Home » Blog » Badkamermeubel maken: Welk houtsoort? Hoe schoonmaken? Lees de voor en de nadelen

Badkamermeubel maken: Welk houtsoort? Hoe schoonmaken? Lees de voor en de nadelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een badkamermeubel maken waarom zou je dat doen? In vrijwel alle badkamers zijn wel één of meerdere wastafels aanwezig. De wastafel dient om je te wassen als je de douche of het bad niet gebruikt, om tanden te poetsen, je op te maken of om je scheren.

De wastafel, wasbak of lavabo, zoals deze in België genoemd wordt, bestaat uit een bak met op het laagste punt een opening waaraan een zwanenhals wordt bevestigd voor de afvoer van water. In de meeste gevallen hebben wastafels een klassiek rond/ovaal model.

Een kale wastafel in de badkamer is niet echt aantrekkelijk en sfeervol om te zien. Vooral niet omdat hieronder de zwanenhals ook zichtbaar is. Hoewel de wastafel het belangrijkste onderdeel is, zal de uitstraling al veel beter zijn als deze is verwerkt in een badkamermeubel.

Wat is een badkamermeubel?

Inhoudsopgave

Een badkamermeubel is een meubel die om de wastafel is gebouwd. Een badkamermeubel kan met poten op de grond worden geplaatst of aan de muur worden gemonteerd. Dit is de meest gebruikte methode, zo ontstaat er een zwevend badkamermeubel en kan er gemakkelijk onderdoor schoongemaakt worden.

Een badkamermeubel is in talloze stijlen, materialen en afmetingen te verkrijgen. Zo kun je altijd wel een bijpassend badkamermeubel vinden die bij de stijl van je badkamer past, van een klassiek badkamermeubel, modern badkamermeubel tot een badkamermeubel landelijk. Naast het design van een badkamermeubel is het ook belangrijk dat een badkamermeubel voor flink meer opbergruimte kan zorgen met behulp van kasten of lades.

Meubel in Badkamer met was twee kommen
Meubel in Badkamer met was twee kommen

Badkamermeubel set of losse onderdelen?

Een badkamermeubel bestaat uit diverse onderdelen. In veel winkels koop je een complete badkamermeubel set in een bepaald design. Alle onderdelen zijn passend en in de set aanwezig. Met behulp van een bijgevoegde bouwtekening kun je het badkamermeubel monteren en plaatsen. Het is ook mogelijk om alle onderdelen los te kopen.

Dit zul je vooral doen als je zelf een bepaald idee hebt over hoe een badkamermeubel eruit moet komen te zien. Je past dan enkel de onderdelen toe die jij belangrijk vindt en je kunt alle stijlen met elkaar combineren. Dit is dan wel een soort van badkamermeubel op maat, waarbij je zelf moet zien uit te vinden hoe je de onderdelen tot een badkamermeubel vormt. Een maatwerk badkamermeubel is overigens ook helemaal zelf te ontwerpen en te maken. Je hebt dan een volstrekt uniek badkamermeubel op maat.

Onderdelen van een badkamermeubel

Een badkamermeubel bestaat uit diverse onderdelen, ook als je een badkamermeubel set koopt. Enkele onderdelen zijn noodzakelijk, anders mag het geen badkamermeubel heten. Maar je kunt een badkamermeubel uitbreiden met allerlei extra’s voor nog meer luxe of juist praktische opbergruimte. De volgende onderdelen zijn standaard altijd aanwezig bij een badkamermeubel:

De onderkast

De onderkast is in veel gevallen van hout gemaakt en vormt meestal het belangrijkste onderdeel dat het design van een badkamermeubel bepaald. Je kunt dit vergelijken met wat keukenkastjes met het uiterlijk van een volledige keuken doen. Hoewel het een onderkast heeft, is de bovenzijde altijd open. Dit komt omdat hier de wastafel wordt geplaatst met de zwanenhals. Afhankelijk van de soort wastafel komt deze op de onderkast te staan of er in te hangen. De onderkast kan bestaan uit een kast met één of twee draaideuren. Veel modern vormgegeven badkamermeubels zijn voorzien van grote lades in de onderkast.

Wastafel of een badkamermeubel waskom

De wastafel is de basis van een badkamermeubel. De wastafel in klassieke vorm is van onderen bolvormig en hangt in de onderkast, terwijl de randen rusten op de onderkast. Tegenwoordig zijn vooral in een badkamermeubel set talloze wastafeldesigns te verkrijgen, bijpassend bij de onderkast.  Helemaal modern is de badkamermeubel met waskom. Hiervoor is overigens wel een tafelblad nodig. Hier komt de waskom dan op te staan.

