Home » Blog » 5 Veelgemaakte Fouten als je zelf je woning gaat isoleren

5 Veelgemaakte Fouten als je zelf je woning gaat isoleren

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Isoleren is een geweldige manier om je woning energiezuiniger te maken en je stookkosten te verlagen.

Maar als je besluit om je klus zelf aan te pakken, zijn er een aantal valkuilen waar je gemakkelijk in kunt vallen. Ik laat je zien welke vijf fouten veel gemaakt worden bij het isoleren van een woning.

En hoe je deze kunt vermijden. Zodat je woning werkelijk goed geïsoleerd is zonder dat je werk ‘wegrot’. En ook zonder dat jij je in je vingers snijdt — letterlijk en ook figuurlijk.

Fout 1: Het Niet Goed Inschatten van de Hoeveelheid Materiaal

Probleem: Veel doehetzelvers kopen ofwel te veel of te weinig isolatiemateriaal. Dit komt omdat de benodigde hoeveelheid vaak verkeerd wordt ingeschat.

Oplossing: Meet de te isoleren ruimtes nauwkeurig op. En doe het dan nog een keer. Maak een schets van de ruimte, zet alle maten erbij. Reken dan pas uit hoeveel materiaal je nodig hebt. Fabrikanten geven vaak aan hoeveel vierkante meter hun materiaal bedekt. Houd ook rekening met de dikte van het materiaal voor een optimale isolatiewaarde.

Nauwkeurig-meten

Fout 2: Het Kiezen van het Verkeerde Type Isolatiemateriaal

Probleem: Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het kiezen van het verkeerde type kan leiden tot minder efficiënte isolatie of zelfs vochtproblemen.

Oplossing: Doe onderzoek naar welk type materiaal het beste is voor jouw specifieke project. Factoren om te overwegen zijn de locatie van de isolatie (muur, dak, vloer), de vochtigheid van de ruimte, en of er behoefte is aan geluidsisolatie.

Verdieping: In de gids ‘Wat de Grote Energiebedrijven je niet vertellen’ <link naar opt-in> laat ik je precies zien welke materialen voor welke klus het beste zijn. En ook welke materialen de hoogste isolerende waardes hebben.

Fout 3: Het Niet Goed Aanbrengen van het Isolatiemateriaal

Probleem: Als je isolatiemateriaal niet goed aanbrengt, zoals het niet goed afsluiten van naden en kieren, dan kan dat leiden tot warmtelekken. Ook wel energielekken.

Oplossing: Zorg dat het isolatiemateriaal strak tegen de constructie aanligt en dat er geen open ruimtes zijn. Gebruik isolatietape voor het afdichten van naden en kieren. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant.

Verdieping: Warmte kiest de weg van de minste weerstand. Als er ergens maar een kiertje zit… dan vindt de warmte dat en vertrekt. Ik noem dat een energielek. Ga nauwkeurig te werk, plak alle kiertjes af met isolatietape.

Onthoud: energielekken kosten geld. Eigenlijk lek je dus gewoon geld weg…

aanbrengen isolatie materiaal

Fout 4: Ventilatie vergeten

Probleem: Er zijn 5 ‘gebieden’ om aan te pakken als je gaat isoleren. Eentje ervan is de ventilatie. Een goed geïsoleerd huis heeft goede ventilatie nodig om vochtproblemen te voorkomen. Als je de ventilatie vergeet, kan in het ergste geval de hele boel gaan schimmelen en zelfs houten constructies aantasten.

Oplossing: Zorg voor voldoende ventilatiekanalen om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren. Dit is vooral belangrijk in ruimtes zoals de badkamer en keuken.

Ventilatie in badkamer voorkomt schimmel

Fout 5: Het Niet Dragen van Geschikte Bescherming

Probleem: Sommige isolatiematerialen zijn irriterend voor huid, ogen en longen.

Oplossing: Draag altijd beschermende kleding, zoals handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril, wanneer je met isolatiemateriaal werkt.

Let op je veiligheid

Conclusie

Zelf je woning isoleren kan lonend zijn. Houd je aan de 5 hoofdpunten (Schil: dak-vloer-gevel/wanden, ventilatie en micro-maatregelen).

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden zodat je bovenstaande fouten vermijdt.

Door de juiste materialen te kiezen, deze correct aan te brengen en niet de ventilatie te vergeten, zorg je voor een comfortabel en energiezuinig huis.

Vergeet niet de nodige bescherming te dragen om jezelf veilig te houden tijdens het werk. Succes met je doe-het-zelf isolatieproject!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.