Home » Blog » Moestuin » Groentebak maken om zelfvoorzienend te leven?

Groentebak maken om zelfvoorzienend te leven?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hoe belangrijk is het om in het heden jezelf van goed voedsel te voorzien en zodoende zelfvoorzienend te kunnen zijn? Voor een steeds groter deel van Nederland wordt het belangrijker om zelf groente en fruit te verbouwen. Vooral groente blijkt hierin een belangrijk onderdeel te zijn, want de groentebakken zijn niet meer aan te slepen. Bij Fred’s Bouwtekeningen is het al even bekend dat de vraag naar de groentebak bouwtekeningen is gestegen, waardoor er wel een artikel over een groentebak maken moest gaan.

Ik heb zelf ook een groentebak staan, die ik jaren geleden besloot te maken. Sindsdien heb ik hier heerlijke groenten uit kunnen halen, van een prei tot een bosui. En ook hier is het gezegde van toepassing; ‘Als het uit je eigen tuin komt, smaakt de groente het lekkerst’. Ik merk zelf dat de groente die uit mijn bakken komt, lekkerder zijn dan de groente die ik ergens anders kan kopen. Daarom was een groentebak maken een voortreffelijk idee. Wil jij ook een groentebak maken? Lees dan snel verder!

Waarom het belangrijk is om zelfvoorzienend te zijn

Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat je bij de supermarkt aankomt en je ziet uitsluitend lege groentebakken staan. Vroeger kwam dit echter nog wel eens voor, toen het lastiger was om een slechte oogst te compenseren met groente uit het buitenland.

Nu we binnen enkele dagen een vracht groente naar ons land kunnen verschepen, heeft een slechte oogst niet meer als gevolg dat de groenteschappen leeg zijn.

Een groentebak maken helpt jou echter om die groente nog veel dichterbij te halen. Je kunt namelijk met het maken van zo’n bak, voortaan gewoon je tuin in om de groente te halen. Je hoeft niet meer te betalen voor die ladingen groente die je in de supermarkt met de dag duurder ziet worden.

Zelf kweken

De lekkerste soorten groente kan jij in de groentebak groeien die jij zelf hebt kunnen maken. En dan kan jij zeggen dat je niet alleen je eigen groenten teelt, maar dat je ook nog een groentebak hebt kunnen maken.

Qua kosten zal een groentebak maken zich niet de eerste dag al terugbetalen. Maar na een jaartje zal het al niet lang meer duren voordat je echt gaat profiteren van het zelf maken van een groentebak.

En stel de prijzen stijgen nog verder, dan kan jij lekker je eigen groenten door blijven eten. Dat is een belangrijk voordeel van een groentebak maken!

Voordelen van zelf kweken

Verder kun je door zelf te kweken echte bio groenten eten. Je weet dan zeker dat er niet allerlei gif is gebruikt. Dit is ook een groot voordeel van zelf kweken. Nog een voordeel is dat het heel ontspannen werkt om met groenten kweken bezig te zijn.

Een groentebak maken met een bouwtekening van Fred

Een goede, betrouwbare en mooie groentebak maken kan met een duidelijke bouwtekening. Hoeveel je ook geklust hebt, een bouwtekening helpt je toch om een beter resultaat te bereiken. Helemaal als je een startende klusser bent, is een bouwtekening nodig, want dan zal je ook nog het maken van een stabiele constructie relatief lastig vinden. Daarom is een groentebak maken ook een van de leukste projecten uit mijn pakket, want iedereen kan dit project volgen en gegarandeerd afmaken.

Bij een groentebak maken hebben we veelal met hobbyisten te maken die de bak voor eigen gebruik maken. In dat geval raad ik diezelfde hobbyisten dan ook aan tijd te stoppen in het verfraaien van de bak. Omdat niet iedere klusser even artistiek is aangelegd, kan je met de tip dat je vooral naar de omgeving moet kijken waarvoor jij de groentebak gaat maken al aardig ver komen.

Verder wil ik je op het hart drukken echt gebruik te maken van de groentebak bouwtekening. Deze vertelt je alles volg daarom dit stappenplan

Stappenplan

Om op de juiste manier te bouwen is het slim om deze stappen te volgen.

  1. Voorbereidingen
  2. Groentebak maken
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn heel belangrijk in dit proces. Deze bestaan uit de volgende stappen:

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen
  3. Houtsoort bepalen
  4. Bouwtekening zoeken
  5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar wil je de groentebak gaan plaatsen? De locatie is weer afhankelijk van de groenten die je wilt gaan kweken. Verder is de beschikbare ruimte ook van belang. Dit is zeker van belang wanneer je op een flatje woont. Hoe mooi is het om op je balkon je eigen groenten te verbouwen.

Heb je genoeg ruimte dan zijn er andere factoren die meespelen. Geheel afhankelijk van het soort groente wat je wilt gaan verbouwen heb je soms schaduw nodig en andere groenten kunnen weer prima in de zon. Hou er altijd rekening mee.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen worden bepaald door de maximaal beschikbare ruimte op een balkon bijvoorbeeld. Maar in een grote tuin worden de gewenste afmetingen bepaald aan de hand van wat je precies wilt gaan verbouwen.

Stap 1.3: Houtsoort bepalen

Welk houtsoort ga je kiezen? Omdat je veel te maken hebt met vocht is het verstandig om voor duurzaam te gaan. Hardhout bijvoorbeeld kan onbewerkt heel lang meegaan maar helaas zijn de kosten daarvan wel erg hoog. Je kunt ook voor Douglas hout gaan dan zijn de kosten lager en onbewerkt gaat het nog redelijk lang mee. Geïmpregneerd hout wordt ook vaak gekozen. Het beste is echter wel om het hout te behandelen met een beits. Hierover meer in het stukje over de afwerking.

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken

Nu je de gewenste afmetingen weet en je weet het houtsoort kun je opzoek gaan naar een bouwtekening uit ons bouwtekeningenpakket deze vind je in ons ledengedeelte. Ben je nog geen lid dan kun je dat hier worden. Alle bouwtekeningen zijn als PDF opgeslagen waardoor iedereen er mee aan de slag kan gaan.

Deze tekening kun je stap voor stap volgen. Je vind er ook een handige materialenlijst terug.

Stap 1.5: Materialen bestellen

Aan de hand van de materialenlijst kun je een bestelling gaan plaatsen. Dit kun je doen bij een bouwmarkt, houthandel of via internet. Bij een bouwmarkt zijn de kosten helaas wel erg hoog en de kwaliteit laag en het assortiment heel beperkt. Bij een houthandel liggen de prijzen meestal wat lager.

Via internet heb je de meeste kans om goed te slagen. Je kunt heel makkelijk vergelijken en daardoor betaal je altijd de laagste prijs voor de beste kwaliteit.

Stap 2: Groentebak maken

Hoe ga je aan de slag met het bouwen van je groentebak?

  1. Print de groentebak bouwtekening af. Leg deze in de buurt waar je gaat bouwen.
  2. Laad je accuboormachine vooraf op
  3. Zorg dat je alle gereedschappen bij de hand hebt
  4. Werk altijd op een vlakke vloer hierdoor werk je een stuk lekkerder.
  5. Zaag al het hout op maat volgens de materialenlijst.
  6. Boor daarna alle schroefgaten voor zo voorkom je splijten van hout.
  7. Volg de tekening stap voor stap zo kan het niet misgaan.
  8. Werk zo nauwkeurig mogelijk. Slordig werken geeft een slordig resultaat.
  9. Ruim na het bouwen alle restmaterialen op.

Stap 3: Afwerken

Wanneer eenmaal alles is gebouwd is het slim om het hout te gaan beschermen tegen de verschillende weersinvloeden en vocht. Dit doe je door een goede diervriendelijke tuinbeits aan te brengen.

Het grote voordeel van beits is dat het vocht wel uit het hout weg kan doordat de beits ademend werkt. Terwijl het vocht vanuit de buitenlucht bijvoorbeeld wel wordt tegengehouden. Het hout wordt door de beits van binnenuit beschermt.

Bouwtekening zoeken voor een groentebak!

Heb jij zin om een groentebak te maken? Dan nodig ik je uit om te starten met dit leuke doe-het-zelf bouwtekening project. Op alle bouwtekeningen die ik voor je heb, kan je lezen wat er moet gebeuren.

Overigens is de groentebak bouwtekening te vinden in Fred’s Bouwtekeningenpakket, een pakket dat met recht als een van de beste en grootste bouwpakketten van Europa wordt bestempeld door veel gebruikers. Een groentebak maken zal dus voor jou geen probleem zijn, aangezien je dat snel kan doen met de tekeningen.

Natuurlijk zit dit pakket boordevol andere tekeningen, waar ik je meer over vertel op de homepage van deze website.

Wil jij van start met een groentebak maken? Maak dan gebruik van onze bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Groenenbak maken
Groenenbak maken

Goentebak kopen of maken?

Twijfel je er nog steeds aan of je de groentebak wilt kopen of zelf maken. Bekijk dan hier de voor en de nadelen ten opzichte van elkaar.

Voordelen van kopen

  1. Snel in huis
  2. Geen gereedschappen of bouwtekening nodig

Nadelen van kopen

  1. Relatief duur
  2. Kwaliteit is laag je hebt er nauwelijks invloed op.
  3. Beperkt in de afmetingen

Waar zou je een groentebak kopen wanneer je wilt kopen?

Wil je toch gaan kopen doe het dan daar waar je zeker weet dat de kwaliteit goed is. De prijzen zijn hier ook nog betaalbaar. Verder is het een hele betrouwbare website waar je zeker weet dat de garantie en leveringsvoorwaarden in orde zijn. Kijk maar eens hier.

De voordelen van zelf maken

  1. Heel goedkoop
  2. Makkelijk te maken
  3. Beste kwaliteit want dit heb je helemaal zelf in de hand.
  4. Geen belemmeringen qua vorm of afmetingen
  5. Gereedschappen heb je al in huis als doe-het-zelver

Enkele nadelen van zelf maken

  1. Je hebt wat tijd nodig om het te maken
  2. Een bouwtekening is wel heel makkelijk. Hiervoor hebben wij een oplossing zoals je hebt kunnen lezen. Daarom is dit niet echt een groot nadeel.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Bouwen of kopen? Zet het in een reactie onder dit bericht.

Heb je nog aanvullingen ze zijn altijd welkom 🙂

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.