Maar wanneer kies ik voor een wastafel en wanneer kies ik voor een waskom? Het staat buiten kijf dat je een waskom echt plaatst voor het design. Dit zo opvallen en modern, dat de waskom vaak de blikvanger van een badkamermeubel vormt. Een wastafel gebruik je eigenlijk in alle andere gevallen. En je hoeft niet bang te zijn dat het dan niet modern of in een trendy design is, er zijn meer dan voldoende wastafels met een opvallende vormgeving.

Badkamermeubel maken
Badkamermeubel maken

Wastafelkraan

Een verplicht item voor een badkamermeubel is natuurlijk de wastafelkraan. Je hebt dan de keuze voor een opbouwkraan en een inbouwkraan. Een opbouwkraan staat in de regel vast op de wastafel. In het geval van een badkamermeubel waskom staat de kraan op het tafelblad. Een inbouwkraan is in de muur ingebouwd. Het enigste wat dan zichtbaar is, is de kraanuitloop vanuit de muur een de draaiknoppen. Een inbouwkraan staat wel mooier en moderner en heeft als voordeel dat er bij de aansluiting tussen kraan en wastafel geen vuil of kalk kan ophopen. Verder moet je kijken of je voor een hoge uitloop of een lage uitloop kiest. Met een hoge uitloop heb je bijvoorbeeld ruimte om een emmer eronder te plaatsen of je haar gemakkelijk in de wastafel te wassen. Wanneer je ook voor een bovenkast kiest, is er niet altijd ruimte voor een kraan met hoge uitloop. Je kiest dan beter voor een kraan met lage uitloop.

Sifon

De sifon, oftewel de zwanenhals is dan geen zichtbaar onderdeel van een badkamermeubel, maar daarom niet onbelangrijk. De sifon vormt de verbinding tussen de wasbak en de afvoer. Mede door de vormgeving van de sifon wordt de afvoer altijd afgesloten door een laagje water. Dit voorkomt dat een rioollucht vanuit de afvoer door de gootsteen de badkamer inkomt. De sifon hangt dus onder de wastafel en dus in de onderkast. Houdt hier rekening mee als je zelf een badkamermeubel ontwerpt. Wanneer je planken in je onderkast aanbrengt, moet er een uitsparing aangebracht worden voor de sifon. Ook een lade mag niet geheel tot de muur lopen, anders is er geen ruimte voor de sifon meer.

Overige onderdelen van een badkamermeubel

Bovenstaande onderdelen zijn vaste onderdelen van een badkamermeubel. Maar een badkamermeubel is vrijwel onbeperkt uit te breiden met functionele en luxe onderdelen. Voor nog meer opbergruimte kun je boven de wastafel een bovenkast hangen. Op de deuren van de bovenkast plak je dan een spiegel. Als je geen bovenkast gebruikt, wordt de spiegel meestal direct tegen de wand geplaatst. Voor nog meer opbergruimte kun je ook kiezen voor een smalle hoge kast naast het badkamermeubel.

Voor het gemakkelijk ophangen van handdoeken kun je gebruikmaken van een badkamerrek of een badkamer ladder. Een badkamer ladder is tegenwoordig erg trendy en is niet meer dan een soort van lage ladder die je tegen de muur naast het badkamermeubel zet. Het fungeert dan als een handdoekladder waar je handdoeken over de treden hangt. Maar voor een handdoekenrek badkamer zijn ook tal van andere mogelijkheden.

Badkamerrek en handdoekladder
Badkamerrek en handdoekladder

Afmetingen badkamermeubel

Natuurlijk wordt in eerste instantie voor een badkamermeubel gekozen vanwege de esthetische kant. Maar je moet ook rekening houden met de praktische kant en dan spelen de afmetingen van een badkamermeubel een belangrijke rol. In een kleine badkamer past niet altijd een badkamermeubel met normale afmetingen, laat staan een badkamermeubel met dubbele wastafel. Je moet dan uitgaan van een smal badkamermeubel. Een klein badkamermeubel is al verkrijgbaar met een breedte van 50 tot 60 cm. Wil je echt comfortabel ruimte creëren met één wastafel, dan is minimaal een badkamermeubel 90 cm nodig. Met een badkamermeubel 100 cm kun je helemaal comfortabel van het meubel gebruikmaken. Een badkamermeubel 120 centimeter is geschikt voor een dubbele wastafel. Maar houd er wel rekening mee dat een badkamermeubel 120 cm daadwerkelijk in je badkamer past. In de regel is de diepte van een badkamermeubel 60 cm. In een kleine badkamer kun je ook gaan voor een badkamermeubel ondiep. Een badkamermeubel 40 cm diep past ook in een zeer kleine badkamer. De hoogte van een badkamermeubel is gemeten vanaf de bovenzijde van de wastafel of tafelblad rond de 80 tot 90 centimeter. Kies de hoogte badkamermeubel die voor jou het meest praktisch is.

