Home » Blog » Bed » Een stapelbed maken, hoe doe ik dat?

Een stapelbed maken, hoe doe ik dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je zou voor verschillende doeleinden een stapelbed willen maken. Zo is het mogelijk om natuurlijk voor je kind een stapelbed te maken, maar zijn stapelbedden ook uitstekend voor het creëren van de ultieme logeerkamer. Tegen een scherpe prijs kan jij namelijk voor meerdere gasten slaapplekken creëren waardoor je de ruimte van een kamer optimaal benut.

Een stapelbed maken is een doe-het-zelf project dat goed mogelijk is wanneer jij de stappen beschreven in dit artikel goed volgt. Want het maken van een stabiel en betrouwbaar bed is uiteindelijk het belangrijkst van dit doe-het-zelf project.

Je kunt je stapelbed maken door de bouwtekening te volgen. Je leest op de bouwtekening precies wat je moet doen om je stapelbed succesvol te maken. Van de juiste afmetingen tot de correctie manier van in elkaar zetten; de bouwtekening is bij dit project even jouw beste vriend.

Als je klaar bent om aan de slag te gaan met het maken van je stapelbed, raad ik je aan om snel verder te lezen en te ontdekken hoe jij je eigen stapelbed kunt maken!

Waar begin ik met het maken van een stapelbed?

Door te kiezen voor het zelf maken van een stapelbed, kies je indirect ook voor het besparen van behoorlijk wat geld. Je zult doorgaans zien dat het zelf maken van meubels goedkoper is dan deze te kopen. Een stapelbed maken is hier een uitstekend voorbeeld van, vooral omdat je met een beperkt budget dit al kunt doen.

Ik raad je aan om de stapelbed bouwtekening intensief te gebruiken bij het maken van een stapelbed. Dit zeg ik omdat de stapelbed bouwtekening je vooral helpt bij het maken van een betrouwbaar stapelbed. Het is natuurlijk heel belangrijk dat er veilig geslapen kan worden op het stapelbed, en dat kan alleen als er goed op de veiligheid van het stapelbed wordt gelet.

Test gedurende het bouwen van het stapelbed diverse keren of het stapelbed stevig genoeg is. Is dit niet het geval, dan moet je weer terug naar de bouwtekening om na te kijken hoe jij je stapelbed veiliger kunt maken.

De volgende stap heeft weer met de veiligheid te maken, want je moet ervoor zorgen dat het hout dat je koopt, ook echt van goede kwaliteit is. Je wilt niet dat het hout binnen de kortste keren het begeeft en dat het meerdere jaren meegaat. Door hout van hogere kwaliteit te kopen is het mogelijk om een betrouwbare constructie te bouwen een een sterk stapelbed te maken.

Plaats de stapelbedden overigens altijd op een vlakke ondergrond zodat je de constructie niet wankel maakt. Het is overigens ook mogelijk om de constructie te verstevigen door te poten middels wand- en grondbeugels vast te maken aan de verschillende oppervlaktes.

Stappenplan

Om het bouwen nog wat makkelijker te maken hierbij een stappenplan waar je op moet letten voor, tijdens en na de bouw.

Vooraf

  1. Locatie
  2. Gewenste afmetingen
  3. Materiaalkeuze

Stap 1: Locatie

Het belangrijkste waar je mee begint is het bepalen van de locatie. Enkele vragen waar je antwoord op moet geven zijn:

  • Waar komt het bed te staan?
  • Is er ruimte genoeg?

Hoeveel ruimte je minimaal nodig hebt kun je aan de hand van de bouwtekening bepalen. Je vind de hoogte, lengte en breedte terug. Zorg voor voldoende ruimte. Let bij het zoeken van de locatie op de hoogte. In sommige slaapkamers begint het schuine dak relatief laag. Dan kan het een probleem zijn om het bed goed aan de kant te zetten

Stap 2: Gewenste afmetingen

Voor wie ga je dit bed bouwen? Dit is bepalend voor de keuze van de afmetingen Normaal gesproken ga je voor een bed met de matrasafmetingen van 90 x 200 cm. Maar soms is het fijner om een smaller bed te hebben wanneer je het in een kinderslaapkamer wil gaan zetten waar je al niet veel ruimte hebt. In dat geval kun je er zelfs voor kiezen om een bed van 70 cm breed te nemen. Is het voor volwassen personen of hele lange personen dan kun je voor een breder bed kiezen van bijvoorbeeld 100 cm. Heb je dit alles duidelijk in beeld dan is het tijd voor de volgende stap het kiezen van je materiaal

Stap 3: Materiaalkeuze

Van welk houtsoort wil je het bed gaan bouwen? Steigerhout of Douglas of een ander houtsoort? Steigerhout is nog steeds erg in en Douglas wordt ook steeds meer standaard. Beide materiaalsoorten zijn heel sterk en robuust.

Tijdens de bouw

  1. Bouwen
  2. Veiligheid

Stap 1: Bouwen

Bouw je bed aan de hand van de bouwtekening uit het pakket. Zaag als eerste alles op maat volgens de materiaallijst.

Boor alle schroefgaten voor zo voorkom je splijten van hout.

Begin daarna met het maken van de poten. Schroef dan het kop en voeteinde in elkaar. Schroef de achterkant aan de kop en voeteinde. Zorg dat het geheel haaks in elkaar wordt geschroefd. Schroef de voorkant vast aan het kop en voeteinde. Maak het trapje volgens de tekening. Schroef deze daarna vast aan de voorzijde zodat het stevig zit. Schroef daarna de latjes die als lattenbodem dienen vast.

Stap 2: Veiligheid

Het is belangrijk om op de veiligheid te letten zo is het handig om het bed goed glad te schuren om splinters in je handen te voorkomen. Het trapje moet goed vast zitten aan het bed zo voorkom je dat je met trapje en al naar beneden valt. Maar dit spreekt natuurlijk voor zich.

Na de bouw

  1. Schilderen
  2. Plaatsen
  3. Inrichten

Schilderen

Nu je bed in elkaar staat is het tijd om je bed een kleurtje te geven of je laat het zo het is dat is natuurlijk een eigen keuze. De kleur die je kiest is afhankelijk van jouw wensen en het soort kamer dat je hebt. Meestal wordt voor de kleurkeuze gekeken naar wat de andere meubels zijn.

Plaatsen

Plaats het bed nu op de gewenste locatie. Mocht je vloer niet helemaal vlak zijn dan wil je natuurlijk niet dat het bed heen en weer gaat wippen. Je kunt dan onder 1 van de poten een stukje hout plaatsen bijvoorbeeld een stukje van een roerhoutje die je bij het schilderen gebruikt

Inrichten

Hieronder wordt bedoeld het de matras er in leggen en je beddengoed. Let bij de keuze van je matras op de kwaliteit hiervan. Matrassen heb je in veel verschillende soorten en maten.

Hele goede kwaliteitsmatrassen zijn tempur matrassen ze zijn helaas wel erg duur alleen de kwaliteit is wel echt enorm goed. Omdat je op een matras ongeveer 1/3 van je leven doorbrengt is het wel slim daarom een goede keuze te maken. De goedkoopste kun je hier vinden. Tempur matrassen zijn vooral geschikt voor mensen die snel last hebben van hun rug of onrustig slapen. Het comfort is echt enorm goed. Zelf hebben we er ook voor gekozen en de slaapproblemen en rugklachten zijn strek verbeterd.

Goedkoop beddengoed kun je vind je hier. kopen

Bouwtekening voor stapelbed maken

Klaar om je eigen stapelbed te maken? Mooi! Dan heb ik goed nieuws voor je, want de bouwtekening om een stapelbed te maken vindt je in mijn bouwtekeningenpakket. In dit bouwtekeningenpakket zitten maar liefst 10.000 bouwtekeningen die allemaal gebruikt kunnen worden voor het realiseren van al jouw doe-het-zelf plannen.

Hierbij kan je denken aan het maken van meubilair voor verschillende doeleinden. Tuinmeubels zoals een tuinbankje, loungeset of zelfs een schommel voor in de achtertuin. Of misschien begin je liever met het maken van meubels voor in de woon- of slaapkamer. En dan nog het liefst een mooi TV-meubel of een nette houten bank. Het is allemaal mogelijk met de bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket kunt vinden.

