Home » Blog » Alles over Industriële tafels

Alles over Industriële tafels

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor een nieuwe tafel. Heb je al jarenlang dezelfde tafel, dan ontstaan er na verloop van tijd slijtageplekken of de tafel kan beschadigd raken. Met een nieuwe tafel zorg je ervoor dat je tafel weer een frisse uitstraling geeft. Je kunt ook voor een andere tafel kiezen als de tafel er nog goed uit uitziet, maar je wilt een andere look creëren. Neem bijvoorbeeld industriële tafels, dit zijn tafel met een hele specifieke look. Vooral als je bezig gaat met het veranderen van je interieur, dan past daar een nieuwe tafel bij die aansluit op het interieur. Welke tafels zijn er allemaal en waar moet je op letten bij aanschaf van een nieuwe tafel?

Een industrieel interieur

Als het gaat om een tafel die bij het interieur moet aansluiten, dan geldt dit helemaal voor een industrieel tafel. Een industrieel interieur is momenteel erg populair. Het interieur is gebaseerd op oude fabriekshallen uit de 19e en 20e eeuw. Het interieur heeft een stoere, robuuste en ruwe uitstraling, die aan enkele typische kenmerken voldoet.

In een industrieel interieur worden neutrale kleuren gebruikt, zoals zwart, wit en grijs. Meubels zijn vooral functioneel en zeer robuust. Het materiaal van de meubels bestaat hout, vaak onbehandeld, metaal en beton. Ook de verlichting is functioneel, vaak worden hier grote metalen fabriekslampen voor gebruikt. De belijning van het interieur is strak zonder al teveel sierlijke vormen.

Betreft de vloer wordt vaak gekozen voor een houten vloer waarbij de muren niet strak afgewerkt hoeven te worden. Blote leidingen en ruwe wanden van baksteen of beton zijn een belangrijk kenmerk van een industrieel interieur. Ook een industrieel tafel past naadloos in een industrieel interieur.

Wat is een Industriële tafel?

Vooral een Industriële eettafel vormt vaak het centrum van een leefruimte. Het is daarom heel belangrijk om een goede Industriële eetkamertafel te kiezen, want de tafel vormt meestal de blikvanger in het interieur. Bij een eettafel industrieel hoort een bijpassende Industriële eetkamerstoel.

Een tafel industrieel hoeft er niet splinternieuwe en onberispelijk uit te zien. Sterker nog, een Industriële tafel krijgt juist charme, doordat het een doorleefde en eventueel beschadigde uitstraling heeft. In de regel worden er maar twee soorten materialen voor een Industriële tafel gebruikt, namelijk hout en metaal. Het tafelblad is meestal van onbehandeld hout met een verweerde look.

Deze stoere tafels hebben vaak stalen tafelpoten. Een stalen tafelframe is stevig, robuust en nagenoeg onslijtbaar. Als je een onderstel tafel staal niet voldoende vindt, dan kun je uiteraard ook kiezen voor een volledige stalen tafel. Naast een metalen onderstel tafel, kan een onderstel tafel ook uit hout bestaan.

Industriële tafel
Industriële tafel

Soorten Industriële tafels

Er zijn diverse soorten Industriële tafel te koop, zodat je in je gehele woning een Industriële tafel kunt plaatsen. Een eettafel industrieel zal in de regel het meest prominent aanwezig zijn. Dit is de grootste tafel waar omheen Industriële eettafel stoelen staan.

Ook een salontafel hout staal wordt als een Industriële tafel gezien. Met een bank en fauteuils in Industriële stijl past ook de Industriële salontafel perfect in het interieur. Een klein tafeltje industrieel is een Industriële bijzettafel. De bijzettafel industrieel is hoe klein ook een belangrijk onderdeel van een industrieel interieur.

Industriële salontafel
Industriële salontafel

Juist de details zijn belangrijk en een Industriële bijzettafel is hier onderdeel van. Heel stoer in een industrieel interieur en een goed alternatief voor een eetkamertafel industrieel, is de Industriële bartafel. Een bartafel industrieel is een tafel die hoog op de poten staat. Aan een Industriële bartafel kun je gemakkelijk staan en wil je zitten, dan schuif je hier een barkruk aan.

Dikwijls zie je dat de Industriële stijl wordt doorgetrokken naar de tuin en terugkomt in de tuinmeubels. Een Industriële tuintafel is meestal geheel van hout dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden en je dus het gehele jaar buiten kunt laten staan. Een Industriële tuintafel kan ook goed zelf gebouwd worden.

Materialen waaruit Industriële tafels kunnen bestaan

Zoals al aangegeven, bestaat een Industriële tafel meestal uit de materialen hout, staal of een combinatie tussen beide materialen. Een industrieel tafel bestaat uit twee onderdelen: het tafelblad en het onderstel. Zowel tafelblad als onderstel kunnen uit hetzelfde materiaal bestaan, maar vaak zie je een stalen frame tafel en het tafelblad van hout. Het is een beetje afhankelijk welke stijl je aan het interieur wilt geven.

