ø5 mm. Zet alles vast volgens de bouwtekening die je hebt gevonden in het ledengedeelte

Stap 5: Afwerking

Uiteindelijk is de laatste stap om de tafel af te werken door deze te lakken of van een beits te voorzien. Hierdoor voorkom je dat het water of vocht in de tafel trekt.

Heb je een bouwtekening nodig?

De bouwtekening om je eettafel mee te maken is onderdeel van mijn bouwtekeningenpakket. Je kon al eerder lezen dat je met deze bouwtekeningen vrijwel ieder meubel kunt maken. Meer dan tienduizend bouwtekeningen stellen jou in staat op je huis te voorzien van zelfgemaakte meubels.

Wil jij behalve een eettafel ook je eigen bureau of bankje maken? Of voor je tuin een tuinset maken met prachtige tuinmeubels? Dan is dat ook mogelijk met mijn bouwtekeningenpakket.

Meer weten over alles wat met dit bouwtekeningenpakket te maken heeft? Dan kan je meer lezen op deze pagina klik hier!

Eettafel maken
Eettafel maken

De mooiste eettafel maken doe je met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis tafel bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.