Je zou voor verschillende doeleinden een stapelbed willen maken. Zo is het mogelijk om natuurlijk voor je kind een stapelbed te maken, maar zijn stapelbedden ook uitstekend voor het creëren van de ultieme logeerkamer. Tegen een scherpe prijs kan jij namelijk voor meerdere gasten slaapplekken creëren waardoor je de ruimte van een kamer optimaal benut.

Een stapelbed maken is een doe-het-zelf project dat goed mogelijk is wanneer jij de stappen beschreven in dit artikel goed volgt. Want het maken van een stabiel en betrouwbaar bed is uiteindelijk het belangrijkst van dit doe-het-zelf project.

Je kunt je stapelbed maken door de bouwtekening te volgen. Je leest op de bouwtekening precies wat je moet doen om je stapelbed succesvol te maken. Van de juiste afmetingen tot de correctie manier van in elkaar zetten; de bouwtekening is bij dit project even jouw beste vriend.

Als je klaar bent om aan de slag te gaan met het maken van je stapelbed, raad ik je aan om snel verder te lezen en te ontdekken hoe jij je eigen stapelbed kunt maken!

Waar begin ik met het maken van een stapelbed?

Door te kiezen voor het zelf maken van een stapelbed, kies je indirect ook voor het besparen van behoorlijk wat geld. Je zult doorgaans zien dat het zelf maken van meubels goedkoper is dan deze te kopen. Een stapelbed maken is hier een uitstekend voorbeeld van, vooral omdat je met een beperkt budget dit al kunt doen.

Ik raad je aan om de stapelbed bouwtekening intensief te gebruiken bij het maken van een stapelbed. Dit zeg ik omdat de stapelbed bouwtekening je vooral helpt bij het maken van een betrouwbaar stapelbed. Het is natuurlijk heel belangrijk dat er veilig geslapen kan worden op het stapelbed, en dat kan alleen als er goed op de veiligheid van het stapelbed wordt gelet.

Test gedurende het bouwen van het stapelbed diverse keren of het stapelbed stevig genoeg is. Is dit niet het geval, dan moet je weer terug naar de bouwtekening om na te kijken hoe jij je stapelbed veiliger kunt maken.

De volgende stap heeft weer met de veiligheid te maken, want je moet ervoor zorgen dat het hout dat je koopt, ook echt van goede kwaliteit is. Je wilt niet dat het hout binnen de kortste keren het begeeft en dat het meerdere jaren meegaat. Door hout van hogere kwaliteit te kopen is het mogelijk om een betrouwbare constructie te bouwen een een sterk stapelbed te maken.

Plaats de stapelbedden overigens altijd op een vlakke ondergrond zodat je de constructie niet wankel maakt. Het is overigens ook mogelijk om de constructie te verstevigen door te poten middels wand- en grondbeugels vast te maken aan de verschillende oppervlaktes.

Stappenplan

Om het bouwen nog wat makkelijker te maken hierbij een stappenplan waar je op moet letten voor, tijdens en na de bouw.

Vooraf

  1. Locatie
  2. Gewenste afmetingen
  3. Materiaalkeuze

Stap 1: Locatie

Het belangrijkste waar je mee begint is het bepalen van de locatie. Enkele vragen waar je antwoord op moet geven zijn:

  • Waar komt het bed te staan?
  • Is er ruimte genoeg?

Hoeveel ruimte je minimaal nodig hebt kun je aan de hand van de bouwtekening bepalen. Je vind de hoogte, lengte en breedte terug. Zorg voor voldoende ruimte. Let bij het zoeken van de locatie op de hoogte. In sommige slaapkamers begint het schuine dak relatief laag. Dan kan het een probleem zijn om het bed goed aan de kant te zetten

Stap 2: Gewenste afmetingen

Voor wie ga je dit bed bouwen? Dit is bepalend voor de keuze van de afmetingen Normaal gesproken ga je voor een bed met de matrasafmetingen van 90 x 200 cm. Maar soms is het fijner om een smaller bed te hebben wanneer je het in een kinderslaapkamer wil gaan zetten waar je al niet veel ruimte hebt. In dat geval kun je er zelfs voor kiezen om een bed van 70 cm breed te nemen. Is het voor volwassen personen of hele lange personen dan kun je voor een breder bed kiezen van bijvoorbeeld 100 cm. Heb je dit alles duidelijk in beeld dan is het tijd voor de volgende stap het kiezen van je materiaal

Stap 3: Materiaalkeuze

Van welk houtsoort wil je het bed gaan bouwen? Steigerhout of Douglas of een ander houtsoort? Steigerhout is nog steeds erg in en Douglas wordt ook steeds meer standaard. Beide materiaalsoorten zijn heel sterk en robuust.

