Home » Blog » Zelf een volière bouwen

Zelf een volière bouwen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ben je een vogelliefhebber en wil je vogels bij je thuis houden, dan is een goede huisvesting uitermate belangrijk. Of je nu parkietjes houdt, duiven of loopvogels, alle vogels zijn gebaat bij een omgeving waarin hun natuurlijk omgeving zo natuurgetrouw mogelijk wordt nagebootst. Dit zorgt voor een prettige leefomgeving voor de vogels zelf, maar ook voor jou is het prettig om goed van je vogels te genieten. Ga je een volière bouwen, dan voldoe je aan deze zaken. Vogels hebben hier voldoende bewegingsvrijheid en voor jou is het gemakkelijk om de volière goed schoon te houden en de vogels te verzorgen.

Wat is een volière?

Een volière is niet meer dan een uit de klauwen gewassen kooi om vogels in te houden. Er zijn ook volières waarin vlinders gehouden kunnen worden, maar de meeste mensen zullen de volière voor vogels gebruiken. In de meeste gevallen is een volière van hout en is het afgewerkt met een fijnmazig gaas. In plaats van gaas kan ook glas gebruikt worden. De volière voorkomt dat vogels kunnen ontsnappen, maar toch zorg je voor voldoende bewegingsvrijheid waarin ze hun eigen territorium kunnen creëren. Een volière is voorzien van een dak. Dit biedt een goede bescherming voor je vogels tegen de weersomstandigheden, alsmede voor het voedsel dat in de volière staat. Een dak beschermd ook tegen uitwerpselen van wilde vogels die erboven vliegen of op de volière gaan zitten. Zo voorkom je dat schadelijke bacteriën en besmettelijke ziektes ook jouw vogels aantasten.

Buitenvolière of binnenvolière

Wil je een volière bouwen, dan is de eerste keuze of je voor een buitenvolière of een binnenvolière gaat. Een buitenvolière verdient de voorkeur. Vogels zullen buiten veel meer hun natuurlijke omgeving kunnen nabootsen. Vogels voelen zich buiten meer op hun gemak en zullen dan levendiger zijn. Een volière voor buiten is ook een hele mooie aanwinst voor je tuin. Het brengt levendigheid in de tuin en je kunt als je met mooi weer buiten zit volop van jouw vogels genieten. Maar een volière voor buiten is niet voor iedereen weggelegd.

Als je in een appartement woont met een klein balkon of in een woonhuis zonder tuin, dan is een vogel volière binnen de enigste optie. Het kan ook zijn dat je een vogel volière binnen in de schuur of garage wilt bouwen. Uiteraard zal een volière binnenshuis wat kleiner zijn dan een buiten volière, maar bouw hem wel zo groot mogelijk. Anders ontstaat er al snel het idee van een vogelkooi en dat is juist wat je niet wilt bereiken met een volière waar bewegingsvrijheid centraal staat.

volière bouwen
volière bouwen

Een volière kopen of een volière maken?

Je kunt zelf een volière maken, maar ook een kant en klare volière kopen. Of je nu een volière gaat kopen of een volière bouwen, er zitten aan beide methodes voor- en nadelen. Een binnen- of buitenvolière kopen kies je meestal als je niet erg handig bent. Daarvoor kun je een handig volière bouwpakket aanschaffen. In een volière bouwpakket zitten alle materialen die je nodig hebt en een duidelijke omschrijving hoe je de volière in elkaar zet.

Het is ook een snelle wijze van een volière bouwen. Een nadeel is dan wel dat je van doen hebt met standaardmaten. Dit kan soms onhandig zijn als de plek waar je de volière wilt plaatsen afwijkende afmetingen heeft. Zelf een volière ontwerpen en bouwen is natuurlijk veel uitdagender. Voorwaarde is dan wel dat je enigszins handig bent. Je hebt dan namelijk alle vrijheid om je eigen buiten volière op maat te bouwen. Je bent niet gebonden aan standaardafmetingen en je deelt de volière in zoals jij dat wilt.

Wil je toch graag een volière kopen waar doe je dit dan?

Je moet er op letten dat je niet zomaar overal een volière kunt kopen. Waarom niet? Omdat je dan veel te veel betaald ten opzichte van de kwaliteit die je krijgt. Verder valt de levertijd bij veel bedrijven ook tegen. Wanneer je een volière wilt kopen kun je deze het beste hier kopen.