Wil je meer over dit bouwtekeningenpakket te weten komen? Of ontdekken hoe je dit pakket kunt bemachtigen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

stapelbed maken
stapelbed maken

Verschillende maten en soorten

In vele huishoudens wordt gebruik gemaakt voor een stapelbed, vooral voor kinderen. Een stapelbed bestaat eigenlijk uit twee op elkaar gebouwde bedden. Hierdoor is er plaats in het stapelbed voor minimaal twee kinderen of volwassen.

Maar er zijn ook stapelbedden te verkrijgen voor meerdere personen. Een stapelbed waar drie personen of zelfs vier personen in slapen is ook mogelijk. Een stapelbed is dus vooral veel in gebruik op kinderkamers.

In gezinnen met meerdere kinderen die niet voor ieder kind een eigen slaapkamer voorhanden hebben, is het noodzakelijk dat meerdere kinderen op één slaapkamer slapen. Met een stapelbed hoef je de slaapkamer niet te vullen met twee aparte bedden, wat veel ruimte kan besparen.

Tweepersoonsbed met peuterbed er boven
Tweepersoonsbed met peuterbed er boven (in het premium pakket)

Voordelen van een stapelbed

Het belangrijkste voordeel van een stapelbed is natuurlijk dat er ruimte mee wordt bespaard. Kleine slaapkamers worden niet helemaal in beslag genomen door meerdere bedden, maar op het oppervlak van één bed is plek voor twee bedden.

Dit is vooral voor kinderkamers erg gunstig. Er blijft zo voldoende ruimte over voor kinderen om te spelen en voor het plaatsen van een bureau of kast. Kinderen vinden het ook altijd fantastisch om te gebruiken. Dikwijls is een stapelbed onderdeel van het speelterrein. Niet voor niets wordt een kinderstapelbed ook aangepast op kinderen.

Er wordt bijvoorbeeld een stapelbed huisje van gemaakt, zodat kinderen in en op het stapelbed kunnen spelen. Zo is een stapelbed ook geschikt voor peuters en kleuters. Een stapelbed voor een peuter is overigens meestal een wat lager stapelbed, zodat deze veiliger is. Een voordeel is ook dat een stapelbed na verloop van tijd omgevormd kan worden tot een hoogslaper.

Als iedereen wel een eigen kamer ter beschikking heeft, kan het onderste gedeelte weggehaald worden en kan er een bureau onder het bed gemaakt worden. Dit is dan alsnog ruimtebesparend. Een stapelbed voor volwassenen is juist heel geschikt als je meerdere logees ontvangt die één kamer moeten delen. Met een stapelbed voor 3 personen is het mogelijk om in een kleine slaapkamer alsnog meerdere personen te laten slapen.

Nadelen van een stapelbed

Ondanks de voordelen van een stapelbed zijn er ook wel nadelen, maar deze nadelen zijn te verhelpen. Het gaat namelijk vooral om een kinderstapelbed en een peuter stapelbed. Bij het aankopen van dergelijke bedden is veiligheid het belangrijkste, want bij deze stapelbedden schuilt altijd een risico.

Het is daarom verstandig of je nu een stapelbed koopt of je gaat er één maken, dat het bovenste bed voldoende wordt afgeschermd.

Kinderen kunnen altijd tijdens hun slaap uit bed vallen of niet goed uit hun bed stappen als ze naar het toilet moeten. Een goede rand om het bovenste bed is daarom noodzakelijk. En niet alleen voor kinderen. In een stapelbed voor volwassenen kan er tijdens de slaap flink gewoeld worden en kan ook een volwassene er uit vallen.

Veiligheidseisen

Omdat de veiligheid van een stapelbed direct het grootste nadeel van een dergelijk bed is, is het verstandig om voldoende aandacht aan de veiligheid te besteden. Let extra goed op bij een stapelbed voor kleinere kinderen, dat er een lat wordt bevestigd die kinderen tegenhoudt bij het uit bed rollen. Hiermee voorkom je al voor een groot gedeelte nare ongelukken.

Bevestig als het even kan een schuine ladder aan het bed in plaats van een loodrechte ladder. Een schuine ladder neemt wel wat meer ruimte in beslag, maar is veel veiliger. Uiteraard moet de ladder ook goed aan het bed bevestigd zijn. Let ook op de wijze hoe en waar je het stapelbed in de slaapkamer plaatst. Zorg dat je direct naast het bed geen meubels of iets dergelijks plaats. Mocht er dan toch iemand uit het stapelbed vallen, dan ontstaan er geen zware verwondingen doordat er op een tafel of kast gevallen wordt.