Wil je een modern industrieel interieur, dan is de combinatie tussen een houten tafelblad en stalen tafelframe een goede keuze. Juist een tafelpoot staal geeft de moderne look aan de tafel. Ga je liever voor een wat klassiekere look van een industrieel interieur? Dan kun je kiezen voor een volledige houten tafel industrieel met een houten onderstel.

Wat zijn  de voordelen en nadelen van beide materialen voor een Industriële tafel?

Voordelen houten tafel industrieel

Het voordeel van gebruik van hout in Industriële tafels, is dat het meestal gaat om dik massief hout. Dit hout is nagenoeg onverwoestbaar en dus zeer duurzaam. Van nature heeft hout altijd een warme uitstraling.

Juist in een industrieel interieur dat soms wat kil kan zijn door het gebruik van ruwe materialen, zal een houten Industriële tafel goed uitkomen. Een houten Industriële tafel is ook gemakkelijk om zelf te maken. Daarvoor hoef je helemaal geen dure houtsoorten te gebruiken. Dit kan met bijvoorbeeld steigerhout.

Nadelen houten tafel industrieel

Het nadeel van een houten tafelblad, is dat het tafelblad veel gebruikt wordt. Door de jaren heen kan het tafelblad beschadigd raken en kunnen er vlekken op ontstaan. Dit hoeft bij een Industriële tafel niet altijd als een nadeel gezien te worden.

Juist het feit dat de tafel er dan doorleeft uitziet geeft de tafel de nodige charme en dit past uitstekend in een industrieel interieur. Maar het is voor te stellen dat je liever een tafelblad hebt dat vrij is van vlekken. Dit kun je voorkomen door het tafelblad te lakken. Zijn vlekken diep in het hout doorgedrongen, dan is er de mogelijkheid om het tafelblad te schuren.

Hout
Hout

Voordelen tafel industrieel van staal

Wanneer het onderstel van een Industriële tafel niet van hout is, wordt er vaak een onderstel tafel staal gebruikt. Het grote voordeel hiervan is de uitstraling. Staal past ideaal in een industrieel interieur en in combinatie met een houten tafelblad krijgt de tafel nog meer charme. Ook staal is nagenoeg onverwoestbaar en zeer sterk.

Om een Industriële tafelpoot van staal extra te beschermen kan het staal bewerkt zijn. Het staal kan gegalvaniseerd zijn of je kunt een stalen tafelpoot verzinken. Beide methodes beschermen goed tegen roest. Dit zal bij binnentafels meestal geen probleem geven, maar wel voor een Industriële tuintafel.

Nadelen tafel industrieel van staal

Een volledig stalen tafel waarbij ook het tafelblad uit staal bestaat komt niet veel voor. Dit is dan ook iets teveel van het goede en hierbij mis je juist de warme uitstraling dat een houten tafelblad wel heeft. Wil je je tafel zelf maken, dan kun je alleen staal gebruiken als je kant en klare stalen tafelpoten koopt.

Voor doe-het-zelvers is staal een lastig te bewerken materiaal. Een gekocht stalen tafelframe bestaat uit standaard poten in standaard afmetingen. Je kunt dus niet zelf je fantasie in kwijt, zoals je met houten tafelpoten wel hebt.

Welke onderstellen zijn er voor Industriële tafels?

Welk soort onderstel je onder een tafel neemt, kan heel belangrijk zijn. Dit geldt vooral voor een Industriële eettafel. Hieraan zet je namelijk Industriële eettafel stoelen en dan kunnen de tafelpoten in de weg zitten als je niet voor de juiste poten kiest.

Voor een Industriële salontafel of een Industriële bijzettafel is het minder belangrijk welk soort onderstel je gebruikt. Hieraan hoef je namelijk geen stoelen te zetten en je komt hier ook niet met de benen onder. Welke tafel industreel poten zijn er allemaal?

Verschillende type onderstellen
Verschillende type onderstellen

Traditionele tafelpoten

De traditionele tafelpoten zijn vier aparte poten die op iedere hoek van een vierkante of rechthoekige tafel zijn bevestigd. Hierdoor ontstaat er een sterke constructie dat het gewicht van het tafelblad goed kan dragen. Gebruik je traditionele poten voor een eettafel, dan heb je het voordeel dat je alle ruimte hebt om je benen kwijt te kunnen.

Een nadeel is dat de poten wel ruimte weg kunnen nemen voor de eetkamerstoelen die aan de zijkanten van een eettafel staan. Dit is minder het geval als de tafelpoten slank zijn uitgevoerd en meer bij dikke tafelpoten. Een bijzettafel industrieel is meestal wel uitgevoerd met traditionele tafelpoten en voor een salontafel kan dit heel verschillende zijn.

