Home » Blog » Deze energievreters heb ik zelf niet in huis

Deze energievreters heb ik zelf niet in huis

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je hebt het vast wel gemerkt: die energierekening lijkt soms wel een op hol geslagen paard, niet te houden…

Daarom wil ik even samen met jou kritisch kijken naar de grote stroomvreters in huis. Want je hebt geen duimstok nodig om te zien dat het verbruik en dus ook de energiekosten de pan uit rijzen. En dat wordt erger als je veel van die hele grote verbruikers hebt.

In dit artikeltje een paar nuttige tips om de stroom-grootverbruikers aan banden te leggen. Plus (als eerste) de nuttige uitleg over energie-labels. Heb ik niet van mezelf, maar ik leg het even uit in mijn eigen woorden.

Wat energie-labels zeggen (volgens mij)

Als je een nieuw apparaat koopt… let op dat stickertje met het energielabel. Alles lager dan A komt er bij mij sowieso niet in (die vreten energie). A+++ is de Messi onder de apparaten. Zuinig dan A+++ is er niet. Dit vind je terug op het energielabel. Al zie je nu weer dat de energie labels sinds maar 2021 veranderd zijn naar A t/m G. A is daarbij het beste en is dan vergelijkbaar met A+++ van voor maart 2021.

Vaak zijn die apparaten wat duurder. Maar dat verdienen ze vrij rap weer voor je terug.

En mocht je geen afscheid kunnen nemen van je oude trouwe machines, speur dan eens naar de sluipverbruikers: standby-standen die je tientjes per jaar kosten.

De stiekeme energie-grootverbruikers

Een mens kan niet zonder apparaten. In de keuken, in de huiskamer, in de schuur… apparaten brengen comfort en gemak. Maar er zijn een paar apparaten die echt de kroon spannen wat betreft energieverbruik.

Hieronder een lijst van 10. Kijk even wat je hebt, of wat je wilt aanschaffen. Komt ie:

  1. Wifi-versterkers
    Ze zijn onmisbaar, toch? Want je wilt overal in huis een beetje bereik hebben. Maar die kleine rakkers zijn net als hamsters: ze stoppen nooit met eten, en vreten daarom stroom. Eén zo’n ding kan je zomaar 35 euro per jaar aan elektriciteit kosten. Is haast 3 euro per maand.
    En als je een heel leger van die versterkers hebt, nou, reken maar uit…
  1. Je thuisbioscoop
    Ik mag zelf ook graag een voetbalwedstrijd kijken. Maar weet je, die grote TV’s zijn mooi, maar ook grote stroomvreters. Dubbel zoveel als een kleintje.
    En dan zijn er tegenwoordig van die schermen met meer pixels dan de Nachtwacht, haha. 4K’s en 8K’s… ze tikken nog harder aan.
    Ik zie het verschil amper, maar je portemonnee des te meer.
  1. Tweede (en derde!) koelkast
    Voor sommige mensen een must: een extra koelkast of vriezer of zelfs twee. Bijvoorbeeld in de schuur. Echt superhandig als je af en toe boodschappen doet in het groot). Maar ja… koelkasten en vriezer zijn grootverbruikers qua energie. Reken maar uit als je er twee hebt. Of zelfs drie…
  1. Verlichting
    Mensen: verlichting! Die lampen die je overal hebt hangen, zijn samen goed voor zo’n 300 kWh per jaar. En weet je, met LED-lampen kun je dit flink terugbrengen. Dus, vervang die oude peertjes en je zult het verschil zien – niet in je huis want de lichtopbrengsten zijn hetzelfde. Maar vooral wel in je portemonnee!
  1. Elektrische kachel(s)
    Die elektrische kacheltjes zijn hartstikke gezellig. Ze geven een beetje extra warmte waar je ’t nodig hebt. Maar pas op, hè! Ze vreten stroom als de beste. Een kacheltje van 1.000 watt dat 500 uur per jaar aanstaat, dat tikt aan met 500 kWh (doe maar X 40 ct…).
    Misschien toch maar een extra trui aan?
  1. Pomp vloerverwarming
    En dan de pomp van de vloerverwarming. Oude modellen zonder schakelaar dat zijn regelrechte energieverspillers. Die jongens kunnen tot wel 700 kWh per jaar door je leidingen pompen.
    Een moderne, zuinige pomp kan een slimme investering zijn die je snel terugverdient.
  1. Tuinvijverpomp
    Ben je tuinliefhebbner (zoals mijn vrouw en ik?) En heb je een vijver of een watertje waar een pomp bijzit? Die tuinvijverpompjes kunnen aardig in de papieren lopen, vooral de zwaardere modellen. Soms tot wel 1.750 kWh per jaar!
    Zet daarom dat mooie waterornament of de fontein alleen aan als je erbij bent om ervan te genieten.
  1. Elektrische boiler
    Als je een grote elektrische boiler hebt, groter dan 20 liter, dan kun je rekenen op zo’n 1.800 kWh verbruik aan stroom per jaar.
    Mocht je je afvragen waar al die stroom heengaat als je staat te douchen… voilà.
  1. Kokend-waterkraan
    Dit is echt de vinding van de eeuw: je zet de kraan aan en hebt direct kokend water. Meteen een bakkie thee!
    Het nadeel is dat het je wel een paar knaken kost om dat water aan de kook te krijgen. Slurpt zomaar 87 kWh per jaar. Dat is een aanslag van bijna 35 euro op je portemonnee. Is ook weer bijna 3 euro per maand.
  1. Game PC
    Jij misschien niet, maar je kinderen wel. Hebben allemaal een eigen game PC. En dat zijn net kleine energiecentrales. Ze verbruiken megaveel.
    Dus als de kids even niet aan het gamen zijn: zet die machines uit. Het scheelt je vele euro’s per maand.

Dus, klusvrienden, het is de kunst om slim om te gaan met stroom. Elk wattje telt, en voor je het weet, bespaar je genoeg voor een lekker avondje uit met je vrouw. Of voor die mooie klus waar het steeds maar niet van komt..

Doe jezelf een plezier. Kijk kritisch naar de echte stroomvreters in je huis. En laat die meter niet de polonaise lopen op jouw kosten.

Want bedenk: een zuinige klusser is goud waard.

Groeten van Fred

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.