Home » Blog » Zelf een bar maken? Ontdek hier meer!

Zelf een bar maken? Ontdek hier meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bezoek jij soms wel eens een bar en denk je dat zou ik thuis ook wel willen!. Wil jij de gezelligheid van een bar zelf ook in huis halen? Dan is het mogelijk om met de bouwtekeningen van Fred Schouten dit te realiseren. Want met de bouwtekeningen uit het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten is het mogelijk zelf een bar te maken waarmee jij al je vrienden en kennissen van drankjes en hapjes kunt voorzien.

Zelf een bar maken is een wat uitdagender klusproject voor de gemiddelde doe-het-zelver. Afhankelijk van jouw eisen kan het zelf maken van een bar namelijk best lastig worden. Als jij niet zo veeleisend bent en je wilt beginnen met het maken van een eenvoudige bar, is het mogelijk om binnen korte tijd met niet al te veel werk een bar te bouwen. Denk hierbij aan een bar die je rechtstreeks aan je keuken vast bouwt.

Maar een echte stand-alone bar maken, dat kost wat meer tijd. Hoe jij dit kunt doen lees je natuurlijk in dit artikel. Ook vertel ik je hoe je met steigerhout zelf een bar kunt maken en waar je dan allemaal op moet letten.

Klaar om aan de slag te gaan? Lees dan snel verder om zelf een bar te maken!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe kan ik zelf een bar maken van hout

Zelf een bar van hout maken doe je natuurlijk met gereedschap waar je op kunt rekenen. Ik heb al meerdere artikelen besteed aan het juiste gebruik van gereedschap. Met de inachtneming dat jij dit al beheerst, kan je al vrij snel aan de slag. Na het kiezen van de juiste houtsoort kan je namelijk al direct beginnen met het bouwen van je bar van hout.

Gewenste houtsoort kiezen

Het kiezen van de juiste houtsoort om zelf een bar te maken kan nog wel lastig zijn. Je moet namelijk rekening houden met verschillende houtsoorten en verschillende onderhoudsverwachtingen. We bespreken de volgende houtsoorten:

  • Steigerhout
  • Vuren
  • Douglas
  • Hardhout
  • Pallethout

Steigerhouten bar

Kies je voor steigerhout, dan kies je indirect meteen voor een tweemaal jaarlijks onderhoud. Het onderhouden van steigerhout is zeer eenvoudig, maar kost logischerwijs wel net wat meer geld dan bijvoorbeeld het onderhoud van goedkoper te onderhouden hout. Veelal weegt dat echter niet op tegen de kosten van het steigerhout. Daarom is steigerhout voor zelf een bar maken een uitstekende houtsoort. Je kunt de bar van steigerhout zowel binnen als buiten gebruiken onder je overkapping

Voordelen

  1. Goedkoop
  2. Overal verkrijgbaar
  3. Makkelijk te verwerken
  4. Populair
  5. Binnen en buiten te gebruiken

Nadelen

  1. Niet duurzaam
  2. Trekt sneller krom wanneer het niet goed droog is t.o.v. douglas of hardhout

Bar van vurenhout

Kies je voor vuren dan heb je net als bij steigerhout regelmatig onderhoud nodig. Het voordeel van vuren is dat je enorm veel variatie wat hout afmetingen betreft hebt. Zowel in kopse maten als in lengte maten. Voor binnen is vuren prima te doen. Voor buiten moet je echt goed op je onderhoud letten omdat je anders heel snel last hebt van houtrot. De kosten voor het materiaal zijn laag. Hieronder de voor en nadelen van een vurenhouten bar op een rij gezet

Voordelen

  1. Grote keuze qua houtafmetingen (kopse maten en lengte)
  2. Goedkoop
  3. Makkelijk te bewerken
  4. Overal verkrijgbaar

Nadelen

  1. Niet duurzaam daardoor nabewerking nodig
  2. Alleen geschikt voor binnen

Bar van Douglas hout

Een buiten bar van douglas hout is wel heel populair tegenwoordig. Douglas is best goed bestand tegen weersinvloeden. Douglas ziet er ook erg mooi uit en heeft een mooi uitstraling. Zeker de moeite waard om goed over na te denken. In combinatie met een mooie zelf gemaakte overkapping is het echt een prachtig gezicht en een verrijking voor je tuin.

Voordelen

  1. Grote keuze qua houtafmetingen (kopse maten en lengte)
  2. Duurzaam
  3. Makkelijk te verwerken

Nadelen

  1. Nog niet overal verkrijgbaar
  2. Relatief duur ten opzichte van vuren

Bar van hardhout

Een hardhouten bar is heel duurzaam maar ook heel duur. Je hebt er je leven lang plezier van. Hardhout wordt zowel voor een binnen bar als voor een buiten bar gebruikt.

Voordelen

  1. Grote keuze qua houtafmetingen (kopse maten en lengte)
  2. Heel duurzaam
  3. Redelijk makkelijk verkrijgbaar
  4. Geschikt voor buiten en binnen

Nadelen

  1. Wat lastiger te bewerken
  2. Voorboren van de schroefgaten is echt wel gewenst om te voorkomen dat de schroeven breken
  3. Erg duur ten opzichte van vuren

Bar van pallet hout

Een bar van pallet hout is momenteel best hot als buiten bar. Je combineert deze bar met allerhande pallet meubels. In je tuin kan dat in deze combinatie een mooi gezicht zijn. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw smaak en ideeën voor je tuin. In een chique past pallethouten meubelen wat minder. Een groot voordeel van pallethout is dat het bijna gratis verkrijgbaar is.

Voordelen

  1. Goedkoop
  2. Makkelijk verkrijgbaar
  3. Snel een bar bouwen

Nadelen

  1. Minder duurzaam dan hardhout en Douglas
  2. Het moet echt je smaak zijn past niet in elke tuin

Bouwtekening bar

Ten slotte heb je nog de juiste bouwtekening nodig om zelf een bar te maken. Deze kun je vinden in het bouwtekeningenpakket van timmerfanaat Fred Schouten. De bouwtekening om zelf een bar te maken helpt jou bij het vinden van de correcte afmetingen en het vervaardigen van de planken in deze bijbehorende afmetingen. Ook kun je op de bouwtekening lezen in welke volgorde jij de planken in elkaar dient te assembleren om tot een complete bar te komen. Zo kan jij in korte tijd zelf een bar maken waar je echt trots op kunt zijn!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bouw je bar met dit gratis stappenplan

Voor je een bar gaat bouwen zijn er een paar zaken waar je rekening mee wil houden. Alles begint met een goede voorbereiding.

  1. Gewenste locatie
  2. Afmetingen bepalen
  3. Gewenste houtsoort
  4. Bar maken
  5. Afwerking

Stap 1: Gewenste locatie

Wat is de gewenste locatie wil je een bar binnen bouwen of ben je opzoek naar een buitenbar? Binnen zie je vaak een bar tussen de keuken en de kamer in. Aan de zijde van de keuken heb je dan opbergruimte en aan de kamer zijde kun je dan zitten. In de meeste gevallen is dit een rechte bar zonder hoek. Buiten zie je over het algemeen veel meer variatie. Wordt het een bar onder je overkapping of juist niet. Moet het een eenvoudige kleine bar zijn of een grote hoekbar? Wat staat in jouw tuin het mooiste?

In een grote tuin onder een grote overkapping komt een hoekbar heel goed tot zijn recht. Dat is dan ook gelijk de moeite waard om daar eens over na te denken. Een grote bar is ideaal voor een leuk tuinfeest. In combinatie met een mooie bierstatafel is het plaatje helemaal af.

In een kleine tuin wordt de keuze al snel een kleine bar wat trouwens ook heel gezellig kan staan.

Stap 2 afmetingen bepalen

Nu je de gewenste locatie weet kun je de gewenste afmetingen bepalen. Dit is het grote voordeel van zelf een bar bouwen je bent niet afhankelijk van standaard maten. Alles is daardoor perfect op jouw smaak afgestemd.

Wat is een standaard bar hoogte?

De hoogte van een bar is meestal tussen de 95 cm en 120 cm. De hoogte is weer afhankelijk of je alleen achter de bar staat of wil je er ook aan zitten? In het laatste geval is het fijn om een wat hogere bar te hebben. De barkruk hoogte stem je ook weer af op de hoogte van je bar. Als doe het zelver heb je er natuurlijk alle vrijheid in.

Stap 3 gewenste houtsoort

Over de verschillende houtsoorten heb ik eerder in dit artikel al gesproken. Lees dit op het gemak nog eens door en maak dan een keuze die past in jouw situatie.