Sledepoten / U poten

Sledepoten zijn poten die gemonteerd zijn aan de kopse kanten van de tafel, net zoals de traditionele tafelpoten. Een verschil met traditionele poten, is dat de onderzijde van beide poten met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat er een U vorm. Daarom ook wel eens de andere benaming U poten.

Eigenlijk geldt met sledepoten hetzelfde als bij traditionele poten als het een eettafel betreft, benen kun je gemakkelijk kwijt, maar de poten kunnen voor de stoelen aan de zijkanten van de tafel hinderlijk zijn. U poten zijn veel geziene onderstellen voor Industriële tafels. Veel kant-en-klare U tafelpoten staal kunnen los gekocht hebben om zelf aan een houten tafelblad te monteren.

Trapezepoten / X poten

Een andere vorm van U poten zijn X poten. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit poten in de vorm van een X en ook deze poten worden aan de kopse kanten van de tafel bevestig. Je kiest voor X poten als je traditionele poten of U poten toch een beetje saai vindt. X poten zijn echt trendy om te zien en geven je tafel een geheel ander uiterlijk.

Dezelfde voor- en nadelen als met traditionele poten en U poten zijn ook van toepassing op X poten als dit een Industriële eettafel betreft. X poten zijn niet alleen veel in staal te zien, ook in een houten versie kunnen deze poten voorkomen. Bij een Industriële salontafel, zullen X poten onder de tafel de blikvanger van de zitruimte zijn.

A Poten

A poten hebben zoals de naam al zegt, de vorm van een A. Deze poten zitten tussen traditionele poten en U poten in en zorgen voor een net iets andere look van je tafel. De poten worden gemonteerd aan de kopse kant van de tafel, maar de twee poten zijn schuin, net als het dakje van de letter A.

Beide poten worden net als U poten met elkaar verbonden. U poten worden met elkaar verbonden door een balk aan de onderzijde van beide poten, bij A poten wordt de balk wat hoger gemonteerd. A poten kunnen ook alle soorten tafels gebruikt worden en zijn zowel te koop in hout als staal.

 Wangpoten

Wil je een Industriële tafel zeer robuust laten overkomen? Kies dan voor wangpoten. Wangpoten worden ook aan de kopse kanten van de tafel gemonteerd, maar bestaan niet uit vier poten, maar uit twee massieve poten. Het zijn logge tafelpoten die vrijwel alleen in hout te verkrijgen zijn.

Zelfbouw tafel met wangpoten
Zelfbouw tafel met wangpoten

Wangpoten kunnen geschikt zijn voor eettafels, salontafels en bijzettafels. Voor een eettafel zijn wangpoten wat ongemakkelijk als je aan de kopse kant wel eens een stoel bijschuift. Diegene kan zijn of haar benen dan niet onder de tafel kwijt.

Tafelpoten in het midden

Een variant op de hiervoor genoemde tafelpoten, zijn tafelpoten die in het midden van de tafel zijn gemonteerd. Dit komt vooral veel voor bij een ronde eettafel industrieel en een ronde salontafel industrieel. Naast een ronde Industriële eettafel of salontafel, kunnen tafelpoten in het middel ook voorkomen bij ovale, vierkante en rechthoekige tafels.

Onder welke tafel deze poten ook zijn gemonteerd, ze zijn geschikt als je de tafelpoten minder wilt laten opvallen. Maar dit heeft ook weer nadelen voor eettafels. De beenruimte wordt beperkt en bij dikke poten, kan het zelfs een belemmering vormen om de stoelen aan te schuiven. Voor een Industriële ronde tafel wordt doorgaans één tafelpoot gebruikt. Onder een rechthoekige tafel kunnen tafelpoten in het midden in diverse variaties voorkomen, zoals X poten.

Vormen van een Industriële tafel

Net zoals alle stijlen tafels, komen ook Industriële tafels in allerlei vormen voor. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak en natuurlijk ook van de ruimte. Wel zal in een Industriële tafel een vierkante en rechthoekige tafel beter uitkomen. Dit onderstreept nog eens het robuuste uiterlijk van de tafel, alsmede het Industriële karakter van het interieur. Een industrieel interieur bestaat immers vooral uit rechte vormen.

Toch kun je een liefhebber zijn van een ronde industrieel tafel. Een Industriële ronde tafel of Industriële salontafel rond kunnen wel weer opvallen door het design van de tafel. Wat zijn de voor- en nadelen van een industriële tafel rond of met rechte vormen?

Voordelen Industriële ronde tafel

De meningen zijn verdeeld of een ronde tafel ruimte scheelt. Volgens de een zorgt een ronde tafel voor ruimtebesparing, terwijl een ander dit niet vindt. De tafel kan een Industriële salontafel rond zijn of een ronde eettafel industrieel.

