Home » Blog » Hek » Een tuinhek zelf maken

Een tuinhek zelf maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wanneer is nu het beste moment van het jaar om aan de slag te gaan met een doe-het-zelf project? Als het juist wat kouder is of juist in de wat warmere periodes. In principe maakt het helemaal niet uit, ook niet voor zelf een tuinhek maken. Maar in de winter zal het in dit specifieke geval wel wat lastiger zijn om goed in de grond te komen om het tuinhek te verankeren. Een tuinhek zelf maken kan dus in principe in alle periodes, maar je zal wel met de omstandigheden om moeten gaan. Gelukkig kan de gemiddelde doe-het-zelver deze uitdaging wel aan en kan ook jij een tuinhek zelf maken. Om je daar meer bij te helpen, heb ik op een rijtje gezet wat jij allemaal moet weten voor dit project. Want het is de bedoeling dat je een tuinhek maakt waar je ook echt trots op kan zijn!

Wat moeten we allemaal kopen?

De juiste voorbereiding is vanzelfsprekend voor het maken van een tuinhek. Hier hebben we diverse materialen voor nodig die we allemaal kunnen kopen bij de bouwmarkt. Sommige van deze materialen zijn mogelijk al in je bezit, dus dat is mooi meegenomen. Voor zelf een tuinhek maken gaan we gebruik maken van een bouwtekening. Op de bouwtekening lezen we welke materialen er aangeschaft moeten worden. Ik heb op de bouwtekening een complete lijst met de bijbehorende afmetingen geplaatst zodat je ook weet in welke maten je de spullen voor een tuinhek zelf maken moet aanschaffen. Je leest natuurlijk ook wel houtsoort je het best voor dit project kunt gebruiken.

Voordat je overigens meteen alle spullen aanschaft, moet je goed controleren of de afmetingen weergegeven op de bouwtekening passen bij jouw beschikbare ruimte. Kijk vooral goed of je met het tuinhek uitkomt. Als dit niet het geval is, kan je een ander tuinhek zelf maken met een andere bouwtekening. Ik heb meerdere bouwtekeningen voor dit project, dus je kunt verschillende maten en vormen toepassen.

Ben je in het bezit van de juiste materialen? Dan kunnen we nu zelf een tuinhek maken!

Actie! Het tuinhek zelf maken

We gaan beginnen met dit leuke doe-het-zelf project dat we aan de hand van de tuinhek bouwtekening gaan uitvoeren. We pakken de bouwtekening er even bij om de eerste stap te bekijken. Je merkt al snel dat je op de bouwtekening stap voor stap kunt zien wat je moet doen om je tuinhek zelf te maken. Hierdoor raak je niet in de war en maak je dus ook minder snel fouten. Foutjes tijdens doe-het-zelf projecten kunnen soms aardig in de kosten lopen. Dat willen we voorkomen en daar helpt een bouwtekening je behoorlijk bij.

Controleer tijdens het zelf maken van je tuinhek meerdere keren of alles nog klopt en of je de juiste plank op de juiste plek hebt. Zo kan je er zeker van zijn dat uiteindelijk alles gaat passen.

Wil je een tuinhek zelf maken met een bouwtekening (wat ik je zeker kan aanraden)? Dan kan je hieronder alles ontdekken over het bouwtekeningenpakket.

Aan de slag met het bouwtekeningenpakket van Fred!

Misschien had je al eens van mij gehoord, maar mijn naam is Fred Schouten. Ik ben al twintig jaar actief als doe-het-zelver en kan je daardoor ook behoorlijk wat over doe-het-zelf projecten vertellen. Echter zijn de bouwtekeningen in mijn bouwtekeningenpakket datgene waar je geïnteresseerd in bent, dus ik zal niet langer ophouden.

Jij kunt een tuinhek zelf maken met diverse bouwtekeningen die in dit pakket te vinden zijn. Het voordeel van het gebruik van een bouwtekening is hierboven meerdere keren beschreven en zal niet onopgemerkt blijven. Overigens zijn er nog duizenden andere bouwtekeningen in dit pakket behalve de bouwtekening voor een tuinhek zelf maken te vinden. Dat is dus ook voor jou de kans om nog tal van andere projecten uit te voeren. Dit kan variëren van het maken van een koffietafel tot het maken van een complete veranda of overkapping. Ook voor in de slaapkamer, woonkamer en tal van andere ruimtes (zoals je tuin) kan jij aan de slag.

Meer te weten komen over het bouwtekeningenpakket en de tuinhek bouwtekening? Dan kan dat op deze pagina.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Tuinhek zelf maken
Tuinhek zelf maken

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

 1. Hoi Fred,

  Ik ben inmiddels begonnen met het bouwen van mijn tuinhek. Maar hoe kan ik mijn tuinhek goed beschermen tegen houtrot?
  Het hek ben ik aan het bouwen van geïmpregneerd hout

  Alvast bedankt voor je reactie

  Groetjes Carola

  1. Hoi Carola,

   Dat is een hele goede vraag.
   Want je hebt gelijk ondanks dat je hebt gekozen voor geïmpregneerd hout is het verstandig om je hout extra te beschermen tegen weersinvloeden.
   Het houtrot probleem begint over het algemeen op de scheiding grond en lucht.

   Om je hout extra goed te beschermen zou ik zelf kiezen voor een buitenbeits.
   Het grote voordeel van beits is dat het je hout van binnenuit beschermt.
   Vocht uit het hout kan wel weg maar er kan geen vocht binnen komen.

   Dit is een groot voordeel ten opzichte van verf bijvoorbeeld.
   Verf ligt op je hout en sluit het geheel af.
   Het nadeel van verf is dat vocht uit het hout niet weg kan. Dit zal daardoor snel blaasjes veroorzaken op je verf

   Groeten Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.