“Help! Ik wil een houten poort maken, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen.”

Tja, zulke hulpkreten vind ik wel vaker in m’n mail. En nu al een paar keer over een doe-het-zelf houten poort. Tijd dus voor een uitgebreid artikel met tips en bouwtekeningen.

Om gelijk maar met de deur (of ehm… poort ) in huis te vallen: een houten poort maken is totaal niet moeilijk. Volg gewoon de stappen, dan maak je hem zo.

Zelf maken is een stuk goedkoper dan een nieuwe poort láten maken (duh) of kopen bij de bouwmarkt. En je kunt zelf de houtsoort bepalen en hoe de poort er verder uit komt te zien.

Op deze pagina beantwoord ik ook de vraag “hoe kun je een poort afhangen?” En je krijgt tips om in één moeite door een bijpassende schutting te maken (mocht je die nog niet hebben).

Aan het eind heb ik nog een bonusprojectje voor je. Snel verder kijken!

Hoe kan ik een houten poort maken

Is dat nou lastig, zo’n houten poort maken? Nee hoor, totaal niet. Het is namelijk nog een hartstikke leuk doe-het-zelf project ook. Je moet echter wel op wat aspecten letten voordat jij aan de slag gaat met een houten poort maken. We gaan eerst kijken welke houtsoort en -kleur het best bij jouw nieuwe houten poort past. Als je een poort maakt van een houtkleur die er eigenlijk niet zo goed bij past, zal jouw nieuwe poort geen mooie toevoeging aan je tuin zijn.

Ga in de bouwmarkt opzoek naar een houtsoort die goed bij jouw bestaande schutting past. Kan je het niet goed vinden? Maak dan een foto van de houten poort en laat deze aan een medewerker van de bouwmarkt zien. De medewerker kan je dan mogelijk verder helpen met het vinden van een goede houtsoort en kleur zodat jij verder kan met een houten poort maken. Natuurlijk kun je door je poort te schilderen de kleur geven die je maar wilt hebben. Verderop laat ik je zien waar je op moet letten in een compleet nieuwe situatie

Er zijn verschillende bouwtekeningen te vinden waarmee een houten poort maken mogelijk is. Niet iedere bouwtekening heeft de juiste afmetingen voor de houten poort die jij zoekt. Daarom moet je eerst goed opmeten welke afmetingen jouw houten poort moeten hebben. Ga vervolgens in mijn bouwtekeningenpakket opzoek naar de bouwtekening met de juiste afmetingen voor het maken van een houten poort. Kan je de juiste afmetingen niet op een bouwtekening vinden? Dan kan je verhoudingsgewijs de afmetingen aanpassen zodat je alsnog een bouwtekening kan gebruiken voor het maken van jouw nieuwe poort!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Houten poort zelf maken

Houten poort zelf maken

Houtsoort bepalen

Eerder omschreef ik waar je op moet letten bij het bepalen van je houtsoort in een bestaande situatie. Dus wanneer je alleen een poort wilt vervangen tussen je schutting bijvoorbeeld. Maar stel dat je een compleet nieuwe situatie hebt dan zijn er wel wat andere factoren waar je op moet letten.

Enkele vragen die je jezelf wil stellen zijn:

 1. Wat is mijn budget?
 2. Hoe duurzaam moet mijn poort zijn?
 3. Wat past bij mijzelf?

Wat is mijn budget?

Heb je heel weinig budget beschikbaar dan zul je snel kiezen voor de wat goedkopere houtsoorten zoals geïmpregneerd vuren of grenen. Is je budget voldoende groot dan zul je sneller kiezen voor hardhout.

Hoe duurzaam moet mijn houten poort zijn?

Hoelang wil je dat je poort minimaal mee gaat? Ben je van plan snel te verhuizen of hou je ervan om alles vaak te veranderen dan is de keuze voor een goedkoper houtsoort verstandig. Wil je juist hebben dat je poort lang mee gaat dan kom je ook weer uit op een hardhoutsoort en is de prijs ook gelijk hoger. Door je houten poort zelf te maken kun je echter je prijs wel drukken. Lees verderop het stappenplan.

Wat past bij mijzelf?

Heel belangrijk is de vraag wat bij jouw zelf past dit is heel persoonlijk. Daar kan niemand een keuze in maken voor jouw zelf. Wat vind je mooi? Douglas, Vuren, Grenen of hardhout?

dubbele poort maken

dubbele poort maken

Stappenplan houten poort maken

 1. Bepaal de locatie
 2. Afmetingen bepalen
 3. Gewenste materiaal
 4. Poort maken
 5. Poort plaatsen en afhangen
 6. Afwerking

Stap 1: Bepaal de locatie

De locatie van je poort is vaak heel logisch omdat het bijvoorbeeld de op de uitrit is voor je garage of bij een brandgang. Het kant natuurlijk ook een poort of landhek zijn naar de wei op een dam tussen twee sloten.

