Je kind blij en gelukkig maken, dat wil jij toch ook? Zeker weten dat jij met deze zelfgemaakte houten speelgoed keuken je kind heel blij en gelukkig gaat maken! Weet je dat je je kind hiermee eindeloos speelplezier kunt bezorgen? Een speelgoed keuken is niet zómaar spelen, maar het is ook enorm stimulerend voor de fantasie en ontwikkeling! Zelfs kinderen vanaf 2 jaar vinden een keukentje al helemaal fantastisch.

Houten speelgoed keuken zelf maken

Houten speelgoed keuken zelf maken

In 5 stappen een speelgoed keuken maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Waar moet ik op letten als ik zelf een houten kinderkeuken maak?

Wanneer je zelf een houten kinderkeuken gaat maken zijn er een aantal dingen belangrijk waar je goed rekening mee moet houden. Allereerst is dat de stevigheid van de keuken. Natuurlijk let je op de speciale verbindingen voor extra stevigheid, maar dat niet alleen. Je eerste keuze is die toch wel van een gedegen houtsoort. Welk houtsoort ga je kiezen? Mijn advies is om een stevig houtsoort te kiezen. Kinderen zijn tot alles toe in staat. Ze gebruiken een keukentje niet alleen om netjes aan te staan koken of afwassen. Nee, kinderen gaan gerust op het aanrecht zitten aan het keukentje hangen of verschuiven het van hun plaats. Je wilt natuurlijk niet dat je zelfgemaakte keuken bij het minste of geringste instort. Daarom is de keuze voor je houtsoort al erg belangrijk. In mijn bouwtekeningenpakket van een houten kinderkeuken heb ik diverse tekeningen met diverse materiaalsoorten staan.

Welk soort hout kies ik om een houten speelgoed keuken te maken?

Welk hout je ook kiest, zorg ervoor dat het van stevige kwaliteit is. Dat wil zeggen: het buigt niet door. Dit heeft te maken met de plankdikte die je kiest en het soort hout. Niet alleen de kwaliteit is belangrijk. Het is ook zeker belangrijk hoe het hout er uit ziet en of dit past bij je interieur. Hieronder heb ik een aantal houtsoorten voor je op een rijtje gezet. Deze houtsoorten zijn zeer geschikt voor het maken van een kinderkeuken.

Tabel met 6 houtsoorten omschreven

No.Houtsoort Omschrijving en eigenschappen
1Douglas Douglas is een houtsoort wat gemaakt is van naaldhout. Naaldhout komt van de naaldboom. Omdat naaldbomen snel groeien is het hout zachter. Naaldhout is goed geschikt om binnenshuis te gebruiken
2Eiken  Eiken is een houtsoort wat gemaakt is van hardhout. Eikenhout is duurzaam en gaat dus lang mee. Eikenhout is zowel binnenshuis als buitenshuis goed te gebruiken
3Grenen Grenen is een houtsoort wat gemaakt is van naaldhout. Grenenhout is een zacht houtsoort wat geschikt is om binnenshuis te gebruiken. Grenenhout heeft een fijne nerf waaraan deze goed te herkennen is
4Hardhout Hardhout is hout wat gemaakt is van loofbomen. Omdat loofbomen langzaam groeien is het binnenste hout over het algemeen harder en vaster. Verschillende soorten hardhout zijn: eiken kersen noten mahonie en essen. De duurzaamheid onderling kan verschillen. Zo gaat eikenhout onbehandeld lange tijd mee en gaat berkenhout onbehandeld maar slechts enkele jaren mee
5Steigerhout Steigerhout is geen houtsoort op zichzelf. Steigerhout is vurenhout wat niet geschaafd is en grof gezaagd
6Vuren  Vuren is een houtsoort wat gemaakt is van naaldhout. Het is afkomstig van de fijnspar. Dit houtsoort heeft een witte tot geelbruine kleur en heeft wat fijnere groeiringen 

Conclusie

Aangezien een houten kinderkeuken vrijwel altijd binnenshuis gebruikt wordt, kan zowel hardhout als naaldhout gebruikt worden. Om de levensduur van de keuken te vergroten kan de keuken geschilderd of gelakt worden.

Let er op dat hout goed droog is wanneer je het koopt. Koop je hout dat nog vochtig is dan moet je er rekening mee houden dat het nog een ruime droogtijd nodig heeft voordat je er mee kunt werken. De droogtijd kan variëren van vier weken tot wel een half jaar. Ga je met vochtig hout aan de slag dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Het hout is namelijk opgezet door het vocht en wanneer het hout droogt krimpt het hout en trekt het krom.

Waar moet ik nog meer op letten als ik zelf een houten kinderkeuken maak?

Bij het maken van een houten kinderkeuken let je uiteraard op de veiligheid. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar je zult de eerste niet zijn die er vroeg of laat achter komt dat het keukentje helemaal niet veilig is. Let er dus op dat de schroeven nooit uitsteken. Dat er geen scherpe kantjes of voorwerpen aan zitten  en dat je keuken zo gebouwd is dat die niet zomaar omvalt. Om omvallen te voorkomen moet je zorgen dat je keuken niet te smal is, genoeg diepte heeft en ook niet te hoog is. Soms wordt een keuken smal gemaakt om ruimte te besparen. Dit is echt af te raden of je moet er voor kiezen dat je de keuken vastmaakt aan de muur. Maar of dat dan op langere termijn mooi en praktisch is, dat is de vraag.

Kortom: wanneer je zelf een houten kinderkeuken maakt, moet alles gewoon goed in verhouding zijn.  In mijn bouwtekening van de houten kinderkeuken vind je de perfecte afmetingen. Zo ga jij je zeker niet vergissen en weet je dat je kinderkeuken veilig is en niet omvalt. Voor de perfecte afmetingen klik hier.

Wat heb ik allemaal nodig om een houten speelgoed keuken te maken?

Dit heb je allemaal nodig om een houten speelgoed keuken te maken:

  • Houtsoort naar keuze
  • Houten planken in verschillende maten
  • Houten plaat
  • Rondhout voor het gasfornuis en de kraan
  • Houten ronde platen voor het fornuis
  • RVS schroeven
  • Scharnieren
  • Houtlijm

In mijn bouwtekening van de houten kinderkeuken staat op de materiaallijst precies welke aantallen en afmetingen je nodig hebt. En vergeet natuurlijk niet wanneer je klaar bent met het maken van de keuken om keukengerei en pannen aan te schaffen!

Hoe zet ik de kinderkeuken eenvoudig in elkaar?

Voor het in elkaar zetten van de houten kinderkeuken kun je het best gebruik maken van mijn bouwtekeningen. In mijn bouwtekening leg ik je stap voor stap uit hoe je de houten kinderkeuken eenvoudig kunt maken. Wanneer je alle stappen van de bouwtekening volgt, is succes verzekerd voor een veilige en stevige kinderkeuken met de juiste maten en verhoudingen.

Hoe verzorg ik de verdere afwerking?

Bij de afwerking let je er op dat je kindvriendelijke verf of lak gebruikt. Little Green heeft een speciale verf lijn opgezet die geschikt is voor het schilderen en lakken van kinderspeelgoed en kindermeubels. Little Green heeft twee verflijnen opgezet die veilig zijn voor kinderen. De eerste verflijn is Acrylic Matt Emulsion en de tweede verflijn Acrylic Eggshell. Deze verfsoorten zijn verkrijgbaar in wel 128 verschillende soorten verfkleuren. Voor kindvriendelijke vernis kun je het beste naar Rust-oleum zoeken. Je kunt deze verf kopen bij een verfwinkel of bouwmarkt bij jou in de buurt. En anders gewoon heel gemakkelijk online.

Ik wil graag een houten speelgoed keuken maken, maar wij hebben heel weinig ruimte…

Om ruimte te besparen heb ik een goed idee voor jou. Bij weinig ruimte kun je er namelijk voor kiezen om geen gehele keuken te maken. In plaats van een hele keuken maak je alleen een kookplaat. Deze kookplaat kun je heel eenvoudig gewoon op een lage tafel leggen. Je koopt wat pannen en ander keukengerei en zo kan er toch gespeeld worden met potten en pannen. Koop of maak er nog en leuke schort en koksmuts bij en laat je kleine lekker kokkerellen!

kinderspeelgoed kookplaat

kinderspeelgoed kookplaat

Misschien denk je: tja, maar dat gaat toch heel snel schuiven en valt zo van de tafel af? Om dit te voorkomen kun je eventueel een stukje anti-slib aan de onderkant bevestigen.  Het is een praktische oplossing, maar de completen houten kinderkeuken blijft toch het allerleukst! Meer weten over Fred’s Bouwtekeningen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!