Houten badkamermeubel

De meeste badkamermeubels zijn gemaakt van hout. Nu is het gebruik van badkamermeubels van hout niet altijd aan te bevelen, maar een zwevend badkamermeubel van hout is goed mogelijk. Een badkamermeubel staat namelijk minder bloot aan grote hoeveelheden vocht, zoals een douche of bad. Ga je een badkamermeubel zelf maken, dan zul je vanzelfsprekend hout gebruiken. Hiervoor zijn verschillende houtsoorten voor te gebruiken.

Steigerhouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een steigerhout badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een steigerhout badkamermeubel?
 3. Moet je het steigerhout badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een steigerhout badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een steigerhout badkamermeubel?

Het grote voordeel van een steigerhout badkamermeubel is dat het goedkoop hout is met een authentieke uitstraling en waarmee je gemakkelijk zelf badkamermeubel kunt maken. Steigerhout is afkomstig van steigerstellages die op bouwwerken worden gebruikt. Het hout heeft reeds het nodige doorstaan in weer en wind. Daarom is badkamermeubel van steigerhout ideaal, want het hout zal nauwelijks meer reageren op vocht. Met steigerhout krijg je een zeer robuuste uitstraling, wat goed past in een industrieel ingerichte badkamer.

Wat zijn de nadelen van een steigerhout badkamermeubel?

Steigerhout is gebruikt hout. Je ziet op het hout hier de sporen van terug, waaronder verf, scheuren en gaatjes. Dit is juist de charme van steigerhout. Maar niet iedereen vind dit even mooi. Vooral als je niet van een industriële stijl houdt. Uiteraard kun je een steigerhout badkamermeubel schilderen, maar bepaalde beschadigingen zijn niet weg te werken. Je kunt wanneer je dit niet mooi vindt beter kiezen voor een andere houtsoort.

Moet je het steigerhout badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Steigerhout hoeft in principe niet behandeld te worden. Wel is het verstandig om dit te doen. Ook al komt een steigerhout badkamermeubel niet direct in contact met water, er kan in een badkamer wel langdurig een hoge luchtvochtigheid heersen. Behandelen kan met verf, beits en olie. Meestal kies je juist voor steigerhout vanwege het uiterlijk van steigerhout. Verven zal voor de meeste mensen daarom geen optie zijn om dat je de structuur en gebruikssporen wilt behouden. Met olie behandelen of met een transparante beits zorgt ervoor dat de authentieke houtkleur en structuur behouden blijft en het hout toch beschermd is. Om de levensduur van het hout te verlengen is het verstandig om jaarlijks of om de paar jaar het hout opnieuw te behandelen.

Hoe moet ik een steigerhout badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Gebruik je bij een badkamermeubel maken steigerhout, dan is nog voordat je het hout gaat behandelen belangrijk dat je het hout eerst goed schoonmaakt. Dit is bij steigerhout belangrijker dan bij andere houtsoorten. Steigerhout is namelijk al veelvuldig gebruikt, waarbij verf- en cementresten op het hout aanwezig zijn.

Eerst zorg je dat je met een harde en zachte borstel het hout grondig reinigt van alle grove resten. Daarna kun je het hout met lauw water en groene zeep of soda schoonmaken. Wanneer je steigerhout badkamermeubel gereed en behandeld is, dan is het dagelijkse onderhoud niet zo moeilijk. Met een vochtige doek is het badkamermeubel te reinigen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Eikenhouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een eiken badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een eiken badkamermeubel?
 3. Moet je het eiken badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een eiken badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een eiken badkamermeubel?

Met een eikenhouten badkamermeubel heb je een mooi landelijk badkamermeubel met een natuurlijke en warme uitstraling. Daarnaast is eiken een zeer sterke houtsoort dat veel kan hebben. Daarom is een eikenhouten badkamermeubel in de badkamer geen enkel probleem. Koop je een eiken badkamermeubel in de winkel, dan is dit meestal geen massief eiken, maar laminaat met een eiken toplaag. Deze kant-en-klare badkamermeubels hoeven dan ook niet behandeld te worden.

Wat zijn de nadelen van een eiken badkamermeubel?

Bij een badkamermeubel zelf maken van massief eiken zul je het hout wel moeten behandelen met een waterafstotende laag. Eiken is namelijk niet langdurig bestand tegen veel vocht. Daarnaast moet je ook zorgen voor een goede constructie van je eikenhouten badkamermeubel. Er is anders het risico dat het hout zal vervormen. Een ander nadeel van een eiken badkamermeubel is het hout duurder is dan plaatmateriaal of goedkopere houtsoorten.

Moet je een eiken badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Omdat eiken niet bestand is tegen langdurig en veel vocht, is het behandelen zeer aan te bevelen. Ook als een eiken badkamermeubel weinig of niet in contact komt met vocht. Eikenhout is wel gemakkelijk te behandelen. Eiken laat zich gemakkelijk schuren, zodat je het hout kunt verven. Wanneer je juist de originele houtkleur wilt behouden, kies dan voor een houtlak of een olie. Met lak bescherm je het hout van bovenaf en er vormt zich een glanzende laag op het hout. Hout lakken met een matte lak kan ook. Olie dringt juist diep in het eiken door en beschermd het hout van binnenuit. Met olie voorkom je een glanzende laag over het hout.

Hoe moet ik een eiken badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Een behandelde badkamermeubel van eiken gaat relatief lang mee. Je mag uiteraard jaarlijks je badkamermeubel behandelen, maar er mag eventueel ook een langere periode aangehouden worden.  Bij het schoonmaken van een eiken badkamermeubel moet je wel oppassen dat je geen gebruik maakt van chemische schoonmaakmiddelen en harde sponzen of borstels. Hiermee krijg je krassen op het eikenhout en de beschermende laag beschadig je hier ook mee. Met warm water en natuurlijke schoonmaakmiddel kun je met een zachte doek je eiken badkamermeubel schoonmaken.

Vurenhouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een vuren badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een vuren badkamermeubel?
 3. Moet je het vuren badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een vuren badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een vuren badkamermeubel?

Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort voor allerlei soorten toepassingen. Ook voor een badkamermeubel kun je vurenhout gebruiken. Vuren is mede zo populair doordat het hout zeer gemakkelijk te bewerken is. Ook met een vuren badkamermeubel krijg je een mooi landelijk badkamermeubel met een natuurlijke uitstraling. Vurenhout is relatief bleek van kleur wat neigt naar geel. Door het hout te behandelen kun je het hout donkerder krijgen als je dit wenst.

Wat zijn de nadelen van een vuren badkamermeubel?

Een nadeel van een vuren badkamermeubel is dat het hout erg gevoelig is voor vocht en beschadigingen. Het is daarom verstandig om eerst te overwegen waarom je vuren in de badkamer wilt gebruiken. Toch kun je de gevoeligheid van vuren redelijk laten verminderen door het hout te behandelen. Voor in de badkamer is het behandelen van vurenhout absoluut noodzakelijk.

Moet je een vuren badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Een vuren badkamermeubel moet behandeld worden. Zo maak je het hout duurzamer en heeft het hout ook een langere levensduur. Vooral in de badkamer is dit verstandig omdat vuren niet bestand is tegen vocht. Ga je een badkamermeubel maken van vurenhout, overweeg dan om geïmpregneerd vurenhout te kopen. Dit hout is reeds behandeld en verduurzaamd. Daarnaast kun je het hout zelf nog behandelen met verf, beits of lak.

Hoe moet ik een vuren badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Vurenhout moet je regelmatig blijven onderhouden om het hout langdurig te beschermen tegen een vochtige omgeving. Dit houdt in dat je jaarlijks het hout schuurt en behandeld met een nieuwe laag lak, beits of verf. Maak een vuren badkamermeubel nooit schoon met teveel vocht en met chemische schoonmaakmiddelen. Een zachte licht vochtige doek is voldoende voor het afnemen van een vuren badkamermeubel.

Grenenhouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een grenen badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een grenen badkamermeubel?
 3. Moet je het grenen badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een grenen badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een grenen badkamermeubel?