Maar niet altijd is de locatie zo vanzelfsprekend. Heb je een nieuwbouw huis dan moet je nog alles goed bekijken. Je kijkt in dat geval naar een locatie waar je het snelste op de openbare weg kan komen. Met de indeling van je tuin kun je daar dan gelijk rekening mee houden.

Stap 2: Afmetingen bepalen

Voor de afmetingen van je poort is het belangrijk om rekening te houden met het doel van je poort. Wil je een poort maken om in de achtertuin te komen en heb je bijvoorbeeld een motor met zijspan dan heb je een dubbele poort nodig. Hoeft het alleen een poort te zijn waar je met fietsen, kliko’s en kruiwagen door moet dan heb je aan een enkele poort van 1 meter breed genoeg.

Een poort voor de auto is natuurlijk ook een dubbele poort.

Soms kan het zo zijn dat je de poort precies tussen 2 bestaande muren wilt plaatsen. In dat geval is die afmeting bepalend voor de poort. Hou er dan wel rekening mee dat je voldoende ruimte vrijhoudt tussen de poort en de muur voor het plaatsen van de scharnieren.

Stap 3: Gewenste materiaal

Het houtsoort waar je voor kiest is bepalend voor de levensduur van je poort. Hardhout gaat veel langer mee dan vurenhout en steigerhout. Douglas zit daar weer tussenin. Wanneer je voor vuren gaat en je zorgt voor een goede verflaag scheelt dit natuurlijk ook weer voor de levensduur van je poort.

Stap 4: Poort maken

Hoe maak je de poort zelf? Wanneer je werkt aan de hand van een van onze tekeningen zaag je eerst alles op maat volgens de materiaallijst. Breng waar nodig de inkepingen en pengat verbindingen aan. Begin daarna met het maken van je houten deur frame. Dit doe je door het frame op een vlakke vloer te leggen. Leg eerst alles zo neer zodat je weet dat alles past. Lijm en schroef daarna het frame in elkaar. Meet het frame overhoeks zodat je zeker weet dat het frame haaks is. Schroef daarna de planken op het deur frame vast.

Maak een opening voor het deurslot een deurslot met een kastdiepte van 55mm voldoet prima. Boor de opening van het slot uit en haal het resterende hout uit weg met een scherpe beitel. Zorg dat de voorplaat goed verdiept wordt weggewerkt. Hiervoor gebruik je een frees met een diameter van 20mm of wanneer de breedte van de voorplaat groter is dan kies je die afmeting als diameter. Hou het deurslot aan de zijkant van de poort en neem het gat van de deurkruk en slot over door met een potlood of stift een puntje te zetten. Hier boor je later een gat ter grote van het gat van het gekochte slot. Plaats het deurslot en schroef het vast.

frame voor poort maken

frame voor poort maken

Stap 5: Poort plaatsen en afhangen

Palen plaatsen

Graaf de gaten in de grond waar je de palen wilt gaan plaatsen waaraan je de poort wil gaan hangen. Dit doe je met een spa de reden hiervan is dat je een voldoende groot gat hebt om de palen te plaatsen en je hebt dan ook mooi voldoende ruimte om een paar zakken kan en klare snelbeton naast de palen te gooien. Dit is ideaal om de palen snel vast te zetten. Natuurlijk zorg je ervoor dat de palen waterpas staan in alle richtingen. Schoor de palen met tijdelijke schoren zodat ze niet van hun plek gaan. Plaats voor de stevigheid aan een balk op de kopse kanten van de geplaatste palen hierdoor krijg je een mooi stevig frame waardoor je poort stabiel blijft hangen.

Scharnieren aanbrengen

Bepaal de locatie van de onderste plaatduim op de palen en schroef deze vast. Meet dan de locatie van onderste verstelbare heng en teken deze af op de poort en schroef de heng vast. Zorg er voor dat er voldoende ruimte is onder de poort zodat de poort goed kan draaien. Meestal kies je een ruimte tussen de onderkant poort en bovenkant bestrating van 5 tot 10 cm. Mocht in de winter de bestrating opvriezen kom je niet in de problemen.

Bepaal daarna de locatie van de bovenste verstelbare heng en schroef deze ook vast aan de poort. Plaats de poort nu op de onderste plaatduim en nu kun je de locatie van de bovenste plaatduim bepalen en daarna vastschroeven. Je hebt de keuze om de plaatduim zo te plaatsen dat je de poort heel makkelijk er uit kunt lichten. Heel soms kiezen klanten er ook voor om de plaatduim op zijn kop te plaatsen waardoor het onmogelijk is om de poort er uit te lichten. Het voordeel hiervan is dat de poort beter is beveiligd tegen inbrekers.

