Wanneer je gaat klussen is het belangrijk om ook veilig te werken. Persoonlijke veiligheid zou de eerste vereiste moeten zijn bij iedere klusser. Helaas schort het daar nogal eens aan. Het gebeurd helaas te vaak dat er verkeerd met veiligheid wordt omgegaan het gevolg kan zijn dat je daardoor tijdelijk of zelfs levenslang de gevolgen moet dragen. Dit wil je natuurlijk niet. Zorg daarom dat jouw veiligheidsuitrusting compleet is. Veilig werken doe je niet voor een ander maar voor jezelf 

Veilig werken

Veilig werken

Je veiligheidsuitrusting

Een veiligheidsuitrusting bestaat minimaal uit:

  1. Oogbescherming (veiligheidsbril of veiligheidsmasker)
  2. Gehoorbescherming (oordoppen of oorkleppen)
  3. Luchtwegen beschermen (stofkapje ed)
  4. Huidbescherming ( afhankelijk van wat je doet)
  5. Veiligheidsschoenen
  6. Veiligheidshelm (wanneer je op met een steiger werkt of op de bouw)
  7. Veilig op hoogte werken

Kijk voor je een klus begint of je te maken hebt met asbest. Dit kan tijdens een verbouwing heel gemakkelijk voorkomen. Bij twijfel een gespecialiseerd bedrijf uit de buurt inschakelen.

Veilig werken met oogbescherming

Bij alle verspanende werkzaamheden zoals zagen, slijpen, boren, hakken ed moet je echt een veiligheidsbril of veiligheidsmasker gebruiken.  Een veiligheidsbril beschermt alleen je ogen een veiligheidsmasker je hele gezicht.

Ik weet het in het begin is het vreselijk irritant maar uiteindelijk is het wel fijn dat jij je ogen beschermt. Jaren geleden heb ik eens een stukje slijpsel in mijn oog gehad daarmee moest ik gelijk naar de eerste hulppost uiteindelijk is het wel goed gekomen maar dat geeft wel aan hoe belangrijk een goede veiligheidsbril is. Het was nog niet eens omdat ik geen bril droeg maar omdat ik niet de juiste bril droeg. Het moet een bril zijn die ook aan de zijkanten voorzien is van veiligheidsplastic of veiligheidsglas.

Soms kan het tijdens de bouw voorkomen dat je iets moet lassen. Bijvoorbeeld aan betonnetten. Het kan verleidelijk zijn om even snel een hechtlasje te leggen zonder lasbril of scherm maar het is ontzettend dom. Zorg dat je ook tijdens het leggen van een hechtlas een speciale lasbril of laskap gebruikt. Dit beschermt je ogen tegen lasogen of zelfs blindheid.

Lasogen voelt of er zand in je ogen wordt gestrooid ik kan je verzekeren dit is geen fijn gevoel. Bovendien wordt je oog beschadigd.

Voor alle veiligheidsbrillen geld laat je voorlichten in een speciaalzaak en bespaar er niet op.

Veilig werken met gehoorbescherming

Gehoorbescherming zoals oordoppen of oorkleppen lijken vervelend maar ze voorkomen wel dat je niet fabrieksdoof wordt zo dat wordt genoemd. Wanneer jij je oren langere tijd aan te hoge geluiden blootstelt kan dit tot gehoorschade leiden. Je merkt dit normaal gesproken niet gelijk maar het gaat heel geleidelijk aan.

Wanneer je veel met machines werkt (zagen, slijpen, boren of houtbewerkingsmachines) dan moet je echt gebruik maken van gehoorbescherming. Voorkomen van doofheid is beter dan genezen dit lukt namelijk niet. Ook wanneer je al minder hoort is het nog belangrijk om je gehoor te beschermen.

Veilig werken door je luchtwegen te beschermen

Veilig werken door je luchtwegen te beschermen daar kom je niet gelijk op. Maar langdurig werken in een stoffige omgeving van fijn stof is slecht voor je longen en kan er uit eindelijk voor zorgen dat je allerlei longziekten krijgt. Nee dit merk je niet gelijk en je heb het ook niet in 1 keer. Maar bescherm je er tegen. Wanneer jij bijvoorbeeld moet schuren en de stofafzuiging werkt niet of slecht dan adem je dus alle stof in. Met een stofmasker voorkom je dit. Kijk na 1 uur maar eens hoe het stofmasker er uit ziet. Dit zou jij binnen hebben gekregen.

Veilig werken door je huid te beschermen

Het kan voorkomen dat je moet werken met een zuur of loog. (zoutzuur ed) Op dat moment is het verstandig om zuurbestendige kleding, zuurhandschoenen en zuur bril te dragen. Als klusser zal je hier waarschijnlijk niet snel mee te maken hebben mocht het een keer voorkomen let dan op je persoonlijke veiligheid.

Buitenom deze bijzondere werkzaamheden is het goed om veiligheidshandschoenen te dragen bij het stellen van een fundering, het dragen van betonnetten, het verplaatsen van ruwe houten balken om staal of houtsplinters in je huid te voorkomen. Wanneer het bijvoorbeeld vries werkt het met handschoenen ook fijner dan zonder. Tijdens een vorst periode altijd handschoenen aan wanneer je stalen materialen moet verplaatsen of aanraken je kan anders namelijk vast vriezen aan het staan is erg pijnlijk.

Veilig werken door veiligheidsschoenen te dragen

Voor iedereen die op de bouw werkt geld dat veiligheidsschoenen verplicht zijn dit is ook logisch er kan maar zo een houten of stalenbalk op je tenen vallen. Deze bescherming is dus belangrijk. Voor thuis werken wordt er door veel klussers anders over gedacht toch is het bij sommige werkzaamheden aan te raden om veiligheidsschoenen te dragen.

  1. Wanneer je met meerdere personen aan een zwaar karwei werkt
  2. Wanneer je een stelling gebruikt
  3. Wanneer je met zware materialen (balken ed) werkt

Eigenlijk gewoon standaard je veiligheidsschoenen aan dan hoef je er ook niet over na te denken.

Veilig werken hoofd te beschermen met veiligheidshelm

Voor een helm geld het zelfde als voor veiligheidsschoenen. Een helm is op een bouwplaats verplicht. Werk je thuis dan zijn er momenten dat je er ook over moet denken om een veiligheidshelm te dragen. Wanneer je met meerdere mensen aan je huis aan het bouwen bent bijvoorbeeld en er staat een steiger rondom. Het kan gebeuren dat er iemand die op de stelling loopt per ongeluk een hamer laat vallen. Valt deze op je hoofd terwijl jij daar net onder loopt is het wel fijn dat je net een veiligheidshelm op had. In dit soort situaties altijd gebruik maken van een veiligheidshelm ook dit hoort bij veilig werken.

Veilig op hoogte werken

Even snel een je goten schoonmaken op 6 meter hoogte en daarna schilderen op een wankele ladder. Doe het dan niet. Bouw een steiger op. Dit wordt door veel doe-het-zelvers niet gedaan. Een groot aantal ongevallen gebeurd door even snel wat te doen. Plan werkzaamheden als een dakgoot schoonmaken en schilder werkzaamheden altijd in. Natuurlijk kost het huren van een steiger je geld ook heel begrijpelijk dat je dit liever niet doet. Maar wanneer je met ladder en al naar beneden kom dan heb je pas echt een probleem.

Een goede vriend van me is jaren geleden overleden door een bedrijfsongeval. Hij ging even snel nog een lamp aansluiten net voor de koffie. Even snel in een grote veilingkist en met de heftruck omhoog. Eenmaal boven ging de veilingkist schuiven. Pim viel met veilingkist en al naar beneden en was opslag overleden. Hij liet een vrouw en kinderen achter zij moeten nu levenslang zonder man of vader verder.

Dit voorval heeft mij voor het leven getekend wat veiligheid betreft. Hierdoor zal ik nu wel drie keer nadenken voor ik onveilig werk.

Wanneer de steiger op de stoep staat waar dus voorbijgangers kunnen zijn moet je een rood-wit lint spannen zo voorkom je dat er iemand onder de steiger doorloopt terwijl jij daar op bezig bent.

Bouwtekeningen en veilig werken.

Zorg dat voor je aan een klus begint je bouwtekeningen hebt. Misschien denk ja wat heeft dat nu met veilig werken te maken? Nou eigenlijk alles je kun aan de hand van een goede bouwtekening aardig bepalen welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen met een bepaalde klus

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Veilig werken is belangrijk voor je eigen veiligheid

Zoals je hebt kunnen lezen is veilig werken heel belangrijk. Laat je door niemand verleiden om onveilig te werken. Denk altijd aan je veiligheid. Heb jij nog aanvullingen wat veiligheid betreft zet ze dan aub hieronder in een reactie. Want veiligheid gaat ons allemaal aan.

Natuurlijk mag je ook jouw persoonlijke ervaring hier achter laten. Het gaat er om dat iedereen hier beter van wordt.

Reactie van een klant:

Beste Fred,

Veilig werken is bijzonder belangrijk. Ben ook blij dat je daar ook aandacht aan besteed.

Veilig werken is niet belangrijk voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Veiligheid is een situatie die je gezondheid niet aantast, zowel geestelijk, lichamelijk en sociaal.

Ik ben 77 jaar oud en werk als vrijwilliger in Suriname ( algemeen directeur van stichting TANA), wij leiden drop-outs op.

Ik klus in Suriname heel veel en ben daarom ook blij ben met je e-mails. Ik krijg hierdoor veel ideeën en oplossingen aangedragen voor lastige zaken. Van huis uit ben ik leerkracht (10 HBO opleidingen, vooral in de technische richtingen). Je bouwtekeningen zijn helder en duidelijk.

In Suriname wordt heel onveilig gewerkt vooral in de bouw, zonder steigers en op slippers, enz.. Een Arbo wet wordt niet nageleefd.

Nogmaals bedankt voor je e-mails.

Vriendelijke groet,

Ing. BCC. Bert Hulsman BSc

Algemeen directeur stichting TANA