Home » Blog » Hondenhok » Hondenhok maken speciaal voor je trouwe maatje

Hondenhok maken speciaal voor je trouwe maatje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Stel: je wilt voor je trouwe maatje een hondenhok maken. Dan is het handig om rekening te houden met de eigenschappen van je hond. Want je wilt natuurlijk wel een hondenhok waarin hij zich thuis voelt.

Waar je zoals aan moet denken:

 • Is het een groot of klein ras?
 • Heeft ie veel bewegingsruimte nodig of wordt ie juist rustig in een compacte ruimte?
 • Mag het hondenhok blijven openstaan of moet het dicht kunnen?

Jij kent je maatje als geen ander, dus je bent de enige die deze vragen kan beantwoorden.

Op andere vragen kan ik wel antwoord geven. Zoals wat er komt kijken bij een hondenhok maken. En hoe je aan mijn bouwtekening komt, zodat je zelf het hondenhok kan maken zonder problemen.

Zelf heb ik altijd herders gehad, maar met de tekening maak je een hondenhok voor elk hondenras. Ook heel kleine hondjes, want je past de maten simpel aan.

Twijfel je nog tussen een hondenhok zelf maken of toch liever kopen?

Ook dan is het slim om verder te lezen. Ik zet de voor- en nadelen op een rij. En mocht je nog in de oriënterende fase zijn voor een hond: je krijgt ook tips voor een hondenras die bij je past.

Wil je gebruik maken van een van mijn hondenhok bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Welke hond past bij jou?

Je bent op zoek naar een hond maar je hebt geen idee welke hond het beste bij je past. Kijk dan eens op rashondenwijzer.nl. Hier zie je 100 verschillende soorten hondenrassen maar dat niet alleen je ziet ook per hondenras wat de minpunten en de pluspunten zijn. Hoe groot de kans op een bepaalde ziekte of aandoening is. Verder zie je of het lieve honden zijn of juist gevaarlijk kortom je kunt er alles vinden wat je nodig hebt om een juiste keuze te maken.

Maak voor jezelf een overzicht wat voor soort hond je wil. Hierop zet je al je wensen van jouw ideale hond hoe langer de lijst hoe specifieker je kunt kiezen. 100% overeenkomen lukt mogelijk niet maar dan ga je er voor dat het zo dicht mogelijk in erbij in de buurt komt.

Hier een voorbeeld overzicht van jouw ideale hond:

 1. Grote hond
 2. Het moet een echte waker
 3. Goed voor kinderen
 4. Niet vatbaar voor ziekten
 5. enz

Hondenrassen

Wat is een hondenras? Een hondenras is een groep honden die qua eigenschappen en uiterlijk overeenkomt. Vaak ontstaan na langdurig fokken en terug fokken.

Hoeveel hondenrassen zijn er?

In het totaal zijn er 356 hondenrassen erkend door de FCI. Deze zijn weer onderverdeeld in 10 verschillende ras groepen het gaat te ver om deze hier allemaal uit te werken. Deze hondenrassen kun je hier vinden.

Hondenhok kopen of maken?

Wil je jouw hondenhok kopen of maken? Dit is een belangrijke vraag die jij jezelf moet stellen. Om het je wat makkelijker te maken hieronder de voor en de nadelen opgesomd.

Voordeel hondenhok kopen:

 1. Snel geregeld geen tijd kwijt om het zelf te maken

Nadelen Hondenhok kopen:

 1. Relatief duur
 2. Geen invloed op de kwaliteit

Vanwege deze bovenstaande nadelen ben ik op zoek gegaan naar een website waar de hondenhokken nog goed betaalbaar zijn

Het mooiste is uiteraard wel een hondenhok zelf maken.

Voordelen hondenhok zelf maken:

 1. Hoge kwaliteit
 2. Goedkoop
 3. Precies wat jij zoekt
 4. Zelf gemaakt hondenhok gaat veel langer mee

Nadeel hondenhok zelf maken:

 1. Het maken kost tijd

Hondenhok zelf maken met behulp van dit stappenplan

Wil je gebruik maken van een van mijn hondenhok bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

De eerste 4 stappen zijn de voorbereidingen die je echt even moet doen. De andere stappen is het bouwen van je hondenhok zelf

 1. Bepaal de locatie van je hondenhok
 2. Heb je een vergunning nodig voor je hondenhok?
 3. Bepaal de afmetingen van je hondenhok
 4. Indeling hondenhok
 5. Hondenhok zelf bouwen
 6. Afwerking