Poort afstellen

Nu je de poort in het frame hebt opgehangen aan de palen kun je de verstelbare scharnieren zo verstellen zodat de poort netjes waterpas hangt. Heb je een dubbele poort dan let je er ook op de de bovenkanten gelijk zijn. Dit kan even wat afstel werk zijn maar je hebt er daarna wel gemak van.

Grondgrendel en staartgrendel monteren

Zet het grondgrendel vast op de poort hierdoor zal de poort niet snel open waaien. De grondgrendel gaat een stuk de grond in. Laat deze in een rvs buis 21,3 x 2mm komen. Deze sla je lekker diep (ca 50cm) de grond in zodat hij heel stevig vast zit. Laat de buis niet boven de bestrating uitsteken want dan zou je in het ergste geval een lekke band kunnen krijgen wanneer je er met je fiets of auto op komt.

De staartgrendel monteer je aan de bovenkant van de poort en deze zet je vast aan het boven frame waar je de poort in hangt.

Heb je een dubbele poort dan is het aan te raden om dit op beide poorten te doen. Al moet je wel even voor jezelf nagaan of het voor jouw situatie nodig is.

Wiel onder poort

Wanneer je poort heel zwaar is kan het de moeite waard zijn om een wiel onder je poort te plaatsen. Dit wiel gaat rijd mee wanneer je de poort open doet en houd je poort netjes op de juiste hoogte. Moet je poort een grote overspanning overbruggen dan is het zeker aan te raden. De kans dat je houten poort anders gaat uitzakken is heel reëel. Deze wielen zijn in de handel  te koop als loopwiel voor houten poort of als steunwiel

Slot afstellen

Nu je de bovenstaande stappen hebt gevolgd is het tijd om je slot af te stellen. Dit doe je met een enkele poort door de poort bijna dicht te doen en dan de locatie van de deursloten over te nemen. Bepaal daarna hoever je deze wilt hebben zodat de poort mooi recht in het frame zit en niet scheef. Teken alles af en hak dan met een beitel de benodigde ruimte uit.

Stap 6: Afwerking

De afwerking van de poort is het aanbrengen van een beschermende laag om zo te voorkomen dat je hout wegrot. Hiervoor kun je tuinbeits gebruiken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Dubbele poort maken

Dubbele poort maken

Poort van andere materialen

Je kunt ook andere materialen dan hout kiezen om je poort van te plaatsen. Regelmatig kom je ook metalen poorten tegen zoals een: Aluminium poort of een RVS tuinpoort.

De voordelen van een metalen poort

 1. Heel strak
 2. Mooie uitstraling heeft
 3. Onverwoestbaar

 Het nadeel van een metalen poort

 1. In de winter op moet passen wanneer het hard vriest omdat je dan aan het metaal vast blijft kleven dit kan zelf vrieswonden geven.
 2. Duur om te kopen
 3. Zelf maken is voor veel doe-het-zelvers niet makkelijk

Een metalen poort past vooral bij een huis met een moderne uitstraling of in een tuin met een industriële stijl. Daarnaast worden ze vaak toegepast als toegangspoort bij fabrieksterreinen om ongewenste bezoekers te weren.

Tuin poort maken van steigerhout

Nog steeds is steigerhout enorm in. Heb je gekozen voor een steigerhouten schutting dan vanzelfsprekend dat je ook een tuin poort maakt van steigerhout. Is een tuinpoort maken van steigerhout moeilijk? Nee het het is zeker niet moeilijk. Met behulp van onze bouwtekeningen is het gewoon stap voor stap alles volgen. Materialen staan op de materiaallijst.

 1. Leg de planken op een vlakke vloer.
 2. Leg daarop de dwarsverbindingen en schoren.
 3. Schroef alles aan elkaar.
 4. Teken de hengen af en schroef ze daarna vast.
 5. Teken de locatie van het slot af op de tuinpoort zelf
 6. Plaats de palen waaraan je de steigerhouten tuinpoort wil vastzetten
 7. Schroef de plaatduimen aan de palen op de gewenste locatie deze neem je over van de tuinpoort
 8. Hang de tuinpoort op en bepaal daarna de gewenste locatie van het deurslot.
 9. Plaats aan de bovenkant een staartgrendel

Poort maken van pallets

Je kunt ook een poort van pallets maken. Dit is een hele goedkope oplossing en heel erg creatief. Hiervoor doe je het volgende:

 1. Haal je een paar pallets.
 2. De pallets haal je uit elkaar
 3. Bepaal de gewenste afmetingen en zaag het pallethout op maat
 4. Leg de verticale liggers op een vlakke vloer
 5. Schroef daarbovenop de horizontale liggers zorg dat het geheel goed haaks is
 6. Schroef de scharnieren vast en hang het de pallet poort op de gewenste locatie

Zo maak je snel en eenvoudig je eigen poort van oude pallets

Landhek maken

Een mooie poort om bijvoorbeeld een weide af te sluiten is een landhek. Een landhek maken is met behulp van onze bouwtekeningen makkelijk te doen. Enkele voorbeelden van landhekken vind je hieronder:

Landhek maken

Landhek maken

Landhek

Een ander landhek

Landhek

Landhek

Stappenplan om een landhek te maken.

