Een prefab woning? Er is zeker een kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Dat komt vooral omdat het redelijk uniek en nieuw is. Vroeger gebeurde het nooit en nu komt het steeds vaker voor dat men er voor kiest om een woning te bouwen op een prefab manier; een prefab woning.

Wat is een prefab woning?

Even simpel gezegd: normaal zoek je een plek uit voor een woning en zorg je dat alle onderdelen naar die plek komen en dan begin je daar met bouwen. Je legt de fundering en je bouwt alles vanaf daar op. Bij een prefab woning gaat het juist net andersom. Je bouwt heel je huis, maar je bouwt je huis, je woning nog niet op de plek waar de woning uiteindelijk terecht moet gaan komen.

Op die manier kan de prefab woning, nadat de woning helemaal gebouwd is, worden verhuisd naar een plek. Wat heb je dan nodig? Een bouwtekening prefab woning. En als je dus aan het bouwen van je prefab woning begint, hoef je nog niet te hebben bepaald waar je uiteindelijk het huis gaat plaatsen. Dat is het voordeel, dat het ook weer later besloten kan worden. Dat is op zich al een groot voordeel van een prefab woning.

Hoe moet je te werk gaan?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een bouwbedrijf je woning te laten bouwen. Makkelijk, maar het is toch veel leuker en vooral uitdagender om het zelf te doen, om je eigen prefab woning te bouwen? Je moet dan uiteraard wel weten hoe je te werk moet gaan. Hieronder een aantal tips.

 • Zorg voor een goede bouwtekening
 • Bepaal een goede plek waar uiteindelijk je woning terecht komt. Zorg dat de grond niet te duur is en dat je dus een fijne plek hebt om uiteindelijk te kunnen wonen in je eigen gebouwde woning
 • Zorg alvast voor de standaard onderdelen die je nodig hebt voor het bouwen van een prefab woning. De woning wordt natuurlijk niet helemaal kant en klaar verhuisd, maar de basis van de woning wel. Zorg dat je dat ook hebt, zoals de binnen – en buitenmuren, vloeren en dakopbouw in een geconditioneerde omgeving
 • Je kunt je prefab woning bouwen in houtskeletbouw. Dit is een snelle bouwmethode en op die manier zijn alle onderdelen handig in elkaar te passen en ook op elkaar af te stemmen

Wat doe je als de basis af is van jouw prefab woning?

Nu weet je gelukkig wat de basis is van de prefab woning die je uiteindelijk wilt gaan bouwen. Zorg dus voor een goede, goedkope grond en zorg voor de basis onderdelen, zoals de vloer en de binnen – en buitenmuren. Onderdelen als deuren en ramen kunnen uiteraard later worden toegevoegd. Als je de goede grond hebt gevonden, dan kun je jouw prefab woning plaatsen op die grond en kun je beginnen aan de afwerking van je woning. Zorg dat je dit zorgvuldig doet, eventueel met gedegen advies, zodat je geen stomme fouten kunt maken die je achteraf niet meer recht kunt zetten.

Ook nog bouwtekeningen voor meubels in je prefab woning nodig?

Dan kan ik jou daarbij helpen! Mijn site, Fredsbouwtekeningen.nl, beschikt namelijk over een bouwtekeningenpakket waar wel meer dan tienduizend bouwtekeningen in zitten die jij kunt gebruiken. Zo kun je een steigerhoutentrap voor je prefab woning maken maar ook een eikenhouten eettafel.

Je kunt alles maken wat je nodig hebt met dit pakket. Dus alles in en om je woning.

Alle bouwtekeningen in dit pakket zijn overzichtelijk en begrijpelijk opgesteld, zodat jij ze snel kunt gebruiken om wat planken hout in een prachtig meubel om te toveren.

Wil je meer weten over dit pakket? Of vraag jij je af hoe je dit pakket kunt bemachtigen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf aan de slag om je huis te bouwen?

Lees dan hier alles over het zelf aan de slag gaan om je huis te bouwen. Via de onderstaande linkjes kun je precies naar het gewenste artikel gaan dat ik voor je heb geschreven.

Voorbereidingen

Wat zijn de juiste voorbereidingen? Waar moet je op letten? Lees er hieronder alles over.

 1. Hoeveel geld heb je beschikbaar?
 2. Oriënteren op locatie (stad, dorp of in de polder)
 3. Inspiratie opdoen.
 4. Kavel zoeken.
 5. Bouwtekening maken of laten maken.
 6. Berekeningen laten maken.
 7. Bouwvergunning aanvragen.

Bouwen

Dus wat ga je doen nadat de bouwvergunning eindelijk binnen is? Bekijk alle onderstaande stappen.

 1. Uitzetten voor de bouw en uitgraven.
 2. Heien.
 3. Drainage aanleggen.
 4. Bekisting plaatsen.
 5. Voorbereidingen voor de sanitaire voorzieningen.
 6. Fundering storten.
 7. Zand aanvullen.
 8. Vloer begane grond leggen.
 9. Metselprofielen en kozijnen stellen.
 10. Binnenmuren bouwen.
 11. Vloer eerste verdieping plaatsen.
 12. Binnenmuren eerste verdieping opbouwen.
 13. Vloer tweede verdieping plaatsen.
 14. Bovenste binnenmuur opbouwen.
 15. Isolatie aanbrengen.
 16. Buitenmuren bouwen.
 17. Dak maken
 18. Dakgoten plaatsen
 19. Dakpannen leggen
 20. Aftimmeren
 21. Doorvoeringen
 22. Voegen
 23. Ramen en deuren plaatsen
 24. Meterkast.
 25. Leidingen voor water en elektra aanleggen.
 26. Muren stucen
 27. Warmtepomp.
 28. Vloerverwarming.
 29. Smeervloer of chapewerken.
 30. Wanden
 31. Douche en WC
 32. Keuken plaatsen
 33. Schilderen
 34. Vloeren bekleden
 35. Deuren afhangen

Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Zet deze dan hieronder in een reactie