Home » Blog » Hek » Poort maken, doe-het-zelf!

Poort maken, doe-het-zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wat is de ingang die je misschien wel dagelijks moet gebruiken? En nee, ik heb het niet over een voordeur. Ik heb het over de poort! Je maakt als het goed is vrij vaak gebruik van je poort, waardoor het wel zo leuk is om een mooie poort te hebben. Een poort kopen die bij jouw tuin past is echter niet zomaar gedaan. Daarom kan je toch veel beter een poort maken? Dan kan je zelf bepalen hoe je poort eruit komt te zien en welk patroon het in gaat nemen bij je schutting. Een poort maken is voor iedere tuin een uitstekend idee dat zal resulteren in een prachtig resultaat.

Omdat je dit natuurlijk zo goedkoop mogelijk wilt doen, heb ik daar wat tips voor. Een poort maken kan op deze manier tegen een goede prijs met een prachtig resultaat gerealiseerd worden. Wil je weten hoe jij dit allemaal zelf kunt doen? Lees dan snel verder voor alles over een poort maken!

Je hebt zelf invloed op de kosten

Voor een poort maken heb je natuurlijk diverse planken, bevestigingsmaterialen, enkele schroeven en een paar stevige palen nodig. Je kunt op basis van deze materialen zelf invloed hebben op de uiteindelijke kosten. Ik weet dat sommige doe-het-zelvers een doe-het-zelf project zo goedkoop mogelijk uit willen voeren. Hier is niets op tegen, maar je moet wel beseffen dat het kiezen van te goedkope materialen de levensduur aantast.

Ook bij een poort maken kan dit tot negatieve gevolgen zorgen, aangezien je poort zwakker kan worden. Op enkele delen kan je wel zeker besparen, waaronder het hout. Want als jij besluit het hout te verven, zou je verschillende soorten planken kunnen gebruiken. Wel zou regelmatig onderhoud nodig zijn om de kwaliteit van te planken te waarborgen.

De bouwtekening zorgt ervoor dat je zelf aan de slag kan met een poort maken. Je hoeft dus geen kant-en-klare poort te kopen, wat stukken meer geld kost. De grootste besparing heb je dus al gemaakt door zelf met een poort maken te starten. Je kunt straks ook nog je eigen schutting maken, waar ik je verderop nog meer over vertel.

Het gebruik maken van een bouwtekening

Het is geen geheim dat je zelf behoorlijk wat spullen kunt maken waardoor je goedkoper uit bent. Zo is een poort maken een uitstekend voorbeeld van een vrij eenvoudig doe-het-zelf project. Toch is het gebruik van een bouwtekening cruciaal, aangezien je de juiste handvatten moet hebben voor het maken van een poort op maat.

De afmetingen zijn van groot belang, helemaal als je ook nog eens een eigen schutting hierna wilt maken. Ook is de constructie belangrijk, omdat je wel te maken krijgt met een poort die wel wat klappen kan krijgen. Daar helpt de bouwtekening je ook bij, het maken van een sterke poort waar je tijdens alle seizoenen op kunt rekenen.

Stappenplan

Wanneer je zelf aan de slag wil gaan is het slim om het volgende stappenplan te volgen.

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Zoals met alles zijn goede voorbereidingen het halve werk. Enkele voorbereidingen die je echt moet doen zijn:

  1. Locatie bepalen.
  2. Gewenste afmetingen bepalen.
  3. Materiaalsoort kiezen.
  4. Bouwtekening zoeken.
  5. Materialen kopen.

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Dit lijkt een open deur maar is het zeker niet. Waar wil je de poort precies hebben? Wat is de meest handige plek? Enkele vragen die je wilt beantwoorden. Aan de hand van de gewenste locatie kun je ook de gewenste afmetingen bepalen.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen.

Nu je de gewenste locatie weet is het tijd om de gewenste afmetingen te bepalen. Wat is de doorloop of doorrij afstand die je minimaal wilt hebben? Neem deze liever te ruim dat te krap. Wat moet er door de poort kunnen? Een fiets, kruiwagen ed dan heb je niet zo heel veel ruimte nodig. Moet er echter een auto naar achter of een kar dan heb je gelijk veel meer ruimte nodig. Wil je met een vrachtwagen passeren dan moet de doorrij ruimte nog groter zijn. In dat geval wil je naast je vrachtwagen aan elke kant nog minimaal 500mm ruimte vrij hebben en het liefst meer.

Stap 1.3: Materiaalsoort kiezen.

De keuze van je materiaalsoort bepaal je aan de hand van de gewenste levensduur en wat jij zelf het mooiste vindt. Kies je voor hout, metaal of kunststof?

Hout

Wat hout betreft zijn er heel wat verschillende soorten. Je hebt hardhout dit gaat heel lang mee. Maar dit is wel aardig duur. Dan heb je Douglas dit is hout dat ook best lang meegaat maar qua prijs een stuk goedkoper is. Verder kun je nog kiezen voor geïmpregneerd hout dit gaat echter wel korter mee dan douglas hout. Tegenwoordig zijn de kosten van geïmpregneerd hout bijna duurder dan douglas daarom is het slim om altijd wat offertes op te vragen.

Metaal

Veel gebruikt is aluminium en staal. Aluminium is een stuk lichter dan staal waardoor het geheel minder zwaar wordt. Bij een stalenpoort heb je sneller een hulpwieltje nodig. Zowel staal als aluminium is onverwoestbaar. Het gaat heel lang mee. Voor staal geldt wel dat je het moet behandelen tegen vocht om te voorkomen dat het weg roest. Soms wordt er ook wel voor RVS gekozen. RVS is wel erg duur altijd al hoef je er echt nooit meer naar om te kijken.

Kunststof

Er zijn heel veel verschillende kunststoffen. Van licht tot zwaar. De zwaardere zijn vaak wel de betere maar persoonlijk zou ik nooit een kunststofpoort aanraden.

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken.

Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt van welke afmetingen en materiaal dan kun je opzoek naar de bouwtekeningen. Deze kun je vinden in ons ledengedeelte. Mocht je nog geen lid zijn dan kun je hier lid worden. Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand en op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Deze kun je gebruiken om je bestelling te plaatsen.

Stap 1.5: Materialen kopen.

Bij het kopen van materialen is het slim om even goed op te letten. Waar haal je de materialen? Je kunt naar een bouwmarkt gaan alleen betaal je dan veel te veel voor je hout. Daarnaast zit je nog met het probleem dat de kwaliteit vaak er matig is. Dus kromme balken en planken bijvoorbeeld. Daarom kun je beter naar een houthandel in de buurt gaan. Daar hebben ze altijd wel een goede kwaliteit materiaal. Kosten zijn wel relatief hoog. Voor het bestellen bij een houthandel of bouwmarkt betaal je best veel om thuis af te laten leveren.

Het beste kun online bestellen en offertes opvragen. Hiermee kun je het meeste geld verdienen dus gewoon vergelijken.

Stap 2: Bouwen

Bij het bouwen hou je met het volgende rekening:

  1. Wacht met bouwen tot de materialen binnen zijn.
  2. Zorg dat alle accu’s opgeladen zijn en je gereedschap klaar ligt.
  3. Gebruik gehoorbescherming en oogbescherming.
  4. Werk op een vlakke vloer.
  5. Volg de tekening stap voor stap en werk zo nauwkeurig mogelijk zo krijg je het beste resultaat.
  6. Maak af waar je mee bezig bent voor je doorgaat naar het volgende punt op de tekening.
  7. Hou de werkplaats schoon.

Stap 3: Afwerken

Dan is het nu tijd voor de afwerking. Voorzie je hout van een beschermende laag. Het is slim om hier een biets voor te gebruiken. Beits beschermd je hout van binnenuit. Dit komt omdat de beits in je hout zelf trekt. Het grote voordeel van beits is dat het wel vocht naar buiten doorlaat maar niet van buiten naar binnen.

Hierdoor zal je hout niet snel rotten.

Een schutting maken kan ook!

Wat is een poort maken zonder een schutting? Dat klopt, vrij weinig, want je hebt ook nog een schutting nodig. Als je ook nog van plan bent om een schutting naast je poort te maken, dan kan je van hetzelfde bouwtekeningenpakket gebruik maken waar ik je straks nog meer over vertel. In dit pakket zijn alle bouwtekeningen te vinden voor diverse toepassingen, waaronder een poort en een schutting. Dus waar wacht je op!

Poort maken met een bouwtekening

Klaar om aan de slag te gaan met dit leuke doe-het-zelf project? Dan kan je de poort bouwtekening vinden in het bouwtekeningen pakket met maar liefst tienduizend ontzettend handige bouwtekeningen. Van een poort maken tot een tuinset of commode. Of zelfs een hoogslaper met bureau, ik kan eindeloos doorgaan maar je kan vrijwel alles maken! De bouwtekeningen zijn overzichtelijk en door iedereen te gebruiken.

Wil jij je zelf aan de slag met een bouwtekening? Lees dan hier meer over het bouwtekeningenpakket!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

poort maken
poort maken

Tuinpoort kopen: waar let je op?

Met een tuinpoort zorg je ervoor dat je woning en tuin goed wordt afgesloten van de buitenwereld, maar je kunt toch gemakkelijk je tuin verlaten. Een poort waarborgt tezamen met een eventuele schutting of muur je privacy en je veiligheid. Tevens maakt een tuinpoort deel uit van de tuinafscheiding waarmee je jouw grond afbakent.

Wil je een poort kopen, dan heb je een keuze uit verschillende soorten poorten en uit verschillende soorten materialen. Naast het functionele gebruik van een tuinpoort, moet de poort ook aansluiten bij de stijl van je tuin, je woning en schutting of muur. De poort is immers net als een voordeur de entree tot jouw terrein.

Een poort kopen of maken?

Je kunt een tuinpoort kopen, maar ook een eigen poort maken. Voor beide wijzes is wel wat te zeggen en zijn er voordelen en nadelen te verzinnen.

Voor- en nadelen van een poort kopen

Wanneer je niet zo handig bent, dan is het kopen van een tuinpoort natuurlijk de meest gemakkelijke en ook aan te raden optie. Je weet dan zeker dat je een goede en stabiele poort koopt van een degelijke kwaliteit. Die garantie heb je namelijk niet als je toch een poort gaat maken met twee linkerhanden. Een kant en klare poort kan bestaan uit verschillende soorten modellen, zodat je altijd wel een model poort kunt vinden die bij jouw huis of tuin past.

Maar hier zit ook een nadeel aan. Hoe mooi je aangekochte poort ook is, meestal worden de poorten in massaproductie gemaakt. Dit houdt in dat je een standaardpoort koopt, die eventueel ook bij andere woningen te zien is. Daarnaast worden er ook standaardmaten gebruikt. Heb jij er één nodig met een afwijkende maat, dan wordt het lastig om een poort te vinden die aan deze afmetingen voldoet.

Voor- en nadelen van poort maken

Ga je zelf een poort maken, dan is het grootste voordeel dat het design geheel door jezelf bepaald kan worden. Je verkrijgt zo een zeer unieke poort die niemand anders heeft. Het design van je tuinpoort kun je zelf helemaal aanpassen aan je smaak en aan de stijl van je woning en tuin. Je moet uiteraard wel enigszins handig zijn en in staat zijn om zelf een poort te maken.

Als je dit niet bent en toch een poort gaat maken, dan is de kans aanwezig dat je poort van dusdanig slechte kwaliteit is dat je over een paar jaar weer een nieuwe poort moet plaatsen. Verder ben je beperkt in het soort materiaal waar je je poort van gaat maken. Eigenlijk heb je maar één keuze en dat is een houten poort. Tuinpoorten aluminium of een tuinpoort metaal zit er niet in, omdat dit geen gemakkelijk bewerkbaar materiaal is.

