Home » Blog » Schutting plaatsen hoe doe je dat? Waar moet je op letten?

Schutting plaatsen hoe doe je dat? Waar moet je op letten?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een schutting plaatsen hoe doe je dat? In de meeste Nederlandse tuinen zul je op de erfafscheiding een schutting zien. Nederlanders houden nu eenmaal van privacy in de tuin en de schutting is hier de perfecte oplossing voor. Met een schutting baken je ook je erfafscheiding af en is het duidelijk welk gedeelte van de grond jouw eigendom is.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de erfgrens goed duidelijk is. Want de schutting is vaak ook één van de vele redenen voor een burenruzie. De schutting op de erfgrens is niet juist geplaatst, de schutting voldoet niet aan de eisen, of de schutting veroorzaakt overlast, zijn veel gehoorde klachten. Wil je ook een schutting plaatsen? Zorg in ieder geval dat je dit of samen met de buren doet, of dat je de schutting dusdanig plaats, dat het geen overlast geeft.

Redenen om een schutting te plaatsen

In de meeste gevallen zal een schutting worden geplaatst om de privacy in eigen tuin te behouden. Je wilt als je lekker aan het zonnen bent, niet dat de buren of iedereen die over straat loopt mee kan genieten. Ook wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt is een schutting nuttig. Kinderen en huisdieren kun je vrij in de tuin rond laten lopen en je hoeft niet bang te zijn dat ze zomaar de straat op lopen.

Wanneer je wat landelijk woont zonder veel woningen rondom je tuin, dan kan de wind vrij spel krijgen en is het niet zo aangenaam in de tuin zitten. Een schutting voorkomt dat je voortdurend in de wind zit. Een schutting kan ook een gedeelte van geluidsoverlast voorkomen. Uiteraard niet al het geluid, maar woon je bijvoorbeeld aan een drukke weg, dan zal een gedeelte van het geluid door een schutting tegengehouden worden. Dit hangt onder andere ook af van welk soort schutting je plaatst. De beste geluidswerende schutting zal een beton schutting zijn.

Regels omtrent de plaatsing van een schutting

Je kunt niet zomaar een schutting in je tuin plaatsen en ook niet zomaar iedere soort schutting. Zowel je buren als jij hebben enkele rechten, dat door plaatsing van een schutting in het gedrang kan komen. Zo is er het recht van overpad dat door een schutting niet beperkt mag worden. Een belangrijk recht met betrekking tot het plaatsen van een schutting is het recht op uitzicht. Dit houdt in, dat je de buren met het plaatsen van een schutting het uitzicht niet mag onthouden. Een schutting plaatsen mag in de meeste gevallen wel, maar niet boven een bepaalde hoogte.

In de wet is vastgelegd dat een schutting in je tuin en langs de zijkant van je woning niet hoger mag zijn dan twee meter. Wil je een schutting plaatsen aan de voorzijde van je huis, dan mag de hoogte niet meer dan één meter bedragen. Wil je toch een hogere schutting? Dan zul je een vergunning moeten aanvragen bij je gemeente. Overigens kunnen bepaalde standaardafmetingen per gemeente aangepast worden. Vooral als je een schutting wilt plaatsen met afwijkende afmetingen, is het verstandig om jezelf op de hoogte te stellen van de lokale regels. In de onderstaande schets kun je zien hoe deze regels werken

Schutting plaatsen regels
Schutting plaatsen regels

Download hier de regels van de overheid

Een schutting zelf plaatsen of een schutting laten plaatsen?

Er kunnen allerlei redenen zijn voor het zelf plaatsen van een schutting, maar ook om je schutting door een vakman te laten plaatsen. Welke je keuze ook maakt, beide methodes hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Ga dus na in welke situatie de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Zelf een schutting plaatsen

Zelf plaatsen heeft zowel voor als nadelen. Hieronder de voor en nadelen op een rij gezet.

Voordelen van zelf plaatsen:

  1. Wanneer je heel handig bent, dan is een schutting zelf plaatsen een logische stap.
  2. Je bespaart hiermee op de arbeidskosten van een vakman.
  3. Je hebt meer vrijheid om zelf je schutting te maken volgens het ontwerp dat jij wenst.
  4. Plaats je de schutting samen met de buren, dan versterkt dit de onderlinge band.