Stap 1: Bepaal de locatie van je hondenhok

Denk goed na over de locatie van je hondenhok. Zorg indien mogelijk dat het in de schaduw staat. Maar wat nog belangrijker is dat de opening van je hondenhok zo staat dat je hond overzicht heeft en in je tuin kan kijken. Een hond is een gezelschapsdier hij hecht zich enorm aan zijn baasje en diens familieleden. Je hond wil het liefste er altijd bij zijn. Soms kan het echter handig zijn dat je hond er even niet bij is in je tuin omdat er bezoek is die bang zijn voor honden. Mocht je daar rekening mee willen houden is het handig om ook een ruimte voor en naast je hondenhok te voorzien met een hondenren. De meeste mensen zullen hier niet voor kiezen omdat dit best wat ruimte opslokt. Het is echter wel goed om er vooraf even over na te denken.

Stap 2: Heb je een vergunning nodig voor je hondenhok?

Normaal gesproken heb je geen vergunning nodig voor kleine bouwwerken zoals een hondenhok. Je hondenhok mag dan echter niet hoger zijn dan 1 meter en de breedte en lengte mag dan maximaal 2 bij 2 meter zijn. Het is goed om even te weten in de meeste gevallen zul je dus geen vergunning aan hoeven te vragen.

Stap 3: Bepaal de afmetingen van je hondenhok

De afmetingen van je hondenhok bepaal je aan de hand van de grote van je hond. Elke rashond heeft weer verschillende afmetingen. Voor een hondenhok worden de grote van de honden verdeeld in 3 mogelijkheden.

 1. Grote honden
 2. Middelgrote honden
 3. Kleine honden

Vooral voor de opening van je hondenhok zijn de afmetingen van je hond van belang. Wanneer je jouw hond als pub koopt heb je niet altijd een idee hoe groot hij wel kan worden. Bij het bouwen van je hondenhok moet je uiteraard wel de volwassen maat aangehouden. Voor de rest is het beter dat je hok wat groter is dan dat het te krap is.

Stap 4: Indeling hondenhok

De indeling van je hondenhok is niet heel spannend maar toch is het wel even belangrijk om op het volgende te letten. Wil je een tochtplank in je hondenhok hebben of kies je er niet voor? Vooral in de winter vinden honden het heerlijk om achter de tochtplank te slapen. Honden zijn van nature gewend om altijd buiten te verblijven maar ze waarderen dit wel enorm. De tochtplank staat een stukje van de deuropening vandaan.

Zorg dat het voldoende is zodat je hond er nog voor kan liggen in de breedte van het hondenhok. Wanneer je jouw hond als pub koopt is het wel zo handig om te beginnen met een lage tochtplank. Telkens wanneer je hond weer lekker wat is gegroeid verhoog je de tochtplank. Je zou dit in 3 delen kunnen doen bijvoorbeeld. Verblijf je hond niet dag en nacht in je tuin maar slaapt hij bijvoorbeeld in je garage dan is een tochtplank minder belangrijk.

Stap 5: Hondenhok zelf bouwen

Met behulp van onze bouwtekeningen is het stap voor stap opbouwen van het hondenhok heel makkelijk. Je volgt de onderstaande 8 stappen en dan komt het helemaal goed.

 1. Zaag de benodigde materialen op maat
 2. Gereedschappen
 3. Begin met de bodem
 4. Plaats het complete frame
 5. Bouw de zijwanden en de achterwand op
 6. Bepaal de plaats van de tochtplank en zet deze er in
 7. Bouw de voorwand met de deuropening op
 8. Breng het dak aan met daarop de dakbedekking

Stap 1: Zaag de benodigde materialen

Aan de hand van de materialenlijst op de bouwtekening kun je heel eenvoudig al je materialen vooraf al zagen. Dit kun je zelf doen of laten doen in een bouwmarkt of houthandel bij jou in de buurt. Ga je zelf alles zagen dan is het zeker even de moeite waard om te kijken wat je nog aan hout hebt liggen in je schuur. Elke doe-het-zelver heeft nog wel hout in zijn schuur liggen. Je bespaart hierdoor al snel heel wat geld op je hout.

Heb je niets in de schuur liggen of niet voldoende dan kun je de rest heel makkelijk via internet of je bouwmarkt of houthandel bestellen.

Stap 2: Gereedschappen

Voor je aan de slag gaat is het wel belangrijk om even na te gaan welke gereedschappen je nodig hebt.

Hieronder de belangrijkste gereedschappen op een rij gezet.

 • Accuboormachine
 • Afkortzaag (is handig maar kan ook met een handzaag)
 • Bitjes voor de schroeven
 • Blokhaak of winkelhaak
 • Cirkelzaag
 • Decoupeerzaag of handzaag
 • Hamer
 • Houtboortjes
 • Potlood
 • Rolmaat
 • Waterpas

De meeste doe-het-zelvers hebben deze gereedschappen wel liggen. Maak je maar heel af en toe wat vraag dan even aan iemand die je goed ken of hij je het even te leen wil geven. Maak je echter vaker wat dan zou ik alles gewoon zelf aanschaffen.

Stap 3: Begin met de bodem

De bodem van je hondenhok zal over het algemeen een vlakke plaat zijn met daaronder een houtenframe om je bodem van de vloer vrij te houden. Je wil de bodem zo min mogelijk in aanraking laten komen met de vloer. Breng gelijk een goede beschermende laag aan zodat er geen vocht in de bodem kan trekken. Nu is het nog makkelijk te doen. Is het hok eenmaal klaar dan kost het heel wat meer moeite.

Bestraat de locatie waar je het hondenhok wilt plaatsen. Hierdoor heb je gelijk een mooie ondergrond om de bodem al op te plaatsen.

Stap 4: Plaats het complete frame

Bouw nu het complete frame voor de zij en achterwanden. Zorg dat alles goed waterpas en haaks is. Maak eventueel gebruik van hulp schoren. Je kunt de bouw van het frame ook combineren met de bouw van de voor, achter en zijwanden. Volg hierin altijd de bouwtekening

Stap 5: Bouw de zijwanden en de achterwand op

Schroef de planken voor de zijwanden en de achterwand aan je frame vast.

Stap 6: Bepaal de plaats van de tochtplank en zet deze er in

De locatie van de tochtplank moet zo zijn dat je hond nog net voor de tochtplank kan liggen en dan toch nog in zijn hok ligt. Achter de tochtplank moet er ook voldoende ruimte zijn waar je hond kan liggen. Zeker in de wintermaanden zal je hond hier dankbaar gebruik van maken. Het bied je hond wat extra bescherming tegen de kou.

Stap 7: Bouw de voorwand met de deuropening op

Schroef nu de planken van de voorkant vast aan het frame. Zorg voor een voldoende grote opening als toegang tot het hondenhok. Om te voorkomen dat je hond last krijgt van houtsplinters is het belangrijk om de opening goed te schuren. Zo breek je de scherpe kanten. Hierdoor is je hondenhok gelijk een stuk hond vriendelijker.

Stap 8: Breng het dak aan met daarop de dakbedekking

De laatste stap is de dakplaten of planken van te schroeven op het frame. Laat de dakplaten voldoende oversteken dit staat mooier en is gelijk een extra bescherming tegen vocht in je wanden. Je hebt verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een platdak, schuindak of een puntdak. Een puntdak ziet er net wat mooier uit dan een platdak

Dakbedekking

Op je dak breng je dan dakbedekking aan zodat het water niet in je dak kan trekken. Hierdoor voorkom je houtrot.

Als dakbedekking kun je kiezen voor:

 • Bitumen
 • Dakshingels
 • Dakpannen (word heel zeldzaam gebruikt bij een hondenhok je moet rekening houden dat de hoek van je dak voldoet aan de minimale vereisten)
 • Golfplaatjes
 • Dakpanplaten

De keuze maak je in dit geval wat het beste in je tuin past en wat je zelf het mooiste vindt.

Stap 6: Afwerking

Om te voorkomen dat je hondenhok binnen 2 jaar is weggerot is het slim om je hondenhok aan de buitenkant te schilderen. Je hondenhok gaat daardoor een hondenleven lang mee. Mijn eigen hondenhok gaat al 34 jaar mee en er is nog niets aan te zien.

Natuurlijk heb ik af en toe het hondenhok een nieuwe verfbeurt gegeven maar dat was het dan. Inmiddels heb ik de vierde hond er al in zitten. Ik heb tot nu toe altijd Duitse herders gehad maar helaas worden ze niet heel oud de oudste is 12 jaar geworden.

Nu je hondenhok klaar is kun je bijvoorbeeld nog een naambordje ophangen. Anderen schilderen de naam van hun hond op het hok.

Wil je gebruik maken van een van mijn hondenhok bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat heb ik allemaal nodig om een eigen hondenhok te maken?

Het bouwen van een hondenhok is veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld een bank, aangezien de constructie minder kennis vergt dan je waarschijnlijk denkt. Je moet natuurlijk als eerst alle benodigde materialen aanschaffen. Zo kun je zelf de keuze maken voor het hout, die je daarna naar eigen invulling kan bewerken of verven. Let er wel op dat wanneer je het hondenhok verft, je je hond enige tijd nog niet in het hondenhok laat gaan. De verfdampen kunnen namelijk een negatief effect op de gezondheid van je hond hebben, wacht hier daarom mee totdat de verfdampen volledig verdwenen zijn.

