Home » Blog » Houthok » Houtopslag zelf maken i.c.m. een bouwtekening

Houtopslag zelf maken i.c.m. een bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het zal niet lang meer duren voordat we weer met enige regelmaat moeten stoken en daar zijn weer goede hoeveelheden hout voor nodig. Mensen zonder een houtopslag zullen vaak diezelfde dag nog hout moeten hakken. Dit geeft vaak wat irritaties, aangezien je met koud weer een stuk minder goed hout kan hakken. Daarom is het verstandig om in een vroegere periode hout te hakken en dat op te slaan voor de winter. Maar daarvoor moet je wel eerst een houtopslag zelf maken. En als je dus nog geen houtopslag hebt, moet je daar eerst voor aan het werk.

Dat kan! Want je kunt zelf een houtopslag maken met een bouwtekening. Je kan hierdoor binnen een zeer acceptabel tijdsbestek een houtopslag zelf maken waar je alles in op kunt slaan. Behalve hout vaak ook nog wat gereedschappen aangezien de houtopslag overdekt is. Je kunt verschillende types bouwen, dus ook de opslag die bij de hoeveelheden hout past waar jij aan denkt. Starten met een houtopslag zelf maken!

Wat voor soort houtopslag moet ik kiezen

Ik vertelde je al eerder dat er meerdere soorten houtopslag zelf te maken zijn. Alle soorten zijn uitstekend voor het opslaan van hout, maar niet iedere soort past bij jouw situatie. Daarom wil ik je op wat punten wijzen voordat jij aan de slag gaat.

Ten eerste moet je bepalen hoe je wilt dat jouw opslag eruit komt te zien. Wil je een houtopslag zelf maken die ook nog eens mooi bij jouw tuin past? Kijk dan vooraf bij de bouwtekeningen eerst goed naar de schets en probeer je in te beelden of de opslag goed bij jouw tuin zou passen.

Locatie bepalen.

Waar past je houthok het beste? Je wilt ook dat de opening niet naar de regen en windkant is. Want in dat geval zou je hout nooit goed droog worden. Dit wil je voorkomen. Verder kan het slim zijn om je houthok op een locatie te maken waar je eigenlijk toch al niet veel mee doet. Bijvoorbeeld achter je schuur. Tussen de schutting en de schuur heb je bijvoorbeeld nog een meter ruimte dan is dat ideaal voor opslag.

Beschikbare ruimte

Vervolgens gaan we kijken hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de opslag. Je wilt geen houtopslag zelf maken die niet past en dus te groot is. Daarnaast wil je ook graag hebben dat voldoende hout kwijt kunt. Dus je hebt een opslag nodig waar je ongeveer 3 jaar mee vooruit kunt. Dit omdat je hout eerst goed droog moet zijn voor je het kunt stoken.

Als jij netjes alles eerst uitmeet kan je een opslag maken waarmee ook echt al het hout past. Kies na het opmeten de juiste bouwtekening uit en ga dan pas verder met een houtopslag zelf maken.

Ten slotte kan je bepalen welke bouwtekening je gebruikt op basis van de materialen die al in je bezit zijn. Je kunt ervoor kiezen om nieuwe materialen te kopen, maar soms heb je ook al materialen in je bezit waarmee je een ander soort houtopslag wel zelf kan maken. Kijk daarom eerst alle bouwtekeningen voor een opslag even na voordat je start met de bouw. De houtopslag zelf maken kan zo een stuk goedkoper worden wanneer je niet perse nieuwe materialen hoeft te kopen.

Aan het werk met een houtopslag zelf maken

Dan komt nu het echte werk, we gaan de opslag maken aan de hand van de bouwtekening. Je hebt nu ondertussen de juiste bouwtekening wel gekozen zodat je aan het werk kan. De materialen zijn in je bezit en je gaat netjes volgens de bouwtekening de houtopslag zelf maken. Let goed op alle aangegeven stappen en sla geen één stap over. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je een instabiele houtopslag maakt waar je niets aan hebt.

Let vooral goed tijdens de bouw op de robuustheid van de constructie. Ik heb al veel verhalen gehoord van klussers die dachten dat de opslag af was en toen twee weken later een ingestorte houtopslag moesten opruimen. Je kunt alleen een houtopslag zelf maken als je netjes alle stappen volgt!

Bouwtekening downloaden van Freds Bouwtekeningenpakket

Mijn bouwtekeningenpakket is onder andere voorzien van de juiste bouwtekeningen om een houtopslag mee te maken. Diverse soorten en maten zijn hierin te vinden, dus ook voor jou is de bouwtekening in het pakket te vinden. Jij kunt de houtopslag zelf maken met het pakket zonder al te veel moeite.

Maar dat is niet het enige waar ik je blij mee kan maken, want het pakket waar de bouwtekeningen in zitten geeft je nog veel meer mogelijkheden. Vrijwel alle meubels die je kunt bedenken zijn namelijk met de vele andere bouwtekeningen uit dit pakket te maken. Dat kan variëren van een eettafel tot een tuinhuisje of loungeset. Ga daarom aan de slag met het bouwtekeningenpakket van Fred!

Klik hier om alles te ontdekken over het pakket van Fred Schouten!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

houtopslag zelf maken
houtopslag zelf maken

Een houtopslag zelf maken is makkelijk met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.