Home » Blog » Tafel » Picknicktafel maken doe je zo (ook voor beginnende doe-het-zelvers)

Picknicktafel maken doe je zo (ook voor beginnende doe-het-zelvers)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Zelf een picknicktafel maken was een van mijn beste keuzes ooit. Er gaat haast geen zomerdag voorbij of we zitten er wel aan. Een picknicktafel kan wel wat hebben. En hij blijft ook mooi als je hem intensief gebruikt.

Een zelfgemaakte picknicktafel is een leuk project. Zelfs als beginnende doe-het-zelver kun je makkelijk een picknicktafel zelf maken. De alom bekende constructie van de picknicktafel is namelijk voor iedereen haalbaar.

Ontdek in dit artikel hoe je je eigen picknicktafel maakt en waar je op moet letten. Zoals hout: sommige houtsoorten zijn bij uitstek geschikt (en pas op: sommige juist helemaal niet!).

Ook laat ik je zien hoe je een picknicktafel maakt zoals je ze normaal enkel bij dure meubelzaken ziet (hint: verfwash + steigerhout).

Update: pasgeleden heb ik het pakket aangevuld met nieuwe bouwtekeningen voor picknicktafels: je kan nu ook een inklapbare picknicktafel maken. Alleen al het afgelopen jaar zijn er meer dan honderd van deze tafels gemaakt.

Klaar om ook lekker aan je eigen picknicktafel te dineren? Lees snel verder!

Hoe kan ik een picknicktafel maken?

In het begin kan het zelf maken van tuinmeubels lastig lijken. Vragen zoals ‘hoe kan ik het hout beschermen tegen reken’ of ‘hoe blijft de constructie stevig genoeg’ komen maar al te vaak langs. Gelukkig hoef jij je hier helemaal niet zorgen over te maken, want met de informatie uit dit artikel en de bouwtekening heb jij altijd antwoord op deze vragen.

Een picknicktafel maken middels een bouwtekening is namelijk de beste manier om een constructie te maken die ook echt stabiel is. Op de picknicktafel bouwtekening is duidelijk weergegeven wat er gedaan moet worden om er één van kwaliteit te maken. Stap voor stap lees je wat je moet doen. Van het zagen van het hout tot in de juiste afmetingen, of je kan natuurlijk al meteen hout in de juiste afmetingen aanschaffen, tot informatie over hoe jij de picknicktafel assembleert.

Het buiten plaatsen van deze tafel zorgt ervoor dat we te maken hebben met andere weersomstandigheden. Het hout zal daarom, afhankelijk van de door jou gekozen houtsoort, onderhouden moeten worden. Niet iedere houtsoort verlangt hetzelfde onderhoud, daarom heb ik diverse artikelen toegewijd aan het onderhouden van houtsoorten onder verschillende omstandigheden. Gebruik de informatie uit dit artikel om je meubel bestand te maken tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Dit kan je op de lange termijn het maken van de picknicktafel niet zonder reden laten.

Als je klaar bent met de picknicktafel maken kan je ervoor kiezen om het hout van de picknicktafel te verven. Afhankelijk van de houtsoort is het verstandig om eerst grondverf aan te brengen. Heb je gekozen om van steigerhout een picknicktafel te maken, dan is het gebruik van verfwashes aan te raden. Deze zorgen namelijk dat de picknicktafel een vintage look krijgt wat op dit moment de trend is.

Houten picknicktafel
Houten picknicktafel

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan voor het maken van een mooie picknicktafel

Voor je een picknicktafel gaat maken of kopen is het handig om even de volgende stappen te volgen

 1. Locatie en voor wie
 2. Soort bepalen
 3. Gewenste afmetingen
 4. Materiaal bepalen
 5. Bouwen
 6. Afwerking

Stap 1: Locatie en voor wie

Picknickbanken worden op veel verschillende locaties toegepast. Dus daarom de vraag waar worden picknicktafels gezet?

Je kunt ze in het bos tegenkomen. Op de camping, bij je vakantie huisje of in de duinen. In deze genoemde mogelijkheden dan zijn ze voor publiek gebruik en dan zal je snel kiezen voor grote robuuste picknicktafel. Je weet nooit precies wat er allemaal meer gebeurd.

Is het een picknicktafel voor thuis dan kies je sneller voor een wat kleinere picknicktafel of de inklapbare picknicktafel voor een kleiner gezin. Met een groot gezin is het juist handig om te kiezen voor een grote picknicktafel

Stap 2: Soort bepalen

Nu je in stap 1 de locatie en voor wie hebt bepaald is het belangrijk om te kiezen welke picknicktafel je wil gaan maken.