Hoe groot moet een volière zijn?

Hoe groot een volière moet zijn is ook afhankelijk of je kiest voor een volière binnen of buiten en de ruimte die jij ter beschikking hebt. Voor een volière buitenshuis is het raadzaam om deze zo groot mogelijk te bouwen. Dit is voor zowel de vogels als jezelf handig. Dit houdt in dat je de hoogte van de volière op minimaal twee meter zet. De vogels hebben dan voldoende ruimte om rond te vliegen of te klimmen.

Voor jou is deze hoogte handig, dat je gemakkelijk de volière in en uit kunt lopen om te voederen en schoon te maken. In de breedte moet een volière toch wel minimaal een meter zijn, zodat de vogels genoeg bewegingsruimte krijgen. Ook dit is weer afhankelijk van hoeveel ruimte jij in je tuin hebt. Ga grofweg uit van een minimale oppervlakte van twee vierkante meter. Ga je binnen een volière bouwen dan is minimaal één vierkante meter aan te raden.

Nachthok voor de volière

Het is aan te raden om in of aan de volière een nachthok te bouwen. Vogels in een volière met nachthok kunnen zich ’s nachts op een veilige en droge plek terugtrekken. Houd er rekening mee dat een nachthok in de volière ook voldoende ramen moet hebben. Je kunt ervoor kiezen om een nachthok in de volière zelf te bouwen, maar als je de volière aan de schuur bouwt, is een nachthok in de schuur ook mogelijk. Je moet dan wel een goede doorgang bouwen tussen de schuur en de volière. Afhankelijk van het soort vogels die je gaat houden, hoeft de ingang voor het nachthok niet heel groot te zijn.

Ook is het van de vogelsoort afhankelijk of je een nachthok tot aan de grond bouwt of een verhoogd nachthok. Met loopvogels zal een nachthok tot aan de grond het handigst zijn. Een verhoogd nachthok voor vliegende vogels is ook voor jou handig. Het is namelijk veel gemakkelijker om de bodem te reinigen en vogels kunnen ook onder het nachthok schuilen. Gemiddeld genomen dient een nachthok ongeveer 10 tot 25% van de totale volière te zijn, maar dit is uiteraard geheel naar eigen wens in te delen.

Van welk materiaal een volière bouwen?

Hout zal het meest gebruikt worden bij een volièrebouw. Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en zal daarom in iedere tuin passen. Daarnaast is hout een zeer gemakkelijk materiaal om te bewerken. Je kunt hout in elke gewenste maat zagen en de mogelijkheden zijn groot. Ook is hout een relatief goedkoop materiaal. Er zijn ook wel nadelen aan een houten volière. Hout moet voortdurend onderhouden worden. Jaarlijks of tweejaarlijkse dient het hout geschuurd en geschilderd te worden om de levensduur te behouden.

Er zijn vogelsoorten, zoals parkieten en papegaaien die hout een geweldig materiaal vinden om aan te knagen. Het hout zal dan beschadigen. Een verflaag kan dit overigens wel voorkomen. Wat je tegenwoordig ook veel tegenkomt zijn volières van aluminium. Aluminium heeft enkele voordelen ten opzichte van hout. Zo is aluminium licht in gewicht en onderhoudsvrij. Aan de andere kant is aluminium duur in aanschaf, je bent zeker het dubbele kwijt dan bij een houten volière. Het is ook minder gemakkelijk om zelf aanpassingen te doen, want je hebt te maken met een kant en klaar aluminium frame. Esthetisch kan aluminium wel mooi zijn, vooral ook omdat het gaas in het frame gezet kan worden in plaats van erop. Ga je de volière zelf bouwen, dan is hout toch het gemakkelijkste en het goedkoopst.

Bouwvergunning aanvragen?

Ga voor het bouwen van een volière wel bij je gemeente na of je zomaar een volière in je tuin mag bouwen. In de regel zal dit wel het geval zijn, zolang de volière aan bepaalde maten voldoet. Soms is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Je moet hiervoor een bouwtekening aanleveren en opgeven uit welke materialen de volière bestaat. Bouw je een volière bij een huurwoning, dan dien je hiervoor het huurcontract goed na te lezen of er in het contract bepaalde voorwaarden zijn opgenomen betreffende aanbouwen. Zorg altijd dat je goed in beeld hebt of je wel of geen vergunning moet aanvragen en wel voordat je begint met bouwen. Dit voorkomt narigheid achteraf.

Stappenplan volière bouwen

Ga je geen buitenvolière kopen, dan kies je ervoor om er één te maken. Een volière bouwen hoeft helemaal niet zo heel moeilijk te zijn, zelfs niet als je niet heel handig bent. Uiteraard heb je zelf de vrijheid om het zo ingewikkeld te maken als je zelf wilt. Een volière met een dak hoeft niet perse een nachthok te hebben, maar je kunt ook kiezen voor het bouwen van een volière met nachthok. Je kunt een nachthok ook in de schuur bouwen als je de volière tegen de schuur bouwt. In dit stappenplan wordt een eenvoudig model volière uitgelegd. Extra’s, zoals een nachthok kun je er achteraf altijd nog bij bouwen.

Stap 1:Tekening zoeken

Zoek eerst een tekening op in het ledengedeelte van onze site. Zo kun je naar aanleiding van de tekening ook gemakkelijker bepalen hoeveel hout en gaas je nodig hebt. Mocht je nog geen lid zijn van onze ledengedeelte dan kun je hier lid worden.

Stap 2:Locatie bepalen

Bepaal de juiste plek voor de volière. Je zult vast al wel een bepaalde plek in gedachten hebben, maar denk ook aan het welzijn van de vogels. Een volière met een open kant aan de oost- of noordzijde is niet slim. In de winter zal het dan guur worden en flink kunnen tochten. Dit is uiteraard verre van bevorderlijk voor de gezondheid van de vogels. Zorg dat deze zijden afgedekt worden, of dat er in ieder geval een schutting staat die de tocht tegenhoudt.

Stap 3:Basis

Een volière moet alle weersomstandigheden kunnen verdragen, dus ook harde wind en storm. Dit kan enkel als de volière goed aan de grond verankerd zit aan een stevige fundering. De fundering zorgt er ook voor dat de volière niet zal verzakken. Zet hiervoor de ruimte af waar de volière moet komen. En graaf een sleuf waar de constructie op zal rusten. Een sleuf van 50 tot 60 centimeter is voldoende. Je kunt de sleuf vullen met beton, maar soms worden er ook tegels rechtop in de sleuf geplaatst.

Stap 4:Metselen

De houten constructie mag niet in aanraking komen met de grond. Dit zal het hout doen rotten. Metsel daarom op de fundering één of twee lagen baksteen, waar uiteindelijk de constructie op zal rusten. Ook ongedierte zal zo niet gemakkelijk de volière in kunnen komen.

Stap 5:Frame maken

Het frame zal bestaan uit panelen van latjes met gaas. Dit kan niet zo aan de bakstenen verankerd worden. Een goede stevige houten balk is noodzakelijk, die je met speciale schroeven aan het metselwerk bevestigd.

Stap 6: Betimmeren

Ga nu de panelen maken van smallere balkjes. Hoe groot een paneel is, hangt af van de breedte van het volière gaas en van de hoogte van de volière. Het mooiste is als je een paneel kunt maken over de volledige hoogte van de volière. Panelen maken kan gemakkelijk door de balkjes tegen elkaar te schroeven of te spijkeren of je kunt een speciale houtverbinding maken als je wat handiger bent. Nadat je het frame van de panelen hebt gemaakt behandel je ze direct met een lak of verf. Daarna niet je het volière gaas aan het frame. Het is verstandig om het gaas aan de binnenzijde van het frame te monteren, zodat bijtgrage vogeltjes niet je hout beschadigen. Maak ook een paneel van een deur met scharnieren. Als je de panelen klaar hebt kun je ze aan elkaar monteren op de houten balk die je aan metselwerk hebt bevestigd.

Stap 7: Sluis maken

Het is verstandig om een sluis in je volière te maken. Zo voorkom je dat vogels wegvliegen zodra jij de deur opent. Een sluis is maar een klein hokje in de volière bij de ingang van de volière. Dit hokje kun je ook voorzien van panelen met gaas. Zodra jij de volière binnenstapt kun je direct de buitendeur sluiten en de binnendeur openen. Als er dan een vogeltje de sluis binnenvliegt is dit geen probleem.

Stap 8: Dak

Nu de constructie met volière gaas er staat is het tijd voor het dak. Dit kan een eenvoudig dak zijn van golfplaten. Maar golfplaten bieden wel een ontsnappingsmogelijkheid voor kleine vogeltjes. Het is daarom verstandig om de bovenzijde ook geheel te voorzien van gaas. Monteer hierbij balkjes over de gehele breedte van de volière waarop het gaas geniet wordt. Hier overheen monteer je de golfplaten. Je volièrebouw is nu in de basis gereed en kun je bezig met de afwerking hiervan.

Stap 9: volière inrichting

Nu kun je beginnen met de volière inrichting. Onderdeel hiervan kan een nachthok zijn, maar denk ook aan zitstokken in allerlei maten en soorten. Gebruik hiervoor wel hout dat niet giftig is voor de vogels. Voor de bodembedekking kun je bij de volière inrichting eigenlijk van alles gebruiken. Dit kunnen gewoon tegels zijn, maar ook schelpzand, aarde, grit of houtsnippers. Een gladde betonnen ondergrond zal wel gemakkelijker te onderhouden zijn, maar oogt minder natuurlijk. Voor sommige vogels is zand belangrijk, omdat ze graag een zandbad nemen.

Je kunt uiteraard ook een combinatie van een natuurlijke en gladde bodembedekking aanleggen. Voor broedende vogels is het belangrijk dat je ook enkele nestkastje in je volière hangt. Nestkastje zijn zelf te maken, maar ook kant en klaar te koop. Hang nestkastjes ongeveer 75 centimeter van elkaar vandaan om ruzies tussen koppeltjes te voorkomen. Denk ook aan voederbakjes en drinkplekken voor de vogels. In veel gevallen kan dit het beste in een nachthok, maar ook op de bodem of op een plateau in de volière. Dit is maar een simpel stappenplan voor een volière. Ben je erg creatief en ook nog eens handig? Dan kun je de volière zo uitgebreid en moeilijk maken als je zelf wilt. Het voordeel van zelf een volière bouwen is toch wel dat je een unieke en op maat gemaakte volière hebt.

Volière met binnenhok bouwen
Volière met binnenhok bouwen

De volière beplanten?

Sommige volières zijn beplant en andere volières weer niet. Dit is vooral afhankelijk van welke vogels je gaat huisvesten in je volière. Kanaries, papegaaien en parkieten zullen geen prijs stellen op beplanting. Je beplanting zal in een mum van tijd stuk zijn. Vinken en vooral Europese vogels hebben geen probleem met beplanting. Beplanting is overigens voor alle vogels niet noodzakelijk voor hun welzijn. Je moet wel goed nagaan welke beplanting geschikt is voor je vogels en welke niet. Sommige planten kunnen giftig zijn. Er is wel standaardbeplanting die voor de meeste vogels wel kunnen, zoals jeneverbes, klimop, conifeer, brem of meidoorn. Beplanting in de volière zal het aanblik ook een stuk natuurlijker en gezelliger maken.

Bouwen met goede bouwtekeningen

Heb jij nu een fraaie zelfgebouwde volière in je tuin staan en heb je de smaak te pakken? Ga dan verder met je volgende project. Zo kun je voor bij je volière een leuke houten tuinbank maken of zelfs een complete houten tuinset. Als het je gelukt is om een volière te bouwen, dan schrik je ook hier niet meer voor terug. En al helemaal niet als je hier op de website zoekt naar de juiste bouwtekeningen. Kies uit vele honderden bouwtekeningen voor vrijwel alles wat je maar zelf wilt maken. Je zult ontdekken dat hout een prachtig materiaal is dat overal voor toe te passen is.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Laat even in een reactie weten wat je van dit artikel vindt. Aanvullingen zijn altijd welkom!

Meer van dit soort artikelen

5 reacties

  1. Wooo dat wil ik ook maken zelf heb net 2 diamandt duifjes gekregen ,maar om zoiets te kopen is erg duur dus mijn vraag is kan ik het AUB jou bouwtekening kan downloaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.