Home » Blog » Banken » Zelf een loungebank maken

Zelf een loungebank maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil je zelf een loungebank maken, waar jij jarenlang van kunt genieten? We leven tegenwoordig in een erg drukke maatschappij. Het leven is jachtig en stressvol en veel mensen worden door de agenda geleefd. Volstrekt logisch dus dat veel mensen na werktijd rust zoeken.

En hoe beter kun je dit doen, dan ’s avonds lekker languit op de bank te ploffen en te ontspannen met een wijntje, met partner of gewoon voor de televisie? Maar een gewone zitbank kan om lekker te liggen of te hangen, soms best wel oncomfortabel zijn. Het is niet voor niets een zitbank. Dit is dan ook de reden dat de loungebank tegenwoordig zo populair is. De loungebank biedt je alle mogelijkheden om languit en comfortabel te liggen ontspannen, alleen of samen met je partner of huisdier.

Wil jij in de tuin de hele zomer lang, zomerse bieren drinken op jouw eigen loungebank? Dan ben je bij Fred aan het juiste adres! Want in dit artikel vertellen wij jou, hoe jij je eigen loungebank kunt maken!

Want een loungebank maken is geen tijdsintensieve klusopdracht. De gemiddelde klusser heeft zijn loungebank al binnen 10 a 15 klusuren af! Maar waar moet een loungebank aan voldoen? En welke houtsoort raden wij jou eigenlijk aan? Wil je er één maken en een antwoord hebben op al deze vragen? Lees dan snel verder en ontdek hoe je dit kunt doen.

Wat is een loungebank?

Het woord loungebank zegt het eigenlijk al, een loungebank is een bank om op te loungen. Er zijn diverse soorten loungebanken verkrijgbaar, dus er is niet één standaard model waar een loungebank aan moet voldoen. Een ander en wat chiquer woord voor loungebank is chaise longue. Een loungebank kan een op zichzelf staande ligbank zijn. Ook hier zijn weer verschillende types van.

Er zijn modellen die over de lengte geen rugleuning hebben en andere modellen juist wel en dit biedt dan de mogelijkheid om het ook als zitbank te gebruiken. Tegenwoordig zien we de loungebank veel als combinatie in een hoekbank. Het ene gedeelte van de hoekbank is een zitgedeelte en aan de andere zijde van de hoek het gedeelte waar je op kunt liggen.

Naast de huidige loungebanken die je veel in een hoekbank ziet, zijn er ook loungebanken voor buiten. Deze loungebanken zijn momenteel zeer populair in tuinsets.

De voordelen van een loungebank

Welk type loungebank je ook hebt, je profiteert van enkele voordelen, waarbij ontspanning en rust het belangrijkste voordeel is. Wanneer je na een drukke dag moe thuiskomt, dan hoef je niet verplicht vroeg naar bed. Je ploft neer in de loungebank en je benen komen volledig tot rust.

Omdat de loungebank normaliter bij een zithoek staat, kun je ook loungen in gezelschap en hoef je je niet af te zonderen. Dit komt het gezinsleven ten goede. Je geniet van de mensen om je heen, terwijl je toch lekker languit ligt. Sinds de intrede van de luxe tuinsets is de loungebank voor buiten ook populair geworden.

Deze loungebank is dan weer uitermate geschikt om te gebruiken om te zonnen. Naast het gebruik als een plek om te liggen, kan de loungebank ook goed van pas komen wanneer je veel visite hebt. Je creëert zo al snel minimaal drie extra zitplaatsen.

Hoekbank
Hoekbank

Een loungebank zelf maken of een kopen?

Wil jij een loungebank voor binnen of een loungebank voor buiten? Dan heb je de optie om een loungebank te kopen in een meubelzaak, maar het is ook mogelijk om een loungebank zelf te maken. Of je nu wil kopen of een loungebank zelf maken, aan beide methodes zitten voor- en nadelen.

Voor en nadelen van kopen ten opzichte van zelf maken

Hieronder een overzicht van de voor en de nadelen van kopen op een rij gezet.

voordelen van kopen:

  1. Ideaal voor als je zelf niet zo handig bent. Dan kun je er één kopen dat scheelt je veel tijd.
  2. Meubelwinkels hebben een grote keuze in verschillende soorten en stijlen.
  3. Je krijgt garantie. Als er naderhand iets aan de bank mankeert, kun je er altijd mee terug naar de winkel of wordt schade gerepareerd.
  4. Wanneer je niet veel geld te besteden hebt, zijn er ook goedkope loungebanken te koop.

Nadelen van kopen:

  1. Ondanks de grote keuze in verschillende soorten banken, zijn de meeste loungebanken wel heel standaard. Exclusief uitziende loungebanken zijn weer te duur.
  2. Voor een goede kwaliteit betaal je best nog wel veel.
  3. Je moet goed letten op de kwaliteit, want bij een goedkope bank is de kwaliteit vaak ook minder.
  4. Geen voldoening van het zelf maken

Wil je toch zelf kopen waar doe je dat dan?

Het is verstandig om dit wel eerst goed uit te zoeken waar je het beste kunt kopen. Je kunt naar verschillende bouwmarkten gaan maar dan betaal je veel en heb je weinig variatie. Een andere mogelijkheid is om naar de verschillende meubelzaken te gaan. De variatie is best redelijk. De kwaliteit valt snel tegen of de prijs is heel hoog.

Je kunt ook online bestellen. Maar dan is het zaak dat je goed op garantie en leveringsvoorwaarden let. Het grote voordeel van online kopen is dat je de deur niet uit hoeft. Alles wordt aan huis geleverd. Je kunt makkelijk prijzen vergelijken en daar de goedkoopste uit kiezen. Het nadeel is dat je door de bomen het bos niet meer ziet daarom zijn wij opzoek gegaan naar een bedrijf dat betrouwbaar is en snel levert. Daarnaast ook goede kwaliteit heeft. Deze vind je hier

De voordelen van zelf maken

  1. Met een zelfgemaakte bank heb je een volstrekt unieke loungebank, die niemand anders heeft.
  2. Je bent geheel vrij in het zelf ontwerpen van je loungebank en je kiest ook de materialen die jij wilt gebruiken.
  3. Je kunt het zo duur maken als je wilt. Maar het is ook mogelijk om het goedkoop te houden.
  4. De beste kwaliteit. Hier heb je namelijk zelf invloed op.
  5. Alle afmetingen zijn mogelijk dit bepaal je zelf
  6. Een loungebank maken kan voor zowel gebruik binnen als buiten.
  7. Gereedschappen heb je al in huis.
  8. Veel voldoening en klusplezier.

Nadelen van zelf maken:

  1. Je moet wel enigszins handig zijn. Als je twee linkerhanden hebt, dan is zelf een loungebank maken waarschijnlijk niet het overwegen waard.
  2. Let goed op de kwaliteit. Een slecht in elkaar gezette loungebank wordt aangetast in de uitstraling en binnen een mum van tijd is bank stuk.
  3. De kussens kunnen voor een probleem zorgen. Als je standaard tuinkussens voor de loungebank gebruikt, houd dan rekening met de afmetingen.
  4. Bouwtekening nodig. Hier hebben wij een goede oplossing voor dit lees je verderop.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Steigerhouten bank
Steigerhouten bank

Waar moet een zelfgemaakte loungebank aan voldoen?

Misschien spreekt het wel vanzelf, maar wanneer je een loungebank zelf gaat maken, dan is het belangrijk dat deze stevig is. Je wilt immers niet ieder jaar een nieuwe bank maken, omdat de vorige bank niet stevig genoeg was? Tenzij je natuurlijk de smaak te pakken hebt gekregen en je voldoende inspiratie hebt om ieder jaar een nieuwe loungebank te ontwerpen.

In de regel is het zo dat een bank toch vele jaren mee moet kunnen. En met een bank van hout moet dit ook zeker kunnen. Naast stevigheid is comfort ook een belangrijke factor waar je zelfgemaakte loungebank aan moet voldoen. Je kunt wel een stevige bank maken, maar als deze niet lekker zit, dan zal je bank nog niet veel gebruikt worden.

Hierbij moet je rekening houden met de hoogte van de loungebank en hoe je de rugleuning en eventuele armleuningen ontwerpt. Maak je een hoek loungebank? Dan moet je er rekening mee houden dat je over lengte van de loungebank geen of een niet al te hoge rugleuning bouwt. Ook de rugleuning waar je tegenaan ligt, mag niet te hoog zijn.

