Bedstee maken om tegen een normale prijs een heerlijke slaapplek te creëren voor je kinderen of voor je eigen slaapkamer. Het is een project dat je behoorlijk wat geld kan besparen. Want voor een bedstee bij een meubelzaak, die ook nog eens op maat moet worden gemaakt, moet je diep in de buidel tasten. Een bedstee maken gaan we doen aan de hand van een bouwtekening. De bouwtekening vertelt je alle informatie die gebruikt moet worden voor de bouw van je bedstee. De kosten kunnen laag worden gehouden door bijvoorbeeld goedkoper hout te gebruiken. Echter zorgt nieuw hout veelal wel voor een mooier resultaat. Ik help je graag bij een bedstee maken en dat doe ik middels de informatie in dit artikel!

Hoe lastig is een bedstee maken?

Je hoeft niet bang te zijn dat een bedstee maken te hoog gegrepen voor je is, want dit kan iedere doe-het-zelver doen. Of je een beginnende doe-het-zelver bent of dat je al vaker met bouwtekeningen gewerkt hebt, jij kan zelf een bedstee maken. Wat wel belangrijk is, is dat de stappen uit de bouwtekeningen gevolgd worden. Hierdoor weet je namelijk altijd dat je op de goede weg bent en je de juiste volgorde volgt.

Let goed op de afmetingen van de bedstee, want je bedstee dat jij wilt maken moet wel passen in de beschikbare ruimte. Ik raad je daarom ook aan de complete ruimte op te meten. Pak de bouwtekening erbij en controleer of de afmetingen op de bouwtekeningen handig zijn voor het maken van een bedstee in jouw beschikbare ruimte.

Weet je zeker dat de bouwtekening voor een bedstee maken overeenkomt met jouw mogelijkheden? Dan gaan we aan de slag!

Stappenplan

Om zelf aan de slag te gaan is het verstandig om dit stappenplan te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Je bedstee netjes afwerking

Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn het halve werk. Goede voorbereidingen bestaan uit:

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Bouwtekening zoeken
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar wil je de bedstee hebben? Hoe zien de wanden en eventueel het dak eruit. Wil je onder een schuin dak aan de slag dan moet je daar wel goed rekening mee houden. Dit vergt een andere aanpak dan wanneer je rechte muren hebt. Heel vaak wordt juist een bedstee onder een schuin dak gemaakt.

Meet dit daarom vooraf goed op zodat je aan de hand hiervan de gewenste afmetingen kunt bepalen.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt. Daarnaast zijn de eisen die je zelf stelt bepalend. Is het bed voor een kind en wil je het maar voor tijdelijk maken? Dan maak je andere keuzes dan wanneer je wilt dat het een bed is waar je kind ook nog in kan als het groter is.

Stap 1.3: Bouwtekening zoeken

Nu je de keuze heb gemaakt wat de afmetingen en de locatie betreft kun je opzoek gaan naar een tekening die het past bij jouw wensen.

Het doel van een bouwtekening is het weergeven van een goed beeld over hoe jij je bedstee moet maken. Dat betekent dat je niet alleen een uitgebreide schets ziet, maar dat je ook stap voor stap ziet hoe jij je bedstee moet maken. Andere belangrijke informatie is ook op de bedstee bouwtekening te vinden. Want een bedstee maken kan natuurlijk niet zonder de juiste materialen. En op de bouwtekening vind je de lijst met materialen die nodig zijn voor een bedstee maken.

Je ziet staan welke houtsoort er nodig is en in welke hoeveelheden dit moet worden aangeschaft. De benodigde afmetingen zijn ook te vinden op de bouwtekening. Dat betekent dat je direct alle planken in de juiste afmetingen kan laten vervaardigen.

Het is logisch dat je voordat je begint het hout intensief moet schuren. Het mag bij een bedmeubel absoluut niet voorkomen dat er overal splinters te vinden zijn.

Materialen bestellen

Op de bouwtekening zie je een materialenlijst staan. Deze kun je gebruiken om de gewenste materialen te bestellen. Je materialen kun je op verschillende manieren bestellen.

Via een houthandel, bouwmarkt of online. De handigste manier om je materialen te bestellen is online omdat je dan heel makkelijk de prijzen kunt vergelijken. De verzendkosten zijn een stuk lager dan via een bouwmarkt of houthandel. Je hebt de materialen de andere dag vaak al in huis.

Stap 2 bouwen

 1. Druk de bouwtekening compleet af en leg deze op een plaats waar je er makkelijk op kunt kijken.
 2. Zaag alle materialen op maat.
 3. Leg de benodigde gereedschappen in de buurt waar je aan het werk bent.
 4. Zorg dat je op een vlakke vloer werkt.
 5. Ruim je werkplek netjes op zodat je niet struikelt over van alles en nog wat.
 6. Werk zo nauwkeurig mogelijk daar heb je zelf gemak van want dan past alles het beste en heb je het mooiste eindresultaat.
 7. Maak onder delen af voor je aan het volgende onderdeel begint.
 8. Volg de volgorde van de bouwtekening.
 9. Zorg dat alles haaks en waterpas is.

Stap 3: Je bedstee netjes afwerken

Is het maken van je bedstee gelukt? Dan is het tijd om je bedstee netjes af te werken. Je bent namelijk pas echt klaar met je bedstee maken wanneer je het nieuwe bedmeubel netjes hebt afgewerkt en er op geslapen kan worden.

Ten eerste moet je goed nakijken of het hout netjes glad is. Je hebt als het goed is al eerder in het bouwproces geschuurd, maar je kan altijd wat plekjes over het hoofd zien. Je wilt natuurlijk wel een veilige bedstee maken. Daarna kan je jouw bedstee altijd nog een likje verf geven om het een nog mooier bedmeubel te maken. Dit is helemaal aan jou!

Bedstee onder schuin dak maken inspiratie

Een bedstee onder een schuindak is ook een handig idee. In het onderstaande filmpje zie je hier een voorbeeld van deze kun je vinden in ons premium gedeelte

Waar kan ik de bouwtekening vinden?

Bedstee maken met een bouwtekening? Dat is een uitstekend plan, want dan weet je zeker dat je een betrouwbare bedstee kan maken. Met de informatie van de bouwtekening is het maken van een bedstee een goed haalbaar project.

De bedstee bouwtekening voor een bedstee maken is inbegrepen in Freds Bouwtekeningenpakket. Tienduizend bouwtekeningen helpen jou om vanaf vandaag al je meubels zelf te kunnen maken. Van een boekenkast tot een tuintafel, bijna alles is mogelijk met de juiste bouwtekeningen!

Wil je meer weten over mijn bouwtekeningenpakket? Dan kan je er hier alles over lezen! Ga nu een bedstee maken klik hier!

Bedstee maken

Bedstee maken

Maken of kopen?

Wil je zelf aan de slag of toch maar liever kopen? Hieronder de voor en de nadelen van kopen ten opzichte van maken op een rij gezet.

Voordelen van kopen

 1. Je hebt niet veel kluswerk
 2. Materialen hoef je niet te kopen
 3. Bouwtekeningen heb je niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Geen invloed op de kwaliteit
 2. Kosten zijn erg hoog
 3. Levertijden vaak lang
 4. Vaste afmetingen
 5. Een onvoldaan gevoel het is nooit precies wat je zoekt

Waar kun je het beste een bedstee kopen?

Wanneer je het toch niet ziet zitten om zelf aan de gang te gaan dus toch liever wilt kopen waar doe je dit dan? Je hebt hiervoor meerdere mogelijkheden.

Beddenwinkel

In de grotere beddenwinkels heb je wel wat keuze uit verschillende opties. Al ben je altijd wel erg gebonden aan de maten die ze op voorraad hebben. Nog een nadeel is dat de kosten altijd erg hoog zijn. de hoge vraagprijs komt mede door de relatief lage omzetten. Product kennis is over het algemeen wel op orde. Soms hebben ze mooie aanbiedingen dan is het wel de moeite waard om er even rond te kijken. Verzendkosten zijn vaak ook best hoog.

Hoe kleiner de zaak hoe klantvriendelijker dat is mijn ervaring. Nakomen van garanties is per zaak verschillend vaak zie je dat wel weer terug in reviews al worden deze soms wel erg beïnvloed. Ga daar nuchter mee om.

Meubelboulevard

Mijn ervaring met meubelboulevards is:

 1. Keuze bij een meubelboulevard is vaak best groot.
 2. De kosten zijn echter ook best hoog.
 3. Levertijden erg lang doordat alles uit China moet komen.
 4. Productkennis laag verkoper doet er alles aan om er je over te vertellen maar is het eenmaal geleverd dan blijkt er veel niet te kloppen.
 5. Kwaliteit relatief slecht.
 6. Nakomen van afspraken laat erg te wensen over.
 7. Garanties kun je vaak bijkopen.

Internet

Persoonlijk koop ik liever alles via internet. Natuurlijk moet je dan ook goed opletten wat je koopt. Niet alles is betrouwbaar. Kies daarom voor een bedrijf dat zijn afspraken nakomen. Waar de prijs-kwaliteitsverhoudingen redelijk goed in balans zijn. Het beste bedrijf kun je hier vinden

De voordelen van zelf maken

 1. Goedkoop
 2. Beste kwaliteit want hier heb je zelf invloed op
 3. Geen last van levertijden
 4. Snel gemaakt met behulp van onze bouwtekeningen
 5. Je kunt elke gewenste afmeting maken
 6. Veel variatie
 7. Een voldaan gevoel
 8. Gereedschappen heb je al in huis

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat klustijd kwijt
 2. Een bouwtekening is onmisbaar maar zoals al eerder aangegeven hebben wij daar een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Een bedstee kopen of toch liever zelf maken? Laat het in een reactie achter onder dit bericht.