Zet het stapelbed ook tegen de muur of in ieder geval met enkele centimeters ruimte tussen de muur en het bed. Zo wordt aan één zijde al uitgesloten dat er uit het stapelbed gevallen wordt.

De hoogte van een stapelbed

Stapelbedden zijn in diverse hoogtes te verkrijgen. Een stapelbed voor een peuter zal in de regel lager zijn en het bed heeft zelf ook smallere afmetingen.

Een stapelbed voor kinderen is meestal al van een normale afmeting van twee meter, maar de hoogte kan per type bed verschillen. Dit hangt vooral af van het type stapelbed. Meet voordat je een stapelbed gaat kopen of gaat maken de lengte van de muur tot het plafond op en pas hier je bed op aan. Voor een kinderstapelbed geldt de vuistregel dat er tussen het plafond en de bovenzijde van het bed minimaal 50 centimeter ruimte moet zitten.

Dit is voldoende voor een kind om rechtop in bed te zitten. Voor een stapelbed 2 persoons voor volwassenen geldt een ruimte van minimaal een meter tussen het plafond en de bovenzijde van het bed. Minder ruimte kan in uitzonderlijke gevallen, maar verhoogt wel de kans op stoten. Helemaal als iemand onverwachts wakker wordt en haastig rechtop gaat zitten, dan wordt er met een laag plafond geen rekening gehouden en zal het hoofd tegen het plafond stoten. Bij een kant en klaar gekocht stapelbed zal de hoogte tussen het eerste en tweede bed meestal goed zijn geregeld en minimaal 75 centimeter bedragen. Ga je zelf een stapelbed maken, dan moet je hier ook rekening mee houden.

Stapelbed kopen of zelf maken?

In vrijwel alle bedden- en meubelzaken zijn wel stapelbedden te koop. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een stapelbed te maken. Zowel bij het kopen als het maken zijn voor- en nadelen te bedenken. Daarom een overzicht van de voordelen en nadelen van een stapelbed kopen of zelf een stapelbed maken.

De voordelen van kopen

  • Ideaal als je zelf niet zo handig bent om er zelf één te maken.
  • Keuze uit veel verschillende soorten stapelbedden en uit diverse kwaliteiten.
  • Wil je een stapelbed uit metaal, dan is zelf maken meestal geen optie, dan is kopen beter.
  • Een stapelbed kan gekocht worden in een fysieke winkel, maar ook gemakkelijk online.

Wanneer je wilt kopen waar kun je dit dan het beste doen? Je kun een stapelbed het beste hier kopen

De nadelen van kopen

  • Veel stapelbedden hebben een standaard design met weinig unieke kenmerken.
  • Let altijd goed op de kwaliteit. Er zijn veel stapelbedden te koop van slechte kwaliteit.
  • Ga je voor een stapelbed voor 3 personen, dan wordt het aanbod al heel wat minder.
  • Als je een stapelbed gaat kopen voor peuters, dan moet je rekening houden dat ze hier uitgroeien.
  • Je moet dan binnen enkele jaren een nieuw stapelbed kopen.

De voordelen van zelf maken

  • Je hebt alle vrijheid om zelf je stapelbed te ontwerpen.
  • Je bent niet gebonden aan standaardmodellen.
  • De kwaliteit van een zelfgemaakt stapelbed is meestal beter dan een gekocht stapelbed.
  • Met een zelfgemaakt stapelbed zal je veel meer voldoening en trots ervaren dan bij het kopen van een stapelbed.
  • Je bepaald zelf je budget.
  • Je kunt het stapelbed duur maken, maar ook veel goedkoper dan wanneer je een stapelbed koopt.

De nadelen van zelf maken

  • Wanneer je niet zo handig bent is zelf een stapelbed maken misschien geen goed idee.
  • Het kost je veel van je misschien kostbare tijd.
  • Je wordt beperkt in gebruikte materialen.
  • Eigenlijk is het enkel mogelijk om een stapelbed van hout te maken.
  • Het is leuk om voor afwijkende maten te kiezen, maar houd er dan ook rekening mee dat je ook een matras in afwijkende maat moet kopen.