Ook al maak je een stevige en comfortabele houten loungebank, je maakt de loungebank pas af met loungebank kussens. Uiteindelijk zijn het de kussens die voor het meeste comfort zorgen. Waar je ook rekening mee moet houden is het feit of je de loungebank behandeld of onbehandeld laat. Ga je zelf een loungebank maken voor gebruik binnenshuis, dan hoeft het niet direct behandeld te worden. Voor een tuin loungebank is behandelen aan te raden, om de duurzaamheid te behouden.

Van welke houtsoorten kun je gemakkelijk een loungebank maken?

Als je besloten hebt om zelf een loungebank te maken, dan is een loungebank van hout het meest logisch. Hout is gemakkelijk op maat te zagen en uitermate gemakkelijk te bewerken. Daarnaast heeft hout een mooie natuurlijke en warme uitstraling, zodat een houten loungebank altijd goed zal staan in je huis of in je tuin.

Een groot voordeel van hout is ook, dat je dit in elke gewenste houtkleur kunt verven of lakken. Verder is hout, mits je het goed onderhoudt, bestand tegen alle weersomstandigheden, zodat je de loungebank gemakkelijk buiten kunt laten staan. Met hout heb je tevens verschillende keuzes om verbindingen te maken.

Hout kan geschroefd worden, maar ook gelijmd. En als je heel handig bent, dan maak je in het hout een houtverbinding, zoals een zwaluwstaartverbinding. Hiermee creëer je een perfecte houtverbinding. De mogelijkheden van hout zijn onbeperkt en geeft jou de mogelijkheid om een volstrekt unieke loungebank te maken. Maar wat zijn de beste en meest gebruikte houtsoorten waar je een loungebank mee kunt maken?

Douglas loungebank

Een houtsoort dat zeer beschikt is voor een tuin loungebank, is douglas. Douglas wordt steeds vaker toegepast voor buitentoepassingen voor veranda’s, schuttingen en vlonders. Ook houten tuinmeubelen worden steeds vaker in douglas uitgevoerd. Douglas is afkomstig van de douglasspar, één van de meest hardste Europese naaldboomsoorten.

Wanneer douglas onbehandeld is, heeft het van nature al een hoge duurzaamheid, met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Wanneer je douglas jaarlijks een behandeling geeft, zal het hout nog langer meegaan. Een houten loungebank van douglas is ook zeer mooi om te zien, want het hout heeft een roodbruine kleur.

Maar wanneer je je douglas loungebank niet behandeld, dan zal het hout na verloop van tijd verkleuren naar een blauwgrijze tint. Dit is een natuurlijk en onschadelijk proces. Veel mensen vinden deze kleur mooi en het geeft de loungebank een authentiek karakter. Wil je de originele kleur behouden? Dan is het belangrijk om de douglas loungebank jaarlijks te beitsen of te impregneren.

Loungehoekbank
Loungehoekbank

Steigerhouten loungebank

Meubels van steigerhout zijn momenteel erg populair. Dit is ook niet zo vreemd, want met een steigerhouten loungebank heb je een robuuste bank dat tegen een stootje kan. Steigerhout wordt normaal in de bouw gebruikt voor steigers. Hier hebben de steigerplanken zeer veel te verduren, zoals allerlei soorten weersomstandigheden, het veelvuldig belopen, cementresten, verf en zware bouwmaterialen en gereedschappen die over de steigerplanken worden gedragen. Na ongeveer een jaar zijn steigerplanken niet meer geschikt voor gebruik voor steigers.

Steigerplanken worden dan opgekocht door houtleveranciers die de steigerplanken grondig schoonmaken en verkopen. Maar hoe grondig de steigerplanken ook schoongemaakt worden, er blijven altijd nog wel cement- en verfresten en beschadigingen achter. Dit is niet erg, want dit is juist de charme van steigerplanken.

Wanneer je van steigerplanken meubels maakt, dan heb je heel authentieke meubels, waarvan het hout geleefd heeft. Dit is ook de reden dat steigerhout momenteel zo populair is. Een steigerhouten loungebank is een volstrekt unieke loungebank, waarvan het hout zijn kwaliteit inmiddels heeft bewezen. Het voordeel van steigerhout is dat het in standaard afmetingen te koop is en erg gemakkelijk te bewerken. Als je de authentieke en gebruikte look ook mooi vindt, koop dan gebruikt steigerhout. Maar het is ook mogelijk om nieuw steigerhout te kopen, dan krijg je schoon en onbeschadigd hout.

