Home » Blog » Huis » Veranda maken? Doe het zelf!

Veranda maken? Doe het zelf!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Een veranda aan je woning bouwen om tijdens regenachtige dagen van ons land te kunnen genieten? Want jij weet ook dat we in Nederland behoorlijk wat dagen regen hebben en de zonnige dagen zeldzaam zijn ;-). Een veranda maken was ook voor mij de enige oplossing om nog in de herfstmaanden buiten te kunnen zitten, al dan niet in combinatie met een terrasverwarmer. Je kunt zelf er zelf ook één maken en dat brengt veel voordelen met zich mee. Om je bewust te laten worden van deze voordelen heb ik verderop in dit artikel een opsomming van de vele voordelen beschreven. Echter is het belangrijkste onderdeel ook beschreven; namelijk hoe jij een veranda kan maken.

Een veranda maken is een uitdagender project dan veel andere doe-het-zelf projecten die ik op deze website bespreek. Gelukkig is ook dit doe-het-zelf project door iedereen uit te voeren. Het belangrijkste is dat je alle stappen goed volgt, dan kan je namelijk op precies dezelfde manier als de experts de bouw van een veranda volgen.

Klaar om aan de slag te gaan en de waarde van je huis te verhogen? Lees dan snel verder!

Waarom moet jij een veranda maken?

Op deze vraag zijn meerdere antwoorden, want een veranda maken zal je op meerdere terreinen positief belonen. Ten eerste kan je rekenen op een verhoging van de waarde van je huis. Ben je bijvoorbeeld een xxxx bedrag kwijt aan de bouw van je veranda? Dan is de kans immens hoog dat dit bedrag hetzelfde of zelfs meer bij de verkoopprijs van je huis bijkomt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen eerder een huis kopen met extra opties, zoals een garage, terras of natuurlijk een veranda! Daarom is een veranda maken een stuk voordeliger dan je denkt, echter zal je wel geduld moeten hebben.

Een ander voordeel is dat je beschut van het slechte weer blijft wanneer je toch lekker buiten wilt zitten. Ook je tuinspullen kunnen ‘schuilen’ onder de veranda waardoor je niet keer op keer al je tuinspullen hoeft te bedekken met zeilen.

Ten slotte zorgt een veranda er gewoon voor dat je een veel mooier huis krijgt. Je kunt hem aan de binnenkant zo mooi maken als je zelf wilt en je kan versieringen aanbrengen aan de palen. Ook voor een barbecue in september of oktober is het ook een fantastisch idee.

Hoe kan ik een veranda maken

Het maken van een veranda is een bouwproject dat meer tijd kost dan je gemiddelde doe-het-zelf project. Als een veranda maken de prioriteit krijgt, geef ik je het advies hier ook veel tijd voor uit te trekken. Een veranda maken is een project waar veel geduld en precisie voor nodig is. Als je een veranda maakt die er niet goed uitziet, zal het ook geen extra reden voor iemand zijn om je huis te kopen.

Een goede bouwtekening helpt je bij het maken van een veranda. Je leest hier alle informatie die je nodig zal hebben om een veranda te maken. Denk hierbij aan de stapsgewijze uitleg voor het maken van een veranda en een lijst met alle materialen die jij voor je veranda moet aanschaffen. Welke houtsoorten en de bijbehorende afmetingen, het is allemaal te vinden op de veranda bouwtekening!

Een veranda zelf maken met behulp van dit stappenplan

Om een veranda zelf te bouwen is het belangrijk om de volgende stappen te volgen.

 1. Gewenste afmetingen bepalen
 2. Vergunning aanvraag checken
 3. Veranda bouwen
 4. Afwerking

Stap 1 gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen van je veranda bepaal je aan de hand van wat je graag kwijt wil kunnen. Vind je het voldoende om alleen een rechte bank tegen de achtergevel kwijt te kunnen of wil je graag flink wat ruimte hebben. Zodat je daar je loungeset kwijt kunt en eventueel nog een sfeerhaard of vuurhaard. Misschien zelfs je buitenkeuken? Denk er vooraf goed over na wat je precies wil bouwen. Wil je de veranda over de volle breedte van je huis of maar over een klein gedeelte. Goed om vooraf even over na te denken. Hoe wil je dat jou veranda er uitziet.

Is jouw tuin bijvoorbeeld een stuk lager dan je begane grond van je huis? Dan is het handig achter je veranda een trap te maken. Je zou er voor kunnen kiezen om je terrasvloer onder je veranda van hout te maken. Deze kun je dan op palen te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om juist je terras op te hogen. Hierdoor kom uiteindelijk gelijk met de begane grond van je huis. In dat geval kun je een vloer van beton storten met daarin gelijk een vorstrand verwerkt.

Hieronder een filmpje hoe fundering met vorstrand er uit ziet

Stap 2 vergunning aanvraag checken

Het bekijken of je een vergunning nodig hebt voor een veranda kun je doen via  de website van het Omgevingsloket kan je per locatie zien wat precies de mogelijkheden zijn. Ook is website van rijksoverheid handig hulpmiddel. Zoek daar dan via het zoekvenster op: vergunningvrij bouwen bijbehorend bouwwerk. Hier lees je de vereisten voor een vergunningsaanvraag. Je kunt ook al snel zien of je een vergunning nodig hebt voor je veranda.

Op dit moment geld de onderstaande regel:

 • Is het bebouwingsgebied kleiner of gelijk aan 100 m2 dan mag je de helft van het bebouwingsgebied bebouwen
 • Wanneer het bebouwingsgebied groter is dan 100 m2 en maximaal 300 m2 dan mag je 50 m2 bebouwen + 20% van het gebied dat groter is dan 100 m2
 • Is het bebouwingsgebied groter dan 300 m2  dan mag je 90 m2 bebouwen + 10% van het gebied dat groter is dan 300 m2 maar je mag dan maximaal 150 m2 bijbouwen.

