Home » Blog » Hek » Tuinhek maken met een bouwtekening

Tuinhek maken met een bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil jij je voor- of achtertuin voorzien van een mooie en nette omheining? Maar wil je wel invloed hebben op het eindresultaat en niet gebonden zijn aan het ontwerp van een bouwmarkt? Waarom kies je er dan niet voor om zelf een tuinhek te maken? Een tuinhek maken kan je namelijk niet alleen geld besparen, maar zorgt veelal ook voor een veel mooier eindresultaat. Je kunt een tuinhek maken met een bouwtekening, waardoor je tijdens het bouwen van het tuinhek weet wat je precies moet doen.

Vanaf de eerste tot de laatste stap zal je begeleidt worden bij het maken van een tuinhek. Dit betekent dat jij je ook niet hoeft af te vragen welke materialen je moet kopen of in welke afmetingen alles moet worden gezaagd. Je kunt namelijk direct de juiste materialen aanschaffen met de materialen lijst weergegeven op de bouwtekening. Een tuinhek maken, dat kan jij helemaal zelf doen!

Stappenplan.

Om op de juiste manier aan de slag te gaan is het belangrijk om de volgende stappen de volgen.

 1. Voorbereidingen.
 2. Uitwerking.
 3. Afwerking

Stap 1: De voorbereiding

De voorbereiding is het belangrijkste onderdeel bij een tuinhek maken. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

 1. Locatie en beschikbare ruimte bepalen.
 2. Gewenste afmetingen.
 3. Bouwtekeningen zoeken.
 4. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Locatie en beschikbare ruimte bepalen.

Je moet namelijk eerst precies weten hoeveel ruimte er beschikbaar is voor jouw nieuwe tuinhek. Ga je voor in de achtertuin je tuinhek maken? Dan moet je ook goed controleren of je netjes op de erfgrens je tuinhek plaatst. Waar wil je het precies zetten? Moet er een poort in komen? Deze vragen wil je beantwoord hebben voor je verder gaat.

Het zou zonde zijn als je na het plaatsen van je tuinhek erachter komt dat het hek weer verplaatst zou moeten worden. Ook moet je goed uitmeten hoeveel ‘tuinhek’ jij moet maken om je complete tuin te omheinen. Controleer of de grond geschikt is om palen in te slaan zodat je tuinhek verankert kan worden.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen.

Hoe groot moet het hek worden? Lengte en hoogte? Wanneer het om een hek achter de woning gaat mag de maximale hoogte 2 meter zijn. Voor de woning is dit een stuk lager. Wel even goed om rekening mee te houden.

Stap 1.3: Bouwtekeningen zoeken.

Aan de hand van de gewenste afmetingen en eisen die je hebt ga je op zoek naar de geschikte bouwtekening. Deze kun je vinden in ons bouwtekeningenpakket. Alle bouwtekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand en op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden.

De volgende stap is het begrijpen van de bouwtekening, wat erg makkelijk is. De bouwtekening is namelijk zo ontworpen dat je in een overzicht kan zien wat je precies moet doen. Met letters zijn alle stappen aangegeven zodat je eenvoudig kunt beginnen met een tuinhek maken.

Stap 1.4: Materialen bestellen.

Vervolgens moet je voor een tuinhek maken de juiste materialen aanschaffen. De bouwtekening geeft je een overzicht met daarin alle benodigde materialen. Dit zijn onder ander alle houten planken en de bijbehorende schroeven. Ook ontdek je meteen welke houtsoort jij het best kunt gebruiken voor het maken van je tuinhek.

Je kunt alle materialen bestellen bij een houthandel, bouwmarkt of online. Alles heeft zijn voor en nadelen.

Bij een bouwmarkt heb je als nadeel dat je goed op moet letten op de kwaliteit van het hout. Let er op dat wat je koopt ook recht is. Nog een nadeel is dat je het zelf op moet halen en je daarom een kar nodig hebt. Kosten zijn verder ook vrij hoog. Al kun je soms wel geluk hebben wanneer je tijd hebt om op een aanbieding te wachten.

Bestellen via een houthandel dan hoef je jezelf over de kwaliteit niet druk te maken. De kosten zijn echter wel vrij hoog. Thuis laten leveren kost best veel over het algemeen.

Online bestellen heeft de meeste voordelen. Je kunt heel makkelijk vergelijken qua prijs en kwaliteit. Vraag altijd offertes aan dit kan je echt veel geld schelen.