Pallet loungebank

Net zoals steigerhout, zijn pallets gebruikt hout dat zijn diensten inmiddels heeft bewezen. Pallethout is net zoals steigerplanken, vurenhout dat zeer veel te verduren heeft gehad en zeer sterk hout is. Het is ook gemakkelijk om aan pallets te komen, er zijn zelfs bedrijven die pallets gratis weggeven. Hiermee is een pallet loungebank één van de goedkoopste meubelstukken die je kunt maken. Naast een loungebank van pallets, zijn er tal van andere toepassingen die met pallets gemaakt kunnen worden.

Stoelen, banken, kasten en tafels, het is allemaal te maken met pallets. Als je kiest voor pallets voor je loungebank, dan heb je de keuze om kant-en-klare pallets te gebruiken, wat het gemakkelijkste is, maar het is ook mogelijk om de pallets uit elkaar te halen. Zo verkrijg je voor weinig tot geen geld, erg veel houten planken. Het is wel verstandig, om voordat je pallets voor je loungebank gebruikt, het hout te schuren en te lakken of te verven. Pallethout is namelijk wel ruw hout en je wilt natuurlijk niet dat gebruikers van je loungebank last krijgen van splinters.

De beste pallets zijn overigens Europallets. Dit zijn pallets die aan de allerhoogste kwaliteitsnormeringen voldoen en ook zeer goed onderhouden zijn. Op de pallet zelf is het logo van Europallets ingebrand, zodat je weet dat je met de allerbeste pallets van doen hebt.

pallet tuinbank maken
pallet tuinbank maken

Stappenplan pallet loungebank maken

Ben je zo ver om zelf een loungebank te maken? Dan kun je met onderstaande stappenplan een eenvoudige en robuuste bank maken van pallets.

Wat heb je nodig?

Hieronder op een rij wat je nodig hebt om van palletten een mooie bank te maken

  1. Een pallet is standaard 120 centimeter, dus te klein om op te liggen. De lengte moet dus twee pallets zijn. Rekening houdend met de hoogte van de loungebank heb je ook twee pallets nodig. Totaal heb je acht pallets nodig, als je ook een rugleuning en armleuningen maakt.
  2. Een houten lat van 240 centimeter (twee pallets breed), tenzij je twee aparte loungestoelen wilt maken om tegen elkaar te schuiven als loungebank. Dan voldoen twee latten van 120 centimeter.
  3. Houtschroeven om de pallets met elkaar te verbinden.
  4. Ook nu weer afhankelijk of je de loungebank in twee delen maakt, heb je totaal voor beide delen acht zwenkwielen nodig, of anders vier.
  5. Schroefboormachine
  6. Afkortzaag

Stap 1: de voorbereidingen

De voorbereiding is belangrijk, want dit bepaald in veel gevallen de eindafwerking.

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen
  3. Bouwtekeningen
  4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Wat is de locatie waar je deze bank wilt gaan zetten? Onder een afdak, op je terras of in je huis? Deze vragen zijn belangrijk voor je de rest kunt gaan maken. Daarnaast bepaald de locatie ook gelijk de beschikbare ruimte. Deze moet je weten om in de gaten te houden of de gewenste afmetingen ook werkelijk kunnen.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen worden bepaald aan de hand van de beschikbare ruimte en het aantal mensen dat je kwijt wilt kunnen op deze bank. Zorg er voor dat je voldoende loopruimte overhoud en dat er ook nog een tafeltje bij kan.

Stap 1.3: Bouwtekeningen

Hoe gemakkelijk deze ook is, het is verstandig om even uit te tekenen hoe deze bank eruit moet komen te zien. Als je het kunt visualiseren, dan werk je veel beter en nauwkeuriger. Nog handiger is om een bouwtekening te downloaden. Druk deze bouwtekening af en volg deze stap voor stap.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Op elke bouwtekening vind je een materialenlijst. Deze lijst gebruik je om de materialen te bestellen. Deze kun je bestellen bij een houthandel, bouwmarkt of online.

De nadelen van bouwmarkten en houthandels is dat de materialen behoorlijk duur zijn. Een ander nadeel is dat je zelf om je materiaal moet. Je hebt al snel een kar nodig. Je kunt het wel thuis af laten leveren maar dan betaal je meestal erg veel.

Online heb je als voordelen dat je enorm veel keuze hebt. Makkelijk prijzen kunt vergelijken en daardoor goedkoop kan bestellen. Alles wordt thuis afgeleverd.

Stap 2: Bodem maken

De bodem van je bank bestaat uit een viertal volledige pallets. Plaats twee pallets op elkaar en schroef ze met de houtschroeven aan elkaar vast. Doe dit ook met de andere twee pallets. Nu kom je voor de vraag te staan of je de bank in twee delen wilt hebben, zodat je ze ook als stoel kunt gebruiken, of dat je een bank als één gedeelte wilt hebben. In het laatste geval schroef je de twee delen ook aan elkaar, zodat de lengte van je bank totaal 240 centimeter is.

Stap 3: verschillende onderdelen monteren

Aan de rand van de bovenste pallet schroef je nu de houten lat. Bestaat je bank uit twee delen, dan moet je de lat aan beide delen monteren. De lat zorgt ervoor dat je de rugleuning schuin kunt plaatsen. Op de bouwtekening vind je precies hoe je dat alles kunt doen.

Stap 4: zwenkwielen monteren

Draai de bodem om en monteer de zwenkwielen. Het gaat gemakkelijker om dit nu te doen, dan als de rug- en armleuningen al gemonteerd zijn. Plaats de zwenkwielen tussen de klossen van de pallet in. Zo verkrijg je in de bank verzonken wielen die niet te zien zijn. Dit staat erg mooi. Zwenkwielen zijn super fijn zo kun je de bank makkelijk verplaatsen.

Stap 5: Rugleuning monteren

Bij deze stap monteer je de rugleuning, maar dit is niet verplicht. Wil je echt enkel een bank zonder rugleuning dat kan ook. Maar met rugleuning heb je ook de mogelijkheid om heerlijk te zitten. En de pallets zijn breed genoeg dat je geen last hebt van de rugleuning als je op de bank ligt. Zet voor de rugleuning een pallet recht tegen de zojuist gemonteerde lat aan en schroef de pallet aan de lat vast. Monteer vervolgens het onderste gedeelte van de rugleuning pallet tegen de onderste pallet van de bodem. Doordat je een lat hebt gemonteerd, zal de rugleuning iets schuin komen te staan.

Stap 6: Leuningen monteren

De armleuningen zijn normaal gesproken lager dan de rugleuning, zaag daarom ongeveer 1/3 deel van de overige twee pallets af en monteer deze aan de zijkanten van de je bank. De hoogte moet je zelf een beetje inschatten. Deze armleuningen dienen als de leuning waar je normaliter tegenaan ligt en als armleuning als je de bank als zitbank gebruikt. Maak je gebruik van de bouwtekeningen dan kun je deze beter volgen.

Stap 7: Afwerking

Nu alles gereed is kan de bank afgewerkt worden. Je kunt de bank lakken, beitsen, oliën of verven, wat jij maar wilt. Schuur hiervoor de bank wel eerst helemaal af en reinig hem goed, zodat er geen stof meer op zit. Deze bank is zowel binnen als buiten te gebruiken. Binnen heb je hiermee een zeer robuuste bank dat niet zal misstaan in robuuste interieurstijlen, zoals een industrieel interieur. Ook voor buiten is dit een uitstekende loungebank, dat bestemd is tegen de weersomstandigheden.

Stap 8: Kussens

Als finale afwerking moet je natuurlijk nog kussens in je loungebank plaatsen. Je kunt hiervoor kussens kopen bij de diverse meubelzaken. Maar het kan ook zijn dat je kussens op maat laat maken, dan zul je perfect passende kussens in je loungebank hebben. Na een drukke werkdag kun je nu neervlijen in je eigen gemaakte en unieke loungebank.

Dit is een eenvoudig stappenplan voor een basis loungebank van pallets. Uiteraard zijn er talloze versies van een loungebank mogelijk en ook van andere soorten hout. Het voordeel van pallets is, dat je dit stappenplan heel gemakkelijk kunt uitbreiden, zodat je bijvoorbeeld ook een hoek loungebank kunt maken.

Download hier je bouwtekening voor een loungebank
Als je de smaak te pakken hebt met je eigen loungebank maken, dan kun je nog verder gaan en er ook een mooie tafel van pallets bij maken of een fauteuil. Wil je zien of er nog andere mogelijkheden zijn om een loungebank of een ander meubelstuk te maken? Bekijk dan hier de vele bouwtekeningen. Hier vind je een schat een bouwtekeningen, waardoor het mogelijk is om vrijwel alle meubels, inclusief een loungebank zelf te maken.

Een loungebank maken met een bouwtekening

Op zoek naar een loungebank bouwtekening? Dan kan ik jou daarbij helpen! Ik heb namelijk de beschikking over een bouwtekeningenpakket van meer dan tienduizend bouwtekeningen, waar jij ook gebruik van kunt maken! Met deze bouwtekeningen maak je de mooiste meubelen helemaal zelf. Of je nu gebruik wilt maken van steiger- of eikenhout, elke bouwtekening is te gebruiken om jouw klusproject te realiseren!

Op zoek naar de website waar jij deze bouwtekeningen kunt bemachtigen? Of vraag je je af of de bouwtekening waar jij naar op zoek bent ook in dit pakket te vinden is? Dan ben je met één druk op de knop, op de site waar jij dit kunt vinden klik nu hier!

Loungebank maken
Loungebank maken

Met de juiste bouwtekeningen is een loungebank maken makkelijk.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

De geschiedenis van de loungebank

Tenslotte nog een stukje geschiedenis voor wie dit leuk vind. Hoewel een loungebank momenteel erg populair is, is het geen nieuwe vorm van zitten of liggen. De loungebank is al duizenden jaren oud. De oorsprong van de loungebank ligt in het oude Egypte. Een ligbank was bestemd voor de de farao’s en rijke Egyptenaren. De stoel bestond uit een eenvoudige houten lattenbodem, dat bedekt was met palmbladen.

Ook in de Griekse tijd was de loungebank populair. Ook nu stond de loungebank weer thuis bij de Griekse elite. Pas in de Romeinse tijd werd de loungebank gemoderniseerd. De Romeinen bekleedden de loungebank met stof, zodat de loungebank veel comfortabeler werd.

Na de Romeinse tijd belandde de loungebank in de vergetelheid, maar dook weer op in de 17e eeuw in de Franse tijd. Toen kwam ook de term chaise longue in zwang. Bekend zijn de bekende loungebanken in Lodewijk XV stijl. Dit waren soms wat fragiel lijkende loungebanken met sierlijke poten, ornamenten en bekleed met fluweel. Pas sinds enkele decennia is de loungebank populair en bereikbaar voor iedereen. Vooral in combinatie met een hoekbank voor in de woonkamer, maar ook voor buiten als onderdeel van een luxe tuinset.

Loungebank voor binnen

De loungebank voor binnen is meestal onderdeel van een hoekbank. Zo ben je geen extra ruimte kwijt om een extra bank te plaatsen en deze bank is direct onderdeel van de zithoek. Soms wordt de term hoekbank en loungebank door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen. Bij een hoekbank bestaan de beide bankgedeeltes uit een rugleuning en aan beide eindes zit een armleuning. Bij een hoekbank met loungebank is één gedeelte uitgevoerd met een rugleuning en een armleuning.

Dit is dan het zitgedeelte. Aan de ander zijde is er meestal geen rugleuning aanwezig over de lengte van de bank, maar één aan de kop z’n kant, waar je tegenaan kunt liggen. Als een loungebank onderdeel is van een hoekbank, dan is deze uitgevoerd in dezelfde stijl en met dezelfde materialen als het zitgedeelte.

Verder kan een loungebank in combinatie met een hoekbank in talloze verschillende uitvoeringen en stijlen voorkomen. Heb je ruimte genoeg in de woonkamer, dan kun je ook kiezen voor een aparte loungebank. Deze kun je bijvoorbeeld in een hoek neerzetten, zodat je je even kunt terugtrekken van de zithoek, om tot jezelf te komen. Ook hier zijn weer talloze verschillende stijlen te verkrijgen, van de klassiek tot hypermoderne loungebanken.

Loungebank voor buiten

De loungebank voor buiten bestaat nog niet zo lang als de loungebank voor binnen. Deze tuin loungebank is in veel gevallen ook onderdeel van een hoekbank en is meestal onderdeel van een luxe tuinset. Een loungebank in de tuin is ideaal om te gebruiken als je bij mooi weer lekker wilt zonnen. De tuin loungebank voorkomt dat je een handdoekje op de grond moet leggen om hier op te liggen. Omdat een loungebank voor in de tuin meestal als luxe wordt gezien, is deze meestal ook uitgevoerd in luxere materialen, althans als je een loungebank voor buiten in de winkel koopt.

De loungebank in de tuin kan van hout zijn, maar tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van wicker. Wicker is een zeer goed alternatief voor rotan. Rotan heeft een natuurlijke uitstraling en is een gevlochten rietsoort dat tot bank is gevlochten. Maar het nadeel is dat het zeer onderhoudsgevoelig is en niet duurzaam.

Daarbij is het onderhoud door het vlechtwerk ook lastig uit te voeren. Wicker daarentegen heeft het uiterlijk van rotan, maar de gevlochten draden bestaan uit kunststof en de wicker loungebank is afgelakt voor extra bescherming. Dit resulteert in een prachtige loungebank, dat er als een rotan loungebank uitziet, maar onderhoudsvrij is. Een wicker loungebank kun je ook het gehele jaar buiten laten staan. Vaak wordt er gecombineerd met aluminium voor bijvoorbeeld de poten. In dezelfde stijl van de tuin loungebank kun je als set ook fauteuils en een tuintafel erbij aanschaffen.

Kussens voor de loungebank

Niet iedereen vindt het prettig om op een harde houten bank te liggen. Dit is niet comfortabel en je houdt het dan ook niet lang vol. Kussens voor de loungebank zijn dan onontbeerlijk. Nu kun je misschien best een mooie loungebank zelf maken, maar zelf kussens maken is weer een vak apart. Maar gelukkig hoef je hier ook geen expert in te zijn. Er zijn meer dan genoeg kussens voor je loungebank te koop, in allerlei verschillende vormen en formaten. Dit hoeft ook niet eens heel veel te kosten, tenzij je naar een speciaalzaak gaat.

Het voordeel van goedkope loungebankkussens, is dat je ze gemakkelijk in de wasmachine kunt doen en als ze echt versleten of vuil zijn, zijn ze gemakkelijk te vervangen. Maar misschien vind je standaard kussens uit de winkel niet zo mooi bij je bank passen? Je kunt dan kiezen om kussens op maat voor je loungebank te maken.

Als je dit zelf niet kunt en uitbesteedt, houd er dan rekening mee dat dit best wel prijzig kan zijn. Maar daarentegen heb je wel unieke en echte op maat gemaakte kussens voor je loungebank. Dit zal zeker bevorderlijk zijn voor de uitstraling van je loungebank. Het maakt natuurlijk ook verschil of je een loungebank voor buiten of voor binnen maakt. De stoffen van de kussens voor buiten, zullen wat steviger moeten zijn. De stof moet bestand zijn tegen uv-licht, om verkleuring tegen te gaan en de kussens moeten zeker tegen vocht kunnen.

Je houten loungebank behandelen

Bij een loungebank zelf maken komt ook de vraag hoe je het hout wilt behandelen. Grofweg heb je de keuze tussen lakken, oliën, beitsen en verven. Al deze behandelmethodes zijn geschikt voor een loungebank voor buiten en voor binnen. De meest donkere houtafwerking is het lakken van je hout.

Een laklaag geeft je hout ook een goede bescherming, want de lak blijft op het hout liggen. Hierdoor kan er geen vuil in het hout trekken. Maar er is wel een risico dat de lak na verloop van tijd gaat afbrokkelen. Het hout ziet er dan al minder uit en is ook minder goed beschermd. Ook bedek je met lak de nerfstructuur van het hout.

Wil je de structuur van het hout toch goed kunnen blijven zien, dan kun je het hout behandelen met olie. Wanneer het hout is geolied, behoud je zoveel mogelijk de originele kleur en structuur, al zal het hout ietsje donkerder worden. Olie trekt in het hout zelf en beschermd het hout van binnenuit.

Ook bij het beitsen van het hout, zal de beits in het hout trekken. Beitsen is vooral zeer geschikt voor je hout buiten. Een groot voordeel van beits is dat vocht uit het hout wel weg kan maar er geen vocht het hout in kan komen. Voor een goede bescherming dient het hout twee keer behandeld te zijn.

Download hier je bouwtekening voor een loungebank

Als je de smaak te pakken hebt met je eigen loungebank maken, dan kun je nog verder gaan en er ook een mooie tafel van pallets bij maken of een fauteuil. Wil je zien of er nog andere mogelijkheden zijn om een bank of een ander meubelstuk te maken? Bekijk dan hier de vele bouwtekeningen. Hier vind je een schat een bouwtekeningen, waardoor het mogelijk is om vrijwel alle meubels, inclusief een bank zelf te maken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bank bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.