Het bebouwingsgebied is je achtererf + het gedeelte waar je huidige huis al opstaat inclusief een eventueel aanbouw ed

Natuurlijk veranderen deze regels regelmatig en kan het in jouw geval anders zijn. Met behulp van de bovenstaande websites ga je daar wel uitkomen.

Stap 3 Veranda bouwen

Met behulp van onze bouwtekeningen kun je een veranda bouwen of je kunt er ook voor kiezen om het zonder bouwtekening te doen. Wanneer je gebruik maakt van één van onze bouwtekeningen kun je de tekening precies volgen zodat je alles op de juiste manier doet. In dit geval ga ik er even vanuit dat je er voor kiest om de ondergrond voor je veranda van beton te maken.

Veranda bouwen stappenplan

 1. Begin met het uitgraven aan de hand van de gekozen afmetingen (grond weggraven) doe dit voldoende diep zodat je daarna ook nog zand kan voorzien.
 2. Voeg plaatzand toe en tril dit stevig vast een tripplaat is heel makkelijk te huren bij bijvoorbeeld Boels.
 3. Breng daarna folie aan. Eventueel voorzie je ook nog isolatie voor het geval dat je ooit in de toekomst de veranda dicht zou willen maken. Tijdens de bouw van je veranda is dat heel makkelijk te realiseren moet je het later doen is het een heel ander verhaal
 4. Voorzie daarna het wapeningsstaal en wanneer je het dak op houtenpalen wil laten rusten zou je gelijk draadankers mee kunnen storten.
 5. Stort de beton en laat deze voldoende uitharden voor je begint met bouwen let er op dat je rekening houdt met een strijkvloer en tegels daarop. Zodat je vloer niet te hoog wordt ten opzichte van je vloer in je woning.
 6. Plaats de houtenpalen en ringbalk waterpas en haaks. (schoor deze goed)
 7. Daarna plaats je de spanten en dan de dakplaten.
 8. Voorzie het dak van bitumen of andere dakbedekking dakpannen bijvoorbeeld in het geval van een schuin dak. Hou rekening mee dat je bij dakpannen een minimale hellingshoek nodig hebt tussen de 15 en 25 graden voor meer info kijk hier
 9. Leg de stopcontacten en lichtpunten aan.
 10. Plaats indien gewenst een hekwerk tussen de palen. Dit wil je bijvoorbeeld wanneer gelijk achter je veranda je tuin een stuk dieper is. In dat geval maak je ook gelijk een trapje.
 11. Breng de vloertegels aan.

Werk altijd veilig en gebruik veiligheidsmiddelen zoals gehoorbescherming, oogbescherming, handschoenen en schoenen met stalenneuzen. Voor je gevoel kan dit wat overdreven zijn maar wanneer er iets zwaars op je voet valt en je hebt gewone schoenen aan dan heb je kans op gebroken tenen. Standaard gebruik maken van gehoorbescherming voorkomt op langere termijn machine doofheid. Het gebruiken van een bril kan oog beschadigingen voorkomen. Veilig werken is altijd verstandig.

Stap 4 afwerking

Uiteindelijk wanneer alles is gebouwd wil je ook graag dat je veranda heel lang mee gaat. Daarom breng je een beschermende laag aan. Dit kan uv bestendige verf zijn of een buitenbeits laat je altijd informeren door de verfspecialist bij jouw in de buurt. Kies altijd voor de professionele kwaliteitsverf of beits. Beits heeft als grote voordeel dat het hout kan blijven ademen. Het hout wordt van binnenuit beschermt tegen intrekkend vocht.

Het is helemaal af wanneer je nog terrasverwarming hebt. Dan kun je van het vroege voorjaar tot laat in het najaar genieten van buiten zitten.

Terrasverwarming kun je hier goedkoop aanschaffen

Veranda bouwtekening nodig? Bij Fred vind je hem!

Veranda maken met een bouwtekening? Mooi! Want dan kan je met de bouwtekening uit Freds Bouwtekeningenpakket aan de slag. Dit pakket is tienduizend bouwtekeningen groot wat dus betekend dat je vrijwel alles kunt gaan maken wanneer je in het bezit bent van deze bouwtekeningen. Ook een veranda maken is dan mogelijk, wat natuurlijk een grote kostenpost was geweest wanneer je deze had laten maken.

Een veranda maken is natuurlijk niet het enige doe-het-zelf project dat jij in de toekomst wilt gaan doen. Daarom kan je met de bouwtekeningen na de bouw van je nieuwe veranda aan de slag met tal van andere projecten.

Wil je ook stoelen en banken voor op je veranda? Of voor in de woonkamer? Of misschien wil je wel een hoogslaper voor je kinderen maken? Dan is ook dat geen probleem met de vele bouwtekeningen die dit pakket je biedt!

Meer ontdekken over het bouwtekeningenpakket van Fred?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Veranda maken
Veranda maken

Zelf een veranda bouwen doe je met goede bouwtekeningen

Doe hier nog wat extra inspiratie op de overkapping gecombineerd met een bijkeuken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer weten over dit geniale bouwtekeningen pakket? Klik dan snel hier en ontdek wat jij met dit bouwtekeningenpakket allemaal kunt maken!

Veranda bouwen veranda met zeil
Veranda met zeil

Veranda met platdak
Een veranda met platdak

Veranda schuindak
Met een schuindak

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WACHT!

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…