Picknicktafel inklapbaar

Een inklapbare picknicktafel? Deze tafel heeft als voordeel dat hij makkelijk is op te bergen en daardoor minder ruimte inneemt. Een 2e voordeel is dat je deze opvouwbare picknicktafel zowel picknicktafel en als bank kunt gebruiken. Zie de 2 filmpjes hieronder


Dit is al een paar jaar een enorm populaire picknickbank-tafel. Het is zeker de moeite waard om hier voor te kiezen. Nog een voordeel is dat je er voor kunt kiezen om meerdere van deze inklapbare picknickbanken te maken en aan een tafel te schuiven wanneer je met een wat kleiner aantal mensen bent. Maar heb je veel bezoek of een feestje dan klap je de picknickbanken uit en heb je in een keer eens zoveel ruimte om te zitten.

Gewone picknicktafel

De meest gebruikelijke picknicktafel is de gewone houten picknicktafel met niet enorm grote afmetingen. Maar wel een die je buiten laat staan. De meest gebruikelijke vorm is rechthoekig. Maar wel een die je buiten laat staan.

Grote picknicktafel

Wil je echt wat meer ruimte en toch een mooie tafel dan is een grote picknicktafel een uitkomst. Je hebt enorm veel ruimte aan deze tafel. Het nadeel is wel dat hij ook veel ruimte inneemt

Grote picknicktafel
Grote picknicktafel

Kinderpicknicktafel

Heb je kleine kinderen dan is een kinderpicknickbank echt een aanrader. Je ziet ze ook vaak bij feestlocaties waar je een mooie speeltuin bij hebt.

Vierkante picknicktafel

Een andere mogelijkheid is om een vierkante picknicktafel te kopen. Het voordeel dat je dan wat minder ruimte nodig hebt.

Picknicktafel zeshoek

Een zeshoekige picknicktafel zie je niet vaak maar is wel een hele verrijking van je tuin. Je hebt enorm veel zitruimte en is daarom ook heel gezellig om er met een groep aan te eten.

Picknicktafel-zeshoek uit het premiumpakket
Picknicktafel-zeshoek uit het premiumpakket

Kunststof picknicktafel

Een kunststof picknickbank ga je niet snel zelf maken. Dit is meer iets om zelf te kopen. Tegenwoordig heb je enorm veel verschillende kunststoffen.  Later in dit artikel kom ik even terug op de voor en de nadelen van kunststof ten opzichte van hout

Aluminium picknicktafel

Een Aluminium picknicktafel wordt door de meeste doe-het-zelvers niet gemaakt. Maar ook hier zijn voor en nadelen van waar ik later even op terug komt.

Wil je gebruik maken van een van mijn picknickbank bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stap 3: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van het aantal personen waar je deze picknicktafel voor bouwt. Bouw je een tafel voor 4 personen? Dan voldoet een picknicktafel met een lengte van 1500 tot makkelijk. Ben je met 4 tot 6 personen dan kun je beter kiezen voor een lengte van 1700 tot 1800mm. Ben je met 6 tot 8 personen dan kom je al snel tussen de 2000 en 2200mm uit.

De diepte van het tafelblad is over het algemeen tussen de 550 en 750mm

Bij het bepalen van de hoogte moet er op letten is het voor kinderen of voor volwassenen. Op onze bouwtekeningen kun je dit gelijk terug vinden

Stap 4: Materiaal bepalen

Het bepalen van de materialen is een belangrijke stap. Wil je een geïmpregneerde picknicktafel of juist een hardhouten picknicktafel ? Daarom zal ik hieronder wat voor en nadelen plaatsen van de verschillende materialen

Picknicktafel steigerhout

Een steigerhouten picknickbank is makkelijk te maken. Momenteel nog steeds erg in trek. De prijzen voor steigerhout worden echter wel steeds hoger waardoor het best een dure tafel kan worden.

Voordelen:

 1. Makkelijk te maken
 2. Makkelijk verkrijgbaar
 3. Goedkoper dan hardhout en Douglas

Nadelen:

 1. Minder duurzaam dan Douglas, hardhout en geïmpregneerd hout
 2. Weinig variatie qua kopse houtmaat afmetingen waardoor bewerkelijk

Picknicktafel Douglas

Douglas hout is momenteel erg in opkomst of het nu voor tuinmeubelen is of voor een schuur bouwen je ziet het overal terug. Hoe zou dat komen? Lees dan even de voor en de nadelen

Voordelen:

 1. Duurzaam
 2. Mooie uitstraling
 3. Makkelijk te verwerken
 4. Veel keuze qua houtmaten
 5. Makkelijk verkrijgbaar

Nadeel:

 1. Duurder dan steigerhout of geïmpregneerd hout

Picknicktafel hardhout

Een hardhouten picknicktafel is heel duurzaam en ze zijn onverwoestbaar. Ze hebben nauwelijks last van weersinvloeden. Hardhout gaat niet snel rotten. Wil je heel lang met je picknicktafel doen en wil je ook dat hij er over enkele jaren nog steeds goed uitziet dan is de keuze voor hardhout logisch.

Heb je bijvoorbeeld een restaurant dan staan hardhouten picknicktafel wel heel mooi. Je weet dan ook zeker dat het degelijk is.

Voordelen:

 1. Duurzaam
 2. Veel keuze qua houtmaten
 3. Schilderen is niet nodig
 4. Onverwoestbaar

Nadelen:

 1. Zwaar
 2. Duur
 3. Meer werk dan een ander houtsoort

Geïmpregneerd houten picknicktafel

Wil je een relatief goedkope picknicktafel bouwen dan kom je al snel uit op geïmpregneerd hout. Je hebt best een grote variatie qua kopse houtafmetingen al is het wel minder dan hardhout en douglas. Je hoeft het niet te schilderen. Het hout bewerkt makkelijk. Het is ook goed bestand tegen weersinvloeden.

Voordelen:

 1. Redelijk duurzaam
 2. Veel keuze qua houtmaten (minder dan hardhout en douglas)
 3. Schilderen is niet nodig
 4. Goedkoop

Nadelen:

 1. Zachter hout
 2. Niet heel mooi erg standaard

Persoonlijk zou ik hier niet snel voor kiezen.

Vuren picknicktafel

Wil je echt een goedkope picknickbank maken dan is vurenhout een mogelijkheid. Er zit echter wel een groot nadeel aan vurenhout je moet het echt schilderen anders blijft er niets van over en is het binnen de kortste keren weggerot. Maar wanneer je het goed schildert dan gaat het prima jaren mee. Misschien wilde je toch al graag een witte picknickbank omdat je dat mooi vind staan voor de zwarte planken van je schuur. Het kan ook zijn dat je graag een zwarte of grijze picknickbank wil maken. Wanneer je er een mooie kleur aan hoef je ook niet bang te zijn dat het snel wegrot. Natuurlijk hou je in de gaten dat je regelmatig waar nodig alles bijwerkt.

Voordelen:

 1. Veel keuze qua houtmaten
 2. Heel goedkoop

Nadelen:

 1. Zacht hout
 2. Schilderen is noodzakelijk
Inklapbare Picknicktafel-bank zelf bouwen bouwtekening
Inklapbare Picknicktafel-bank zelf bouwen bouwtekening

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Picknicktafel kunststof

Van kunststof picknickbanken zijn nog niet heel veel bekend wat duurzaamheid betreft maar hieronder wel wat voor en nadelen op een rij gezet.

Voordelen:

 1. Goed bestand tegen regen
 2. Geen na bewerkingen nodig (schilderen)

Nadelen:

 1. Afhankelijk van het type kunststof verweerd het snel
 2. Minder mooi dan hout maar dat is persoonlijk
 3. Duur
 4. Zakt snel door en daardoor moet je aluminium in je zitting en tafelblad verwerken
 5. Heel zwaar

Je ziet wel steeds meer spelers op de markt komen met zogenaamde duurzame kunststoffen die ook goed zouden zijn voor het milieu doordat ze gebruik maken van gerecyclede materialen. Hiervoor worden dan bijvoorbeeld oude afgedankte kleding gebruikt. Tot nu toe zijn de kosten nog veel te hoog.

Picknicktafel aluminium

Aluminium picknicktafels worden niet snel gemaakt door een doe-het-zelver. Aluminium heeft als nadeel dat het best wat kennis vereist om het goed te kunnen lassen.

Voordelen

 1. Onverwoestbaar
 2. Mooie uitstraling bij een moderne woning

Nadelen

 1. Erg duur
 2. Lastig zelf te maken voor de meeste doe-het-zelvers
 3. Wordt erg warm in de zon

Stap 5: bouwen

Hoe bouw je de picknicktafel op? Zaag alle materialen op maat volgens de een van onze bouwtekeningen uit ons pakket. Begin dan met het maken van de poten. Zet de poten daarna op de gewenste afstand uit elkaar. Schroef daarna het tafelblad in elkaar en schroef het vast aan de poten. Als laatste schroef je het zitgedeelte vast en dan is je bank klaar. Zeken aan de hand van een van onze bouwtekeningen gaat dit heel makkelijk. Deze zijn stap voor stap te volgen.

Let tijden het bouwen altijd op de volgende zaken.

 1. Begin pas met bouwen wanneer je alle materialen in huis hebt zodat je door kunt gaan zonder onderbreking vanwege gebrek van materiaal.
 2. Hou het gereedschap waar je mee aan de slag wilt gaan in de buurt.
 3. Laad alle accu’s op.
 4. Hang de tekening op in je werkplaats zodat je hem altijd in de buurt hebt.
 5. Volg de tekening stap voor stap en maak elke stap af voor je met de volgende stap begint.
 6. Werkt veilig door het gebruik van gehoorbescherming, veiligheidsbril en veiliheidsschoenen.
 7. Hou de werkplaats schoon zodat je niet struikelt over materialen.
 8. Werk zo nauwkeurig mogelijk zo krijg je het beste eindresultaat.