 1. Meet de gewenste opening van je landhek
 2. Kies de juiste tekening
 3. Zelf maken en plaatsen

Stap 1: Meet de gewenste opening van je landhek

De gewenste opening is afhankelijk van de ruimte die je hebt en wat je door je hek naar je weide wil vervoeren. Wil je er met een grote tractor door kunnen is het belangrijk dat dit ook echt kan. Zeker wanneer de weide wat groter is en je de weide ook wil kunnen maaien. Dit is maar één voorbeeld waar je rekening mee zou moeten houden.

Stap 2: Kies de juiste tekening

Aan de hand van de gewenste opening kun je dan een tekening uit ons bouwtekeningenpakket kiezen. Je kunt er ook voor kiezen om een dubbele poort te maken door 2 landhekken te gebruiken. Hierdoor kun je nog een veel grotere opening bereiken.

Stap 3: Zelf maken en plaatsen

Maak nu aan de hand van dit stappenplan en de tekening het landhek.

  1. Zaag de planken op maat.
  2. Leg de horizontale planken op een vlakke vloer.
  3. Daarna leg je de verticale planken op de horizontale planken volgens tekening. Zet deze tijdelijk vast met lijmklemmen.
  4. Meet dan overhoeks het landhek op. De overhoekse maten moeten aan elkaar gelijk zijn dan is het geheel haaks.
  5. Eerst schroef je de verticale planken vast aan de horizontale planken
  6. Schroef dan de schoren vast hierdoor zal het landhek niet uitzakken.
  7. Bepaal de locatie van de hengen en teken deze af.
  8. Boor de gaten voor de slotbouten en monteer de hengen.
  9. Plaats eerst de staander waaraan je het landhek wil ophangen door een ruim gat te boren of te graven en de paal in het gat te plaatsen. Zorg dat de paal waterpas staat naar alle kanten schoor de paal met tijdelijke schoren. Stort kant-en-klare snelbeton in het gat rond de paal. Wacht tot de beton is uitgehard en haal daarna de schoren weg.
  10. Bepaal de locatie van van de onderste duim. De juiste hoogte is belangrijk zodat je landhek makkelijk open kan draaien hou bijvoorbeeld 10cm ruimte onder je landhek.
  11. Wanneer je de onderste duim hebt geplaatst kun je aan de hand van het gemaakte landhek ook de locatie van de andere duimen bepalen.
  12. Hang het landhek aan de duimen en bepaal daarna de locatie van de andere paal.
  13. Boor of graaf hiervoor het gat zoals in stap 9 omschreven
  14. Breng het sluitwerk aan en dan is je landhek klaar

Schutting maken

Wil je behalve een houten poort maken ook nog een complete schutting erbij bouwen? Dan kan je ook daar de juiste bouwtekening voor vinden. De bouwtekening voor verschillende soorten schuttingen zijn namelijk ook in mijn bouwtekeningenpakket te vinden. Je kunt met deze bouwtekeningen dus voor iedere tuin wel een mooie schutting maken waardoor je jouw tuin echt een boost kunt geven. Alles weten over zelf een schutting maken? En ben je klaar om je eigen houten poort te gaan maken? Ontdek dan nu waar jij de bouwtekening kunt vinden!

De bouwtekening voor een houten poort

Heb jij de bouwtekening voor een houten poort al gevonden? Dan kan dat namelijk bij Freds Bouwtekeningen! Hier zijn duizenden bouwtekeningen te vinden voor het maken van allerlei meubels. Het bouwtekeningenpakket van Fred stelt jou in staat om de meest mooie meubels te maken en een bezoek aan een meubelzaak overbodig te laten worden. Want jij kunt zelf aan de slag met de bouwtekeningen van Fred.

Een schutting maken of houten poort maken, dat is natuurlijk een leuk project dat je zelf kunt doen. Maar je kunt nog veel meer met de bouwtekeningen van Fred. Denk eens aan een boekenkast of bureau dat jij helemaal zelf kunt maken. De kosten zullen alleen maar lager worden des te meer jij zelf besluit te maken. Waar wacht je nog op?

Wil je meer te weten komen over het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten en de bouwtekeningen die hier in te vinden zijn?

Wil je gebruik maken van een van mijn houten poort bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Houten poort maken

Houten poort maken

Een houten poort maken doe je met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn houten poort bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!