Home » Blog » Trap » Trap maken? Dat kan jij zelf!

Trap maken? Dat kan jij zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een trap maken? Dan is het vandaag tijd dat je zelf aan de slag gaat met een trap maken. Het is een uitdagender project dan veel van de eerder besproken doe-het-zelf projecten. Dat komt omdat we te maken hebben met een overgang naar een andere verdieping en je in nauwe ruimtes moet gaan werken. Het is dus niet iets dat je zomaar gaat doen, een trap maken moet zorgvuldig worden gedaan. Met de bouwtekening die ik in dit artikel besprek is een trap maken mogelijk. Met zorg en precisie moet de bouw van een trap worden volbracht. Je moet namelijk goed focussen op de beschikbare ruimte.

Zo moet je goed in de gaten houden op welke manier de trap- en plafondopening kan passen op jouw nieuwe trap en welke lengtes je moet gebruiken. De bouwtekening helpt je verder bij het creëren van een sterke trap. Het aantal hout dat nodig is om de trap te maken inclusief de afmetingen zijn ook te vinden op de bouwtekening. Zo heb je precies de informatie die jij nodig hebt om een trap te maken.

Waar wacht je nog op? Ga je trap maken!

Steektrap maken met een bouwtekening

Een trap maken is mogelijk met de juiste bouwtekening en laat ik er daar nu eens meerdere van hebben. Neem bijvoorbeeld de steek trap bouwtekening. Deze zeer complete bouwtekening vertelt je alles wat je moet weten om een steek trap te maken. Je ziet precies van ieder plankje dat je nodig zal hebben welke afmeting het zal moeten hebben. Met deze maten kan je dus ook direct opmeten welke bouwtekening jij nodig hebt voor de ruimte die jij beschikbaar hebt.

Vervolgens kan je alle benodigde planken en materialen aanschaffen voor je trap. Een trap maken kost een stuk meer tijd dan andere doe-het-zelf projecten, maar het kan je ongelofelijk veel geld besparen.

Een van de bouwtekeningen in mijn pakket kiest bij een trap maken voor grenen. Grenen is een voortreffelijke houtsoort die voor een hoogwaardige trap kan zorgen. Of je de trap nu van plan bent om te verven of niet, je kunt er zeker van zijn dat je trap een unieke toevoeging voor jouw huis gaat worden.

open steektrap maken
open steektrap maken

Waar moet ik bij een trap maken op letten?

Je moet er op letten dat de trap voldoende sterk is. Hoe weet je dit dan? Wanneer je gebruik maakt van onze bouwtekeningen is dat probleem gelijk opgelost hier staat alles precies op. Wil je op de juiste manier aan de slag gaan volg dan dit stappenplan.

Stappenplan

Het stappenplan bestaat uit de volgende stappen

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Ook voor een trap bouwen zijn goede voorbereidingen het halve werk. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

 1. Locatie en gewenste afmetingen bepalen.
 2. Bouwtekening zoeken.
 3. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Locatie en gewenste afmetingen bepalen.

De gewenste locatie is over het algemeen niet moeilijk zeker niet wanneer het gaat om het vervangen van een trap. Wil je echter de indeling van je huis compleet veranderen dan is de locatie in één keer wel een belangrijk punt om goed bij stil te staan. Hoe kom je uit? Stoot je jouw hoofd niet wanneer je op de verdiepingsvloer wil stappen? Je hebt op de boven verdieping minimaal 2 meter nodig boven je trap.

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van je eigen wens en de mogelijkheden die je hebt. Heb je niet veel ruimte dan zul je snel bij een draai trap uitkomen. Aan de hand van je bevindingen ga je opzoek naar de geschikte bouwtekening. De gewenste hoogte meet je vanaf vertrekpunt vloer tot bovenkant verdiepingsvloer.

Stap 1.2: Bouwtekening zoeken.

Aan de hand van de eisen zoek je de gewenste bouwtekening erbij. Druk deze tekening af en dan zie je op elke tekening een materialenlijst staan. De tekeningen altijd openen met Adobe reader zodat je zeker weet dat alles goed wordt aangegeven. De trap tekeningen kun je vinden in het ledengedeelte. Ben je nog geen lid dan kun je hier lid worden

Stap 1.3: Materialen bestellen.

Aan de hand van de materialenlijst kun je nu je bestelling gaan plaatsen. Deze bestelling kun je bij verschillende bedrijven plaatsen. Het is slim om even een offerte aan te vragen hiermee kun je al aardig wat geld verdienen.

Bouwmarkt

Je zult zien dat alle materialen bij een bouwmarkt beschikbaar zijn. Het nadeel van een bouwmarkt is dat de kwaliteit vaak tegenvalt let daarom goed op wanneer je alles bij een bouwmarkt haalt. Planken en balken kunnen wel eens krom zijn. Dat werkt niet fijn. Nog een nadeel is dat je zelf om je materiaal moet. Je hebt dus een kar nodig. Kosten zijn relatief hoog.

Houthandel

Alle materialen via een houthandel bestellen kan een goed idee zijn. De kwaliteit is over het algemeen goed. De kosten liggen lager dan bij een bouwmarkt. Je kunt de materialen wel thuis laten brengen maar dan betaal je wel erg veel.

Online

Naar mijn mening is de beste optie online bestellen via internet. Je hebt als voordeel dat je heel makkelijk prijzen kunt vergelijken waardoor je nooit teveel betaald. Dit is al je eerste besparing die je kunt doen. Verder worden je materialen thuis afgeleverd ideaal je kunt vanuit je stoel alles bestellen.

Stap 2: Bouwen

Hoe ga je te werk om de trap te bouwen? Lees dit dan even door.

 1. Druk de tekening af en leg hem in de buurt zodat je er heel makkelijk op kunt kijken voor elke stap die je doet.
 2. Zaag alle materialen op maat volgens de tekening.
 3. Hou al je gereedschappen in de buurt zodat je niet misgrijpt.
 4. Gebruik oog en oor bescherming.
 5. Werk zou nauwkeurig mogelijk zodat alles het beste past.
 6. Laad je accu’s op zo voorkom je dat je stil valt tijdens de bouw.
 7. Volg de tekening stap voor stap en werk elke stap eerst af voor je verder gaat.
 8. Hou de werkvloer schoon.

Stap 3: Afwerking

Wanneer alles eenmaal klaar is kun je het hout gaan behandelen om te beschermen tegen vocht. Schuur het hout eerst goed glad. Breng daarna slijtvaste trapverf aan. Je hebt voor de treden speciale traplak. Deze lak voorkomt dat je van de treden zou glijden omdat deze lak wat stroef is. Deze lak kun je het beste hier kopen.

Bouwtekening voor een trap maken

Klaar om een trap maken werkelijkheid te laten worden? Mooi! Want je kan dan aan de slag met de trap bouwtekening die in mijn bouwtekeningenpakket te vinden is. Dit bouwtekeningenpakket, ook wel bekend als Freds Bouwtekeningenpakket, bestaat uit maar liefst tienduizend bouwtekeningen. Een trap maken is dus niet het enige wat je met de bouwtekeningen uit dit pakket kunt maken. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld het maken van verschillende meubels voor in de woonkamer. Denk dan aan een mooie trendy bank van hout of een eettafel waar acht mensen aan kunnen dineren. De tuin is ook niet vergeten, want van een schutting of schuurtje tot tuinmeubels, met de bouwtekeningen uit dit pakket is echt alles te maken.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met de bouwtekeningen uit het bouwtekeningenpakket van Fred?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

trap maken
trap maken met onder kwart gedraaid

Zelf een trap maken doe je met onze bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.