Home » Blog » Huis » Paalfundering

Paalfundering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een paalfundering wordt het meeste toegepast van alle funderingen. De reden is duidelijk heel veel grond is niet geschikt om een fundering op staal toe te passen. Huizen of andere gebouwen hebben een dusdanig gewicht dat het onmogelijk is om een fundering op staal toe te passen het bouwwerk zou dan gaan zakken of zelfs scheuren.

Wat is een paalfundering?

Dit is de eerste vraag die waarschijnlijk bij je opkomt. Een paalfundering is een fundering die ondersteunt wordt door heipalen. Die op hun beurt weer alle gewichten en krachten overbrengen op de vaste zandlaag waarop deze heipalen steunen.

Eis waar een paalfundering aan moet voldoen.

De belangrijkste eis die aan een paalfundering wordt gesteld is dat het draagvermogen van de heipalen samen voldoende groot is zonder dat er problemen (te grote zetting) ontstaan. En dat deze heipalen hun draag vermogen overbrengen naar de diepe vaste zandlagen.

In het kort gezegd er moeten zoveel heipalen onder het bouwwerk zitten dat het gebouw niet verzakt of scheurt. Het aantal heipalen wordt bepaald door de constructeur.

De twee begrippen paalbelasting en draagvermogen toegelicht:

De paalbelasting is de totale belasting gedeeld door het aantal heipalen. De paalbelasting bepaald ook het type heipaal en de afmetingen. (lengte en diameter) Elke heipaal kan een bepaalde belasting hebben deze zijn bekend bij de leverancier en de constructeur.

Het draagvermogen van de heipalen wordt geleverd door de:

  1. Puntweerstand: De puntweerstand is het gewicht dat de punt van de heipaal op de vaste grond kan overbrengen.
  2. Wrijvingsweerstand: De wrijvingsweerstand is de weerstand van de omringende draagkrachtige grond en de schacht van de heipaal. Dit wordt ook wel de dragende of positieve kleefkracht genoemd.

Naast positieve kleefkracht bestaat er ook negatieve kleefkracht. Dit wordt veroorzaakt wanneer de ondergrond uit klei of veen bestaat. Ook het verlagen van het waterpeil kan deze negatieve kleefkracht veroorzaken. Het gaat te ver om er echt diep op in te gaan. Het is dus goed te weten wat de achtergrond is van bepaalde berekeningen.

Paalfundering maken.

Een paalfundering wordt gemaakt nadat de heipalen op diepte zijn geheid en de koppen zijn gesneld. Je maakt een houtenbekisting waar straks de beton in kan worden gegoten. Tegenwoordig heb je kant en klare piepschuim bakken. Deze geïsoleerde bakken zorgen er voor dat je geen optrekkend vocht krijgt en beperken het verlies aan kou. Het staal van de heipalen steekt door in de piepschuimbak.

paalfundering isolate
paalfundering isolate

Na het opstellen van de piepschuimbakken plaats je het betonijzer in de bakken en verbind je het met het staal van de heipalen. Hierdoor zal de paalfundering een geheel zijn met de onderliggende heipalen. Dan wordt de beton gestort en verdicht waar nodig. Het uitharden van de betonnen paalfundering moet rustig gebeuren. Dit kun je vertragen door het beton regelmatig nat te spuiten met water.

Bouwtekeningen paalfundering

Heb je een bouwtekening van een paalfundering nodig of ben je opzoek naar een palenplan? Voor bouwtekeningen van een palenplan of van een compleet huis ga naar ons contactformulier. Zelf een huis bouwen is leuk maar goede bouwtekeningen zijn wel erg belangrijk en kunnen je veel geld en gedoe besparen.

Natuurlijk heb je nadat je jouw huis hebt gebouwd ook nog meubelen nodig voor meubel tekeningen kijk dan hier

Een paalfundering is de meest toegepaste fundering

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.