Als je een hond van normale grootte hebt, zal je voor het bouwen van een hondenhok niet heel veel hout nodig hebben. Bepaal daarom eerst hoe groot je het hondenhok wilt hebben. Raadpleeg daarna de bouwtekening om duidelijk te krijgen wat voor effect dit op de benodigde lengtes en breedtes heeft.

Probeer vooral het hondenhok ruim te houden zodat je hond voldoende bewegingsruimte heeft, de kans is anders groot dat je hond nooit vrijwillig het hondenhok in zult gaan. Waarschijnlijk is je hond in het begin nog een beetje bang om het hondenhok in te gaan, maar hier kan je naar verloop van tijd zelf verandering in te brengen door bijvoorbeeld hondensnoepjes in het hok te leggen. Om het hondenhok nog een persoonlijke touch te geven kan je ervoor kiezen om de buitenkant te versieren of om de naam van je hond er op te verven.

Een belangrijk voordeel van een hondenhok is dat je het als nachthok voor een hond kan laten functioneren. Hierdoor zijn dure beveiligingssystemen niet meer nodig, aangezien je een ‘bewaker’ hebt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort hond.

hondenhok zelf maken met een hondenhok bouwtekening
hondenhok zelf maken met een hondenhok bouwtekening

Ik ben klaar om te starten met het bouwen van mijn eigen hondenhok, wat nu?

Dan hoef je alleen nog maar de juiste bouwtekening uit te kiezen. Omdat veel klussers die in eerste instantie zonder bouwtekening te werk gaan er al snel achter komen dat zij weer opnieuw kunnen beginnen, doordat er bijvoorbeeld constructiefouten zijn, raden wij jou aan de bouw van je hondenhok met een bouwtekening van een hondenhok te doen.

Met een bouwtekening ben je al binnen enkele uren klaar met de bouw van je eigen hondenhok! Ben je na het bouwen van je hondenhok enthousiast geworden en wil je zelf nog meer bouwen? Dan ben je met de meer dan tienduizend bouwtekeningen van Freds Bouwtekeningen nog wel even bezig! Alle bouwtekeningen worden overzichtelijke gepresenteerd zodat jij gemakkelijk en snel je eigen meubels kan maken. Wil je meer over dit bouwtekeningen pakket weten? Klik dan hier!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hondenhok maken
Een hondenhok maken kun je zelf

Zelf je eigen hondenhok maken is met de juiste bouwtekeningen erg gemakkelijk

Maak nu gebruik van een van mijn bouwtekeningen!

Kopen of zelf bouwen?

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog over kopen of zelf bouwen? Lees dan hier de voor en de nadelen ten opzichte van elkaar

Voordelen van kopen

 1. Gelijk na aankoop kan je hond in zijn hok
 2. Geen tekening nodig al is dit maar een klein voordeel zul je straks zien
 3. Gereedschappen heb je ook niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Op de kwaliteit heb je geen invloed
 2. Erg duur
 3. Beperkt aanbod

Waar kun je het beste kopen?

Wil je toch een hok gaan kopen voor je hond kies dan voor een betrouwbaar bedrijf. Je kunt bij een gewone bouwmarkt of dierenspeciaalzaak kijken maar dan heb je meestal niet heel veel keuze.

De andere optie is zoeken via internet. Alleen zul je merken dat je via Google wel veel vind maar geen idee hebt van de betrouwbaarheid van een bedrijf. Reviews zeggen namelijk lang niet alles. Ze kunnen gekocht zijn.

Waar moet je dan wel zijn voor een betrouwbaar bedrijf met goede garantie en leveringsvoorwaarden? Deze hebben we hier gevonden.

De voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit hier heb je zelf invloed op dus komt dat altijd goed
 2. Heel goedkoop
 3. Elke willekeurige afmeting of vorm.
 4. Gereedschappen heb je als doe-het-zelver allang in huis.
 5. Veel voldoening

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je hebt wat tijd nodig om te klussen
 2. Een tekening is wel raadzaam. Hiervoor hebben we een goede oplossing zoals je hebt kunnen lezen in het bovenstaande artikel

Maak nu gebruik van een van mijn bouwtekeningen check onze aanbieding!

Hondenhok gemaakt door een klant

Maak nu gebruik van een van mijn bouwtekeningen check onze aanbieding!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…