Home » Blog » Kippenhok » Een Kippenhok maken doe je zo

Een Kippenhok maken doe je zo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een kippenhok maken is een goedkope en leerzame oplossing. Een kippenhok kopen die aan al jouw wensen voldoet is onmogelijk of onbetaalbaar. Door je eigen kippenhok te bouwen kun je het naar eigen inzicht maken zodat het precies aan jouw wensen voldoet. Er zijn echter wel een paar belangrijke eisen verbonden aan het maken van een kippenhok. Wil jij een kippenhok maken, dan moet jij je dus wel aan deze eisen houden die per gemeente anders kunnen zijn. Gelukkig hebben veel lokale overheden voor dezelfde regels gekozen, waardoor je van de algemene eisen uit kunt gaan. Nu van start met een kippenhok maken?

Hoe begin je met een kippenhok maken? Volg dit stappenplan

Voor je aan de bouw van je kippenhok kunt beginnen is het verstandig om dit stappenplan te volgen

Het stappenplan bestaat uit drie hoofdstappen:

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn het halve werk. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende zaken:

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Bouwtekening zoeken
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

De eerste stap om een kippenhok te maken is het bepalen van de locatie en de beschikbare ruimte in kaart brengen. Hoe kleiner je tuin hoe groter de uitdaging. Je kunt er ook voor kiezen om een kippenhok te maken dat je kunt verplaatsen. Hierdoor kun je het op elke willekeurige plaats in je tuin zetten. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt zijn de volgende factoren belangrijk:

 1. Het kippenras
 2. Hoeveel kippen wil je houden

De keuze van het juiste kippenras dat bij jou past is per persoon verschillend. Maak deze keuze daarom eerst voor je begint met het bouwen van je kippenhok. De grote van de openingen, zitstokken en leghokken zijn namelijk afhankelijk van de grote van je kippen. Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Het is fantastisch om elke dag een vers ei te hebben. Voor de kippen is het daarom belangrijk dat zij zich goed voelen. Bij het maken van je kippenhok dien je er rekening mee te houden dat je kippen tochtvrij zitten. Dat ze in de zomer een schaduwplek hebben en in de winter een schuilplek tegen de regen en de kou.  Je wilt namelijk wel dat de kippen een veilige leefomgeving tegemoet gaan.

Verder is het slim om een locatie te kiezen waar je normaal gesproken anders toch niet veel mee zou doen. Hou ook rekening met een eventuele kippenren. Je wil je kippenhok makkelijk kunnen bereiken ook in de winter.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen worden bepaald door het kippenras waar je voor hebt gekozen. Je hebt wat aantal kippenrassen betreft keuze uit meer dan 400 verschillende kippenrassen. Deze zijn weer onderverdeeld in verschillende groepen. Zie het onderstaande filmpje:

No.Type kippenras Gewicht Oppervlakte nachthok kippen per kip Oppervlakte kippenren per kip
1Zware rassen Vanaf 3 kg 1 m² 1.5 m²
2Midden rassen 2 tot 3 kg 0.85 m² 1.35 m²
3Lichte rassen 1.5 tot 2 kg 0.70 m² 1.2 m²
4Krielrassen < 1.5 kg 0.55 m² 1 m²

Hou je aan de bovenstaande tabel dan voelen je kippen zich optimaal. Je voorkomt dat kippen zich gaan vervelen en elkaar gaan pikken. Kippen die eenmaal bloed zien gaan door totdat de andere kip dood is.

Hoeveel kippen wil je gaan houden? Elke dag een vers ei en je bent met 4 personen kies dan voor minimaal 4 kippen. Echte legkippen leggen ongeveer 1 ei per dag. Dit houden ze echter maar maximaal 2 jaar vol.

Een groter hok is altijd goed. Kleiner nooit doen kies dan voor minder kippen.

Stap 1.3: Bouwtekeningen zoeken

Nu je de gewenste afmetingen en locatie weet kun je opzoek gaan naar een geschikte bouwtekening. Deze kun je in ons bouwtekeningenpakket vinden. Mocht je nog geen lid zijn kijk dan hier.

Druk de bouwtekening af. Op elke bouwtekening vind je een materialenlijst. Aan de hand van deze materialenlijst kun je de materialen gaan bestellen.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Waar kun je deze materialen het beste bestellen? Je hebt meerdere opties. Je kunt ze bestellen bij een bouwmarkt. Zij hebben alles wat je nodig hebt waarschijnlijk wel in hun winkel liggen. Het nadeel is wel dat de kosten best hoog zijn en de kwaliteit vaak wat tegenvalt.

Je kunt ook naar een houthandel gaan maar die hebben niet alle materialen. Kippengaas zul je daar niet vinden. De prijs van hout is redelijk. De kwaliteit is normaal gesproken goed. Het nadeel is dat je er zelf om moet en dus een kar nodig hebt.

