Ik ben al enkele jaren de trotse bezitter van een mooi aantal kippen en ik heb daarom ook meerdere kippenrennen gemaakt om de kippen een veilig plekje te geven. Door een kippenren te maken is het mogelijk om ook bij andere weersomstandigheden de kippen bescherming te bieden. Het is door de maanden heen voor de kippen prettig wanneer zij rustig rond kunnen lopen. In de zomer kunnen ze dan de kippenren afwisselen met de rest van de tuin, zodat ze af en toe lekker in de schaduw kunnen uitrusten. Maar een kippenren maken, hoe doe je dat eigenlijk?

Een kippenren zelf maken is een veel gekozen doe-het-zelf project onder mijn trouwe volgers. Ik kan je voorzien van een bouwtekening waarmee het mogelijk is om net zoals vele andere Nederlanders zelf een kippenren te maken in plaats van er een aan te schaffen. Zo kan je meerdere kippenrennen maken voor minder geld, uitstekend idee toch?

Ik vertel je in dit artikel waar je op moet letten bij het maken van een kippenren en waar je kippenren aan moet voldoen om onder de bouwvergunning regels voor een kippenren uit te komen. Benieuwd? Ontdek dan wat jij moet doen om een kippenren te maken!

Een kippenren maken, hoe doe ik dat?

Wees niet bang, in dit artikel lees je echt alles wat je moet weten om een kippenren te maken. Ik bespreek echter eerst vier belangrijke punten waar jij aan moet voldoen om een goede kippenren te maken.

Om een kippenren te maken en ook daadwerkelijk te plaatsen moet je natuurlijk wel voldoende ruimte hebben. Meet daarom eerst goed je beschikbare ruimte uit om er zeker van te zijn dat de kippenren die jij wilt bouwen ook echt past. Vervolgens is het van belang dat je ontdekt of het aantal kippen waar jij de kippenren voor wil maken ook echt in de kippenren past. Indien dit niet het geval is zou je ervoor kunnen kiezen om nog een kippenren te maken of voor een bouwtekening voor een grotere kippenren te kiezen.

Je kippen kunnen snel ruzie krijgen wanneer ze te dicht op elkaar zitten, daarom is een ruime kippenren maken cruciaal. Iedere kip zal op zijn minst 1 kubieke meter aan ruimte nodig hebben om voldoende levensgemak te genieten. Je kippen zullen minder snel elkaar verwonden en minder vaak gestrest zijn. Alles begint met een goede voorbereiding

Waar je op moet letten

Voor je kippenren maken kan het voorkomen dat je een bouwvergunning nodig hebt. Afhankelijk van de onderstaande punten, dien jij wel of niet een bouwvergunning aan te vragen. Je moet een bouwvergunning aanvragen voor je kippenren wanneer;

 1. Je kippenren in de voortuin geplaatst gaat worden;
 2. Dat je kippenren hoger dan drie meter is;
 3. Je kippenren niet van hout gemaakt is;
 4. Er niet meer dan één kippenren per perceel wil plaatsen;
 5. Een kippenren groter dan tien kubieke meter is;
 6. Je ren buiten dertig meter van de bebouwing van je kavel is.

Ben je er toch niet helemaal zeker van of je nu wel of niet een bouwvergunning voor je kippenren moet aanvragen? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je gemeente om te verzekeren dat je zonder bouwvergunning een kippenren mag maken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Naast de eerder genoemde voorbereidingen is het ook nodig om nog op een aantal punten te letten:

 1. Keuze soort kippenras
 2. Aantal kippen
 3. Gewenste afmetingen van de ren

Keuze soort kippenras

Om de juiste keuze te maken tussen de verschillende kippen moet je weten dat er enorm veel kippenrassen zijn. Ongeveer 400 rassen en deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

 1. Legkippenrassen
 2. Vleeskippenrassen
 3. Sierkippenrassen
 4. Kippenrassen met verschillende functies
 5. Leg of vleeshybriden

Voor uitleg hoe het precies zit volg dan het onderstaande filmpje

Daarnaast zijn ze ook onderverdeeld in 4 verschillende gewichtscategorieën.