Bijzondere stapelbedden voor kinderen

Voor kinderen is een stapelbed altijd leuk. Het idee dat ze eerst helemaal naar boven moeten klauteren zorgt er al voor dat veel kinderen het helemaal niet erg vinden om naar bed te gaan. Het grote voordeel is dat je een stapelbed voor kleine kinderen kunt voorzien van een thema.

Zo kun je een stoere stapelbed voor jongens maken en van het stapelbed een heus ridderkasteel of een piratenschip maken. Een stapelbed voor meisjes kun je romantisch of sprookjesachtig aankleden in roze kleuren of je maakt een stapelbed met een huisje.

Je hebt dan een echt stapelbed voor meisjes die zich in hun eigen huisje wanen. Voor kinderen is een stapelbed meer dan een slaapplek. Juist het klauteren op het bed maakt het stapelbed ook een speelobject, waarmee je twee vliegen in één klap slaat.

Ondanks een kleine slaapkamer kunnen kinderen er toch meer dan voldoende spelen. En wanneer de kinderen ouder worden? Je haalt het onderste bed weg en je bouwt hier een bureau. Spelen wordt dan ingeruild voor huiswerk maken en studeren, maar toch ben je geen extra ruimte kwijt voor een bureau.

Driepersoons stapelbed

3persoonstapelbed
3persoonstapelbed

Een stapelbed 3 personen oftewel een trio stapelbed is een vorm van een stapelbed die je niet zo heel veel tegenkomt. Toch zijn er wel 3 persoonsbedden te koop, maar in veel mindere mate dan een  2 persoons stapelbed.

Het voordeel van een stapelbed 3 personen is dat je ruimte maakt voor een derde persoon. Hierbij kun je kiezen uit twee verschillende soorten driepersoons stapelbedden. Je kunt kiezen voor een stapelbed met drie eenpersoonsbedden boven elkaar, maar ook voor een tweepersoonsbed voor het onderste bed, met een eenpersoonsbed erboven.

In het laatste geval gaat het dan vooral om een bed waar ook volwassenen in slapen. Zo kan het 3 persoons stapelbed dienen voor zowel ouders als een kind. Deze combinatie zal meestal niet de gebruikelijke wijze van slapen zijn in gezinnen, maar is wel ideaal als je logees over de vloer krijgt.

Je logees kunnen dan toch comfortabel als gezin slapen in een kleine ruimte. Een stapelbed met drie eenpersoonsbedden boven elkaar is dan weer heel leuk voor kinderen. Zo kunnen er vriendjes of vriendinnetjes uitgenodigd worden om te overnachten.

Gezamenlijk slapen in een stapelbed staat dan altijd garant voor veel plezier. Als de hoogte het niet toelaat om drie eenpersoonsbedden boven elkaar te bouwen, dan is er nog de mogelijk om een 2 persoons stapelbed te bouwen.

Onder het onderste bed maak je een schuifbare lade met een matras. Bij het uitschuiven van deze lade heb je een derde slaapplaats gecreëerd.

Onderschuifbed stapelbed
Onderschuifbed stapelbed

4 persoons stapelbed

Naast een 2 persoons stapelbed en een stapelbed 3 personen, is er ook nog een 4 persoons stapelbed. Een 4 persoons stapelbed bestaat uit twee tweepersoonsbedden boven op elkaar. Hier kunnen dan twee koppels in liggen.

Ook hier geldt weer dat dit niet de gebruikelijke situatie is voor thuisgebruik, maar wel in gevallen van logees of als je een vakantiehuis hebt. Als je veel bezoek over de vloer hebt die blijft overnachten, dan zul je altijd met ruimtegebrek zitten. Iedereen een eigen kamer geven is meestal ook niet mogelijk.

Plaats daarom een vierpersoons stapelbed in de logeerkamer en je kunt vier personen laten slapen in je logeerkamer. Hoe compact kun je het hebben? En het is een prachtige oplossing om iedereen van een comfortabele slaapplek te voorzien.

