Home » Blog » Keuken » Zelf een keuken maken? Dat kan jij ook! GRATIS stappenplan…

Zelf een keuken maken? Dat kan jij ook! GRATIS stappenplan…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een keuken maken om direct honderden zo niet duizenden euro’s te besparen?  Dat kan met de bouwtekeningen van Fred Schouten! Ik heb zelf een jaar of tien geleden voor hetzelfde dilemma gestaan. Ik moest kiezen om een keuken te laten bouwen voor ongeveer 10.000 euro of ik zou zelf een keuken maken. Als ik zou besluiten om zelf een keuken te maken, zou dit mij circa 2.500 euro kosten. Natuurlijk komen bij een keuken maken aardig wat uren kijken, maar ik was overtuigd dat dit de beste manier was om duizenden euro’s te besparen.

Als ik op dit project terugkijk, ben ik enorm tevreden. Ik ben in het bezit van een prachtige keuken en dat voor maar 2.500 euro. Alles is van hout en als ik soms wat `schade’ veroorzaak is dat helemaal niet erg, want dat maakt het hout alleen maar authentieker. Tien jaar later ben ik nog steeds van mening dat een keuken maken van (steiger)hout een geniale beslissing was. Ook jij kan met een bouwtekening een keuken maken om zo enorm te besparen.

Dat je zo’n keuken niet zomaar maakt zal voor niemand echt een verrassing zijn. Daarom is er die keuken bouwtekening waar ik het al kort over had. Je moet gemotiveerd zijn, van klussen houden en echt zin hebben om dit project met beide handen aan te pakken. Als dat het geval is gaat dit project jou alleen maar plezier (en geld) opleveren. De besparingen kunnen namelijk ver in de honderden euro’s lopen. Maar terug naar waar het om gaat: de keuken maken.

Wat je moet doen kan je in de bouwtekening vinden. Klaar om zelf een keuken te maken? Begin dan nu!

Wat zijn de kosten van een keuken maken

Als jij ervoor kiest om niet een keuken te kopen maar er een te maken, bespaar je direct al duizenden euro’s. Er zijn echter wel een paar punten waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je niet teveel kosten maakt. Zo kan je er ten eerste voor kiezen om gebruik te maken van nieuw of tweedehands hout. Als je goedkoop hout kunt vinden wat nog wel van hoge kwaliteit is, kan je dit gewoon gebruiken voor je keuken. Een keuken maken kan je van verschillende houtsoorten zoals steigerhout en eikenhout. Steigerhout is voor bijvoorbeeld een aanrechtblad uitermate geschikt. Een steigerhouten aanrechtblad kan er vaak voor zorgen dat je wel eens een snijfoutje kan maken, want dit zorgt er alleen maar voor dat het hout er mooier uit komt te zien.

De meeste kosten van een keuken zitten natuurlijk in de apparatuur; hoe meer apparatuur je in de keuken plaatst, hoe hoger de kosten van je keuken wordt. Hier ben je helemaal vrij in en je kan op basis van de keuken bouwtekening zelf ruimte maken voor apparatuur zoals een oven of koelkast. Probeer voorzichtig te klussen zodat je de keuken niet kan beschadigen, anders kunnen de kosten toch nog vrij snel oplopen.

Materialen kunnen op eigen invulling verkregen worden. Als je het hout op een goedkopere manier kan krijgen en het zou van goede kwaliteit zijn, is hier niets op tegen. Het is alleen maar handig als je betaalbaar het hout kunt bemachtigen. Het zal de kosten aanzienlijk verlagen. En als we iets graag zien, is het wel een project dat binnen het doe-het-zelf budget blijft.

Een keuken maken zal tijd kosten, kosten die we niet meenemen. Maar wat we wel meenemen is dat het allemaal tijd is die je niet in een aannemer hoeft te stoppen.

Hoe moeilijk is dit project?

Lastig zal het zijn als jij met tegenzin een keuken gaat maken. Jij zal echter zelf met gemak een keuken kunnen maken als je en de bouwtekening goed volgt, en je gemotiveerd bent. Want alles wat jij ooit zal moeten weten over het bouwen van een keuken is te vinden op diezelfde tekening.

Het bij elkaar vinden van de juiste materialen is tevens met deze tekening te doen. Deze tekening bevat een materialenlijst met daarop alle informatie over welke onderdelen er nodig zijn. Vervolgens kan jij zelf op avontuur om deze materialen zo goedkoop mogelijk te vinden.

Stappenplan

Om de keuken op de juiste manier te maken is het slim om dit stappenplan te volgen. Het stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen
  3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Een goede voorbereiding scheelt je heel veel tijd en hoofdbrekens. Je wil voorkomen dat je fouten maakt. Een goede voorbereiding bestaat uit de volgende stappen:

  1. Gewenste afmetingen bepalen
  2. Apparatuur bepalen
  3. Locatie van de apparatuur bepalen
  4. Bouwtekeningen zoeken
  5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Gewenste afmetingen bepalen

Wat zijn de gewenste afmetingen van de keuken. Wil je een rechte keuken of een hoekkeuken. Maak voor het gemak even een schetsje. Een hoekkeuken heeft al voordeel dat je om de hoek gewoon verder gaat waardoor je veel meer ruimte hebt. Standaard keukenkast breedtes zijn: 30, 40, 60, 80 en 120 centimeter. Het is dan ook slim om je keuken op die manier in te delen.

Een standaard vaatwasser bijvoorbeeld past in een kastje van 60 centimeter breed. Je hebt ook smallere vaatwasser die zelfs in een kastje kunnen van 40 centimeter breed. De meeste apparatuur is 60 centimeter breed. Voor een wasbak hou je een breedte aan van 120 centimeter.

Maak op die manier een schetsje zo kun je heel snel alles indelen.

Stap 1.2: Apparatuur bepalen

Welke apparatuur wil je echt in je keuken hebben? Maak hiervan even een lijstje en zet er gelijk even de prijs achter zo weet je heel snel wat alles bij elkaar kost.

[table “” not found /]

Het is maar even een voorbeeld hoe je het zou kunnen doen. Zo zie je gelijk in 1 overzicht wat je aan kosten voor apparatuur kwijt bent.

Verder heb je een spoelbak nodig. Je kunt hier voor een enkele, dubbele of voor ander halve kiezen. Een enkele en dubbele spreken voor zich. Een ander halve spoelbak is een grote spoelbak en een klein groenten bakje ernaast. Hier wordt vooral veel voor gekozen wanneer je een kleinere keuken hebt.

Je hebt natuurlijk ook nog een keukenkraan nodig.

Stap 1.3: Locatie van de apparatuur bepalen

Nu je de gewenste keukenapparatuur weet is het slim om te kijken waar jij het zelf het meest handig vind om je keukenapparatuur te hebben staan. Wat vind je zelf het fijnste? Al voorbeeld neem ik even de kookplaat boven de kookplaat zet je natuurlijk de afzuigkap. Nu kun je er bij een hoekkeuken voor kiezen de kookplaat schuin in de hoek te plaatsen bijvoorbeeld. Al moet je er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je keukenblad dan ook schuin loopt. Het voordeel is echter wel dat je aan twee kanten nog plaats heb op je aanrechtblad.

Zo ga je alles na voor jezelf net zolang totdat je de keuken hebt die jij mooi vindt.

Stap 1.4: Bouwtekeningen zoeken

Wanneer alles duidelijk is ga je op zoek naar de gewenste tekeningen. Wanneer je nog geen lid bent van onze bouwtekeningen kun je dan hier worden. Druk de gewenste tekeningen af zodat je de materialen kunt gaan bestellen

Stap 1.5: Materialen en keukenapparatuur bestellen

De meeste materialen kun je gewoon in de bouwmarkt of bij een houthandel bestellen. Waar kun je het beste je keukenapparatuur bestellen?

Stap 2: Bouwen

De beste manier om je keuken te bouwen is:

  1. Bouwtekening afdrukken en goed volgen.
  2. Werk zo nauwkeurig mogelijk.
  3. Meet liever een keer extra dan fout meten.
  4. Leg al het benodigde leidingwerk aan zoals water, riolering en eventueel gas wanneer je daar nog voor zou kiezen.
  5. Frees het leidingwerk zoveel mogelijk in de muren zodat je niet in de problemen komt met het plaatsen van je keuken
  6. Leidingen die je niet in kunt frezen maximaal 10 centimeter boven de vloer houden.
  7. Elektra aanbrengen op de gewenste locaties dus bij alle apparatuur. Voor de kookplaat indien mogelijk 380 volt aansluiting maken. Dan moet je meterkast hier wel voor geschikt zijn uiteraard.
  8. Plaats de kast voor de koelkast.
  9. Hang dan de keukenkastjes op wanneer je voor bovenkastjes kiest hou rekening met de afzuigkap.
  10. Plaats de beneden kasten.
  11. Zet alles goed aan elkaar vast en stel de kastjes op de gewenste hoogte.
  12. Zorg dat alles waterpas staat.
  13. Leg het aanrechtblad op de kastjes.
  14. Plaats de spoelbak en sluit de afvoer aan.
  15. Zet de kraan op je aanrechtblad en sluit de leidingen aan hou rekening met warm en koud.
  16. Hang de kastdeurtjes op en stel deze af.
  17. Kit het keukenblad af tegen de muren en de kast waar de koelkast in staat.
  18. Werk veilig.
  19. Hou je werkplaats schoon.

Stap 3: Afwerking

Nu je de keuken hebt staan kun je er voor kiezen om deze nog te schilderen. Schuur dan het hout goed glad voor je gaat schilderen. Breng vervolgens een grondverf aan die geschikt is voor in de keuken. Laat je informeren bij een speciaalzaak.

Bouwtekening keuken van Freds Bouwtekeningen

Om jouw nieuwe keuken te realiseren, heb je nog wel een bouwtekening nodig waarmee je dit kunt doen. Een goede bouwtekening die jou stapsgewijs helpt om een keuken te maken. En deze bouwtekening is te vinden in het bouwtekeningenpakket van Fred! Fred kan jou namelijk meer dan tienduizend bouwtekeningen aanbieden waarmee jij behalve een keuken de beste en mooiste constructies en meubels kunt maken. Zo kan jij naast een keuken ook je eigen steigerhouten bank of eettafel maken. Kortom, met de bouwtekeningen van Fred kan je alle kanten op!

De bouwtekeningen zijn overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken waardoor je direct kan beginnen met klussen. Voor enkele tientallen euro’s kan jij dit pakket al bemachtigen.

Wil je meer weten over het bouwtekeningenpakket van Fred of wat je hier allemaal mee kunt maken? Klik dan nu hier en begin!

keuken maken

Zelf een keuken maken doe je met de juiste bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

9 reacties

  1. Ik wil eigenlijk alleen weten of ik ook deurtjes/ groetjes van steigerhout kan maken om dus alleen deze te vervangen , en evt een houten blad

    Vr groet Heilie

  2. Mooie tekeningen in jullie pakket over zelf een keuken maken. Ben aan de slag gegaan en heb aan de hand van jullie keukenkasten heel wat kunnen besparen

  3. Ik wil zelf een betonnen aanrechtblad van 240×60 maken, zijn de kastjes sterk genoeg om dit te dragen of moet ik dan een andere constructie gebruiken?

  4. Is het mogelijk om een bouwtekening te ontvangen voor het maken van een deurtje in steigerhout?

  5. hallo Fred, zou u kunnen helpen met wat de eisen van een keuken zijn? dit zal ons erg helpen, dankuwel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.