Voor een ronde eettafel is het voordeel dat je echt rondom een tafel zit, wat veel gezellig is. Je kunt elkaar gemakkelijk aankijken en ook gesprekken worden centraal gehouden. Bij een rond tafel hoef je nauwelijks de ander te vragen om iets door te geven. Iedereen kan gemakkelijk bij de spullen. Bij zowel een ronde salontafel en eettafel is tevens het voordeel de tafel kindvriendelijk is. De tafel heeft geen hoeken waar kinderen zich aan stoten.

Nadelen Industriële ronde tafel

In erg smalle ruimtes zal een ronde tafel altijd ruimte in beslag nemen. De oorzaak hiervan is het volgende nadeel: de tafel kan nooit gemakkelijk tegen een muur geschoven worden. Heb je veel visite om te eten en je wilt een ronde Industriële eettafel verlengen met een andere tafel, dan zullen de tafels nooit goed aansluiten.

Voor kleine ronde eettafels is tevens een nadeel dat je te krap op elkaar zit en elkaars beenruimte in beslag neemt. Aangezien het onderstel tafel meestal uit één poot in het midden bestaat, is er de kans dat de tafel niet altijd stabiel staat.

Voordelen Industriële vierkante tafel

Als je een kleine ruimte hebt, dan zal een vierkante tafel het beste tot zijn recht komen. Een vierkant eettafel wordt ook vaak in kleine ruimtes tegen een muur geplaatst. Dit kan ook heel gemakkelijk en is de beste manier om ruimte te besparen.

Wanneer je met meerdere mensen om een vierkant eettafel zit, dan hebben alle mensen aan tafel een gelijke afstand. Je krijgt een beetje het idee van een ronde tafel. Heb je een strakke zithoek met veel rechte lijnen, dan past een vierkant salontafel hier naadloos in.

Nadelen Industriële vierkante tafel

Voor een eettafel kunnen er nog wel enkele nadelen aan een vierkante tafel kleven. Ten eerste natuurlijk de scherpe punten van het tafelblad. Hieraan kun je je lelijk bezeren en kinderen kunnen gemakkelijk hun hoofd stoten aan de punten van de tafel. Dit geldt voor zowel de eettafel als de eettafel.

Verder zit je aan een Industriële vierkante tafel erg krap op elkaar. Je hebt maar weinig ruimte. Dit kan met eten of het spelen van een bordspel  lastig zijn. Heb je veel bezoek, dan is het lastig om extra stoelen aan de tafel bij te schuiven, omdat hiervoor nauwelijks ruimte is.

Voordelen Industriële rechthoekige tafel

Zowel een Industriële rechthoekige eettafel als salontafel komen het vaakst voor. Voor een rechthoekige tafel komt in een grote ruimte erg mooi uit en vormt vaak het middelpunt van een keuken of eetkamer. Om ruimte te besparen is het mogelijk om de tafel tegen de muur aan te schuiven en het grootste voordeel is dat je met meerdere mensen aan kunt zitten.

Afhankelijk van de grootte van de tafel kun je er wel met zes tot achter personen aanzitten en soms nog meer. Ook stoelen aanschuiven bij veel bezoek gaat gemakkelijk. Een rechthoekige salontafel wordt vaak evenwijdig aan een bank geplaatst. Dit is esthetisch mooier en iedereen op de bank kan bij de salontafel komen.

Nadelen Industriële rechthoekige tafel

Als je een rechthoekige Industriële eettafel goed tot zijn recht wil laten komen, dan heb je een redelijk grote tafel nodig voor minimaal zes personen. Maar hiervoor heb je wel ruimte nodig. Je geniet dan van veel tafeloppervlakte en je zit elkaar niet in de weg.

Een ander nadeel is je geen bereik hebt aan de andere kant van de tafel. Je zult dus moeten vragen om spullen. Daarnaast kun je de gaten naast je aan tafel niet kijken en converseren is dan wat lastiger. Voor een rechthoekige Industriële salontafel is het nadeel dat als de tafel te groot is, je telkens tegen de tafel aanloopt. Vaak neemt de tafel dan ook ruimte in, in het looppad.

Rechthoekige Industriële tafel
Rechthoekige Industriële tafel

Voordelen Industriële ovale tafel

Een tafel die je niet snel in een industrieel interieur tegenkomt, is een ovale eettafel en ovale salontafel. Een ovale tafel is een bijzondere designvorm die ook niet in ieder industrieel interieur past. Toch heeft een ovale tafel enkele voordelen.

De tafel is namelijk groter dan een ronde tafel en heeft ook geen hoeken waar je je aan kunt stoten. In een smalle ruimte zal een ronde tafel veel ruimte innemen en dit geldt minder voor een ovale tafel. Een ovale Industriële tafel zal zeker een blikvanger zijn in jouw ruimte, of het nu een eettafel of een salontafel betreft.

Nadelen Industriële ovale tafel

Net zoals geldt voor een ronde tafel, is het lastig om twee tafels tegen elkaar te schuiven als je veel gasten hebt. Ovale tafels zullen nooit aan elkaar kunnen aansluiten. Tevens is het voor een ovale tafel lastig om een bijpassend tafelkleed te vinden. De meeste tafelkleden zijn bedoeld voor ronde, vierkante en rechthoekige tafels. Verder is de keuze in diverse soorten designs voor een ovale tafel beperkt. Dit geldt al helemaal voor een ovale industrieel tafel.

Houten tafel industrieel

Vrijwel altijd is het tafelblad van een industrieel tafel uitgevoerd in hout. Niet alleen het tafelblad, ook het onderstel kan van hout zijn. Je hebt dan een geheel houten tafel industrieel. Er zijn veel verschillende houtsoorten waar een tafelblad en/of onderstel van gemaakt kan zijn. Welke houtsoorten zijn het meest populair en goed voor een houten Industriële tafel te gebruiken?

Eiken

Eikenhout is de meest bekende houtsoort en wordt erg veel voor Industriële tafels gebruikt. Het hout heeft ook alle eigenschappen in zich voor de robuuste uitstraling van een Industriële tafel. Het hout van een eiken tafel industrieel is hard en sterk en toch ook heel gemakkelijk te bewerken en te behandelen.

Een Industriële tafel eiken is robuust om te zien, maar tevens ook heel rustiek. Eiken heeft noesten en die komen in een Industriële tafel eiken prima van pas. Daarnaast kan de dikte van het eikenhout ook veel doen voor de tafel. Een dunne eiken tafelblad maakt de tafel meer elegant, terwijl een dikke eiken tafelblad de tafel extra robuust maakt.

Met eiken Industriële tafel maak ja eigenlijk nooit een verkeerde keuze. Tevens bestaan er diverse variaties in kleur. De kleur kun je donkerder maken door het hout van een laklaag te voorzien.

Notenhout

Notenhout zal niet door iedereen aan een industrieel interieur gelinkt worden. Notenhout wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor luxe houtafwerkingen in boten en auto’s. Notenhout is zo nodig nog sterker dan eikenhout, omdat de structuur van het hout veel dichter is. Een notenhouten tafel kan dus tegen een stootje.

Het hout heeft een zeer mooie structuur en is meestal donker van kleur. Juist de donkere kleur zorgt ervoor dat je in een industrieel interieur toch een zeer stijlvolle en luxe tafel hebt staan. Wanneer gewenst kun je notenhout behandelen met een laklaag of met olie. Notenhout is afhankelijk van de herkomst onder diverse soorten namen bekend.

Esdoornhout

Ben je op zoek naar een robuuste houtsoort dat de sterkte van eikenhout en notenhuis overtreft? Dan maak je een goede keuze met een tafel van esdoornhout. Esdoornhout wordt veel gebruikt in de meubelindustrie en het hout heeft nagenoeg geen noesten. De structuur van het hout is fijn en het hout heeft een witte tot geelachtige kleur. Esdoornhout wat voor een Industriële tafel wordt gebruikt, komt meestal uit Frankrijk.

Teakhout

Een houtsoort dat veel voor buitenmeubels wordt gebruikt is teakhout. De robuustheid van teak maakt het hout geschikt om te gebruiken voor Industriële tafels. Een eigenschap is dat het hout ongelijk is in structuur en afmeting, iets wat een Industriële tafel de nodige charme geeft.

Krassen, deuken en andere onregelmatigheden in teakhout maken het hout juist mooi en geven de tafel een eigen karakter. Beschadigingen in teak hebben ook geen enkele invloed op de kwaliteit en levensduur van het hout.

Steigerhout

Zelf meubels maken van steigerhout is momenteel een ware trend. Als je plannen hebt om je Industriële tafel zelf te maken, dan is steigerhout een zeer geschikte houtsoort dat bovendien goedkoop is.

Steigerhout is reeds gebruikt hout voor bouwsteigers. Na verloop van tijd worden er voor steigers nieuwe planken gebruikt en de oude steigerhout planken worden hergebruikt voor bijvoorbeeld meubels. Gebruikt steigerhout heeft van zichzelf alle eigenschappen die ook aanwezig zijn in een Industriële tafel. Het hout bevat veel gebruikssporen en kan beschadigd zijn. Dit is voor een tafel industrieel helemaal niet erg en dit maakt de tafel alleen maar mooier.

Een industrieel tafel zelf maken of kopen?

Heb jij een industrieel interieur en wil je hierin Industriële tafels verwerken, dan kun je naar de winkel gaan om een tafel te kopen, maar je kunt ook een eigen Industriële tafel zelf maken. Er zijn mooie modellen te koop, maar ook als je zelf een tafel gaat maken, dan kan deze net zo mooi en robuust zijn. Maak je een klein foutje, een krasje of deukje? Dat is natuurlijk geen probleem voor een Industriële tafel.

