Ik ben al enkele jaren de trotse bezitter van een mooi aantal kippen en ik heb daarom ook meerdere kippenrennen gemaakt om de kippen een veilig plekje te geven. Door een kippenren te maken is het mogelijk om ook bij andere weersomstandigheden de kippen bescherming te bieden. Het is door de maanden heen voor de kippen prettig wanneer zij rustig rond kunnen lopen. In de zomer kunnen ze dan de kippenren afwisselen met de rest van de tuin, zodat ze af en toe lekker in de schaduw kunnen uitrusten. Maar een kippenren maken, hoe doe je dat eigenlijk?

Een kippenren zelf maken is een veel gekozen doe-het-zelf project onder mijn trouwe volgers. Ik kan je voorzien van een bouwtekening waarmee het mogelijk is om net zoals vele andere Nederlanders zelf een kippenren te maken in plaats van er een aan te schaffen. Zo kan je meerdere kippenrennen maken voor minder geld, uitstekend idee toch?

Ik vertel je in dit artikel waar je op moet letten bij het maken van een kippenren en waar je kippenren aan moet voldoen om onder de bouwvergunning regels voor een kippenren uit te komen. Benieuwd? Ontdek dan wat jij moet doen om een kippenren te maken!

Een kippenren maken, hoe doe ik dat?

Wees niet bang, in dit artikel lees je echt alles wat je moet weten om een kippenren te maken. Ik bespreek echter eerst vier belangrijke punten waar jij aan moet voldoen om een goede kippenren te maken.

Om een kippenren te maken en ook daadwerkelijk te plaatsen moet je natuurlijk wel voldoende ruimte hebben. Meet daarom eerst goed je beschikbare ruimte uit om er zeker van te zijn dat de kippenren die jij wilt bouwen ook echt past. Vervolgens is het van belang dat je ontdekt of het aantal kippen waar jij de kippenren voor wil maken ook echt in de kippenren past. Indien dit niet het geval is zou je ervoor kunnen kiezen om nog een kippenren te maken of voor een bouwtekening voor een grotere kippenren te kiezen.

Je kippen kunnen snel ruzie krijgen wanneer ze te dicht op elkaar zitten, daarom is een ruime kippenren maken cruciaal. Iedere kip zal op zijn minst 1 kubieke meter aan ruimte nodig hebben om voldoende levensgemak te genieten. Je kippen zullen minder snel elkaar verwonden en minder vaak gestrest zijn.

Voor je kippenren maken kan het voorkomen dat je een bouwvergunning nodig hebt. Afhankelijk van de onderstaande punten, dien jij wel of niet een bouwvergunning aan te vragen. Je moet een bouwvergunning aanvragen voor je kippenren wanneer;

  1. Je kippenren in de voortuin geplaatst gaat worden;
  2. Je kippenren hoger dan drie meter is;
  3. Je kippenren niet van hout gemaakt is;
  4. Je meer dan één kippenren per perceel wil plaatsen;
  5. Je kippenren groter dan tien kub. meter is;
  6. Je kippenren buiten dertig meter van de bebouwing van je kavel is.

Ben je er toch niet helemaal zeker van of je nu wel of niet een bouwvergunning voor je kippenren moet aanvragen? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je gemeente om te verzekeren dat je zonder bouwvergunning een kippenren mag maken.

De Kippenren bouwtekening

De bouwtekening om het kippenren maken op een effectieve manier te voltooien, is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Dit bouwtekeningenpakket, ook wel bekend als Freds Bouwtekeningenpakket, bestaat uit ruim tienduizend bouwtekeningen te gebruiken voor de bouw van vrijwel ieder meubel. Dus een kippenren maken is niet het enige wat je met deze bouwtekeningen kan doen, je kan stoelen, tafels en een enorm aantal andere meubels maken.

Tuinmeubels zoals een loungebank of schommelstoel of misschien toch je eigen bed maken? Ook dat is mogelijk met de bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket kan vinden!

Klaar om zelf een kippenren te maken? Klik dan hier om nu aan de slag te gaat met het bouwtekeningenpakket van Fred!

kippenren maken

kippenren maken

Zelf een kippenren maken is makkelijk met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening