Home » Blog » Stoelen » Kinderstoel maken voor in je eigen huis

Kinderstoel maken voor in je eigen huis

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het lijkt zoiets makkelijks, een Kinderstoel maken waar je kind lekker op kan zitten. Het zal je dus ook verbazen hoe lastig het is om een Kinderstoel zonder bouwtekening te maken. Voor veel mensen is het dan ook ooit een project geweest dat fout ging, puur doordat ze niet hadden ingeschat hoe lastig het nog kon zijn om dit project zonder een bouwtekening uit te voeren.

Vooral op het onderdeel stabiliteit en robuustheid kan je snel foutjes maken, wat eenvoudig voorkomen kan worden. Hoe dan? Dat kan door te werken met een bouwtekening, waarmee een Kinderstoel maken ‘kinderwerk’ is ;-). Je volgt alles wat op de bouwtekening te zien is, je koopt de juiste materialen in de juiste afmetingen en je kunt eenvoudig een Kinderstoel maken. Dan heb ik het over een stoeltje dat stabiel en betrouwbaar is, en dus ook tegen een stootje kan. Benieuwd hoe jij zo’n Kinderstoel voor thuis kan maken? Dat vertel ik jou verderop.

Stappenplan kinderstoel maken

Zelf een kinderstoel maken doe je aan de hand van dit stappenplan:

 1. Voorbereidingen
 2. Maken
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn minstens zo belangrijk dan het maken van de stoel zelf. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen:

 1. Gewenste maat bepalen
 2. Bouwtekeningen erbij zoeken
 3. Materialen bestellen

Stap 1.1: Gewenste maat bepalen

De gewenste maat is afhankelijk van hoe oud en groot je kind is. Wil je een stoel maken voor de jongste kinderen die nog maar net kunnen lopen dan is de zithoogte van 18 tot 20 centimeter al hoog genoeg. Is je kindje al wat ouder en langer dan zul je al snel naar de 25 centimeter zithoogte gaan.

De gewenste hoogte kun je meten bij je kindje door het onderbeen aan de achterkant tot de knie holte te meten zo weet je precies welke zithoogte goed is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een wat hogere stoel te maken maar dan heb je een idee.

Stap 1.2: Bouwtekeningen erbij zoeken

Nadat je de keuze hebt gemaakt kun je de gewenste tekening erbij zoeken. Druk deze tekening af zodat je aan de hand van de materialenlijst de bestelling kunt doen. Aan de hand van de rest van de tekening kun je dan de stoel maken.

Stap 1.3: Materialen bestellen

Waar kun je het beste de gewenste materialen bestellen? Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Je kunt je materialen bestellen bij een bouwmarkt, houthandel of online. De beste manier om je hout te bestellen is online. Dit omdat je dan de meeste keuze hebt uit verschillende materialen en kwaliteiten. Je kunt heel makkelijk vergelijken via internet en de materialen worden thuis afgeleverd.

Stap 2: Maken

 1. Leg de bouwtekening in de buurt waar je gaat bouwen.
 2. Zorg dat je alle materialen hebt.
 3. Hou het benodigde gereedschap bij de hand.
 4. Werk op een vlakke vloer.
 5. Ga zo nauwkeurig mogelijk te werk.
 6. Let op je veiligheid gebruik de benodigde veiligheidsmiddelen zoals oor bescherming en een veiligheidsbril. Hierdoor kun je veel ellende voorkomen zoals beschadiging aan je gehoor of oogletsel.
 7. Hou de werkruimte opgeruimd.
 8. Volg de tekeningen stap voor stap.

Stap 3: Afwerking

De afwerking is de belangrijkste stap van het geheel. Een goede afwerking voorkomt problemen. Een goede afwerking bestaat uit:

 1. Veiligheid
 2. Beschermende laag

Stap 3.1: Veiligheid

Dit is de reden waarom het belangrijk is dat je op de veiligheid let

Ik wil je niet angstig maken omtrent dit project, maar je moet het hout echt tot op de millimeter controleren op splinters en andere stukjes die voor irritaties kunnen zorgen. Als je straks met het Kinderstoel maken klaar bent, zal jouw kind hier op de vreemdste manieren gebruik van maken. Als je wilt voorkomen dat je kind zich kan bezeren aan de materialen van de stoel, moet je een veilig Kinderstoel maken waar je prettig gebruik van kunt maken.

Controleer daarom dus goed aan het einde van dit klusje of het hout helemaal glad is. Je kunt het hout overigens beter met schuurpapier schuren dan met een schuurmachine. Uiteindelijk kan je met schuurpapier toch wat makkelijker de lastig bereikbare plekjes bereiken, terwijl je met een schuurmachine snel over een plekje heenkijkt. Omdat de veiligheid belangrijk is, zal je hier dus voldoende aandacht aan moeten besteden.

Stap 3.2: Beschermende laag

Het hout van een kinderstoel heeft best veel te lijden daarom is het slim om het hout van een beschermende laag te voorzien. Liefst een laag die ook krasvast is. Begin met het aanbrengen van een grondlaag in de gewenste kleur.

De gewenste kleur die je kiest is afhankelijk van je smaak en van wat er het beste bij je interieur past. Laat de grondlaag goed drogen en schuur deze daarna lichtjes op. Breng dan nog een grondlaag aan en laat deze drogen. Ook deze laag schuur je lichtjes op. Vervolgens breng je 2 lagen krasvaste lak aan in de gewenste kleur. Zo gaat je stoel veel langer mee.

Een Kinderstoel maken aan de hand van een bouwtekening

Hoe gaat een Kinderstoel maken dan verder in zijn werk vraag jij je hoogstwaarschijnlijk af? Dat gaat bijzonder eenvoudig in zijn werk, want de bouwtekening is voorzien van alle overige informatie die jij moet weten. Ten eerste ontdek je welke materialen er straks nodig zijn. Deze materialen kan je bij een bouwmarkt kopen, maar vaak ook in je eigen voorraad vinden. Oude meubels kunnen uit elkaar gehaald worden, echter ligt er vaak ook nog wel wat oud hout in de zolder/kelder/schuur. Nieuw hout is natuurlijk altijd beter om te gebruiken, vooral bij een Kinderstoel maken. Als je echter echt geld wilt besparen, zou je een van deze opties kunnen kiezen om goedkoper uit te zijn.

Waarschijnlijk vind je het nu wel genoeg geweest en wil je gewoon lekker aan de slag met een Kinderstoel maken. Dat begrijp ik, waardoor je snel verder moet lezen om te ontdekken hoe jij aan de Kinderstoel bouwtekening kunt komen!

Direct de actuele Kinderstoel bouwtekening downloaden

Ga jij ook beginnen met een Kinderstoel maken en besef je dat je een bouwtekening absoluut nodig hebt? Dan is dat goed nieuws voor jou en je kind, want dat Kinderstoel is dan pas echt stevig. De bouwtekening die jij hiervoor nodig hebt, is in mijn bouwtekeningenpakket te vinden, ook wel bekend onder de naam Fred’s Bouwtekeningenpakket.

Omdat ik vind dat iedereen alles zelf moet kunnen maken, heb ik bouwtekeningen voor de meest uiteenlopende projecten in het bouwtekeningenpakket verzameld. Hierdoor kan je vrijwel alle meubels maken, maar kan je bijvoorbeeld ook je eigen pergola of carport maken.

Dus of jij nu van plan bent om alleen een Kinderstoel te maken of dat je ook daarna nog de handen uit de mouwen wilt steken voor een ander uitdagend project, bij Fred’s Bouwtekeningen ben je aan het juiste adres klik hier!

Kinderstoel maken
Kinderstoel maken

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.