Voordelen Industriële tafel kopen

Vooral diegene die zelf niet zo handig is, zal het kopen van een tafel industrieel erg handig vinden. Aangezien een industrieel interieur tegenwoordig erg trendy is, heb je ook meer dan voldoende keuze uit verschillende soorten, groottes en designs. Sommige tafels zien er niet alleen heel robuust uit, ze zijn het ook daadwerkelijk. Het voordeel van een Industriële tafel kopen is dan ook dat de tafel bij je thuis bezorgd kan worden, zodat jij je geen ongeluk hoeft te tillen.

Nadelen Industriële tafel kopen

Sommige winkels hebben dan wel een breed aanbod aan tafels, maar veel tafels zijn van hetzelfde merk of met hetzelfde design. Wanneer je een industrieel tafel koopt, koop je dus nooit een unieke tafel. Dit geldt ook voor de afmetingen. Vaak bestaan de tafels uit standaard afmetingen, terwijl jij misschien op zoek bent naar een tafel met afwijkende afmetingen.

Voordelen Industriële tafel zelf maken

Het belangrijkste voordeel van het zelf maken van een tafel, is dat je alle vrijheid hebt om je tafel te ontwerpen naar je eigen idee. Zo krijg je altijd een unieke tafel die je nooit bij een ander zult tegenkomen. Verder ben je volledig vrij in het te gebruiken materiaal.

Wil je een volledig houten eettafel maken of een salontafel stalen frame, het is allemaal mogelijk. Jij bepaalt of je tafel geheel van hout wordt of dat je een tafel met stalen poten wilt. Voor een onderstel eettafel of salontafel heb je voldoende keuze uit stalen poten tafel.

Industriële tafel maken: Zelfbouw tafel met stalen Z-poot
Industriële tafel maken: Zelfbouw tafel met stalen Z-poot

Nadelen Industriële tafel zelf maken

Wil je echt alles zelf ontwerpen en maken, zoals het tafelblad en onderstel eettafel of salontafel? Dan ben je genoodzaakt om je gehele tafel van hout te maken. Dit is namelijk het enigste materiaal wat je zelf goed kunt bewerken. Kies je voor stalen tafelpoten industrieel, dan kom kun je de poten zelf niet maken. Je komt dan al snel uit bij een standaard design en afmeting stalen onderstel tafel. Dit maakt je zelfgemaakte tafel net iets minder uniek.

Wil je zelf een industriële tafel maken?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Er zijn verschillende tafels te vinden, in elke soort en materiaal!

Hoeveel kost een tafel industrieel?

De kosten van een tafel industrieel kunnen verschillen per type tafel, maar ook per merk en de prijs is afhankelijk van de kwaliteit van de tafel. Uiteraard zit er een groot prijsverschil tussen een Industriële eetkamertafel en een Industriële salontafel. Normaliter zal een salontafel aanschaffen goedkoper zijn, want de tafel is kleiner en bevat minder materialen.

Het kan lastig zijn om een exacte prijs te geven voor Industriële tafels, omdat er zoveel keuze en verscheidenheid is. Als er hout in de tafel is verwerkt, dan kan de gekozen houtsoort een groot gedeelte van de prijs bepalen. Gemiddelde prijzen voor een Industriële salontafel bedragen ongeveer tussen de € 250,- en € 1.500,-. De duurste salontafels zijn dan ook het meest exclusief, met gebruik van duurdere houtsoorten en bijzondere tafel industrieelpoten.

Een Industriële eetkamertafel zal uiteraard duurder zijn, al zul je ook vast een Industriële eettafel goedkoop kunnen vinden. Reken voor een goede kwaliteit Industriële eetkamertafel tot op een startprijs van minimaal € 750,- tot € 1.000,-. Dit kan oplopen tot wel boven de € 2.000,- voor een zware massief houten eettafel of met een bijzonder onderstel eettafel.

Enkele merken industrieel tafels

Industriële tafels worden door diverse merken uitgebracht. Tussen de verschillende merken kunnen veel verschil in kwaliteit en prijs zitten. Sommige merken brengen enkel een bepaalde tafel uit, zoals een Industriële eettafel of salontafel en weer anderen hebben alle soorten industrieel tafels in het assortiment. Daarom enkele bekende merken:

Vasagle

Bij Vasagle kunt je terecht voor een hele lijn van Industriële meubels voor vooral de zithoek. Dit gaat om diverse soorten Industriële salontafels en Industriële bijzettafels. Daarnaast zijn in dezelfde stijl ook diverse soorten Industriële kasten en bureaus van Vasagle te koop. Vasagle heeft overigens geen Industriële eetkamertafel uitgebracht, het blijft dus bij een salontafel of bijzettafel. De tafels zijn in dezelfde stijl ontworpen, met een donkere notenhouten tafelblad en een zwart stalen onderstel tafel. De prijs is behoorlijk goedkoop, zodat je ook daadwerkelijk alles in dezelfde Industriële stijl kunt aanschaffen.

Davidi Design

Davidi Design heeft een heel assortiment van diverse Industriële meubels op de markt gebracht. Hieronder diverse soorten Industriële eettafels, Industriële salontafels en een Industriële bijzettafel. Naast de diverse soorten tafel, zijn van hetzelfde merk ook Industriële eettafel stoelen te koop.

De tafels hebben diverse vormen. Zo kun je van Davidi Design een ronde Industriële eettafel kopen, maar ook in vierkant of rechthoekig. Ook heeft Davidi Design een bijpassende Industriële bartafel te koop met bijbehorende barkrukken. Er zijn diverse lijnen van Davidi Design, zoals een donkere of lichte houten tafelblad en Industriële tafelpoten in zwart, wit of hout.

Relaxwonen

Relaxwonen heeft wel een groot assortiment van verschillende Industriële voorwerpen en kleine meubels, maar geen grote Industriële eettafels of salontafels. Ben je daarentegen op zoek naar enkel een leuk industrieel bijzettafel, dan zit je met Relaxwonen goed.

Voor de verandering wordt er eens geen gebruikgemaakt van een houten tafelblad voor de Industriële bijzettafel, maar van een betonlook tafelblad. Dit past uitstekend in een industrieel interieur. Ook voor Industriële woonaccessoires, zoals Industriële verlichting heb je veel keuze bij Relaxwonen.

SandersWoodworks

Het merk SandersWoodworks maakt alle soorten Industriële tafels van steigerhout. Hierdoor heeft men niet alleen een uitgebreide collectie tafels voor in de woonkamer, maar ook een Industriële tuintafel en bijbehorende tuinmeubels van steigerhout.

Wanneer je toch een steigerhouten tafel wilt, maar je bent zelf niet handig om de tafel te maken, dan kun je bij SandersWoodworks je industrieel tafel kopen van steigerhout. Verder Staat SandersWoodworks ook bekend om haar Industriële bartafels van steigerhout.

Belfurn

Ben je op zoek naar Industriële tafels van een bijzondere houtsoort, kies dan het merk Belfurn. Belfurn heeft diverse soorten tafels in het assortiment, zoals een Industriële eettafel, Industriële salontafel, Industriële bijzettafel en zelfs een Industriële bartafel. Deze tafels sluiten betreffende de stijl helemaal op elkaar aan.

Er wordt voor de tafels gebruikgemaakt van een bijzondere houtsoort voor het tafelblad, namelijk mangohout. Dit maakt de tafels misschien iets duurder, maar niet zo duur dat het niet meer aan te schaffen is. De stalen poten tafel zijn zwart van kleur en vormen zo een mooi geheel met het donkere mangohout.

Waar koop je je Industriële eettafel of salontafel?

Wil je Industriële tafels kopen, dan kun je bij zeer veel winkels terecht voor een uitgebreide keuze uit verschillende soorten Industriële tafels in allerlei designs. Tegenwoordig hoef je niet meer de deur uit voor Industriële tafels, want je het in de verschillende webshops ook meer dan voldoende keuze uit talloze verschillende Industriële tafels.

Industriële tafels bij de bouwmarkt

Er zijn enkele grote bouwmarkten in Nederland waar je voor een breed assortiment terecht kunt. Denk aan de Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach. Zoek je een complete industrieel eettafel of Industriële salontafel, dan zul je hier niet terecht kunnen. Althans, het kan zijn dat er tijdelijk wel eens een aanbieding geplaatst wordt, maar daar moet je dan toevallig tegenaan lopen.

Ga je zelf een tafel maken, dan kun je juist wel goed terecht bij de verschillende bouwmarkten. Alle bouwmarkten zijn ruim voorzien van verschillende houtsoorten, zodat je altijd je favoriete tafelblad zult vinden. Ook houten balken om het onderstel te maken vind je in de bouwmarkt.

Wil je tafelpoten staal? Dan zul je in de bouwmarkten een keuze hebben uit diverse stalen tafelpoten in allerlei afmetingen en kleuren. Het grootste assortiment stalen tafelpoten bestaat uit enkele poten die aan de uithoeken van het tafelblad gemonteerd moeten worden. Maar de bouwmarkten hebben ook bijzondere tafelpoten staal, zoals X poten, A poten of U poten.

Industriële tafels bij Ikea

Het Zweeds woonwarenhuis Ikea is wereldwijd bekend. Het spreekt voor zich dat je hier terecht kunt voor een zeer groot assortiment meubels, waaronder ook Industriële tafels. Bij de Ikea kun je terecht voor iedere industrieel tafel die je maar wilt, van salontafel, eettafel tot Industriële bijzettafel. Ook iedere vorm tafel verkoopt de Ikea, zoals vierkant, rechthoekige of ronde tafels.

