Home » Blog » Tafel » Steigerhouten ronde tafel maken, kan dat?

Steigerhouten ronde tafel maken, kan dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil je een steigerhouten ronde tafel maken om je woonkamer echt te personaliseren? Wil je goedkoper bouwen en ben je het zat om telkens voor honderden euro’s meubels te kopen terwijl je dit zelf ook kunt doen?  Dan hoef je niet meer verder te zoeken want in dit artikel krijg je meer informatie over hoe jij zelf een steigerhouten ronde tafel kan maken! Want in dit artikel leggen wij je uit waar je steigerhouten ronde tafel aan moet voldoen, en hoe jij hem verder kunt opfraaien. Ook krijg je meer informatie over hoe jij de tafel zo lang mogelijk mooi kan houden. Klaar om te ontdekken welke stappen jij moet zetten om een steigerhouten ronde tafel te maken? Lees dan verder!

Hoe kan ik een steigerhouten ronde tafel maken?

Bij het maken van een steigerhouten ronde tafel is het van belang dat je eerst over de juiste gereedschappen beschikt. Een schuurmachine is bij deze klus echt onmisbaar, omdat je de tafel wel mooi rond moet kunnen bewerken. Verder is het belangrijk dat je de planken netjes op maat zaagt, en deze vervolgens netjes afwerkt. Na deze goed geschuurd te hebben kan je met de bouw van je steigerhouten ronde tafel beginnen.

Want de poten waar de tafel op zal liggen, moeten wel stevig zijn. Een steigerhouten ronde tafel maken zonder goed op de basis te letten is natuurlijk zonde. Dus als het bovenoppervlak af is, moet je starten met het bouwen van de poten. Je kunt verschillende constructies maken om de poten te verstevigen. In de bouwtekening kan je al meer lezen over welke constructie wij zouden gebruiken. Als de poten af zijn, moet je tenslotte beslissen of je het tafelblad met kit wilt bevestigen, of met spijkers of schroeven. Doe je dit met kit, dan zie je minder van de bevestiging terug. Als je besluit om dit met andere materialen te doen, moet je ook accepteren dat je dit in het tafelblad terug ziet.

Het onderhoud van de tafel moet gedaan worden met diverse polijstmiddelen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij vrijwel elke bouwmarkt. Een steigerhouten ronde tafel maken met als doel een echt persoonlijk project neer te zetten is ook mogelijk. Want door graveringen of bepaalde kleuren in de tafel aan te brengen, kan jij jouw tafel echt personaliseren.

Stappenplan

Wil je zelf aan de slag gaan om deze tafel te maken volg dan dit stappenplan:

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn wel erg belangrijk voor het bouwen van de tafel.

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Bouwtekening
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar ga je de tafel zetten? Moet hij binnen in je keuken komen of in de kamer? Komt hij buiten te staan? De locatie bepaald de gewenste afmetingen en ook de manier waarop je de tafel moet afwerken.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

Welke afmetingen moet worden bepaald door de ruimte die je hebt. Daarnaast de hoeveel personen je aan de tafel wil zitten. Hou voldoende ruimte vrij rond je tafel. Je moet er makkelijk langs kunnen ook wanneer er stoelen rond staan.

Stap 1.3: Bouwtekening

Nu je de gewenste maten weet zoek je de bouwtekening erbij. Druk deze af. Op elke bouwtekening vind je een materialenlijst.

Stap 1.4: Materialen bestellen

De materialen kun je bestellen aan de hand van de materialenlijst op de tekening. Zoek altijd even goed uit waar je de materialen het goedkoopste kunt bestellen. Je kunt ze bestellen op verschillende manieren.

 1. Via een bouwmarkt
 2. Bij een houthandel
 3. Online via internet
Via een bouwmarkt

In elke bouwmarkt kun je de gewenste materialen vinden. Het nadeel van een bouwmarkt is dat de prijzen best hoog zijn. Een ander nadeel is dat je zelf je materiaal moet vervoeren. Dan heb je al snel een kar nodig.

Bij een houthandel

Via een houthandel kun je ook alle materialen kopen. Het voordeel van een houthandel ten opzichte van een bouwmarkt is dat de prijzen daar over het algemeen wat lager zijn. De beste manier om de prijzen te vergelijken is via internet.

Online via internet

Tegenwoordig is het ideaal om de prijzen te vergelijken via internet. Je kunt hierdoor al snel aardig wat besparen op je materialen. Let altijd wel goed op de leveringsvoorwaarden en of je garantie hebt. Daarnaast heb je als voordeel dat ze je materialen netjes voor de deur afleveren. Beter kun je het niet hebben.

Stap 2: Bouwen

Nu je de materialen binnen hebt is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Werk op een vlakke vloer. Zodat je zeker weet dat alles vlak ligt. Je werkt zo het fijnste. Volg de tekening stap voor stap zo kan het niet misgaan.

Stap 3: Afwerken

Om intrekkend vocht te voorkomen moet je de tafel behandelen. Dit kan met beits. Beits is verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Het voordeel van de beits is dat je daardoor je hout beschermt. Zo gaat je tafel veel langer mee.

Bouwtekening steigerhouten ronde tafel

Een steigerhouten ronde tafel maken zonder een bouwtekening kan natuurlijk niet. Maar het probleem is dat je waarschijnlijk nog niet weet waar je zo’n bouwtekening kunt krijgen. Gelukkig weten wij dat wel, want Fred heeft door de jaren heen duizenden bouwtekeningen verzameld om andere klussers van dienst te zijn. Al deze bouwtekeningen zijn door Fred samen gebracht in Freds bouwtekeningenpakket. Met dit pakket kun jij een steigerhouten ronde tafel maken door de stappen op de bouwtekening te volgen.

Ook als je andere meubels wilt maken, zoals een eikenhouten boekenkast, kan je met het bouwtekeningenpakket van Fred je wildste klussen realiseren. Want het pakket bestaat uit bouwtekeningen voor vrijwel elk meubel.

Wil je meer te weten komen over dit unieke pakket? Of vraag je je af welke bouwtekeningen er allemaal in dit pakket samengebracht zijn? Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Steigerhouten ronde tafel maken
Steigerhouten ronde tafel maken

“Zelf een steigerhouten ronde tafel maken? Met de juiste bouwtekeningen kun je het makkelijk”

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer dan deze gratis bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

13 reacties

 1. Hoi Fred,

  Waar kan ik de bouwtekeningen vinden van deze steigerhouten ronde tafel? Ik kan hem niet vinden in de bouwtekeningen.
  Niet degene die hierboven op de foto staat met kruispoot.
  Ik hoor graag van je,

  Gr Franco

 2. Hoi Fred,

  Dankjewel voor dit stappenplan van deze ronde tafel ik heb hem inmiddels ook als tekening gevonden in het pakket.
  We gaan er mee aan de slag

  Groetjes Nina

  1. Hoi Nina,

   Dat is goed om te horen veel succes met het maken van deze ronde tafel.
   Stuur je wanneer je hem klaar hebt ons mooie foto’s op van het resultaat?

   Groeten
   Fred

 3. Hallo . Ben op zoek naar een bouwtekening van een ronde tuintafel. Hierboven lees ik dat die er moet zijn, maar kan hem niet vinden.
  Met vriendelijke groet.
  Matti

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.