Stapelbed 3 personen kopen

Wil je een 3 persoonsbed kopen, dan zijn er diverse winkels waar je naartoe kunt gaan. Neem bijvoorbeeld een stapelbed 3 personen van Ikea. Nu is ook bij Ikea een stapelbed voor twee personen het standaard stapelbed. Je koopt bij Ikea dan ook het stapelbed ‘Vitval’ voor twee personen. Het geraamte van het bed bestaat uit wit gepoederlakt metaal.

Het bovenste bed heeft een rand van een stoffen band van polyester, wat de veiligheid vergroot. Onder het onderste bed is ruimte om een speciaal onderbed te plaatsen, inclusief lattenbodem en matras. Het onderbed kan gemakkelijk onder het bed weggetrokken worden en je hebt een derde slaapplek gecreëerd.

Dit bed is de enigste mogelijkheid voor een stapelbed 3 personen van Ikea. Je kunt ook een stapelbed 3 personen van Leenbakker kopen. Het gaat hier om het kinderbed model ‘Pino’. Het is hetzelfde model als het Ikea driepersoons stapelbed met een speciaal onderbed die uitgetrokken kan worden.

Een verschil met het bed van Ikea is dat het stapelbed 3 personen van Leenbakker van hout is gemaakt. Wel is het bed in drie verschillende kleuren beschikbaar, zoals een stapelbed wit, taupe en grenenhout.

Van hetzelfde type heeft Leenbakker ook een ander soort driepersoonsbed. Hierbij bestaat het onderste bed uit een tweepersoonsbed, met een eenpersoonsbed erboven. Ook dit bed is verkrijgbaar in diverse kleuren en bestaat volledig uit hout.

Deelbaar bed

Een vorm van een stapelbed is een deelbaar bed. Een deelbaar bed houdt in dat het stapelbed bestaat  uit twee losse bedden die gemakkelijk op elkaar geplaatst kunnen worden. Het bed kan dan dienen als stapelbed voor bijvoorbeeld jonge kinderen.

Als de kinderen ouder zijn en misschien beiden een aparte slaapkamer krijgen, hoef je geen nieuwe bedden te kopen. Je kunt beide bedden dan gescheiden van elkaar gebruiken. Hiermee bespaar je dus geld op het de aanschaf van nieuwe bedden.

Deelbare bedden zijn meestal gemakkelijk in elkaar te zetten metalen bedden die je bij een beddenwinkel of woonwinkel kunt kopen. Uiteraard kan een deelbaar bed ook dienen als een driepersoons bed, waarbij je een separaat tweepersoonsbed hebt en een eenpersoonsbed.

3 persoons stapelbed maken

Ben je handig? Dan kun je ook je eigen trio stapelbed maken. De vorm kies je uiteraard zelf. Of je nu uitgaat van drie eenpersoonsbedden boven elkaar of voor een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed, beide modellen zijn zelf goed te maken.

Wanneer we het over een zelfgemaakt stapelbed voor 3 personen hebben, dan gaat het vrijwel altijd over een stapelbed van hout. Hout is het gemakkelijkste materiaal om mee te werken en het materiaal is goed te bewerken en je kunt het schilderen in iedere kleur die je wenst. Voor een peuter stapelbed kies je voor leuke felle kleuren, maar je kunt ook het stapelbed wit schilderen als een neutrale kleur.

Met een houten stapelbed is het mogelijk om extra’s toe te voegen, zoals speelattributen of een huisje. Een houten stapelbed kan volledig zelf gemaakt zijn, maar je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld de lattenbodem te kopen. Of je nu zelf een lattenbodem maakt of een lattenbodem koopt, zorg in ieder geval dat de matras voldoende kan ventileren.

Bij het zelf maken van een stapelbed voor drie personen kun je iedere maat nemen die je wenst of die nodig is. Dit is vooral afhankelijk van de hoogte van het plafond en de grootte van de slaapkamer.

Stappenplan bouwen stapelbed 3 personen

Wil je voor een logeerkamer of een kinderkamer een driepersoonsbed bouwen? Dan wordt dit uiteraard een houten stapelbed. Iedereen die ook maar een beetje handig is kan gemakkelijk met hout omgaan en er het perfecte stapelbed van bouwen.

Een stapelbed bestaat vooral uit houten balken voor de constructie en planken voor de ombouw en eventueel de lattenbodem. We gaan in dit stappenplan uit van een tweepersoonsbed als het onderste bed, met een eenpersoonsbed hierboven.

Stap 1: Gewenste afmetingen

Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen, is het belangrijk om alles op te meten en de grootte van je stapelbed te bepalen. Zowel de hoogte als de breedte van het stapelbed kan voor iedereen verschillen. Een klein tweepersoonsbed is 140×200 centimeter. Heb je meer dan voldoende ruimte, dan kun je ook gaan voor een groot tweepersoonsbed van 180×200 centimeter.

Het beste is om voor de breedte van het bovenste eenpersoonsbed de helft van de breedte van het tweepersoonsbed te nemen. Bij een tweepersoonsbed van 180×200 centimeter wordt het eenpersoonsbed dus 90×200 centimeter. Je mag uiteraard ook werken met afwijkende maten, maar houdt er dan rekening mee dat je niet zo gemakkelijk een matras en eventueel een lattenbodem voor deze afwijkende maten zult vinden.

De hoogte van het bed is ook geheel afhankelijk van de hoogte van de slaapkamer. Het mooiste is als de ruimte tussen beide bedden en tussen het bovenste bed en het plafond 75 tot 100 centimeter is. Is dit in jouw slaapkamer niet mogelijk? Dan moet je gaan voor kleinere afmetingen.

Stap 2: Bedombouw onderste bed

Je begint gemakkelijk met het in elkaar zetten van de ombouw van het onderste tweepersoonsbed. Afhankelijk van de gekozen grootte bestaat de ombouw uit vier planken, met in de lengte 200 centimeter en in de breedte 140, 160 of 180 centimeter.

Monteer de planken aan elkaar door middel van hoekverbindingen. Boor de gaten wel voor, zodat je voorkomt dat het hout gaat scheuren. Breng een extra plank aan met een hoekverbinding in het midden van de ombouw.

Als je zelf een lattenbodem gaat maken, dan breng je aan de onderzijde over de breedte van de ombouw houten planken aan met hiertussen een open ruimte van 15 tot 20 centimeter.

Koop je een lattenbodem, dan moet over de lengte van beide zijdes van de ombouw een lat aan de binnenzijde bevestigen. Hier rust dan de gekochte lattenbodem op.

Stap 3: Poten

Nu moeten de poten aangebracht worden onder de ombouw van het onderste tweepersoonsbed. Aan één zijde volstaan twee houten klossen, terwijl je aan de andere zijde gebruik maakt van twee lange balken die als dragers voor het bovenste eenpersoonsbed dienen.

Het bovenste eenpersoonsbed zal namelijk enkel over de helft van het onderste tweepersoonsbed hangen. Breng daarom ook twee balken van dezelfde lengte als staanders aan, op de helft van de ombouw.

Je hebt nu zowel de poten voor het onderste tweepersoonsbed aangebracht als de staanders die het bovenste eenpersoonsbed dragen. De lengte van de staanders moet je zelf inschatten, omdat de hoogte van iedere kamer en plafond anders kan zijn. Houdt in ieder geval rekening met voldoende hoogte, zodat je in zowel het onderste als bovenste bed goed rechtop kunt zetten.

Stap 4: ombouw bovenste bed

Nu bouw je de ombouw van het eenpersoonsbed met ook weer een hoekverbinding en voorgeboorde gaten. Aan de onderzijde breng je hier ook planken aan voor de lattenbodem of een latje aan de zijkanten van de ombouw als je een lattenbodem koopt.

Je kunt deze stap ook anders aanpakken. Je hebt immer de staanders waar het bovenste bed aan bevestigd wordt al staan. Het is dan ook mogelijk om in plaatst van apart een bedombouw te maken, direct de planken aan de staanders monteren. Het monteren van de onderste planken voor de lattenbodem vergt dan iets meer  lenigheid.

Stap 5: Ombouw monteren aan de poten

Wanneer je ervoor gekozen hebt om de ombouw voor het bovenste bed apart te maken, heb je even hulp nodig. De ombouw moet nu namelijk gemonteerd worden aan de houten staanders.

Als je deze hulp niet hebt, dan is de tweede optie handiger en monteer je de ombouw rechtstreeks aan de staanders.

Breng voor de veiligheid eventueel een extra rand aan boven de ombouw van het bovenste bed. Vooral als hier een kind komt de slapen, is een een extra beveiliging geen overbodige luxe.

