Home » Blog » Bed » Opklapbed maken met een bouwtekening

Opklapbed maken met een bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een opklapbed maken, waarom heb je daar nog nooit eerder aan gedacht? Door dit helemaal zelf te doen bespaar je behalve geld ook nog eens ruimte. Je kunt namelijk met een opklapbed een extra stuk aan je leefruimte toevoegen, wat natuurlijk heerlijk is. Een opklapbed maken zorgt er overigens ook nog voor dat je zelf kunt bepalen hoe het bed er uit komt te zien, probeer dat maar eens te regelen bij een meubelzaak. Maar een opklapbed maken, is dat lastig?

Voordat je verder leest moet je weten dat een opklapbed maken niet lastig is. We werken namelijk met een bouwtekening, waardoor je precies weet hoe alles moet en wat er gaat gebeuren. Tevens zie je welke materialen er voor dit project nodig zijn en de volgorde waarop je moet gaan bouwen. Het is dus min of meer een stappenplan waarmee je eenvoudig ontdekt hoe alles moet. Dat gaat dus niet in de weg staan van een opklapbed maken!

Hoe gaat zo’n opklapbed er straks uitzien Fred?

Toen ik met klussen begon was ik nog maar een jaar of 18. Nu ik alweer goed in de vijftig ben is het soms mooi om aan het begin terug te denken. Toen ik namelijk begon, waren er nog geen bouwtekeningen en moest ik alles uit mijn hoofd doen. Vaak keek ik bij bestaande meubels af, maar verder was het allemaal experimenteren. Een opklapbed maken gaat tegenwoordig een stuk anders, de bouwtekening is namelijk de factor die jou gaat helpen bij het maken van een betrouwbaar bedmeubel. Want dat is wel wat ongelofelijk belangrijk is bij een project zoals dit, een bed moet stabiel en betrouwbaar zijn.

Dat is dan ook de reden dat een bouwtekening onmisbaar is, het helpt je bij het bouwen van een bed waar je lang gebruik van kunt maken. Dat zie je niet alleen aan de tekening maar vooral aan het resultaat. Als je de tekening goed volgt, is een opklapbed maken voor jou geen probleem.

Op de bouwtekening is weergegeven hoe het opklapbed er ook uit komt te zien. Maar dat is natuurlijk niet het enige..

Wat heb ik aan een bouwtekening voor een opklapbed maken?

Zoals ik hierboven al schreef is een tekening onmisbaar. De bouwtekening geeft je namelijk aanwijzingen over;

 • De materialen die je moet aanschaffen om een opklapbed te maken;
 • De types en afmetingen van alle materialen. Dus ook van iedere houten plank die je nodig hebt en de benodigde houtsoort;
 • De volgorde en wijze waarop je alles moet bouwen, wel zo handig;
 • Nog wat tips voor bij het maken van je opklapbed!

Het is dus vooral van belang dat je de tekening naleeft. Zelf kan je nog veel aanpassingen doen bij een opklapbed maken, zolang de je basis maar goed hebt gevolgd. Dat stuk zorgt er namelijk voor dat je een sterk bed maakt.

Achteraf is het onderhoud natuurlijk ook van belang. Zorg ervoor dat je het hout in goede staat blijft houden en je af en toe de scharnieren lekker invet.

Bouwtekening voor een opklapbed maken

Klaar om met je opklapbed maken te starten? Dan heb je Freds Bouwtekeningenpakket nodig! In het pakket van Fred Schouten zijn duizenden bouwtekeningen te vinden, zoals je al onder andere kon lezen in eerdere artikelen van mij. Alle tekeningen kan jij gebruiken voor het realiseren van de mooiste doe-het-zelf projecten. Dat kan gaan van het bouwen van een tv-meubel of eettafel tot de creatie van een heuse schutting of tuinmeubel. Het is zonder meer belangrijk dat je lekker aan de slag gaat, want dat is wat vooral zo leuk is aan het bouwtekeningenpakket!

Wil je meer te weten komen over dit pakket? Dan kan je hier alles te weten komen!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

opklapbed maken
opklapbed maken

Stappenplan

Wil je nu zelf aan de slag dan is het slim om het volgende stappenplan te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn voor het maken van een opklapbed wel heel belangrijk. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

 1. Gewenste locatie bepalen.
 2. Afmetingen bepalen
 3. Bouwtekening zoeken
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Gewenste locatie bepalen

Waar wil je het bed gaan plaatsen? Hoe groot is de ruimte? Hoeveel plaats heb je daar? Het kan slim zijn om even een schetsje te maken op schaal waar je de afmetingen op zet. Met eventueel ook de andere meubelen die je wilt plaatsen.

Stap 1.2: Afmetingen bepalen

Wat zijn de gewenste afmetingen? Normale afmetingen voor een tweepersoonsbed zijn 1800 mm breed en 2000 mm lang dit zijn dan de matrasafmetingen 2x matras 900 x 2000 mm. Maar wanneer je meer ruimte wilt kun je een breder bed maken. Wil je dat het smaller is kan dat ook uiteraard.

Stap 1.3: Bouwtekening zoeken

Wanneer je weet wat je precies wilt gaan maken is het tijd om de gewenste bouwtekening erbij te zoeken. Deze kun je vinden in het ledengedeelte van de website. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden. Alle tekeningen zijn als PDF bestand opgeslagen. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Aan de hand van de materialenlijst kun je de materialen gaan bestellen. Het is raadzaam om verschillende offertes op te vragen. Hiermee kun je veel geld besparen.

Stap 2: Bouwen

 1. Druk de tekening af en hou hem in de buurt van je werkplaats.
 2. Laad de accu’s op.
 3. Maak de losse onderdelen in de werkplaats en stel het geheel samen op locatie.
 4. Volg de tekening stap voor stap.
 5. Let op je veiligheid. Gebruik daarom oor en oog bescherming.
 6. Ruim de werkplaats goed wanneer je stopt.
 7. Werk zo nauwkeurig mogelijk hierdoor krijg je het beste en mooiste resultaat.
 8. Maak af waar je mee bezig bent voor je verder gaat met het volgende onderdeel.

Stap 3: Afwerking

Uiteindelijk is het belangrijk om je bed goed af te werken. Schuur het hout zo glad mogelijk zodat je geen splinters in je handen krijgt. Voorzie je bed van een beschermende laag. Zo gaat je bed langer mee

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

3 reacties

   1. Ik wil reeds lang een opklapbed maken maar waar is de hardweare voor zo een bed te koop enhardweare deze hardware

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.