Na vuren is grenen het meest gebruikte hout in Nederland. Van grenen worden vaak meubels gemaakt en wand aftimmeringen. Een grenen badkamermeubel past heel goed in een Scandinavisch  ingerichte badkamer. Hier wordt namelijk altijd veel hout gebruikt. Er zitten wel grote hardheidsverschillen in het hout, maar in de regel is grenenhout zeer gemakkelijk te bewerken. Grenen is wel veel duurzamer dan vuren, maar behandelen is wel aan te raden.

Wat zijn de nadelen van een grenen badkamermeubel?

Grenen kan goed voor een badkamermeubel. Het is een combinatie tussen een klassiek badkamermeubel en landelijke badkamermeubels. Behandeling is wel nodig, maar het nadeel van grenen is dat na de behandeling een vaak oranjeachtige kleur krijgt. Dit is een kleur die niet door iedereen wordt gewaardeerd. Wel is dit afhankelijk van het soort lak of olie dat er wordt gebruikt.

Moet je een grenen badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Een grenen badkamermeubel moet je zeker behandelen. Meestal kiezen mensen bewust voor grenen vanwege de uitstraling dus hiervoor is het beste een transparante lak of olie te gebruiken. Met een verflaag verberg je juist de houtkleur en houtstructuur.

Hoe moet ik een grenen badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Geef je grenen badkamermeubel jaarlijks of tweejaarlijks een nieuwe onderhoudsbeurt met lak of olie. Zo behoudt het hout zijn levensduur en blijft het lang beschermd tegen vocht. Ook hier geldt weer dat je niet met agressieve schoonmaakmiddelen in de weer gaat, een vochtige doek is voldoende om het badkamermeubel schoon te maken.

Douglashouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een douglas badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een douglas badkamermeubel?
 3. Moet je het douglas badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een douglas badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een douglas badkamermeubel?

Douglas is een houtsoort dat veel als tuinhout wordt gebruikt. Dit houdt niet in dat douglas dan ook goed bestand is tegen vocht. Om optimaal van een douglas badkamermeubel te genieten moet deze wel behandeld worden. Douglas is vooral geliefd vanwegde de kleur en de structuur van het hout. Het hout zorgt voor een moderne uitstraling en toch behoud je ook de natuurlijke en warme uitstraling van hout.

Wat zijn de nadelen van een douglas badkamermeubel?

Voor buitengebruik wordt aangeraden om bij gebruik van douglas, het hout niet in contact te laten komen met de grond. Dit heeft ermee te maken dat douglas toch wel gevoelig is voor vocht en dan kan gaan rotten. Onbehandeld is douglas veel minder duurzaam dan geïmpregneerd of behandeld hout. Behandelen is voor het gebruik als badkamermeubel dan zeker ook nodig. Een nadeel kan ook zijn dat douglas hout veel hars bevat. Dit kan lastig zijn met de verwerking van douglas tot een badkamermeubel.

Moet je een douglas badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Het hoeft niet, maar het is zeker aan te raden om een douglas badkamermeubel te behandelen tegen vocht. Zo blijft het hout duurzaam en kun je hier minimaal 10 tot 15 jaar van genieten. Behandel een douglas badkamermeubel met verf als het niet nodig is om de houtkleur en structuur te behouden. Gebruik anders een transparante lak of beits als je de kleur van het hout wilt behouden. Behandelen is ook goed om het vergrijzen van douglas hout tegen te gaan.

Hoe moet ik een douglas badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Herhaal om de één of twee jaar het behandelen van douglas, zodat het hout ook langdurig mooi en in goede staat blijft. Met een zachte en vochtig doek is het douglas badkamermeubel gemakkelijk schoon te houden.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hardhouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een hardhout badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een hardhout badkamermeubel?
 3. Moet je het hardhout badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een hardhout badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een hardhout badkamermeubel?

Wil je een badkamermeubel maken van een extreem duurzame houtsoort, dan kom je automatisch bij hardhout uit. Het beste soorten hardhout wat je kunt gebruiken is tropisch hardhout. Dit hout is uitermate duurzaam en gaat meestal langer mee dan 25 jaar, ook als het hout onbehandeld is. Hardhout is van nature dus eigenlijk al bestand tegen vocht. Wel zijn er talloze verschillende soorten hardhout badkamermeubels te koop en te maken. Bijvoorbeeld een teak badkamermeubel. Teak heeft een wat donkere kleur en dit geeft een teak badkamermeubel een luxe en stijlvol uiterlijk.

Wat zijn de nadelen van een hardhout badkamermeubel?

Kies bij een badkamermeubel maken voor massief hardhout, dan moet je er rekening mee houden dat hardhout relatief zwaar hout is. De kwaliteit is uitstekend, maar de muur moet het gewicht kunnen hebben en het gewicht is ook van invloed op de draaiende deuren van een onderkast van hardhout. Naast het gewicht speelt de kostprijs natuurlijk ook een rol. Hardhout is het meest kostbare hout. Bij het zelf maken van een badkamermeubel moet je hier rekening mee houden en goed meten, want verspilling van zulk duur hout is jammer.

Moet je een hardhout badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Vooral als er geen rechtstreeks contact is met water hoeft een hardhout of teak badkamermeubel niet perse behandeld te worden. Wel is het zo dat ook hardhout van nature zal verkleuren. Omdat je het hout binnen gebruikt zal dit een veel langzamer proces zijn dan buitengebruik van hardhout. Om eventuele vergrijzing tegen te gaan is behandeling wel aan te raden. Er zijn speciale oliën voor hardhout in omloop waar je het hout mee kunt behandelen.

Hoe moet ik een hardhout badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Een hardhout badkamermeubel is erg stevig en tegen veel bestand. Het is nooit verstandig om met chemische middelen een badkamermeubel te reinigen, maar hardhout is waarschijnlijk wel de enigste houtsoort dat hiertegen bestand is. Enkel met een vochtige doek schoonmaken is meestal wel voldoende en verder onderhoud is niet nodig.

Kersenhouten badkamermeubel

 1. Wat zijn de voordelen van een kersen badkamermeubel?
 2. Wat zijn de nadelen van een kersen badkamermeubel?
 3. Moet je het kersen badkamermeubel behandelen tegen vocht?
 4. Hoe moet ik een kersen badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Wat zijn de voordelen van een kersen badkamermeubel?

De reden waarom mensen voor een kersen badkamermeubel kiezen is de kleur en de structuur van het hout. Het hout is vrij donker van kleur met een mooie nerf. De kleur varieert van donkerbruin tot roodbruin. De kleur is vooral afhankelijk van welk soort boom het hout afkomstig is. Met een kersen badkamermeubel heb je een altijd een fraai meubel in de badkamer dat zowel modern als een klassiek badkamermeubel is. Het hout is ook relatief gemakkelijk te bewerken als je zelf een badkamermeubel gaat maken.

Wat zijn de nadelen van een kersen badkamermeubel?

Kersenhout is niet zomaar bij iedere bouwhandel te verkrijgen. Kersenhout kan soms schaars zijn. Dit houdt ook in dat de prijs van kersenhout wat hoger ligt dan andere houtsoorten. Houd er ook rekening mee dat kersenhout veel noesten kan bevatten. Bij verkeerd bewerken van het hout heeft dit invloed op het eindresultaat. Kersenhout is ook relatief gevoelig voor krimpen en uitzetten, helemaal als het gebruikt voor een badkamermeubel in een vochtige badkamer.

Moet je een kersen badkamermeubel behandelen tegen vocht?

Kersenhout moet wel behandeld worden. Dit kan zowel met verf, lak, of een olie. Verven is meestal geen optie omdat dan de typische kleur van het kersenhout verdwijnt. De beste methode om kersenhout te behandelen is door het licht op te schuren. Hierdoor komt de originele kleur weer helemaal terug. Voor het beste resultaat gebruik je daarna een olie om het hout te behandelen.

Hoe moet ik een kersen badkamermeubel onderhouden en schoonmaken?

Het hout kan na verloop van tijd verkleuren en de originele donkere keur verliezen. De kleur is gemakkelijk terug te krijgen om het dan weer op te schuren. Met een goede olie blijf je het hout beschermen tegen vocht. Om het hout niet te beschadigen gebruik je voor het schoonmaken een zachte en vochtige vezeldoek.

Inspiratie filmpje

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Waar een badkamermeubel kopen?

Wanneer je een badkamermeubel wilt kopen, dan heb je heel veel mogelijkheden. Je kunt terecht bij een bouwmarkt, een badkamerwinkel of een outlet een badkamermeubel kopen. De keuze uit het soort badkamermeubel is dan ook zeer divers en bij iedere winkel heb je de keuze uit tal van badkamermeubels in een bepaald design. Tegenwoordig hoef je overigens niet meer de deur uit voor een badkamermeubel. Er zijn ook diverse onlinewinkels waar je een badkamermeubel kunt kopen. Een van de meest populaire online winkels is Bol.com. Hier vind je honderden verschillende badkamermeubels die je vanuit je luie stoel thuis kunt bestellen en die netjes bij je thuis afgeleverd wordt.

Badkamermeubel Gamma

De Gamma behoort tot één van de meest populaire bouwmarkten van Nederland. In vrijwel iedere stad is wel een Gamma. De Gamma is dé speciaalzaak voor particulieren die aan het verbouwen zijn. Ook als je je badkamer aan het verbouwen bent, dan vind je bij de Gamma meer dan genoeg badkamermeubels.

In de meeste gevallen zijn dit complete badkamermeubel sets die je thuis met behulp van een bouwtekening in elkaar moet zetten. De kwaliteit kan wel heel verschillende zijn is meestal afhankelijk van de prijs. De duurdere badkamermeubels van de Gamma zijn in de regel ook van een hogere kwaliteit. Naast een complete badkamermeubel set kun je bij de Gamma ook terecht voor losse onderdelen voor een badkamermeubel.

Het beste bedrijf waar je ze kunt kopen is hier

Badkamermeubel Praxis

Net zoals de Gamma is ook de Praxis een populaire bouwmarkt voor bouwmaterialen voor de particulier. Het assortiment badkamermeubels is bij de Praxis wat kleiner dan bij de Gamma. Ook hier geldt dat je bij de Praxis terecht kunt voor een complete badkamermeubel set, maar ook voor losse badkamermeubel onderdelen.

Heb je een Gamma in de buurt, dan loont het zich niet om verder te rijden naar een verder weg gelegen Praxis. Het assortiment bij de Praxis is dan wel iets kleiner, het aanbod komt overeen met het aanbod van de Gamma. Hoewel de prijsstelling over het algemeen gelijk is aan de Gamma, kan de Praxis bij sommige modellen badkamermeubels iets duurder zijn.

Het beste bedrijf waar je ze kunt kopen is hier

Badkamermeubel Ikea

De Zweedse woongigant Ikea is voor de inrichting van je huis van vrijwel alle markten thuis. Ook voor je badkamer kun je vrijwel alles vinden bij de Ikea, waaronder badkamermeubels. De Ikea badkamermeubels zijn door Ikea zelf ontworpen en zul je dus niet in andere winkels tegenkomen. Dit kan van belang zijn als je liever geen standaard badkamermeubel wilt. Daarentegen is de Ikea dusdanig groot, dat ook de badkamermeubels niet altijd meer uniek zijn.

Sommige mensen zijn wat meer sceptisch over Ikea meubels. Eenmaal in elkaar gezet moet je deze meubels niet meer verplaatsen, want dan gaat de kwaliteit erop achteruit. Het assortiment badkamermeubels is wat beperkter. Ondanks dat is er wel voldoende keuze voor een badkamermeubel van hout, een zwevend badkamermeubel of een badkamermeubel staand. De prijzen voor een badkamermeubel liggen wel wat hoger dan voor eenzelfde model bij een bouwmarkt.

Het beste bedrijf waar je ze kunt kopen is hier

Badkamermeubel Bol.com

Wil je een badkamermeubel goedkoop aanschaffen of kies je juist voor een duur badkamermeubel? Bij Bol.com heb je een enorme online voorraad badkamermeubels. Je vindt hier badkamermeubels in zowel de lage als hoge prijsklassen en van uitlopende kwaliteiten.

Omdat Bol.com een online winkel is, hoef je je huis niet te verlaten voor een mooi badkamermeubel. Je bekijkt thuis in alle rust de verschillende modellen en je kunt dan direct zonder dat je onder druk wordt gezet door een verkoper bestellen. Meestal volgt levering al binnen 24 uur, dus heb je de volgende dag je badkamermeubel van Bol.com al in huis.

Omdat je de keuze hebt uit honderden badkamermeubels, kun je het beste gebruikmaken van de handig filters in de webshop van Bol.com. Je kiest eerst of je wel of geen wastafel wenst, een badkamermeubel met waskom de afmetingen van het badkamermeubel. Verder kun je nog kiezen uit talloze materialen, zoals een badkamermeubel hout, kunststof, pvc of kunstmarmer. Je kunt je zoekopdracht nog verder verfijnen door bepaalde opties te filteren, zoals met of zonder spiegel, soort handgrepen en aantal legplanken.

Naast complete badkamermeubel sets kun je bij Bol.com ook terecht voor losse onderdelen voor een badkamermeubel of een bepaald merk. Voor het bestellen van een Badkamermeubel maakt Bol.com het je wel heel gemakkelijk.

Ga direct naar de Website

Badkamermeubel badkamerspeciaalzaak

Over heel Nederland zijn er in vrijwel alle steden wel diverse badkamerspeciaalzaken waar je een badkamermeubel kunt kopen. Soms gaat het om zeer lokale speciaalzaken en soms om grotere ketens met meerdere vestigingen in verschillende Nederlandse steden.

Deze zaken zijn gespecialiseerd in badkamers en alles wat hieraan gerelateerd is. Je kunt hier een complete badkamer bestellen, een bad, douche en dus ook een badkamermeubel. In de regel mag je er vanuit gaan dat de kwaliteit van de badkamermeubels van de speciaalzaken zeer hoog is. Maar reken er niet op dat je hier je badkamermeubel goedkoop kunt aanschaffen. De prijzen liggen hier vaak veel hoger.

Daar tegenover staat dan wel weer dat installatie van een badkamermeubel soms inbegrepen is. Dit is dus wel ideaal als je zelf helemaal niet handig bent. Wat ook wel eens als een nadeel wordt ervaren, is dat je soms te maken hebt met opdringerige verkopers.

Het beste bedrijf waar je ze kunt kopen is hier

Badkamermeubel maken of kopen?

Naast het kopen van een badkamermeubel, kun je er ook voor kiezen om zelf een badkamermeubel te maken. Er zijn dan ook diverse voordelen van het zelf maken van een badkamermeubel ten opzichte van het kopen. Zo ontwerp je helemaal zelf je eigen unieke badkamer die je nergens anders zult aantreffen. En of je nu een staand badkamermeubel maakt of een zwevend badkamermeubel hout, de kwaliteit is meestal beter dan wanneer je een standaard model uit de bouwmarkt koopt. Voorwaarde voor het zelf maken van een badkamermeubel is dat je toch enigszins handig bent. Wanneer je dit niet bent, kun je beter een badkamermeubel kopen.

Hoe kan ik een badkamermeubel ophangen?,

Een badkamermeubel ophangen geldt vanzelfsprekend alleen voor een zwevend badkamermeubel. Een staand badkamermeubel is natuurlijk gemakkelijker te plaatsen.

Stap 1: Meten en aftekenen

Meten is het allerbelangrijkste. Meet goed uit waar je de onderkast wilt plaatsen en meet de hoogte van het badkamermeubel goed uit. Meestal is de hoogte van een badkamermeubel  90 cm. Teken dit op de muur af. Als de onderkast een achterzijde heeft, moet je de gaten nog uitboren voor de watertoevoer en afvoerleidingen. Met een gatenboor is dit meestal gemakkelijk gedaan.

Stap 2: ophangen badkamermeubel

De meeste badkamermeubels worden opgehangen met een systeem van muurplaten en haken. Breng dus eerst de muurplaten aan en draai de bevestigingshaken aan de achterzijde van de onderkast geheel uit. Hang vervolgens met twee personen de onderkast vast aan de muurplaten. Tijdens het ophangen kun je de schroeven nog wat regelen en vervolgens helemaal strak draaien. Controleer met een waterpas of de onderkast recht hangt.

Stap 3: plaatsen wastafel

Het plaatsen van de wastafel is afhankelijk van welk soort wastafel je gebruikmaakt. Heb je een waskom, dan moet deze op een tafelblad gemonteerd worden. In de meeste gevallen zal het gaan om een wastafel. De wastafel moet over bouten in de muur geschoven worden en daar worden vastgedraaid met moeren. Als je de onderkast goed hebt opgehangen, zitten de bouten op de juiste plek. Monteer vervolgens de kraan op de wastafel en sluit de waterleidingen en afvoer aan.

Stap 4: extra onderdelen

Dit is de basisuitrusting van een badkamermeubel. Vervolgens kun je nu extra onderdelen van het badkamermeubel gaat plaatsen, zoals een bovenkast, spiegel of een kolomkast. Vergeet uiteraard ook niet voldoende verlichting aan te brengen, zodat je ziet wat je aan het doen bent.

Maak je Badkamermeubel met behulp van een bouwtekening

Wil je zelf een badkamermeubel maken? Dan zijn hier mogelijkheden genoeg voor. Heb je zelf voldoende inspiratie, dan kun je zelf een badkamermeubel ontwerpen. Maar het is geen ramp als je deze inspiratie niet hebt. Op deze website vind je diverse bouwtekeningen van een badkamermeubel. Je bepaalt zelf welke houtsoorten je gebruikt en als je de smaak te pakken hebt, kijk dan ook eens tussen de vele duizenden andere bouwtekeningen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.