Home » Blog » Bouwtekeningen » Zelf een plattegrond tekenen?

Zelf een plattegrond tekenen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil jij zelf een plattegrond tekenen zodat jij aan een aannemer kan laten zien welke grond je beschikbaar hebt? Of misschien wil je wel een plattegrond tekenen voor eigen gebruik? Dan ben je op het juiste artikel geland, want ik vertel je alles over zelf een plattegrond tekenen en hoe jij dit helemaal gratis en voor niets kan doen.

Je kunt online tal van programma’s vinden waarmee je zelf een plattegrond kan tekenen zonder ook maar een cent te betalen. Het maken van een plattegrond of interieur ontwerp hoeft geen dure software voor gebruikt te worden. Je kunt zelf in 2D en 3D de handigste plattegronden ontwerpen.

In dit artikel vertel ik je meer over vijf bekende programma’s waarmee het mogelijk is om een plattegrond te tekenen. Omdat niet ieder programma hetzelfde werkt en even handig is, is het handig om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van de diverse programma’s. Zo weet je zeker wat je aan een bepaald programma hebt voordat je eraan begint. Meer weten over een plattegrond tekenen? Lees dan snel verder!

Plattegrond tekenen met Chartle

Chartle is een eenvoudige internetsite die het meest gebruikt wordt voor het maken van grafieken. Dan moet je denken aan pie-charts, grafieken met lijnen, Venn diagrammen en ga zo maar door. Maar ook voor het maken van een wereldkaart of dynamische tijdlijn is Chartle een uitstekend programma. De grafieken zijn direct te publiceren via de Chartle website waardoor je niet een ander programma hiervoor hoeft te downloaden. De afbeeldingen kunnen ook zelf opgeslagen worden door op de rechtermuisklik te klikken. Dan kan je eenvoudig de afbeelding op je eigen computer opslaan.

Een plattegrond tekenen gaat net zo makkelijk met dit programma, echter zijn de mogelijkheden wat beperkt. Je kan alleen de plattegrond tekenen in een 2D-omgeving, dus je zal de wat veelzijdigere bouwtekeningen beter met een programma als Sketchup kunnen maken.

Nederlands trots Floorplanner

In tegenstelling tot Chartle is Floorplanner wat prettiger om een plattegrond te tekenen. Deze Nederlandse website is namelijk ontwikkeld als een site om ook echt plattegronden te tekenen. Floorplanner is vooral geschikt voor het inrichten van je nieuwe huis of het ontwerpen van de badkamer, keuken of tuin. Als je eenmaal geregistreerd bent is het een fluitje van een cent.

Je kunt kiezen uit tal van verschillende onderdelen om een handige plattegrond te tekenen. De plattegronden kunnen vervolgens in 2D of 3D geprint worden wat de kwaliteit van de plattegrond alleen maar ten goede komt. Ook zijn de ontwerpen op te slaan zodat je ze later nog een keer kunt aanpassen.

Gliffy voor een plattegrond

Ook bij Gliffy is het mogelijk om een plattegrond te tekenen, echter is dit programma een stuk minder uitgebreid dan Floorplanner. Gliffy is het best te vergelijken met een programma zoals Visio van Microsoft. Je kunt net zoals Visio namelijk zonder aan te melden al gebruik maken van behoorlijk wat delen van het programma en dus ontdekken of Gliffy jouw nieuwe plattegrond kan maken.

Al met al is Gliffy een goed programma, maar kan je misschien toch beter kiezen voor een programma als Sketchup en Chartle.

Sketchup van Google

Naar mijn mening is Sketchup een van de beste programma’s om een plattegrond te tekenen. Sketchup Make is namelijk uitstekend voor het tekenen van 3D-plattegronden. Het programma is weliswaar wat basic, maar stelt je wel in staat om zeer duidelijke plattegronden te tekenen. De betaalde versie van Sketchup, Sketchup Pro, is helemaal geschikt om je te helpen bij het tekenen van de beste plattegronden.

Dit sterk stukje software zorgt ervoor dat je afbeeldingen kunt gebruiken van bijvoorbeeld Google Earth, waardoor je de meest bijzondere plattegronden kunt tekenen. Op het internet zijn tal van handleidingen te vinden die gebruikt kunnen worden voor Sketchup. Ga bijvoorbeeld eens via YouTube opzoek naar Sketchup Tutorials. Met deze tutorials kan je namelijk snel de fijne kneepjes van het plattegrond tekenen leren.

Plattegrond tekenen met Autocad

Wanneer je een beetje bedreven bent met het tekenen in een cad programma zoals Autocad dan kun je er ook voor kiezen om je plattegrond hiermee te tekenen. Autocad heeft een 30 dagen proefversie waarmee je tijd genoeg hebt om je tekening te maken. Het voordeel van Autocad is dat je deze tekening ook heel makkelijk kunt laten bewerken door een bedrijf. Autocad is heel maatvast je kunt er zowel 2D als 3D in werken. Zelf maak ik voor al mijn tekeningen gebruik van Autocad. Uiteraard heb ik zelf wel de betaalde versie. De 30 dagen proefversie van Autocad vind je hier.

Autocad kopen is erg duur dat moet je echt alleen maar doen wanneer je er ook voldoende werk voor hebt.

De prijs van Autocad 3d zit nu op 2300 euro per jaar.

Plattegrond tekenen op computer

Met behulp van de genoemde tekenprogramma’s kun je heel gemakkelijk een plattegrond tekenen op de computer. Natuurlijk kost het wel de nodige tijd om jezelf het programma eigen te maken. De bovengenoemde programma’s zijn lang niet alle beschikbare programma’s het is een keuze uit de beste programma’s.

Voor elk tekenprogramma geldt dat je het pas echt goed leert door er mee aan de slag te gaan. Gratis tekenprogramma’s hebben altijd minder mogelijkheden dan betaalde tekenprogramma’s. Sommige mensen tekenen zelf in word dit zou ik je zelf niet aanraden ga liever kijken naar de mogelijkheden met een van de genoemde gratis programma’s

Ook nog bouwtekeningen nodig?

Heb je ook nog bouwtekeningen nodig voor het maken van bijvoorbeeld een schuurtje of bank? Dan heb ik je daar nog veel meer over te vertellen. Wil je meer weten over het zelf maken van meubels zoals een tv-kast of bed? Lees dan hier alles over hoe jij in het bezit kan komen van meer dan tienduizend bouwtekeningen 

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

plattegrond tekenen
plattegrond tekenen

De beste manier om van een plattegrond tekenen leer je hier

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Top! Aan de hand van je beschrijving gekozen voor Sketchup, maar dat vond ik als leek wat ingewikkeld. Toen Floorplanner geprobeerd en dat ging na even oefenen prima! Heel handig om mijn nieuwe huis uit te tekenen zodat we kunnen gaan plannen voor de verbouwing ? Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.