Home » Blog » Klustips » Whitewash van hout

Whitewash van hout

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Whitewash is het aanbrengen van een kalk was , kalkpasta, verdunde krijtverf of verniswas op je houtenvloer of houten meubelen. Momenteel is white wash enorm populair. Het geeft je meubelen of vloer een mooie gebleekte uitstraling. Het zelf maken van een whitewash is eenvoudig en levert prachtige resultaten op. Waarom zou je dan niet zelf aan de slag gaan om deze prachtige belaging te creëren? Want een verfwash maken is ongelofelijk makkelijk en goedkoop!

Welke whitewash moet ik kiezen?

Voor je echter een keuze maakt van een bepaalde whitewash is het belangrijk om te kijken welk houtsoort je wil behandelen. Elke houtsoort geeft weer zijn eigen effect. Omdat bij whitewash de ondergrond blijft doorschijnen zal een lichte houtsoort een andere uitstraling hebben dan een donkere houtsoort. Een rode houtsoort zal er weer heel anders uitzien na de white wash behandeling. Je zou denken dat er maar 1 soort white wash is, maar je kunt tal van whitewashes maken. Doordat je zelf kan variëren tussen de hoeveelheden water die je toevoegt, kan je bepalen hoe ‘licht’ de white wash gaat worden die je maakt.

Lang niet alle houtsoorten zijn even gemakkelijk te whitewashen. Looizuur houdende houtsoorten kunnen na het whitewashen gele vlekken veroorzaken. Dit is bij whitewash op waterbasis. De looizuur uit het hout lost op in het water en dit geeft die gele vlekken. Houtsoorten zoals eikenhout en sommige tropische houtsoorten. Je kunt deze houtsoorten wel withwashen maar dan moet je kiezen om ze te behandelen met kalkwas. Door de open nerf structuur is eikenhout perfect geschikt voor kalkwas.

Ook je lokale bouwmarkt kan je meer vertellen over de whitewash die jij het best kunt gebruiken voor het hout waarop het gaat komen. Op deze manier weet je precies hoe jouw nieuwe meubel er zo mooi mogelijk uit kan komen te zien!

Wat je moet weten voordat je begint

Voor je een meubelstuk gaat behandelen met white wash is het verstandig om eerst een proefstukje te doen. Dan kun je zien wat het effect is. Heb je geen los proef stukje kies er dan voor om eerst een klein stukje van de kast te behandelen op een locatie die niet opvalt. Zoals de onderkant van de kast. Het zou vervelend zijn wanneer je heel je kast hebt behandeld en je komt er achter dat het niet datgene oplevert wat je had verwacht. Dit scheelt je uiteindelijk veel werk en mogelijk ook veel kosten. Een white wash kan op deze manier precies zo worden als dat jij dat voor ogen hebt.

Verdunde krijtverf wordt over het algemeen aangebracht wanneer je een beter dekkende laag wil hebben. Dus bij een ondergrond die je niet goed bevalt. Voor white wash in een vochtige omgeving kies je vernis was of verdunde krijtverf. Twijfel je over bepaalde materialen die je wilt gebruiken? Of weet je niet zeker of jouw whitewash past bij het meubel waar de white wash op moet komen? Dan kan je onderaan dit artikel je vragen aan mij stellen!

Wil je ook nog je eigen meubels maken? Dan kan je hier alles over het zelf maken van meubels lezen klik hier!

white-wash
whitewash vloeren

De keuze van het type whitewash is afhankelijk van je wensen en het houtsoort.

Meer van dit soort artikelen

9 reacties

 1. Ik heb een tafel van steigerhout dat eerst geschilderd was nu is volledig geschuurd tot op het onbehandeld hout. Met behulp van de tips uit dit artikel is het erg mooi geworden dankjewel

 2. Ik heb een oud stoeltje van ik denk eikenhout 3×behandeld met whitewash van de action. Alleen het slaat helemaal geel uit. Wat kan ik hier nog aan doen om het wit te krijgen en toch de nerf zichtbaar te houden? Alvast dank voor reactie en advies. Gr

 3. Beste, ik zou mijn donkere eetkamer bleker willen maken, eventueel met whitewash maar ik vraag me af of dit mogelijk is? Welke methode kan u aanraden? Komt dit duur uit? Ik kan eventueel een foto doorsturen, maar kan dit blijkbaar niet via deze weg?

  Alvast bedankt voor uw deskundige raad.
  mvg,Mariann

 4. ik wil mijn guatambu ( ivoorhout) vloer na het schuren laten behandelen met white wash
  wat is het resultaat?

 5. Ik heb blank eiken meubels die ik in de whitewash wil zetten. Maar er moet geen vocht in trekken

 6. Hallo
  Ik heb keukenkastjes. Die wil ik graag behandelen met whitewash. Wat en hoe kan ik dit het beste aanpakken.
  Dat het ook tegen vetvlekken bestand is.
  Vr groet Juul

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.