Stap 6: Trapje maken

In principe is nu het ruwe bed klaar. Maar om in het bovenste bed te komen, moet er nog een trapje gemaakt worden. Bepaal eerst waar je het trapje wilt maken. Wil je het trapje aan het hoofd- of voeteneinde?

Dan wordt dit een trapje dat loodrecht omhoog gaat. Ga je via de zijkant, dus via het onderste tweepersoonsbed? Dan wordt dit een schuin trapje. Een trapje kan op diverse manieren gemaakt worden. Het belangrijkste is dat je sterk hout gebruikt dat voldoende gewicht kan houden.

De meest eenvoudige wijze voor het maken van een trapje is het bevestigen van horizontale balkjes als treden tussen twee lange verticale balken. Dit kan gewoon met schroeven in elkaar gezet worden.

Als je iets handiger bent, dan kun je ook werken met bepaalde houtverbindingen. Het trapje zal er dan esthetisch wat mooier uitzien. Zorg er uiteraard ook voor dat het trapje stevig aan het stapelbed wordt bevestigd. Dit kan gewoon door het trapje met schroeven aan het bed te boren, maar je kunt ook haken gebruiken, zodat het trapje te verwijderen is.

Stap 7: Afwerken

Nu het bed gereed is, is het een kwestie van afwerken. Onderschat dit niet, want dit moet nauwkeurig gebeuren. Het is namelijk een stapelbed van hout en hout kan splinteren. Dit hangt uiteraard ook af van de houtsoort dat je gebruikt hebt.

Een stapelbed wordt door kinderen ook vaak gebruikt als een speelplek, dus al het hout moet een glad oppervlak hebben. Het beste gebruik je hiervoor een schuurmachine waarmee je het gehele bed goed glad schuurt. Na het schuren reinig je het stapelbed grondig.

Je kunt nu een afwerkingslaag aanbrengen. Dit kan een verf zijn, maar als je de originele houtkleur wilt behouden, gebruik dan een transparante lak. Is het stapelbed bedoeld voor kinderen, dan kun je vrolijke en felle kleuren gebruiken, of gaat het bed in een bepaald thema schilderen.

Stap 8:  Lattenbodems en matrassen

Wanneer het bed is uitgedroogd is het tijd om het stapelbed daadwerkelijk te voorzien van matrassen. Heb je lattenbodems gekocht? Plaats deze dan eerst in de ombouw van bedden.

Daarna kun je de matrassen in de ombouw leggen. Kies altijd voor goede kwaliteit matrassen, zodat je geen last krijgt van je rug en je spieren en gewrichten. Er is een enorm aanbod aan diverse soorten matrassen te koop. Voor het onderste tweepersoonsbed kun je kiezen voor één groot matras of twee aparte matrassen.

Dit is uiteraard een stappenplan van een zeer eenvoudig in elkaar gezet stapelbed die geschikt is voor drie personen. Bij het zelf maken staat er niets in de weg om je fantasie de vrije loop te laten. Helemaal voor een bed voor kinderen, kun je er allerlei extra’s, zoals speelattributen aan toevoegen of onderdelen veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld naast het bed een compleet trappenhuisje bouwen in plaats van een ladder aan het bed.

Maak je eigen stapelbed met een bouwtekening

Wil je een stapelbed 2 persoons maken, een 3 persoons stapelbed of zelfs een vierpersoons stapelbed? Als je handig bent en je vindt het leuk om met hout te werken, dan zijn deze soorten stapelbedden gemakkelijk te realiseren.

Heb je toch wat hulp nodig? Op deze website vind je duizenden bouwtekeningen, waaronder die van vele soorten bedden en stapelbedden.

Een duur bed in de winkel kopen is helemaal niet meer nodig, je bouwt met behulp van een overzichtelijke bouwtekening nu je eigen bed in elke stijl die jij maar wilt. Of je nu een bed van specifieke houtsoorten maakt of van steigerhout, je zult hier ongetwijfeld de juiste bouwtekening vinden. Krijg je na het bouwen van een stapelbed geen genoeg van zelf meubels maken? Kijk dan eens door de vele verschillende bouwtekeningen en begin een nieuwe project.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.