Stap 6: Afwerken

Nu je picknickbank klaar is kun je er voor kiezen om deze af te werken. Dus om deze te schilderen. Hiervoor is er allerlei buitenbeits in de markt. Zeker de moeite waard om jezelf in te verdiepen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Voor buiten, voor je kinderen of om zelf aan te werken of dineren

De breedte van de picknicktafel is per tekening anders. Dat heeft alles te maken met de toepassing van de tafel. De standaardafmetingen komen logischerwijs bij Fred’s Bouwtekeningen het meest voor. Maar er is ook de kinderpicknicktafel voor de kids. Deze tafel is een verkleinde versie van de standaardversie.

Alle tafels zijn voor buitengebruik geschikt. Dat wil zeggen, de aanbevolen houtsoorten zijn ideaal om in de regen te overleven. Dat kunnen ze zoals je ervan mag verwachten:goed. De picknicktafels kun je maken voor alle weersomstandigheden. En er is meer.

Je kunt de picknicktafels ook gebruiken om aan te dineren, werken of gewoon een lekker glas wijn aan te drinken. Je kunt er kortom alle kanten mee op. En dat is waarom we klussers zijn geworden. We maken dat waar we van kunnen genieten.

Bouwtekening voor zelf picknicktafel maken

Je hebt het nu wel door, ik ben een enorme liefhebber van het maken van tuinmeubels waaronder de picknicktafel. Ik hoop dat je de bovenstaande aandachtspunten meeneemt voor het maken van je eigen picknicktafel en dat je met net zoveel motivatie aan het werk gaat.

Het enige wat je nu waarschijnlijk nog wil weten is hoe jij aan de picknicktafel bouwtekening kunt komen. Misschien heb je het ergens al zien staan, maar deze bouwtekening is inderdaad te vinden in mijn bouwtekeningenpakket die ik zelf heb samengesteld. Dit bouwtekeningenpakket bestaat uit meer dan tienduizend verschillende bouwtekeningen om meubels zoals de picknicktafel mee te maken. Want behalve tuinmeubels kan jij nog veel meer maken met dit pakket.

Meubels voor binnenshuis gebruik zijn namelijk ook te maken met deze bouwtekeningen, zoals een groot bureau, tv-meubel, salontafel en boekenkast. Je kan tot je erbij neervalt meubels blijven maken met de bouwtekeningen uit dit bouwtekeningenpakket, zoveel zijn het er.

Hoe je het ook bekijkt. Deze bouwtekeningen gaan jou helpen een stevige en betrouwbare picknicktafel te maken. Je hoeft niet naar de Hornbach of Karwei om de hoofdprijs voor een picknicktafel te betalen. Je download de picknick bouwtekening en je kunt direct aan de slag. Waarom zouden we moeilijk doen over een alternatief? Bouwtekeningen werken altijd. En jij bepaalt hoe het eindresultaat eruit zal zien.

Meer weten over dit bouwtekeningenpakket? Lees er dan hier van alles over klik hier!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Picknicktafel maken
Picknicktafel maken

Met goede bouwtekeningen is een eigen picknicktafel maken makkelijk. Dit kan jij ook. Begin vandaag met de beste bouwtekeningen!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

 

Toch liever een picknicktafel kopen?

Niet iedereen ziet het zelf maken zitten. Maar wat dan? Waar kun je dan het beste een picknicktafel kopen? Je hebt zoveel mogelijkheden en wat is nu wel en wat is niet goed. Let bij het kopen er altijd op van welk materiaal deze zijn gemaakt. Dit zegt al veel over de kwaliteit. Hieronder waar je een picknicktafel kunt kopen. Of je nu een vierkante, rechthoekige of een picknicktafel met rugleuning wilt hebben je kunt het altijd wel vinden.

Waar moet je op letten tijden het kopen? Waar kun je dus het beste kopen? De winkel waar je gaat kopen moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Betrouwbaar.
 2. Snelle levering.
 3. Niet goed geld terug garantie
 4. Goede kwaliteit en prijs verhouden.

Je vindt deze winkel hier

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

2 Comments

 1. Ha Fred,

  Bedankt voor dit stappenplan inmiddels heb ik de bouwtekening van de picknickbank gedownload hiermee gaan we deze winter mee aan de slag.

  Groetjes
  Esther

  1. Hoi Esther,

   Goed om te horen we zien heel graag je foto’s langs komen

   Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust

   Groeten
   Fred

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…