De beste manier om je materialen te bestellen is gewoon online via internet. Je kun dan heel makkelijk kiezen wat je wilt hebben. Prijzen kun je handig vergelijken en zo veel besparen op de kosten. Het materiaal wordt thuis afgeleverd. Handiger kun je het niet hebben.

Stap 2: Bouwen

Ga nu aan de slag met het bouwen.

 1. Zaag alle materialen op maat.
 2. Laad je accuboormachine op en laad ook de reserve accu op.
 3. Zet de locatie af waar je wilt gaan bouwen.
 4. Afhankelijk van het soort hok wat je wilt bouwen graaf je de gewenste locatie uit.
 5. Leg worteldoek neer
 6. Breng zand aan en bestraat het gedeelte. Zorg dat alles vlak en waterpas ligt.
 7. Bouw het hok volgens de bouwtekening stap voor stap op. Boor alle schroefgaten voor.
 8. Maak het dak waterdicht

Stap 3: Afwerking

Om je kippenhok lang mee te laten gaan is het belangrijk om het hout te behandelen. Dit kun je het beste doen met diervriendelijke beits.Beits heeft als mooie eigenschap dat het vocht uit het hout weg kan. Er kan geen vocht het hout binnendringen. Je hout wordt van binnenuit beschermd.

Waarom jij dit project moet uitvoeren

Een kippenhok maken heeft dit wel wat voeten in de aarde. Wanneer je deze keuzes hebt gemaakt is het tijd om te beginnen met het maken van je kippenhok. Om je daarmee te helpen hebben wij bouwtekeningen van kippenhokken en kippenrennen voor je gemaakt. Je eigen kippenhok maken doe je gewoon zelf. Je zult vanzelf merken hoe eenvoudig het wel niet is om zelf constructies en meubels te bouwen. Een kippenhok maken is daar een fantastisch geval van, want je kunt nu zelf bepalen hoe het hok eruit gaat zien. Wil je een veel groter hok maken, dan is dat nu opeens mogelijk. Je kunt gewoon een kippenhok maken dat echt bij jouw gedachten en ideeën past.

Bouwtekening downloaden voor het kippenhok

Hieronder zie je een van de kippenhokken uit het pakket met de 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Zoals je ziet zijn het letterlijk stap voor stap opgebouwd. Dit maakt het allemaal nog een stukje makkelijker, wat wel zo prettig is bij een doe-het-zelf project. Ik help jou om probleemloos een kippenhok te maken. Ga jij ook aan de slag?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

kippenhok met ren maken Kippenhok maken kippenhok bouwpakket kippenhok bouwtekening kippenhok bouwen

Een kippenhok maken is het makkelijkst aan de hand van goede stap voor stap opgebouwde bouwtekeningen en bouwplannen. Daarom hebben wij voor jou een pakket met meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en plannen samengesteld. Met onder andere bouwtekeningen van kippenhokken maar ook van konijnenhokken, hondenhokken, schildersezels, schuurtjes, tuinhuisjes, vogelhuisjes, meubelen, tuinartikelen, steigerhouten meubelen en nog veel meer. Direct toegang tot deze 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen klik hier

Een kippenhok maken met de juiste bouwtekeningen is erg gemakkelijk.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kopen of zelf maken?

Twijfel je nog of je zelf aan de slag wil gaan of toch liever een kippenhok wil kopen? Lees dan hier de voor en de nadelen ten opzichte van elkaar.

Voordelen van kopen

 1. Je hebt het de andere dag al in huis
 2. Geen gereedschappen nodig
 3. Bouwtekening heb je ook niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Erg duur
 2. Lage kwaliteit. De meeste aangeboden hokken komen uit lage lonen landen. De gebruikte hout kwaliteit is meestal slecht.
 3. Beperkt aanbod

Waar kun je een kippenhok het beste kopen?

Mocht je tocht graag een kippenhok willen kopen doe het dan daar waar de prijs en kwaliteitsverhoudingen nog goed zijn. Verder is het van belang dat de leveringsvoorwaarden en garantie goed zijn. Via deze website kun je dit alles vinden

De voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit je bepaald dit helemaal zelf door de keuze van je materialen
 2. Goedkoop je hebt geen uurloon te betalen
 3. Elke gewenste vorm en afmeting
 4. Veel voldoening
 5. Lange levensduur

Enkele nadelen van zelf maken

 1. De tijd die je nodig hebt om het zelf te maken
 2. Een bouwtekening is onmisbaar. Hier hebben we zoals je hebt kunnen lezen een goede oplossing voor

Maak nu gebruik van een van mijn bouwtekeningen?

Wat ga jij doen? Zelf aan de slag of ga je kopen? Zet het hieronder in een reactie

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.