Home » Blog » Trap » Een trap zelf maken mogelijk?

Een trap zelf maken mogelijk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het lijkt een behoorlijk tijdsintensieve onderneming, een trap zelf maken. Ook moeten de kosten torenhoog zijn, toch? Ik heb mogelijk goed nieuws voor je, want jij kunt een trap zelf maken en hier enorm op besparen. Een trap laten maken zal je een enorme factuur naar jouw kant opleveren.

Als jij besluit om een trap zelf te maken, kan jij rekenen op een veel lagere kosten post. Daar komt ook nog eens bij dat je zelf invloed hebt op hoe jouw trap eruit komt te zien. Probeer dat maar eens ergens anders voor elkaar te krijgen. Om jou hier verder mee te helpen heb ik op een rijtje gezet hoe jij zelf een trap kan maken.

Vanaf het begin tot het eind, je kunt alles zelf regisseren totdat jouw trap er uiteindelijk staat. De bouwtekening helpt je bij alle lastige stukken van dit project, zodat jij je nooit echt zorgen hoeft te maken. Weet je iets even niet, dan kijk je op de bouwtekening en weet je weer hoe je verder moet. Een trap zelf maken is voor jou dus een goede optie!

Hoe te beginnen

Laten we eerst eens in het bezit komen van de bouwtekening, daar vinden we namelijk alle informatie op die we nodig hebben voor een trap zelf maken. In de laatste alinea kan je overigens vinden hoe je deze bouwtekening kunt bemachtigen. Deze bouwtekening is er in meerdere soorten en maten, wat betekent dat je verschillende soorten trappen zelf kunt maken.

Op de bouwtekening kan je informatie vinden over de bouw van je trap. Want voor een trap zelf maken moet je bijvoorbeeld wel weten welke stappen je allemaal moet nemen en wanneer je met welk onderdeel start. Ook lees je welke afmetingen alle planken en onderdelen moeten hebben. Hierdoor kan je direct alles in de juiste afmetingen aanschaffen of juist alles zelf goed zagen. Dan wordt het trap zelf maken op den duur een kwestie van in elkaar zetten en je bent klaar! De profs doen het veelal op dezelfde manier, dus geen reden om hier niet je voordeel uit te halen.

Een trap zelf maken kan met verschillende houtsoorten zoals je ook op de bouwtekeningen kunt lezen. Jij kunt altijd voor een andere houtsoort kiezen, hier ben je natuurlijk helemaal vrij in. Kijk voordat je begint wel goed naar je huidige omgeving en de beschikbare ruimte. Meet goed uit welke afmetingen bij jouw openingen horen zodat je niet de verkeerde bouwtekening kiest.

Zelf trap maken met een bouwtekening

Dan gaan we beginnen met het trap zelf maken met de bouwtekening. Als het goed is ben je nu in het bezit van de juiste materialen en kunnen we beginnen met het maken van de trap. Ik raad je aan de bouwtekening zeer intensief te gebruiken. Het is ontzettend zonde als je kleine maar kostbare foutjes maakt die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden met een korte blik op de bouwtekening. Dit kan je uiteindelijk bij een trap zelf maken alleen maar geld kosten, waardoor je toch maar beter zoveel mogelijk de bouwtekening kunt controleren

Als de trap zelf maken gelukt is, kunnen we verder met de afwerking van de trap. Afhankelijk van de gekozen houtsoort, heb je de keuze tussen diverse onderhoudsmaterialen. Eerst de trap lakken voordat je verdergaat is natuurlijk altijd een goed idee. Kies voor speciale verf wanneer jij niet van plan bent de trap verder te bekleden. De verf moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen wanneer je met een trap zelf maken een leefbare trap wilt maken.

Klaar om met het trap zelf maken project te beginnen? Lees dan snel verder voor extra informatie over de bouwtekening.

De bouwtekening

Nu is het tijd om met het zelf maken van de trap te beginnen. Jij moet helemaal zelf aan de slag, maar de bouwtekening zal je altijd van dienst kunnen zijn tijdens dit project. Zo goed als alle informatie voor dit project zal op de bouwtekening te vinden zijn. Een trap zelf maken hoeft hierdoor niet lastig te zijn, zolang je er maar voldoende tijd voor uittrekt. Overigens kan je nog van tal van andere bouwtekeningen straks gebruik maken, waar je bijvoorbeeld ook een eettafel, bed of tuinmeubel mee kan maken.

Meer weten over deze bouwtekeningen? Dan kan je hier verder lezen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

trap zelf maken
Trap zelf maken (steektrap)

Maken of kopen?

Wil je zelf aan de slag gaan of toch liever kopen en dus op maat laten maken? Hieronder de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van laten maken.

 1. Makkelijk je hoeft zelf nergens achteraan.
 2. Bouwtekeningen heb je niet nodig.
 3. Zelf hoef je niets in te meten.

Nadelen van laten maken.

 1. Kosten zijn erg hoog.
 2. Het kan best lang duren eer je word geholpen omdat de meeste vakmannen het erg druk hebben.

Tips om een goede klusser te vinden.

Wanneer je een goede vakman wilt treffen kun je het volgende doen:

 1. Check bij mensen uit zijn omgeving waar hij ook klussen heeft gedaan.
 2. Vraag deze vakman om voorbeeld projecten te laten zien.
 3. Neem er de tijd voor en ga bij de personen langs waar hij dit werk heeft gedaan. Dan zie je gelijk of het vakwerk is.
 4. Hoe moet de betaling geregeld worden?
 5. Check reviews al moet je er rekening mee houden dat die gekleurd kunnen zijn.

De voordelen van zelf maken.

 1. Alles zelf in de hand.
 2. Beste kwaliteit.
 3. Je kunt gelijk aan de slag met behulp van goede bouwtekeningen.
 4. Kosten zijn een stuk lager.

Enkele nadelen van zelf maken.

 1. Je hebt wel echt kluservaring nodig.
 2. Goede gereedschappen zijn onmisbaar.
 3. Bouwtekeningen zijn ook onmisbaar al hebben we daar een goede oplossing voor zoals je hebt kunnen lezen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.