Nadelen van zelf plaatsen:

  1. Wanneer je helemaal niet handig bent, dan zal de kwaliteit van je geplaatste schutting meestal ook niet goed zijn.
  2. Je moet zelf goed op de hoogte zijn van alle regels omtrent het plaatsen van een schutting.
  3. Wanneer je zelf een schutting verkeerd plaatst, kan je dit achteraf veel extra geld gaan kosten.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Een schutting laten plaatsen

Laten plaatsen heeft ook zijn voor en nadelen. Deze lees je hieronder.

Voordelen van laten plaatsen:

  1. Een vakman heeft kunde en ervaring, zodat je gegarandeerd bent van een goede plaatsing van de schutting.
  2. Mocht er een vergunning nodig zijn, dan zal een goede vakman dit voor je regelen.
  3. De vakman weet hoe de sterk de fundering van je schutting is en kan de schutting goed waterpas én op de erfgrens plaatsen.
  4. Als er naderhand toch iets niet goed is gegaan bij het plaatsen, heb je recht op garantie.

Nadelen van laten plaatsen:

  1. Een schutting laten plaatsen kan duur zijn. Dit is mede afhankelijk van het type schutting en het uurloon van de vakman.
  2. Je hebt niet altijd voldoende keuze. Menig leverancier heeft alleen standaard schuttingen.
  3. Met eventueel meerwerk kunnen de schutting plaatsen kosten behoorlijk oplopen.

Zelf een schutting maken of kant-en-klare tuinschermen plaatsen?

Wil je zelf een schutting maken, dan vergt dit best wel veel van je tijd, maar heb je wel een volstrekt unieke schutting die je zelf hebt ontworpen. Uiteraard is een vereiste dat je dan ook enigszins handig moet zijn of hulp krijgt bij het maken van je schutting. Eigenlijk is dan elk ontwerp mogelijk, mits je je houdt aan de vereiste hoogtes en de schutting maar geen overlast veroorzaakt bij de buren.

Houd je daarentegen van gemak, dan heb je bij de doe-het-zelf zaak een enorme keuze in verschillende soorten kant-en-klare tuinschermen. Deze tuinschutting hoef je enkel maar te plaatsen, zonder dat je de tuinschermen zelf in elkaar moet zetten. Je kunt een kant-en-klare schutting kopen in alle soorten afmetingen en van diverse materialen.

De kwaliteit van van deze schutting panelen kunnen wel zeer uitlopend zijn, dit is vooral afhankelijk van welke houtsoort je kiest. Er zijn ook specialistische bedrijven die een schutting voor je plaatsen. Dit kan een kant-en-klare schutting zijn, maar ook een schutting op maat gemaakt.

Soorten schuttingen

Er zijn talloze verschillende soorten schuttingen te verkrijgen. Het verschil zit hem vooral in de het gebruik van verschillende soorten materialen. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor een houten schutting. Daarbij zijn er weer indelingen te maken in de diverse soorten hout. Daarom een overzicht van de verschillende soorten schuttingen waarvoor je kunt kiezen.

Houten schutting

Een houten schutting is vooral heel populair omdat hout een natuurlijk en warme uitstraling heeft. Daarnaast is een schutting van hout nooit saai om naar te kijken. Verder is hout een zeer gemakkelijk te bewerken product. Zo kun je schuttingdelen gemakkelijk op maat zagen en kun je ook kiezen voor een schutting met afwijkende maten, in plaats van de standaardmaten. Hoewel hout het meest gekozen wordt voor een schutting, kunnen er enkele nadelen aankleven. Bijvoorbeeld dat hout niet onderhoudsvrij is. Om de schutting in goede staat te houden en de levensduur te verlengen, zul je toch zeker jaarlijks of tweejaarlijks de schutting moeten lakken, verven of oliën. Daarnaast mogen houten schuttingsdelen niet in contact komen met de grond. Vocht trekt vanaf de grond in het hout en je krijgt dan last van houtrot.

Je moet overigens wel rekening houden dat er veel variatie zit in verschillende houtsoorten. Hardhout bijvoorbeeld is behoorlijk onderhoudsvrij. Plaats je een schutting van vurenhout of een ander soort naaldhout, dan is het raadzaam om voor een schutting te kiezen waarvan het hout is geïmpregneerd. Tijdens de impregnatie wordt hout dat normaliter niet zo duurzaam is, dusdanig bewerkt dat het wel duurzaam wordt. Schimmels en insecten in het hout worden dan gedood en zullen het hout niet meer kunnen aantasten. Met geïmpregneerd hout heb je zeker een duurzame schutting dat bovendien veel goedkoper is dan een schutting van hardhout.=

Hardhouten schutting

Een hardhouten schutting mag gezien worden als kwalitatief de beste schutting van hout. Hardhout is, zoals de naam al aangeeft, een zeer harde houtsoort, dat vrijwel overal tegen bestand is. In de meeste gevallen zal hardhout onder duurzaamheidsklasse 1 vallen. Dit houdt in dat het hout een levensduur heeft van minimaal 25 jaar.

Hardhout is ook de enige houtsoort die nagenoeg onderhoudsvrij is. Ook bij het niet onderhouden van een hardhouten schutting, zal de schutting de komende 25 jaar niet gaan rotten. Een eigenschap van hardhout dat niet iedereen apprecieert, is dat hardhout kan verkleuren. Het hout zal dan een grijze kleur krijgen. Dit is een natuurlijk en niet schadelijk proces. Sommige mensen houden van deze kleur, maar als je toch liever de originele kleur wilt behouden, dan is het jaarlijks behandelen met een lak wel noodzakelijk.

Bankirai schutting

Een vorm van een schutting van hardhout is bankirai. Bankirai is een houtsoort dat afkomstig is uit Zuidoost-Azië en één van de meest duurzame en sterke houtsoorten die voor een schutting en andere tuinattributen geschikt zijn. Bankirai heeft namelijk een zeer dichte houtstructuur. Hierdoor maken insecten en schimmels in deze houtsoort geen enkele kans. Met een bankirai schutting heb je een zeer duurzame schutting en waarbij een zeer lange levensduur gegarandeerd is.

Bamboe schutting

Wil je een natuurlijke schutting, maar met een exotische uitstraling? Ga dan voor een bamboe schutting. Met een bamboe schutting kies je ook voor een ecologische schutting met een levensduur tot wel 15 jaar. Van nature is bamboe zeer goed bestand tegen vocht, waardoor je nauwelijks onderhoud aan de schutting hebt. Een schutting van bamboe is verkrijgbaar als bamboematten en als bamboeschermen. Bamboematten zijn vooral ter decoratie om tegen een bestaande schutting of balkon te hangen. Als zelfstandige schutting zijn de matten niet stevig genoeg. De bamboeschermen zijn wel sterk en kunnen aan dikke bamboepalen of andere schuttingpalen worden bevestigd.

Wilgenschutting

Een wilgentenen schutting behoort tot één van de meest natuurlijk ogende schuttingen. De takken zijn afkomstig van de de wilg en blijven in hun natuurlijk vorm. Als decoratie zijn er wilgentakmatten op rol verkrijgtbaar, maar als schutting kun je gebruik maken van wilgenschermen. Dit is een frame van hout of metaal, met hierin de gevlochten wilgentakken. Deze wilgenschermen zijn kant-en-klaar te koop.

Gemiddeld gaat een wilgenschutting zo’n 10 tot 12 jaar mee. Het is wel aan te raden om ze tussen betonpalen te hangen of op een ingegraven betonplaat te plaatsen, zodat de schermen optimaal beschermd zijn tegen grondvocht. Een unieke schutting van wilgen is een op maat gemaakte wilgentenen schutting. Hiervoor moet je wel een specialist inhuren en het is vrij prijzig. Ter plekke worden de wilgentakken dan gevlochten tot een fraaie en unieke wilgenschutting.

Een schutting van rabatdelen

Wil je je eigen schutting zelf gaan maken, dan kun je gebruik maken van rabatdelen en een rabat schutting plaatsen. Rabatdelen zijn planken die aan de onderzijde zijn voorzien van een groef. De rabatdelen passen daarom naadloos in elkaar, waardoor je een volledig dichte schutting krijgt. Je hebt je schutting volledig zelf gemaakt en de schutting is sterk en biedt meer dan voldoende privacy. Een rabat schutting plaatsen is niet heel moeilijk om te maken, maar de schutting behoeft wel een regelmatige onderhoudsbeurt. Kies je voor Zweedse rabatplanken, dan is de onderzijde van de plank dikker, zodat je schutting een andere uitstraling krijgt.

Composiet schutting

Wil je een schutting dat volledig onderhoudsvrij is? Dan is de keuze voor een kunststof schutting snel gemaakt. Een kunststof schutting wordt ook wel een composiet schutting genoemd. Composiet is een versterkte kunststofsoort dat zeer sterk is en volledig onderhoudsvrij. Een kunststof schutting kan ook in combinatie hout. De schutting bestaat dan uit geperste houtvezels in combinatie met kunststof. Hiermee wordt dezelfde sterkte bereikt als een schutting van volledig kunststof.

