De hele zomer lang lekker buiten zitten in een overheerlijke schommelbank en genieten van het verrukkelijke weer, dat willen we allemaal wel. Een schommelbank is een dure investering waardoor we toch vaak besluiten om er geen te kopen. Echter kan jij er ook voor kiezen om zelf een schommelbank te maken zonder een enorm bedrag in de bouw hiervan te investeren. Je hoeft niet te vrezen voor een onmogelijk en onhaalbaar doe-het-zelf project, want iedereen kan een schommelbank maken. Zolang jij maar echt aan de slag wilt gaan en gemotiveerd bent, is het daarom ook mogelijk om je eigen schommelbank tot stand te brengen.
Schommelbank Kopen of maken?
Inhoudsopgave
Zoals eerder omschreven is het een dure investering. Hieronder even de voor en de nadelen van kopen en maken op een rij gezet.
Voordelen van een schommelbank kopen
- Bank komt kant en klaar binnen dus is het in elkaar zetten en plaatsen
- Weinig werk
- Niet veel gereedschap nodig
Nadelen van kopen
- Duur
- Geen invloed op de kwaliteit
- Beperkte keuze in afmetingen
Waar kun je het beste kopen? kijk hier
Voordelen van maken
- Goedkoop
- Kwaliteit bepaal je zelf
- Afmetingen bepaal je zelf
- Leuk om te doen
Nadelen van maken
- Gereedschap nodig (al is dit niet echt een groot nadeel want het meeste gereedschap heeft elke doe-het-zelver)
- Kost tijd
- bouwtekeningen nodig ( hier hebben wij een oplossing voor dit lees je verderop)
Wanneer je de voor en nadelen op een rij ziet is het aan jou de keuze wat je gaat doen. Kopen of maken? Ik ben benieuwd zet het even in de reactie zetten onderaan deze pagina
Hoe begin ik met een schommelbank maken?
Begin altijd met het juiste stappenplan. De drie stappen die je moet volgen zijn
- Houtsoort kiezen
- Locatie
- Afwerking
Stap 1: Houtsoort kiezen
Als je begint met het maken van je schommelbank is het belangrijk dat je vooral goed let op de verschillende factoren die de bouw hiervan lastiger kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is de houtsoort, want niet iedere houtsoort zal de bouw van een schommelbank even makkelijk maken. Een schommelbank maken kan je daarom beter doen met een wat beter bewerkbare houtsoort. Verdiep je daarom voordat je met een bepaalde houtsoort aan de slag gaat goed in de houtsoort. Dan weet je zeker dat je een houtsoort kiest om een schommelbank mee te maken waarmee je een succesvol resultaat kunt neerzetten.
Voor binnen kun je vuren gebruiken. Voor buiten is het beter om grenen of hardhout te gebruiken. Vooral hardhout is geschikt voor buiten en dat hoef je nauwelijks te schilderen. Voor een extra lange levensduur kan het schilderen van hardhout geen kwaad.
Stap 2: Locatie
Wanneer je eenmaal een goede plek voor je schommelbank hebt gekozen en je zeker weet dat een schommelbank met de afmetingen zoals weergegeven op de bouwtekening ook echt past, kan je aan de slag gaan met de bouw. Op de bouwtekening lees je precies wat je moet doen om je schommelbank in elkaar te zetten. Om te beginnen lees je in welke maten jij de verschillende planken moet zagen zodat ze bruikbaar zijn voor de bouw van je schommelbank. Vervolgens kan je lezen hoe jij deze planken dan in elkaar kunt bevestigen om een prachtige schommelbank te maken.
Hou bij het kiezen van de locatie rekening dat je voldoende ruimte hebt aan alle kanten zodat je ook kunt schommelen.
Je kunt je schommelbank plaatsen in je woonkamer, serre of in je tuin. Je hebt wel te maken met verschillende onderhoudsvormen wanneer jij je schommelbank bijvoorbeeld buiten plaatst. Ook is dit afhankelijk van de keuze voor een houtsoort, want wanneer je voor een houtsoort als vuren kiest heb je ook weer te maken van een andere vorm van onderhoud.
Dat betekent niet dat jij je deze schommelbank niet buiten kunt plaatsen, echter is het maken van hiervan voor buitengebruik wel een reden om extra onderhoudsmaterialen aan te schaffen. Zo kan jij een schommelbank maken die langer meegaat dan je denkt.
Stap 3: Afwerking
Als je eenmaal klaar bent met de bouw van je schommelbank, is het geven van een likje verf slim. We beginnen natuurlijk met grondverf om de kwaliteit van het hout te behouden. Grondverf zorgt voor een goede hechting aan het hout zelf. Verder is grondverf een noodzakelijke basis voor de lak. Het is wat de grondverf betreft slim om deze alvast in de gewenste kleur aan te brengen. Daarna breng je in minimaal 2 lagen de lak aan. Zo weet je zeker dat je hout lang mee gaat. Controleer elk voor en najaar de lak en werk waar nodig deze even bij.
Vooral wanneer je de schommelbank buiten gaat plaatsen is dit uitstekend idee. Plaats je hem binnen dan kun je er voor kiezen om het hout niet te schilderen. Afhankelijk van de gekozen houtsoort kan jij onderhoudsmaterialen aanschaffen om je schommelbank mee te onderhouden. Zo kan je in het mooi voorjaar en de zomer met plezier op een stabiele bank plaatsnemen.
Bouwtekening voor een schommelbank
Je kon al lezen hoe je met een bouwtekening een schommelbank kunt maken. Alle stappen zijn overzichtelijk weergegeven zodat je precies weet wat je wanneer moet doen. Deze bouwtekening is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket, beter bekend als ‘Freds Bouwtekeningenpakket’. Met meer dan tienduizend ontzettend handige doe-het-zelf bouwtekeningen is het maken van ieder meubel mogelijk.
Mogelijkheden met het bouwtekeningenpakket
Een andere persoonlijke favoriet is het maken van een compleet bed van steigerhout. Weer een ander veel gedownloade bouwtekening is de bouwtekening voor een grote eettafel. Je kunt ongekend veel meubels zelf maken, het enige wat je hiervoor nodig hebt is de juiste bouwtekening en deze vind je in mijn bouwtekeningenpakket!
Wil je meer te weten komen over mijn bouwtekeningenpakket of ontdekken welke doe-het-zelf projecten jij nog meer kan maken met deze bouwtekeningen?
Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!
Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bank bouwtekening