Tijdens de bouw

  1. Bouwen
  2. Veiligheid

Stap 1: Bouwen

Bouw je bed aan de hand van de bouwtekening uit het pakket. Zaag als eerste alles op maat volgens de materiaallijst.

Boor alle schroefgaten voor zo voorkom je splijten van hout.

Begin daarna met het maken van de poten. Schroef dan het kop en voeteinde in elkaar. Schroef de achterkant aan de kop en voeteinde. Zorg dat het geheel haaks in elkaar wordt geschroefd. Schroef de voorkant vast aan het kop en voeteinde. Maak het trapje volgens de tekening. Schroef deze daarna vast aan de voorzijde zodat het stevig zit. Schroef daarna de latjes die als lattenbodem dienen vast.

Stap 2: Veiligheid

Het is belangrijk om op de veiligheid te letten zo is het handig om het bed goed glad te schuren om splinters in je handen te voorkomen. Het trapje moet goed vast zitten aan het bed zo voorkom je dat je met trapje en al naar beneden valt. Maar dit spreekt natuurlijk voor zich.

Na de bouw

  1. Schilderen
  2. Plaatsen
  3. Inrichten

Schilderen

Nu je bed in elkaar staat is het tijd om je bed een kleurtje te geven of je laat het zo het is dat is natuurlijk een eigen keuze. De kleur die je kiest is afhankelijk van jouw wensen en het soort kamer dat je hebt. Meestal wordt voor de kleurkeuze gekeken naar wat de andere meubels zijn.

Plaatsen

Plaats het bed nu op de gewenste locatie. Mocht je vloer niet helemaal vlak zijn dan wil je natuurlijk niet dat het bed heen en weer gaat wippen. Je kunt dan onder 1 van de poten een stukje hout plaatsen bijvoorbeeld een stukje van een roerhoutje die je bij het schilderen gebruikt

Inrichten

Hieronder wordt bedoeld het de matras er in leggen en je beddengoed. Let bij de keuze van je matras op de kwaliteit hiervan. Matrassen heb je in veel verschillende soorten en maten.

Hele goede kwaliteitsmatrassen zijn tempur matrassen ze zijn helaas wel erg duur alleen de kwaliteit is wel echt enorm goed. Omdat je op een matras ongeveer 1/3 van je leven doorbrengt is het wel slim daarom een goede keuze te maken. De goedkoopste kun je hier vinden. Tempur matrassen zijn vooral geschikt voor mensen die snel last hebben van hun rug of onrustig slapen. Het comfort is echt enorm goed. Zelf hebben we er ook voor gekozen en de slaapproblemen en rugklachten zijn strek verbeterd.

Goedkoop beddengoed kun je vind je hier. kopen

Bouwtekening voor stapelbed maken

Klaar om je eigen stapelbed te maken? Mooi! Dan heb ik goed nieuws voor je, want de bouwtekening om een stapelbed te maken vindt je in mijn bouwtekeningenpakket. In dit bouwtekeningenpakket zitten maar liefst 10.000 bouwtekeningen die allemaal gebruikt kunnen worden voor het realiseren van al jouw doe-het-zelf plannen.

Hierbij kan je denken aan het maken van meubilair voor verschillende doeleinden. Tuinmeubels zoals een tuinbankje, loungeset of zelfs een schommel voor in de achtertuin. Of misschien begin je liever met het maken van meubels voor in de woon- of slaapkamer. En dan nog het liefst een mooi TV-meubel of een nette houten bank. Het is allemaal mogelijk met de bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket kunt vinden.

Wil je meer over dit bouwtekeningenpakket te weten komen? Of ontdekken hoe je dit pakket kunt bemachtigen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

stapelbed maken

stapelbed maken

Met goede bouwtekeningen is een stapelbed maken gemakkelijk