Home » Blog » Bouwtekeningen » Schetsplan maken? Hoe doe je dat?

Schetsplan maken? Hoe doe je dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Schetsplan maken? Voor je een bouwvergunning aanvraagt is het verstandig om een schetsplan in te dienen. De reden hiervan is dat een officiele bouwvergunning erg veel tijd kost. Je moet dan al dure bouwtekeningen en berekeningen laten maken terwijl je nog niet weet of het gebouw er wel mag staan. De eisen aan een schetsplan zijn lager dan van een bouwtekening. Natuurlijk moet een schetsplan wel goed zijn. De gemeente gebruikt dit plan om het te kunnen toetsen aan het bestemmingsplan en de eisen van de welstand.

Regelmatig worden er zomaar wat schetsjes ingeleverd bij de gemeente om daarmee een vergunning te krijgen. Hiermee word je gelijk naar huis gestuurd en er word aangegeven dat je een goede tekening moet inleveren. Dit is natuurlijk terecht.

Waaraan moet je voldoen? 

Het zal je niet zomaar lukken om te voldoen aan de strenge eisen van je gemeente. Daarom is het zeer belangrijk goed na te kijken wat je allemaal mee moet nemen. Je voldoet dus niet zomaar aan al die regeltjes, dus een goed plan is absoluut vereist. Maar wat is een goed plan dan eigenlijk?

Een goed plan is een tekening waar het volgende op staat:

  1. Plattegronden bestaande situatie  (1:50 of 1:100)
  2. Plattegronden nieuwe situatie (1:50 of 1:100)
  3. Geveltekeningen (1:50 of 1:100)
  4. Locatieschets. (1:500 of 1:1000)
  5. Fotos bouwlocatie en omgeving

Op de locatieschets staat de kavel met de omliggende kavels en bebouwingen. Het schetsplan geeft de gemeente de eerste indruk van het bouwwerk. Op basis van het schetsplan kan de gemeente een beslissing nemen of je wel of geen vergunning krijgt. Mocht je geen vergunning krijgen wordt aangegeven wat er mis is. Dit kun je over het algemeen aanpassen. Alleen wanneer dit het buiten het bestemmingsplan valt wordt het lastig om verder te komen. Een bestemmingswijziging kan jaren duren.

Een voorbeeld hiervan hebben we van dichtbij mee gemaakt. De kavel lag te dicht bij de snelweg. De gemeente was bang dat ze daardoor een geluidswal nodig was. Na 7 jaar kreeg deze persoon dan toch uiteindelijk de vergunning. Voor veel mensen is dit natuurlijk niet haalbaar.

Hoe kun je het indienen?

Een schetsplan kan ingediend worden via https://www.omgevingsloket.nl . De aanvraag behoor je compleet online in te vullen. Het bespreken van het schetsplan kan onder de noemer overleg. Na het invullen van de melding of aanvraag kun je deze gelijk online indienen. Voor het indienen van deze aanvraag is het wel nodig dat je in het bezit bent van een DigiD, echter is vrijwel iedereen in Nederland dat. Deze informatie in dit gesprek omtrent de aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. Je kunt ook een afspraak maken bij je gemeente en langs gaan.

Hoelang duurt de beslissing?

Dit ligt aan je gemeente bij de meeste gemeenten kan dit tot zes weken duren. De tijd die de gemeente in beslag neemt is afhankelijk van het bouwwerk dat je wilt plaatsen. Soms kan je dus al binnen korte tijd een beslissing verwachten, en de ene keer zal het een week of zes duren. Probeer de gemeente niet al te vaak op te bellen met de vraag of de beslissing al is genomen, dan kan je aanvraag zomaar eens niet doorgaan.

Wat kost de beoordeling?

De kosten die in rekening worden gebracht zijn per gemeente verschillend. Een groot deel van deze kosten (leges) worden in mindering gebracht op de uiteindelijke bouwaanvraag.

Bouwtekeningen of/en schetsplan nodig klik hier

Schetsplan
Schetsplan

Een goed schetsplan voldoet aan de bovenstaande eisen.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.