Het voordeel van een schutting van composiet is, dat er een nervenstructuur in aangebracht kan worden en je zo een houtlook krijgt. Daarbij kun je ook nog eens kiezen uit verschillende kleuren. Het enige onderhoud wat je aan een composiet schutting hebt is af en toe aflappen met een vochtige doek. Een bekende leverancier van schuttingen van composiet is Elephant. Een Elephant schutting kan in talloze verschillende uitvoeringen worden aangeschaft, waaronder ook in combinatie met aluminium. Een mooie donkere Elephant schutting met gebruik van aluminium palen zal je tuin een zeer stijlvol en luxueuze uitstraling geven.

Stenen schutting met betongaas

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld en zijn momenteel erg trendy: een stenen schutting in combinatie met een betongaas schutting. Dit wordt ook wel een schanskorf genoemd. De buitenzijde bestaat uit een betongaas schutting, aan alle zijkanten en de bovenkant. Deze schanskorf wordt gevuld met stenen. Uiteraard is het heel belangrijk welk soort stenen je gebruikt, omdat dit het uiterlijk van je schutting zal bepalen. Dit kunnen zowel witte als donkere stenen zijn, afhankelijk van je tuininrichting.

Het betongaas bestaat meestal uit gegalvaniseerd staal, dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden. De combinatie tussen betongaas en de stenen vormen zo een zeer stevige en onderhoudsvrije schutting, dat je goed tegen wind zal beschermen. Schanskorven zijn te verkrijgen in diverse hoogtes en lengtes. Zo kun je een volledige schanskorf schutting van twee meter plaatsen, maar ze kunnen ook dienen als lage afscheiding langs bijvoorbeeld de oprit. Overigens is het ook mogelijk om een schanskorf schutting te plaatsen met houtsnippers. Dit geeft alweer een heel andere uitstraling.

Betonnen schutting

Een zeer stevige en duurzame schutting is een beton schutting. De schutting heeft veel voordelen ten opzichte van een schutting van hout. De sterkte van de schutting overtreft natuurlijk een schutting van hout en wind en geluid zijn veel beter tegen te houden. Een betonnen schutting is ook nagenoeg onderhoudsvrij. Wel kun je met betonverf de schutting een kleurtje geven, om van de saaie grijze betonkleur af te zijn. Een nadeel van een beton schutting is, dat het soms kil kan overkomen en je kunt het idee krijgen dat je ‘opgesloten’ zit. Gelukkig zijn daar tegenwoordig goede oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor designbeton. Je hebt dan een schutting van beton waarin een bepaalde structuur zit. Dit is veel aangenamer om naar te kijken en het beton is ook in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Hout beton schutting

Is een schutting van beton toch iets teveel van het goede? Dan is de hout beton schutting het ideale alternatief. De schutting bestaat uit houten tuinschermen die tussen betonnen schuttingpalen worden geplaatst. Vaak rusten de houten tuinschermen ook op een ingegraven betonnen plaat, zodat de tuinschermen in het geheel niet in contact met de grond komen en de kans op houtrot nihil is. De betonnen schuttingpalen vormen een uitstekende bescherming voor de houten schutting panelen, omdat beton wel tegen vocht bestand is. De combinatie tussen het hout en beton geven de schutting ook nog eens een mooie uitstraling, waarbij het grijze beton niet saai oogt. Wil je een schutting van hout optimaal beschermen tegen de weersomstandigheden en grondvocht? Dan is de hout beton schutting een zeer goede keuze.

De schutting plaatsen kosten

De schutting plaatsen kosten zijn niet direct aan te geven, omdat dit van heel veel factoren afhangt. Je kunt dan ook een schutting kopen uit vrijwel alle prijsklassen. Van een goedkope schutting tot een hele dure schutting, eigenlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. De belangrijkste factor dat de prijs zal bepalen is het materiaal wat voor je schutting is gebruikt. Een schutting van beton of composiet zal veel duurder zijn dan een eenvoudige schutting van hout. Maar ook in schuttingen van hout zit ontzettend veel variatie in prijs. Ga je een schutting plaatsen van hardhout, dan kan de prijs behoorlijk oplopen.

Kosten hardhout

Houd rekening voor een schutting van hardhout, dat de prijs minimaal € 100,- per meter kan bedragen en soms nog veel meer. Ook composiet kan prijzig zijn. Dit hangt ook helemaal af van de kwaliteit van het composiet, want daar kan veel verschil in zitten. Ga uit van een gemiddelde prijs van tussen de € 40,- en € 100,- per meter. Een betonnen schutting is één van de meest duurzame schuttingen, dus de gemiddelde prijs van tussen de € 50,- en € 140,- per meter is dit zeker wel waard. Een schanskorf schutting kan gemiddeld tussen de € 50,- en € 135,- liggen.

Uurloon

Naast het soort materiaal van de schutting, is ook het feit of je de schutting zelf gaat plaatsen of laat plaatsen bepalend voor de kosten. Uiteraard is het goedkoper als je de schutting zelf gaat plaatsen. Laat je de schutting plaatsen, dan betaal je een vakman een uurloon. Dit kan een hovenier zijn, een klusjesman of de leverancier van de schutting. Ga uit van een gemiddeld uurloon van tussen de € 35,- en € 50,- per uur. Je bent er dan uiteindelijk nog niet. Want de prijzen voor de schutting betreffen de kant-en-klare schuttingdelen. Om deze delen aan te brengen heb je schuttingpalen nodig. Schuttingpalen kosten al snel € 10,- tot 15,- per stuk. Elk schuttingdeel heeft twee schuttingpalen nodig. Dit is overigens de prijs van schuttingpalen van hout. Kies je voor betonnen schuttingpalen, dan zal de prijs oplopen naar gemiddeld € 50,-.

Stappenplan voor het zelf plaatsen van een schutting

Hoe een schutting wordt geplaatst, is volledig afhankelijk voor welk type schutting je kiest. Ga je zelf de schutting ontwerpen en maken, dan krijg je een unieke schutting die je op je eigen wijze gemaakt hebt. Maar de meeste mensen zullen kiezen voor een tuinschutting van hout, waarbij je kant-en-klare tuinschermen gaat plaatsen. Dit is een natuurlijke schutting en tevens een geluidswerende schutting dat de privacy waarborgt. Het plaatsen van een schutting is fysiek een zware klus. Het is daarom verstandig om dit niet alleen te doen. Zo is het plaatsen van de panelen veel gemakkelijker als je hier hulp bij hebt, dan dat je dit in je eentje moet doen.

  1. Erfgrens bepalen
  2. Benodigde materiaal
  3. Touw op afscheiding plaatsen
  4. Eerste paal plaatsen
  5. Volgende palen plaatsen
  6. Tuinschermen bevestigen
  7. Afwerking

Stap 1: Erfgrens bepalen

Nog voordat je een afscheiding in de tuin gaat aanbrengen is het bepalen van de erfgrens zeer belangrijk, omdat een schutting meestal op de erfgrens geplaatst wordt. Als je de erfgrens niet goed in beeld hebt, dan plaats je de schutting, hoe goed deze ook in elkaar zit, foutief. Dit kan tijdens het plaatsen van de schutting en soms nog jaren later voor problemen met de buren zorgen. Vooral als je al buren hebt waar je niet goed mee overweg kunt, is dit uitermate belangrijk.

Het mooiste is natuurlijk als je de schutting en erfgrens samen met de buren bepaald en plaatst. De erfgrens is immers van jullie beiden. Het samen bepalen van welke schutting er moet komen en op welke locatie is de beste methode om problemen in de toekomst te voorkomen. Heb je de erfgrens nog niet goed in beeld? Dan kun je een landmeter van het kadaster langs laten komen. Het kadaster is dé instantie in Nederland die erkent is als officiële vaststeller van een erfgrens. Je kunt dan zonder zorgen je schutting plaatsen, want je erfgrens ligt officieel vast.

Stap 2: Benodigde materiaal

Voor het plaatsen van je schutting moet je natuurlijk bepalen hoeveel tuinschermen en schuttingpalen je nodig hebt. Niets is namelijk zo vervelend om erachter te komen dat je te weinig tuinschermen of schuttingpalen hebt. Een standaard tuinscherm is 180 centimeter. Een schuttingpaal is meestal 7 tot 8 centimeter. Ga dus uit voor één deel schutting van 188 centimeter en houd er rekening mee dat je altijd één schuttingpaal meer nodig hebt dan het aantal tuinschermen. Meet de gehele erfgrens op en deel dit door 1,88. De uitkomst geeft aan hoeveel delen schutting je nodig hebt. Rond wel af naar boven, dan zit je altijd veilig en houd rekening met één schuttingpaal extra.