Stap 2: De uitwerking

Als je begint met een tuinhek maken, moet je eerst met zorg het hek maken. Voordat je het hek plaatst, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat er al palen zijn bevestigd. Aan deze palen ga je uiteindelijk de hekjes plaatsen. Dit resulteert in een tuinhek waar je nog vele jaren gebruik van kan maken!

Als je voor een tuinhek maken ook nog een tuinpoort nodig hebt, dan is dat natuurlijk geen probleem. Een tuinpoortje maken is namelijk ook met een bouwtekening mogelijk, waarvan jij ook de tekening in mijn bouwtekeningenpakket kunt vinden. Voor- of na een tuinhek maken kan je dan aan de slag met een tuinpoort, zodat jij binnen korte tijd van je volledige omheining gebruik kan maken!

Stap 3: De afwerking

Ben je klaar met je tuinhek maken en is er ook al een tuinpoortje aanwezig? Dan moet je nog wel af en toe onderhoud plegen aan het hout van je tuinhek. Dit is met diverse beschermingsmiddelen mogelijk waar je lokale bouwmarkt je meer over kunt vertellen. Als je met zorg met je tuinhek omgaat, kan je er zeker van zijn dat je nog veel jaren tegen een mooi tuinhekje kan aankijken!

Bouwtekening voor een tuinhek maken

Heb jij voldoende motivatie om aan de slag te gaan met een tuinhek maken? Mooi! Dan kan je met de bouwtekeningen uit mijn pakket aan de slag met het maken van jouw nieuwe tuinhek! Dit enorm diverse bouwtekeningen pakket helpt je bij het maken van vrijwel ieder meubel, of het nu om een tuinmeubel of bedmeubel gaat. Iedere bouwtekening stelt jou in staat om de meest uiteenlopende meubels te maken. Dan kan het gaan om een meubel als een bed of een groot bureau waar je aan kunt werken.

Wil jij vandaag nog beginnen met het maken van je eigen meubels? Dan kan je hier alles ontdekken over mijn bouwtekeningenpakket. (En natuurlijk de bouwtekening waarmee een tuinhek maken mogelijk is ;-))

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

tuinhek maken
tuinhek maken

Kopen of maken?

Twijfel je nog steeds of je zelf aan de slag wilt gaan of toch liever wilt gaan kopen? Lees dan hier de voor en de nadelen.

Voordelen van kopen

 1. Snel klaar vandaag besteld en morgen in huis.
 2. Geen bouwtekeningen nodig.
 3. Gereedschappen heb je ook niet nodig.

Nadelen van kopen

 1. Kosten zijn hoog.
 2. Kwaliteit is niet heel goed.
 3. Geen voldoening.

Waar kun je het beste een hekwerk kopen?

Wanneer je een hekwerk wilt gaan kopen kun je dit het beste doen bij een bedrijf dat:

 • Snel levert
 • Goede prijs en kwaliteitsverhouding heeft.
 • Garanties geeft.

Waar vind je zo’n bedrijf? Dit hebben wij voor je uitgezocht je kun dat het beste hier kijken.

De voordelen van zelf maken

 1. Makkelijk te maken.
 2. Snel gemaakt.
 3. Veel voldoening.
 4. Gereedschappen heb je al in huis.
 5. Heel goedkoop.
 6. Beste kwaliteit.

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Het kost je wat tijd.
 2. Bouwtekening is wel heel handig om te hebben. Al hebben we hier wel een hele goede oplossing voor zoals je hebt kunnen lezen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zelf bouwen of kopen? Wat wil je precies bouwen? Zet dit onder dit bericht in een reactie we zijn benieuwd..

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

 1. Hoi Fred,

  Hartelijk dank voor dit stappenplan.
  Wij zitten nog in een oriënterende fase om straks bij ons huis en loods een mooi hekwerk neer te zetten of een schutting.

  Aan de ene kant lijkt het me heel gaaf om een mooi stalen hekwerk te plaatsen met van die mooie punten erop je kent het wel.
  De poort willen we heel graag van metaal maken.
  In het midden hoog en aan de zijkanten laag hebben jullie daar toevallig een voorbeeld van? Zou heel mooi zijn wanneer jullie dit in je pakket hebben zitten.

  Mijn man kan lassen en is goed in alles met metaal

  Groetjes Lianne

  1. Hoi Lianne,

   Heel slim om je goed te oriënteren voor je aan de slag gaat.
   In ons pakket hebben we inderdaad een poort zitten zoals je dat omschrijft.

   Poort sierhek

   Ideaal dat je man goed kan lassen dit scheelt je aardig wat kosten.
   Anders kom je al snel bij een metaalbedrijfje in de buurt terecht maar uurloon tikt best aan

   Veel succes
   Groeten
   Fred

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.