Home » Blog » Trap » Houten trap maken kan helemaal zelf!

Houten trap maken kan helemaal zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hoeveel geld kan een houten trap maken jou niet besparen? Dat zal behoorlijk wat geld zijn, vooral als we voor de grap even een offerte bij de aannemer aanvragen. Doordat de Nederlandse economie aantrekt merken we ook dat dergelijke ambachtslieden weer hogere prijzen kunnen vragen, waardoor het laten maken van een houten trap duurder wordt. Maar we kunnen tegenwoordig veel meer zelf, waardoor een houten trap maken een project wordt dat we ook prima zelf kunnen uitvoeren. Het gaat je absoluut redelijk wat werk en tijd kosten op dit project uit te voeren, maar uiteindelijk zal je niet alleen extra geld overhouden maar ook nog eens een trap gebouwd hebben die perfect overeenkomt met jouw wensen.

De aanwezigheid van een bouwtekening is noodzakelijk om een stevige trap te maken. Hout is namelijk pas stevig wanneer het op de juiste manier gebruikt wordt. De bouwtekening helpt jou daarom bij een houten trap maken van hoge kwaliteit.

Stappenplan

Om een trap te maken is het slim om deze stappen te volgen.

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen
  3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Dit is een van de doe-het-zelf projecten waar ik liever doe-het-zelvers bezig zie die al eens vaker constructies als een trap gemaakt hebben. Natuurlijk kan je als beginnende doe-het-zelver ook een houten trap maken, maar het zal minder makkelijk gaan dan de ervaren doe-het-zelvers. Je kunt als beginnende doe-het-zelver door goed de bouwtekening te volgen de trap bouwen. Maar dat is niet het belangrijkste, want het inschatten van de ruimte is misschien nog wel belangrijker.

De voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen:

  1. Gewenste afmetingen en vorm
  2. Bouwtekening zoeken
  3. Materialen bestellen

Stap 1.1: Gewenste afmetingen

Voordat je met de houten trap maken begint, moet je precies opmeten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de trap en welke afmetingen bij jouw project passen. Je meet de hoogte vanaf de vloer waar je de trap op gaat zetten tot en met de bovenkant van de vloer waar je heen moet. Wat wil je voor trap maken een rechte trap of een trap die begint met een haakse hoek. In het laatste geval heb je minder ruimte nodig.

De beschikbare ruimte is daarom ook een belangrijke factor voor de keuze die je maakt. Wanneer je de keuze hebt gemaakt kun je opzoek gaan naar de gewenste tekening.

Stap 1.2: Bouwtekening zoeken

De gewenste bouwtekening kun je vinden in het ledengedeelte van deze site. Ben je nog geen lid van onze bouwtekeningen dan kun je hier lid worden. Zoek de gewenste tekening op en druk deze af. Op elke tekening kun je een materialenlijst vinden. Aan de hand van deze materialenlijst kun je dan je bestelling plaatsen.

Stap 1.3: Materialen bestellen

Ik ben geen verkoper van materialen, ik ben puur een doe-het-zelver die jou wilt helpen bij het maken van een houten trap. Zoals je op de bouwtekening kunt lezen geef ik alleen in de materialenlijst aan welke materialen je moet kopen en in welke afmetingen, ik vertel je niet waar je dit kunt kopen. Waarom? Je kunt namelijk bij praktisch iedere bouwmarkt of doe-het-zelf zaak deze materialen wel kopen. Wat van belang is, is dat je zelf bepaalt waar jij je materialen koopt voor een houten trap maken.

Let goed op de afmetingen weergegeven op de bouwtekeningen bij het kopen van de materialen. Het zou zonde zijn wanneer je ontdekt dat de materialen niet overeenkomen met de afmetingen op de bouwtekening. Ik vertelde je al dat er meerdere bouwtekeningen voor houten trappen zijn en dat je dus ook verschillende soorten houten trappen kunt maken.

Als je alle materialen voor de houten trap hebt aangeschaft, kunnen we beginnen met de bouw hiervan. Je hebt al kunnen lezen dat hier een bouwtekening voor nodig is, waar ik je hieronder meer vertel. Lees snel door voor alles over een houten trap maken!

Stap 2: Bouwen

  1. Zorg dat je alle benodigde materialen hebt.
  2. Zaag alles op maat volgens de tekening.
  3. Doe alle bewerkingen zoveel mogelijk in je werkplaats.
  4. Laad alle accu’s op zodat je niet voor een verrassing komt te staan dat je niet verder kunt.
  5. Werk veilig en gebruik gehoor en oogbescherming.
  6. Hou de werkvloer schoon zodat je niet struikelt over materialen of gereedschappen.
  7. Nauwkeurig werken geeft het beste resultaat.
  8. Volg de tekening stap voor stap.

Plaats de trap met hulp van wat mensen uit je omgeving omdat je dit niet alleen kunt doen.

Stap 3: Afwerking

Staat de trap eenmaal op zijn plaats dan is het nu tijd om alles af te werken. Schuur het hout glad. Breng een beschermende laklaag aan. Je hebt voor de treden speciale trap lak. Deze lak voorkomt dat je van de trap zou glijden omdat deze lak wat stroef is. Trap lak kun je het beste hier kopen.

Begin met je houten trap maken (Bouwtekening downloaden)

Bouwtekening downloaden voor het maken van de houten trap? Mooi! Dan kan ik je daarmee helpen want ik heb diverse bouwtekeningen voor je waarmee je een houten trap kunt maken. Voor vrijwel iedere situatie is er wel een bouwtekening, zo nodig kan je namelijk de afmetingen naar verhouding aanpassen. Een houten trap maken is hierdoor altijd mogelijk.

Mogelijk heb je al eens van Freds Bouwtekeningenpakket gehoord, het bouwtekeningenpakket waar ruim tienduizend bouwtekeningen in terug te vinden zijn. Laat dat nu ook eens het pakket zijn waar de verschillende houten trap tekeningen in verzameld zijn.

Ik vertel je graag meer over dit pakket, waar je ook een enorm aantal andere meubels mee kunt maken. Van het maken van een kleine stoel tot een enorme eettafel of loungeset, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer weten over Freds Bouwtekeningenpakket?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Houten trap maken
Houten trap maken

Een houten trap maken doe je met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.