Ook zijn de tafels in alle afmetingen te koop. Voor de Ikea eettafels kun je kiezen uit Industriële eettafels tot maximaal 4 personen tot maximaal 10 personen. Naast de kant-en-klaar industrieel tafels, verkoopt Ikea ook losse onderdelen om je eigen tafel te maken.

Er is een afdeling met alleen maar houten tafelbladen en houten of stalen onderstellen. Of je dus een standaard Ikea tafel wilt kopen of een eigen tafel wilt maken, bij Ikea kun je altijd terecht. Ikea heeft overigens ook een online webshop. Zo hoef je niet eens de Ikea winkel fysiek te bezoeken, maar zoek je je tafels ontspannen thuis uit.

Industriële tafels bij gespecialiseerde woonwinkels

Ben je goede kwaliteit meubels gewend? Dan bezoek je voor je meubels waarschijnlijk een woonspeciaalzaak. In een woonspeciaalzaak vind je over het algemeen enkel kwalitatief hoogwaardige meubels. Ook voor je industrieel uitziende tafels kun je terecht bij een woonspeciaalzaak.

Vooral ook omdat deze winkels altijd met de trends meegaan en een industrieel interieur momenteel bijzonder geliefd is. Koop je een industrieel tafel bij een gespecialiseerde woonwinkel, dan heb je minder kans dat je een standaard model tegenkomt. Veel tafels worden bovendien op bestelling gemaakt en niet in massaproductie. Je moet er wel rekening mee houden dat je in een woonspeciaalzaak veel duurder uit bent.

Industriële inrichting
Industriële inrichting

Industriële tafels bij Bol.com

Op het internet vind je tal van webshops die Industriële tafels verkopen. Dit kan gaan om bekende woonwinkels zoals Ikea, Jysk of Leen Bakker, maar ook minder bekende winkels en webshops die zich in meubels gespecialiseerd hebben. Om er één grote webshop uit te lichten, Bol.com is één van Nederlands grootste online bedrijven en waar je een enorme keuze hebt uit Industriële tafel van vrijwel alle merken.

Het maakt eigenlijk niet uit welk soort of type tafel je zoekt, je zult het zeker vinden bij Bol.com. De keuze is dusdanig groot, dat het aan te raden is om wel de filters te gebruiken, anders raak je verdwaald door het assortiment. Je hoeft niet de deur uit, want Bol.com levert je tafel netjes bij je thuis af.

Industriële tafels bij meubelmakers

Steeds vaker kom je ze tegen: meubelmakers die zelf hun eigen meubels verkopen. Vooral online groeit het aanbod aan meubelmakers en meubelfabrieken die zelf hun eigen meubels ontwerpen en produceren. Dit kan een zeer handige optie zijn als je een unieke tafel zoekt.

Je hebt een tafel dat gemaakt is door een vakman en waarbij goede materialen zijn gebruikt. Meestal zijn de tafels ook uniek in ontwerp. Soms is het ook mogelijk om je eigen tafel op maat te laten maken. Jij geeft je wensen door en de meubelmaker zorgt voor de productie. Uiteraard zal dit wel iets prijziger zijn.

Hoe Industriële tafels onderhouden?

Het onderhouden van een tafel is natuurlijk ook nodig. Al is het bijzondere aan Industriële tafels dat onderhoud niet altijd nodig is. Een krasje, deukje of een vlek maakt zowel een Industriële salontafel als een Industriële eettafel bijzonder.

Nu zal een krasje of deukje niet zo heel erg zijn, een vlek kan soms wel irritatie oproepen. Vooral als het een plek is die je met een normaal sopje niet meer kunt verwijderen, maar die in het hout is getrokken. De oorzaak is meestal het feit dat een industrieel tafelblad vaak onbehandeld is.

Je kan vlekken voorkomen, zorg dan dat je het tafelblad van een laklaag voorziet of voorzie het hout van olie. Een laklaag beschermd het hout van een laag aan de buitenkant en olie van binnenuit. Normaal is een jaarlijkse olie- of lakbeurt voldoende, maar het mag ook om de twee jaar. Je kunt dan het tafelblad afschuren, waarmee je tevens alle ingetrokken vlekken verwijdert.

Wil je je tafels van een kleurtje voorzien? Een verflaag zorgt niet alleen voor een kleurtje, het beschermd je tafelblad ook. Een stalen onderstel is onderhoudsvrij. Enkel regelmatig met een vochtige doek schoonmaken is voldoende.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Ik zou ook graag een tafel uit staal willen realiseren. Toch heb ik nog wat vragen over het bewerken van plaatwerk en staal. Mijn plaat moet nog op maat gezaagd worden en daarnaast geschuurd worden. Ik ga hier meer informatie over opzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.