Home » Blog » Kippenhok » Hoe maak ik een kippenhok?

Hoe maak ik een kippenhok?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een kippenhok, is het nodig om er een te kopen of kan je met een bouwtekening eenvoudig er zelf een bouwen? Hoe maak ik een kippenhok kan voor jou een vraag zijn die lastig te beantwoorden is, maar ik weet daar wel wat voor. Als jij namelijk weet wat je moet doen om een kippenhok zelf te bouwen, dan kan je direct aan de slag. Dat is dan ook zo, want met een bouwtekening maak je een kippenhok binnen vrij weinig tijd. Wat je als klusser niet moet vergeten, is dat je met het maken van een kippenhok wel aan wat regels verbonden bent.

Over deze regels vertel ik je straks nog meer, want hoe je een kippenhok maakt is niet het enige wat je moet meten. Een prachtig kippenhok kan je dus zelf bouwen en de kosten kunnen lekker laag blijven. Een belangrijk voordeel is dat jij zelf kunt indelen hoeveel geld je aan de bouw van het kippenhok uitgeeft. Hoe maak ik een kippenhok ga ik dus hieronder voor jou beantwoorden!

De regels omtrent een kippenhok

Als jij in dit prachtige land waarin we wonen een kippenhok wilt bouwen, stuit je direct op een scala van regels. In principe hanteren de meeste gemeenten dezelfde regels, echter wil er nog wel eens een gemeente tussen zitten die opeens andere regels voert. Voordat jij dus begint met het maken van een kippenhok, raad ik je aan de onderstaande regels te verifiëren met je eigen gemeente.

Het zou ongelofelijk zonde zijn als jij al bent begonnen met het maken van een kippenhok en er dan pas achterkomt dat je kippenhok niet voldoet. Dan zou de ‘hoe maak ik een kippenhok’ vraag nergens goed voor zijn geweest. Wil je meer bouwen dan deze regels toelaten, dan moet je dus een vergunning aanvragen. Ook dit doe je weer via je eigen gemeente en kan vaak via de gemeentelijke website.

Wettelijke regels

De eerste regel is dat je maar 1 kippenhok per volledig perceel mag hebben. Heb je dus meerdere kippen, dan kan je proberen om zo’n groot mogelijk hok binnen de regels te maken. Vraag jij je hoe maak ik een kippenhok af omdat je meerdere hokken wilt maken, dan moet je helaas een vergunning aanvragen.

Je mag je kippenhok verder alleen in de achtertuin plaatsen, dus niet in de voortuin. Tevens moet het hok gemaakt zijn van hout, wat in het geval van een kippenhok bouwtekening altijd het geval is. Tevens moet er tussen de perceelgrens en het kippenhok tenminste 1 meter afstand zitten.

Ook zal de nok niet hoger mogen worden dan drie meter, wat al vrij fors is. Nog een leuke regel is dat het nog te bouwen kippenhok binnen 25 meter van je huis of andere bebouwing moet staan. Dus mensen met een groot land zullen toch echt het kippenhok wat dichterbij moeten plaatsen. De laatste regel is dat het kippenhok maximaal tien kubieke meter groot mag zijn.

Kan of wil jij niet aan deze regels voldoen, dan is het helaas nodig om voor je ‘hoe maak ik een kippenhok’ project een vergunning aan te vragen.

Waar je hok aan moet voldoen

Hoe voelen jouw kippen zich comfortabel en wat is de beste locatie voor je hok en ren. De stappen die je moet nemen zijn:

Voorbereidende stappen

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen

Locatie bepalen

De locatie bepaal je door te kijken naar een plaats waar je ruimte hebt. Vergis je niet dit is een van de belangrijkste stappen die je maakt. De locatie is bepalend voor het welzijn van je kippen. Die plaats moet wel voldoende schaduw hebben zodat je kippen niet versmoren in de hete zomermaanden. De zomers lijken steeds warmer te worden. Dus is het heel goed om daar rekening mee te houden. Staat je hok in de schaduw dan heb je geen last van de directe zon op je hok.

Zet je hok wanneer dit mogelijk is ook in de schaduw van een gebouw zodat het hok in de winter niet te koud wordt. Verder heb je voldoende ruimte nodig.

Het aantal kippen en het kippenras bepaald de minimaal benodigde ruimte.

Gewenste afmetingen

Wat zijn nu echt de gewenste afmetingen? Deze bepaal je aan de hand van het kippenras waar je voor kiest en het aantal kippen. Je kunt de verschillende kippenrassen indelen naar grote.

Je hebt zware rassen dit zijn kippenrassen vanaf 3 kilo. De middel zware rassen zitten tussen de 2 en 3 kilo. Dan heb je de lichte rassen deze zitten tussen de 1,5 en 2 kilo. Uiteindelijk heb je de krielrassen dat zijn alle kippenrassen onder de 1,5 kilo.

Voor grote rassen heb je een ruimte van minsten 1 vierkante meter voor het hok nodig en 1,5 vierkante meter voor de kippenren. Voor alle kippenrassen geldt dat een ruimere ren altijd goed is. Voor middelzware kippenrassen heb je 0,85 vierkante meter per kip nodig voor het hok en 1,35 vierkante meter voor de ren. Lichte kippenrassen hebben minimaal 0,7 vierkante meter voor hun nachthok nodig en 1,2 vierkante meter voor de ren. De krielrassen hebben 0,55 vierkante meter nachthok nodig en 1 vierkante meter voor hun ren.

Voor deze genoemde vierkante meters geldt dat je daarbij de ruimte die de broedhokken en voer en drinkbakken nodig hebben nog mee optel.

Deze genoemde ruimte is minimaal nodig om er voor te zorgen dat de kippen niet teveel stress krijgen. Relaxed kippen gaan elkaar niet snel pikken. Het nadeel van kippen die elkaar pikken is dat wanneer ze eenmaal bloed zien ze blijven pikken tot de kip dood is. Dit wil je echt voorkomen.

Bouwen zelf

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen

Voorbereidingen

Een belangrijke voorbereiding voor het bouwen van je kippenhok is het uitgraven van de grond van ongeveer 20 centimeter diep. Dan leg je worteldoek neer. Stort er zand op en tril het stevig vast. Dan breng je de bestrating aan zodat je een fijne werkvloer hebt om te gaan bouwen.

Bouwen

Voor je gaat bouwen download je een van de bouwtekeningen vanuit ons bouwtekeningenpakket. Dan maak je een keuze uit de verschillende houtsoorten. Daarna volg je de gekozen bouwtekening stap voor stap. Zaag alles op maat volgens de materiaallijst. Dan bouw je het frame en daarna de vloer en de wanden. Het is verstandig om de vloer los van de grond te houden tegen optrekkend vocht en kou. Bouw ook gelijk de broedhokken. Maak vervolgens nog een kippentrapje en eventueel een voerbak al kun je die ook kopen uiteraard

Afwerken en inrichten

  1. Afwerken
  2. Inrichten
  3. Schoonmaken

Afwerken

Schuur je hok helemaal glad zodat er geen splinters in je kippen kunnen komen. Schilder je kippenhok vervolgens met diervriendelijke tuinbeits. Tuinbeits is heel geschikt om vocht uit je hok te weren. Het is ademend en daardoor kan het vocht we uit je hout weg maar trekt er geen vocht in. Schilder regelmatig je hok zo gaat het veel langer mee.

Inrichten

Plaats nu je voerbak en je drinkbak zodat alles er klaar voor is. Leg wat stro op de bodem van je hok. De kippen zelf vinden het heerlijk om in het stro te kippen en te rommelen. Hierdoor vervelen ze zich niet snel. Een bijkomend voordeel is dat de kippenpoep in het stro trekt en later heel makkelijk is te verwijderen uit je hok.

Schoonmaken

Het schoonmaken van je hok doe je regelmatig. Aangezien je de kippen elke dag eten geeft is het ook makkelijk om te zien wanneer het nodig is je kippen weer van nieuw stro te voorzien. Verschoon wel regelmatig want anders gaat je kippenhok enorm stinken.

 

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

 

Hoe maak ik een kippenhok dan?

De bouw van je kippenhok is dus nog eigenlijk het makkelijkst, vooral omdat je een bouwtekening gaat gebruiken. Deze bouwtekening is opgebouwd uit diverse soorten informatie, waaronder informatie met alle benodigde materialen en de bijbehorende afmetingen. Zeer waardevolle informatie zoals de wijze waarop je alles in elkaar zet is natuurlijk ook in het pakket te vinden.

Tijdens het project raad ik je ten zeerste aan goed te letten op de veiligheid van het kippenhok. Alle splinters moeten netjes weg geschuurd zijn en het moet dus een veilige omgeving worden voor jouw kippen. Dus nu weet je het antwoord op ‘hoe maak ik een kippenhok’! Snel door naar de bouwtekening!

Starten met de bouwtekening van Fred

Ik heb meerdere tekeningen voor kippenhokken voor je, waardoor je dus diverse soorten kippenhokken kunt bouwen. Voor ieder wat wils, en dus ook voor iedere omvang. Neem gewoon even een kijkje en ontdek voor jezelf welke kippenhok jij gaat bouwen.

Wil je meer weten over de kippenhok bouwtekening? Dan kan je hier verder lezen..

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe maak ik een kippenhok
Hoe maak ik een kippenhok

Hoe maak ik een kippenhok met deze bouwtekeningen lukt het altijd

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.