 1. Grote kippenrassen dit zijn kippen die groter zijn dan 3 kilo. De ren moet per kip dan minimaal 1,5 vierkante meter zijn.
 2. Middel rassen 2 tot 3 kilo. Hiervoor heb je een ren van minimaal 1,35 vierkante meter per kip nodig.
 3. lichte rassen 1,5 tot 2 kilo. Deze hebben per kip minimaal een ren van 1,2 vierkante meter nodig.
 4. Krielrassen minder dan 1,5 kilo. Tenslotte hebben deze krielrassen minimaal 1 vierkante meter per kip nodig.

We spreken hier over minimale afmetingen per kip zonder eventuele voerbak of waterbak. Heb je meer ruimte kies dan zeker voor een grotere ren. Je kippen vinden dit heel fijn. Wat mooi kan zijn om bijvoorbeeld wat boompjes in je ren te zetten daardoor ziet het er gelijk wat mooier uit. Al is het wel belangrijk dat die boompjes niet te dicht aan de kant staan want dan zou de kip mogelijk uit de ren kunnen komen.

Aantal kippen

Hoeveel kippen wil je gaan houden? Dit is natuurlijk een keuze die je zelf maakt. Ga je bijvoorbeeld voor legkippen hou er rekening mee dat een legkip meestal 1 ei per dag legt. Legkippen houden dit meestal maar een goed anderhalf jaar dat vol kan houden. Dit met speciaal legkippen voer. De keuze voor het aantal kippen hangt dan af van de hoeveelheid eieren die je wilt hebben per dag. Kies je voor sierkippen dan is je keuze heel anders

Gewenste afmetingen van de ren

De gewenste afmetingen van de ren kun je bepalen aan de hand van het gekozen kippenras. Tel daarbij op de ruimte die je kippenhok inneemt. Zo weet je de minimale ruimte die je ren moet zijn. Heb je meer ruimte dan kies je uiteraard voor een grotere ren. Daar heb je zelf ook plezier van en als bijkomend voordeel is dat je eventueel later nog extra kippen kunt toevoegen.

Stap 2: Bouwen

Hoe bouw je dan de ren voor je kippen? Teken de ruimte af die je nodig denkt te hebben. Boor dan de gaten voor de palen en daaraan zet je het kippengaas vast. Maak ook een deur in je ren zo kun je altijd even in je ren wanneer het nodig is. Het is verstandig om het kippengaas wat in te graven tegen roofdieren zoals ratten en bunzing. Wil je het echt goed doen dan maak je het frame van de ren zo hoog dat je er goed in kunt lopen. Aan de bovenkant bescherm je de kippen ook met gaas daardoor voorkom je dat er roofvogels je kippen slachten.

Stap 3: Afwerken

Om de levensduur van je ren te verlengen is het slim om het hout van de ren van een goede diervriendelijke tuinbeits te voorzien. Deze tuinbeits voorkomt het rotten van je palen en zorgt er voor dat je ren veel langer meegaat. Vroeger had je de ouderwetse teerpalen deze hoefde je nooit iets aan te doen. Ze waren doordrenkt met teer en na 50 jaar waren ze nog als nieuw.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

De Kippenren bouwtekening

De bouwtekening om het kippenren maken op een effectieve manier te voltooien, is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Dit bouwtekeningenpakket, ook wel bekend als Freds Bouwtekeningenpakket, bestaat uit ruim tienduizend bouwtekeningen te gebruiken voor de bouw van vrijwel ieder meubel. Dus een kippenren maken is niet het enige wat je met deze bouwtekeningen kan doen, je kan stoelen, tafels en een enorm aantal andere meubels maken.

Tuinmeubels zoals een loungebank of schommelstoel of misschien toch je eigen bed maken? Ook dat is mogelijk met de bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket kan vinden!

Klaar om zelf een kippenren te maken? Klik dan hier om nu aan de slag te gaat met het bouwtekeningenpakket van Fred!

kippenren maken

kippenren maken

Zelf een kippenren maken is makkelijk met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening