Zelf een kippenhok bouwen dat neemt toch weken in beslag? Nee absoluut niet met de juiste technieken en tips kun jij binnen enkele dagen je kippenhok bouwen. Dat gaat je behoorlijk wat centen schelen, aangezien je voor een nieuw kippenhok best wat moet betalen. Daar ben ik het al jaren niet meer mee eens, waardoor ik een bouwtekening heb ontworpen waarmee jij zelf een kippenhok kunt bouwen. Dat hoor je goed, met een bouwtekening maak jij zelf een kippenhok binnen een normaal tijdsbestek. Hoe goed klinkt dat?

Voor je begint met je kippenhok bouwen zijn er enkele dingen die je moet weten:

Hoe wil je de binnenkant van je kippenhok maken? Welke indeling wil je hebben. Bedenk dit eerst voor je begint met je kippenhok te bouwen. Het eerste ding wat je moet doen tijdens het samenstellen van een kippenhok is de tijd nemen om een goed plan te maken.

Stappenplan

Wil je zelf een kippenhok bouwen, dan zijn er een paar belangrijke vragen die we moeten beantwoorden;

  1. Wat ga je in je kippenhok zetten?
  2. Hoeveel kippen wil je houden?
  3. Welk kippen ras wil je?

Stap 1 locatie bepalen

Waar ga je het hok bouwen voor je kippen? Hoe niet alleen rekening met een plaats waar je ruimte hebt maar zoek ook naar een schaduwplek zodat je kippen het zomer en winter fijn hebben. Hou gelijk ook rekening met een mooie kippenren erbij dit vinden de kippen fijn.

Stap 2: Hoeveel kippen wil je houden?

De hoeveelheid kippen die je wil houden hangen van verschillende factoren af. Je wil bijvoorbeeld elke dag 5 eieren hebben dan heb je minimaal 5 kippen nodig. Het aantal kippen is verder afhankelijk van wat je zelf graag wil en waar je plaats voor hebt.

Stap 3: Welk kippenras wil je?

Er zijn enorm veel kippenrassen en ze hebben ook allerlei verschillende functies. Je hebt kippen die gekweekt zijn om eieren te leggen. Je hebt ook kippen die gekweekt zijn voor het vlees en je hebt sierkippen. Wat vind jij belangrijk? Ga dit voor jezelf goed na. Als je dat weet kun je een keuze maken

Wat jij vooraf moet weten

In het kippenhok heb je een voederbak, waterbak en nesthokken nodig. Dit neemt de nodige ruimte in beslag. Let er op dat je de voederbak en de waterbak uit het kippenhok kunt halen. Zorg er dus voor dat je deurtjes groot genoeg zijn. Denk daar tijdens de voorbereidingen over na. Het zou jammer zijn wanneer je eenmaal bezig bent met het bouwen van je kippenhok dat je er achter komt dat er te weinig ruimte is. Veel mensen maken deze fout en beginnen te vroeg met de bouw van het kippenhok. Tijdens de bouw komen ze er achter dat ze het te klein hebben gemaakt en moeten ze alsnog alles verbouwen.

Ik vind het belangrijk dat je een kippenhok gaat bouwen dat compleet is. Je moet dus goed nadenken wat jij precies in je kippenhok wilt hebben. Omdat je achteraf niet zomaar het hok groter kan maken, zal je toch echt vooraf moeten bepalen wat er allemaal in moet komen. Bedenk goed waarvoor jij het kippenhok wilt bouwen en wat je kippen allemaal nodig hebben. Gebruik ook de informatie uit de vorige alinea!

Kippenhok bouwen voor meerdere kippen

Elke kip heeft een bepaalde vrije ruimte nodig. Dit is verschillend per kippen ras. Het is daarom ook raadzaam om hiernaar te informeren wanneer je een keuze voor een bepaald ras maakt. Vergeet niet dat vrije ruimte per kip echte vrije ruimte moet zijn. Let daarom bij de indeling goed op hoe groot de bakken en nesthokken zijn. Tel daarbij de vrije ruimte per kip op en dan weet je wat je aan oppervlakte nodig hebt. Wanneer de vrije ruimte per kip te klein wordt heeft dit o.a. gevolgen voor het aantal eieren dat de kip legt.

Waarom kiezen voor een kippenhok bouwtekening?

Om dit probleem te voorkomen is het handig om een tekening te maken. Waar ja alles op indeelt. Vanuit deze tekening ga jij je kippenhok maken.

Een andere belangrijke factor is licht. Zorg er voor dat je kippen voldoende licht hebben. Zorg daarom voor voldoende ramen. Zodat het zonlicht binnen kan komen. Let er wel op dat de ramen niet te laag zitten zodat de kippen uit de zon kunnen gaan zitten. Zet de ramen aan de zijde waar de zon het langste schijnt. Bouw je kippenhok nooit kleiner dan je in gedachten hebt. Beter wat te groot kippenhok bouwen dan te klein.

Het belangrijkste bij een kippenhok bouwen is voldoende ruimte. Bouw je kippenhok het liefst voor 2 kippen extra dan kun je tenminste nog een beetje uitbreiden. Hou je aan deze drie tips en je zult zien dat een kippenhok bouwen voor jouw niet moeilijk is.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kippenhok bouwen

Kippenhok bouwen

Een kippenhok bouwen doe je in een paar dagen met de juiste bouwtekeningen.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening