Home » Blog » Doe het zelf » Metalen houtverbindingsmiddelen

Metalen houtverbindingsmiddelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De Metalen houtverbindingsmiddelen waarmee sneller gewerkt kan worden, hebben de ambachtelijke houtverbindingen veelal naar de achtergrond gedrongen. Ook het feit dat het hout niet meer door kepen verzwakt wordt, bepaald de keus op de metalen verbindingsmiddelen.

Metalen houtverbindingsmiddelen kunnen in twee groepen worden verdeeld:

  1. staaf-of draadvormige verbindingsmiddelen.
  2. plaat- of bandvormige verbindingsmiddelen.

Tot de eerste groep behoren draadnagels, houtschroeven, bouten, houtdraadbouten, stiften en nieten. De tweede groep omvat kramplaten, ring- en plaatdeuvels, gripankers, hechtplaten, nagelplaten en diverse plaatstalen oplegschoenen (gordinglassen, balkdragers e.d.). Deze laatste groep omschrijven we in een ander artikel.

Verbindingen met draadnagels

De draadnagel is speciaal op zijn plaats indien hij wordt toegepast voor aansluiting van relatief dun hout of triplex op dikker hout, Bij dit dunne hout behoren dunne nagels zodat meer nagels kunnen worden aangebracht en een grotere kracht kan worden overgebracht dan met dikke nagels. Met draadnagels kunnen dus zeer goede en tevens goedkope houtverbindingen worden gemaakt. Dit komt vooral door de eenvoudige werkwijze, de geringe kosten van het materiaal en het feit dat de over te brengen kracht door een groot aantal kleine eenheden wordt opgenomen. Hierdoor is het mogelijk een goede overeenstemming tussen de berekende en de toelaatbare kracht te verkrijgen.

Metalen houtverbindingsmiddelen: Draadnagels
Metalen houtverbindingsmiddelen: Draadnagels

Verbindingen met nieten

Nieten zijn kramvormig en gefabriceerd uit vlak- of rondstaal. De poten zijn voorzien van symmetrische beitelvormige punten. De nieten zijn alleen met speciaal gereedschap aan te brengen. Nieten worden toegepast in hout met geringe afmetingen en bij triplex op houtverbindingen. Een geniete houtverbinding vertoont bij belasting een zodanig kleine vormverandering, dat deze geschikt is voor permanente constructies. De toelaatbare belasting is afhankelijk van de richting van de rug van de niet ten opzichte van de staafas en de plaatsing van de nieten ten opzichte van elkaar.

Metalen houtverbindingsmiddelen: Hout nieten
Metalen houtverbindingsmiddelen: Hout nieten

Verbindingen met stiften

Stiften zijn ronde, gladde stalen pennen aan één zijde enigszins aangepunt die met een hamer in voorgeboorde gaten worden geslagen. Hierdoor zijn grotere diameters mogelijk (rond 24 mm) dan bij draadnagels en kunnen dus grotere krachten worden overgebracht. Door de geringe vormverandering van de verbinding bij gebruiksbelasting kunnen de stiften worden toegepast in permanente constructies. De stiften worden gebruikt bij te verbinden delen in gestapelde opbouw en in alle, ook zeer harde, houtsoorten.

Staal-op-houtverbindingen met houtschroeven

Het toepassingsgebied van houtschroeven als verbindingsmiddel is hetzelfde als van de hierna te bespreken houtdraadbouten. Houtschroeven worden echter over het algemeen bij lichtere constructies gebruikt dan hout-draadbouten. De richtlijnen voor verbindingen met hout schroeven zijn beperkt tot staal op houtverbindingen. Deze beperkingen zijn er omdat houtschroeven in aansluitingen van hout op hout in dragende constructies in de meeste gevallen niet worden toegepast.

Metalen houtverbindingsmiddelen: Houtschroeven
Metalen houtverbindingsmiddelen: Houtschroeven

 

Verbindingen met bouten

Bouten kunnen worden gebruikt voor houtverbindingen die onder belasting een betrekkelijk grote verschuiving mogen vertonen. Dit beperkt de toepassing van bouten tot die houtconstructies waarbij vrij grote vormveranderingen geen bezwaar zijn. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan tijdelijke constructies, zoals bouwloodsen.

Wanneer de grote verschuivingen wel een bezwaar zijn, verdient toepassing van bouten in combinatie met de hierna te bespreken ringdeuvels of kramplaten de voorkeur. Als belangrijkste gunstige eigenschappen van boutverbindingen kunnen worden genoemd de eenvoudige uitvoering en de mogelijkheid de verbindingen snel te demonteren en opnieuw te monteren.

Verbindingen met houtdraadbouten Houtdraad bouten worden toegepast zowel voorverbindingen van hout-op-hout als voor verbindingen van staal-op-hout. Zij komen bijvoorbeeld in aanmerking bij de bevestiging van schoenconstructies of bij de toepassing van stalen las- en knoopplaten.

Gunstige eigenschappen van staal-op-houtverbindingen zijn onder meer de betrekkelijk geringe dikte van de aansluiting en de mogelijkheid van naderhand aanbrengen ter versterking of ter vergroting van de stijfheid van een bestaande constructie. Deze verbinding biedt tevens zeer goede mogelijkheden voor kracht-overdracht indien meerdere in eenzelfde vlak gelegen staven, in één knooppunt samenkomen.

Metalen houtverbindingsmiddelen: Houtdraadbout
Metalen houtverbindingsmiddelen: Houtdraadbout

Ben je opzoek naar bouwtekeningen of bouwplannen? Kijk dan hier:  http://www.fredsbouwtekeningen.nl Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer je dit artikel zou liken of delen

Staaf-of draadvormige verbindingsmiddelen maken een groot deel uit van de metalen houtverbindingsmiddelen.

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Bedankt voor het delen van de mogelijke metalen houtverbindingsmiddelen. Het nieten valt af, omdat dit naar mijn idee niet genoeg stevigheid geeft bij mijn project. Ik ga mij verdiepen in staalverbindingen met schroeven en bouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.