Stap 3: Touw op afscheiding plaatsen

Om de afscheiding van de tuin goed recht te krijgen span je een touwtje over de gehele erfgrens. Zo weet je zeker dat je schutting recht op de erfgrens wordt geplaatst.

Stap 4: Eerste paal plaatsen

Graaf of boor nu het eerste gat voor de eerste schuttingpaal. Het gat moet tussen de 60 en 70 centimeter diep worden. Hierin plaats je de paal. Gebruik een waterpas om te bepalen of de paal recht staat. Het gat vul je nu op met sneldrogend cement. Zo hoef je niet lang te wachten voordat de paal goed vast in de grond staat en de paal is tevens beschermd tegen grondvocht.

Stap 5: Volgende palen plaatsen

Maak een hulp lat met de afmeting van een tuinscherm, dit zal meestal 180 centimeter zijn. Leg deze tegen de eerste paal aan en nu weet je waar je tweede gat gegraven moet worden. Nu kun je de tweede paal in de grond zetten en vervolg dit proces telkens tot je het einde van de erfgrens bereikt.

Stap 6: Tuinschermen bevestigen

Als alle schuttingpalen geplaatst zijn, is het tijd om de tuinschermen te plaatsen. Hoe hoog een tuinscherm aan de palen bevestigd wordt, is afhankelijk van hoe hoog je schutting wordt. Houdt in ieder geval een ruimte van minimaal 20 tot 40 centimeter vrij tussen de grond en de onderzijde van de schutting. Je weet dan zeker dat de schutting niet met de grond in aanraking komt. Voor het aanbrengen van de tuinschermen aan de palen, gebruik je speciale schuttingsteunen.

Stap 7: Afwerking

De schutting is nu geplaatst. Desgewenst kun je de schutting nog schilderen, lakken of oliën. Wil je de schutting nog extra beschermen? Dan kun je aan de bovenste rand nog een aluminium profiel aanbrengen.

Dit stappenplan is een basis stappenplan voor wanneer je kant-en-klare tuinschermen koopt. Dit is tevens ook de meest gebruikte methode voor het plaatsen van een schutting. Uiteraard zijn er talloze methodes voor het plaatsen van een schutting, dit is afhankelijk van het type schutting. Je kunt in dit stappenplan nog gemakkelijk enkele stappen tussenvoegen, als je kiest voor een combinatie met beton. In plaats van houten schuttingpalen gebruik je schuttingpalen van beton en je graaft over de gehele erfgrens een geul waar je een betonnen plaat in plaatst. De tuinschermen rusten dan hierop.

Het plaatsen van een schutting nog gemakkelijker met een bouwtekening

Het hoeft helemaal niet zo heel moeilijk te zijn om zelf een schutting in je tuin te plaatsen. Zoek je nog meer inspiratie over hoe je het beste een schutting plaatst? Kijk op deze website dan eens rond tussen de vele bouwtekeningen. Zo doe je nieuwe ideeën op en tevens is het zeer leerzaam. Voor je het weet wordt je als ‘expert’ gevraagd om je familie en vrienden te ondersteunen bij het plaatsen van een schutting. En natuurlijk vind je hier ook talloze bouwtekeningen van allerlei andere projecten.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Onderdelen voor het maken van een schutting kopen

Waar kun je het beste de onderdelen voor het maken van je schutting kopen? Je kunt het beste opzoek gaan naar een betrouwbaar bedrijf. Via internet hebben wij deze voor je gevonden. Kijk hier

Heb je nog aanvullingen of vragen? Laat ze hieronder weten

Meer van dit soort artikelen

3 reacties

  1. Hoi Fred,

    Bedankt voor de heldere uitleg. Samen met mijn man wil ik een schutting gaan plaatsen. Kun je de buren verplichten om mee te betalen aan de schutting?

    Groetjes Esther

    1. Hoi Esther,

      Bedankt voor je reactie
      Het is redelijk vanzelf sprekend dat je samen de kosten draagt voor een schutting die je plaatst.
      Maar verplichten om mee te betalen kun je de buren natuurlijk niet.

      Staan je buren er achter? Zo niet dan kun je toch een schutting plaatsen maar niet precies op de scheiding maar dan moet de schutting op je eigen perceel staan

      Probeer zoveel mogelijk in goed overleg te werk te gaan.

      Veel succes

      Groeten Fred

  2. Goed om de kosten te zien van hard hout. Wij willen ook een schutting plaatsen in onze achtertuin en zijn even een rekensommetje aan het maken. Maar beton is ook wel handig, omdat het zo sterk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.