Waar kun je het beste een poort kopen?

Waar kun je het beste een poort kopen? Deze kun je hier kopen. Waarom hier? Omdat je hier zeker weet dat je en een goede en snelle levering hebt. Je betaald nooit teveel. Verder heb je een niet goed geld terug garantie. De service is echt enorm goed.

Kun je nergens anders goede poorten kopen? Ja dat kan zeker wel alleen betaal je dan vaak teveel.

Welke soorten tuinpoorten kun je kopen?

Een tuinpoort kan groot zijn, maar ook klein en zelfs heel smal als er maar een zeer kleine doorgang is. Een poort kan bestaan uit één enkele deur, maar voor een inrit worden vaak dubbele deuren gebruikt. De keuze in het aantal soorten tuinpoorten is dus groot. Daarom de belangrijkste soorten poorten:

Looppoort

De naam zegt het eigenlijk al, een looppoort is niet meer dan een poort om doorheen te lopen. Het is vooral een poort die vaak aan de achterzijde of de zijkant van een tuin gebruikt wordt en meestal uit één openslaande deur bestaat. Op deze manier is het gemakkelijk om aan de achterzijde met de fiets in de tuin te komen, zodat je de fiets direct in de schuur kunt parkeren. De looppoort is dus niet geschikt voor de doorgang van auto’s.

Draaipoort

Een looppoort kan overigens ook een draaipoort zijn. Een draaipoort bestaat dus uit één of meerdere draaiende poorten of deuren. Dit kan zowel naar binnen als naar buiten. Het is wel belangrijk dat je de draaipoort plaatst op een plek met voldoende ruimte voor het opendraaien van de poort.

Wanneer je een draaipoort plaatst aan het begin van een oprit, dan bestaat een draaipoort meestal uit twee poorten die opendraaien als jij met je auto aan komt rijden. Deze draaipoort heeft een wat statig uiterlijk.

Schuifpoort

Je kunt ook een schuifpoort kopen. Een schuifpoort is een goed alternatief voor een draaipoort en geschikt als je geen ruimte hebt voor draaiende poorten. Een schuifpoort schuifje naar links of rechts, zodat er een openingsgrootte naar wens ontstaat.

Waar je met een schuifpoort kopen wel op moet letten is het schuifsysteem. Dit kan het zwakke onderdeel van de schuifpoort zijn. Helemaal als je zelf een schuifpoort hout gaat maken, is het belangrijk om veel aandacht aan het schuifsysteem te besteden. Zo voorkom je dat de schuifpoort na verloop van tijd niet goed meer schuift.

Garagepoort

In veel tuinen is een garagepoort kopen de enigste oplossing. Veel tuinen worden namelijk afgesloten door een garage en biedt dus de garage de enigste verbinding tussen de tuin en de openbare weg. Traditioneel is een garagepoort een poort die naar boven openschuift. Maar je kunt ook een garagepoort kopen die bestaat uit één of meerdere openklappende deuren.

Een houten poort kopen

Een houten poort wordt in de meeste Nederlandse tuinen gebruikt. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling en past hierdoor altijd bij iedere soort tuin. Een houten poort is ook de gemakkelijkste poort om zelf te maken. Wil je een houten poort kopen, dan ben je gebonden aan standaard afmetingen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je geen afwijkende maat nodig hebt.

Een voordeel van een houten poort is dat je de poort een eigen uitstraling kunt geven. Dit doe je door de poort te schilderen in een kleur die jij wenst. Wens je de originele kleur te behouden? Gebruik dan een goede transparante beits of lak voor je houten poort.

Welke houtsoort kies je bij een poort kopen?

Anders dan bijvoorbeeld aluminium tuinpoorten is een draaipoort of schuifpoort hout gevoeliger voor de weersomstandigheden. Hout kan als het in aanraking komt met vocht gaan rotten. De houtsoort is bij een houten poort kopen erg belangrijk. Grofweg heb je de keuze uit twee sterke houtsoorten, namelijk hardhout en geïmpregneerd hout. Wat zijn de verschillen tussen deze twee houtsoorten?

Hardhout:

  • Zeer sterk hout met een levensduur van minimaal 25 jaar.
  • Erg duur in aanschaf. De prijs van vooral tropisch hardhout overstijgt alle andere houtsoorten.
  • Hardhout is nagenoeg onderhoudsvrij. Je hoeft het hout niet te voorzien van een beschermende verf- of laklaag.
  • Onbehandeld hardhout zal na verloop van tijd gaan verkleuren en het hout wordt grijsachtig. Wil je dit voorkomen, dan moet je het hout wel behandelen.

Geïmpregneerd hout:

  • In de regel minder duurzaam hout, dat door middel van impregnatie bestand is gemaakt tegen houtrot, verkleuring en schimmel.
  • Geïmpregneerd hout heeft een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.
  • De aanschafprijs voor geïmpregneerd hout ligt beduidend lager dan hardhout.

Aluminium poorten

Tuinpoorten aluminium winnen behoorlijk aan populariteit. In tegenstelling tot een tuinpoort metaal, zijn aluminium poorten vele malen lichter in gewicht. Toch zal de sterkte van een aluminium poort niet onderdoen voor een tuinpoort metaal. Bediening van een aluminium poort zal doordat ze zo licht in gewicht zijn, ook gemakkelijker zijn. Aluminium is tevens geheel onderhoudsvrij. Eenmaal geplaatst, hoef je er niets meer aan te doen en ook roest maakt op aluminium geen kans.

Verven of lakken, zoals met een houten tuinpoort is niet nodig. Het spreekt voor zich dat aluminium tuinpoorten dan ook een enorm lange levensduur hebben. In principe is dit een keuze voor het leven. Aluminium kan daarnaast geleverd worden in diverse kleurstellingen en de kleur is altijd kleurvast. Hoewel een aluminium poort licht én sterk is, kan het wel beschadigd raken. Rijd je er per ongeluk met je auto tegenaan, dan kan het aluminium vervormen.

Stalen poorten

Wil je een zeer sterke poort kopen, ga dan voor een poort staal. Staal is zeer sterk en ook als je tegen een stalen poort aanrijdt is de kans groot dat de poort zich goed houdt. Een poort staal is wel een metalen poort dat gevoelig is voor corrosie. Corrosie kan weer roest veroorzaken.

Wil je een stalen poort kopen, let er dan op dat de poort behandeld is. Er zijn diverse behandelmethodes mogelijk om het staal te beschermen tegen roest. Het staal kan gecoat worden, er wordt dan een beschermende lak- poedercoating op het staal aangebracht. Het is ook mogelijk staal te verzinken. Het staal krijgt dan een laagje zink.

Een tuinpoort automatiseren

Met aluminium tuinpoorten is dit minder het geval omdat ze vrij licht zijn, maar een stalen poort kan erg zwaar zijn om te openen en te sluiten. Je kunt er dan voor kiezen om de tuinpoort te automatiseren. Dit zal in de meeste gevallen gebeuren bij grote metalen poorten waar een auto doorheen rijdt. Dit kan heel gemakkelijk met een afstandbediening en tegenwoordig zijn veel poorten ook met de smartphone te bedienen.

Automatisch de poort openen heeft een groot voordeel. Je hoeft niet eerst uit je auto te stappen, maar tijdens het aan komen rijden zal de poort al voor je geopend worden. Je hoeft geen enkele moeite meer te doen om de poort handmatig te openen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Ik zou ook graag een mooi hek willen maken aan de voorkant van mijn huis. Een combinatie van metaal en hout heeft mijn voorkeur. Een schuifsysteem lijkt mij overigens ook handig. Op deze manier hoef ik geen rekening te houden met de ruimte die ik nodig zou hebben voor een openslaande poort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.