Wat ik regelmatig hoor is dat ik te weinig artikelen schrijf over decoratieve maar toch nuttige meubels zoals de kapstok. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het hier helemaal mee eens ben, want het gros van mijn artikelen gaat over het maken van meubels. Gelukkig ben ik vandaag toch op het idee gekomen om een artikel toe te wijden aan het maken van een kapstok, want een kapstok maken is iets wat veel doe-het-zelvers willen doen maar nog maar weinig informatie over kunnen vinden. Een kapstok maken kan overigens op vele manieren, waarvan ik er enkele in dit artikel bespreek. Want je kunt behoorlijk variëren middels de diverse beschikbare middelen, waaronder de houtsoort.

Wat een kapstok maken voor de een is, hoeft voor de ander nog niet zo te zijn. Daarom kan je verschillende soorten kapstokken maken middels de bouwtekeningen waar ik je aan het einde van dit artikel nog meer over vertel. Je kunt verderop in dit artikel ook nog lezen hoe een kapstok maken middels diverse houtsoorten in zijn werking gaat en waar je zoal op moet letten. Want een kapstok maken doe je niet zomaar, dit doe je natuurlijk middels een bouwtekening.

Hoe kan ik een kapstok maken?

Het lijkt op het eerste gezicht nog lastig ook, een kapstok maken. Echter zal de bouwtekening je tijdens iedere stap van het proces helpen, aangezien je de kapstok het best kunt maken middels een bouwtekening.

Dat is namelijk ook de eerste stap van dit kapstok doe-het-zelf project, in het bezit komen van de juiste bouwtekening. Voor het succesvol uitvoeren van deze stap kan je doorgaan naar de laatste alinea van dit artikel. Ben je al in het bezit van de juiste kapstok bouwtekening? Lees dan vooral snel verder.

Vervolgens gaan we de keuze voor een houtsoort maken. Zelf kies ik maar al te graag voor steigerhout, maar je kunt ook voor andere houtsoorten kiezen. Steigerhout is uitstekend voor een kapstok maken omdat je hier middels diverse verfwashes een prachtig effect aan kan geven. Steigerhout is overigens verkrijgbaar bij vrijwel iedere bouwmarkt, gebruikt steigerhout kan je vinden via Marktplaats of je lokale bouwplaats.

De volgende stap is om het hout grondig te schuren zodat de kapstok geen splinters achterlaat. Je jas ophangen en een splinter ontvangen is natuurlijk het laatste wat jij je bezoekers wilt meegeven. Daarom is het grondig schuren een belangrijkste stap voor een kapstok maken. Dit kan jij middels een schuurmachine of schuurpapier doen, schuurpapier stelt je wat beter in staat om ook de lastig bereikbare plekjes goed te schuren terwijl je met een schuurmachine eerder klaar bent.

Daarna gaan we aan de slag met de bouwtekening! Hier lees je precies op wat je moet doen om je kapstok te maken. Van de juiste afmetingen waarin jij het hout moet zagen tot de wijze waarop jij uiteindelijk alles aan elkaar behoort te bevestigen. Volg de stappen op de bouwtekening goed om een mooie kapstok te kunnen maken!

Tenslotte is het mogelijk om je kapstok natuurlijk nog te verven. Dit kan je doen met een normale verf en kleur maar je kan ook een verfwash aanbrengen. Deze verfwashes kan je zelf maken aan de hand van krijtverf en water. Hoe dat verder werkt kan je lezen in dit artikel over verfwashes.

Bouwtekening voor een kapstok

Ik heb het al diverse keren over gehad, de kapstok bouwtekening. De kapstok bouwtekening zit in mijn bouwtekeningenpakket samen met nog tienduizend bouwtekeningen waarmee je dus nog veel en veel meer kunt maken. Alle meubels voor in huis en tuin zijn zowat te maken met de bouwtekeningen uit dit pakket.

Van een bank, stoel en boekenkast tot het maken van een grote eettafel of bed, het is allemaal mogelijk met de vele bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket kunt vinden.

Wil je meer weten over dit bouwtekeningenpakket of over de kapstok bouwtekening? Lees er dan hier meer over en begin met een kapstok maken!

Kapstok maken

Kapstok maken

Je eigen kapstok maken is makkelijk met goede bouwtekeningen