Stap 4 bar maken

De eerste 3 stappen waren de voorbereidende stappen. Nu ga je de bar echt maken. Kies als basis een van onze tekeningen en wanneer de gewenste afmetingen er bij zitten volg dan stap voor stap de tekeningen. Zit de gewenste afmetingen er niet bij dan kun je ze nog als leidraad gebruiken.

  1. Maak de achterkant van de bar door de verticale planken op een vlakke vloer te leggen.
  2. Schroef daarna de horizontale planken er op vast.
  3. Volg deze stappen ook voor de zijkanten.
  4. Maak dan het blad
  5. Maak de boorden
  6. Schroef het geheel in elkaar begin met de achterkanten en de zijkanten aan elkaar te schroeven. Zorg dat alles goed haaks is. Schroef daarna de blad er op vast.
  7. Plaats eventueel een voetensteun
  8. Breng stroom aan voor de verlichting

Wil je er ook een koelkast of spoelbak in dan hou je er tijdens de bouw rekening mee. Leg in het geval van een spoelbak een rioleringsbuis naar de gewenste locatie

Stap 5 Afwerking

De afwerking van je bar is helemaal afhankelijk van de keuze van je houtsoort. Wil je echt dat je hout niet achteruit gaat kies dan voor een goede buitenbeits. Er is enorm veel in de markt laat je daarom goed informeren bij de verfspeciaalzaak of bij je bouwmarkt.

Bierstatafel maken

De bierstatafel is alweer enkele jaren een heel geliefd project om te maken voor doe-het-zelvers. Deze bierstatafel neemt relatief weinig ruimte in en geeft op elk feest veel gezelligheid. Dit is een mooi voorbeeld van een tuinbar.

Hoe werkt de bierstatafel? Je hebt plaats voor 2 kratten bier. Je kunt een vol krat in de bovenste opening plaatsen en een leeg krat onderin. Zo hou je de voorraad goed in de gaten en je hebt geen losliggende flesjes. Gelijk na elk feestje is het de bierkratten met lege flesjes ophalen en klaar. Hieronder een aan ons opgestuurde foto 🙂

Zie jij het ook al voor je samen met een groepje vrienden aan jullie zelf gemaakte bierstatefel? De tekeningen vind je in ons bouwtekeningenpakket

Bierstatafel zelf maken
Bierstatafel zelf maken

Buitenbar zelf maken

Een buitenbar is ideaal voor een feestje in je tuin samen met vrienden en bekenden gezellig aan je eigen gemaakte buitenbar. Een buitenbar kan bijvoorbeeld een eenvoudige barstatafel of bierstatafel met barkrukken zijn die je na elke feestje weer makkelijk op kan bergen. Maar het kan ook een vaste bar zijn die je onder je overkapping plaats.

Overkapping met bar
Overkapping met bar

Kies je voor een vaste opstelling dan kun je er ook nog allerlei handige zaken inbuwen zoals een spoelbak, koelkast en biertap. Je maakt dan van elk moment in je tuin een feest. Onder je overkapping met een mooi loungset en dan een prachtige buitenbar opstelling.

Er zijn talloos veel mogelijkheden om een gezellige buitenbar te maken. Met behulp van onze tekeningen is het heel makkelijk geworden.

Zelf een bar maken met een bouwtekening

Een bar zelf maken doe je middels de juiste bouwtekening. Zoals je al eerder kon lezen kan jij deze bouwtekening vinden in het immens grote bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. Met maar liefst tienduizend bouwtekeningen vind je in dit pakket een compleet doe-het-zelf pakket waarmee jij vrijwel ieder meubel kunt maken.

Wil jij je eigen bank maken voor in je woonkamer of in je tuin? Of wil jij je slaapkamer inrichten met een zelfgemaakt bed of nachtkastje? Dan kan dat wanneer jij kiest om met de bouwtekeningen van Fred je eigen meubels te maken. Zo bespaar jij in één klap vele honderden zo niet duizenden euro’s door je eigen meubels te maken.

Meer weten over het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten? Lees dan hier wat je allemaal in dit pakket kunt vinden

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf een bar maken
Zelf een bar maken

Zelf een bar maken is makkelijk met goede bouwtekeningen.

Heb je nog aanvullingen laat ze dan hier onder achter. Twijfel je tussen maken of kopen?

Kopen of maken

Hieronder nog even de voor en de nadelen van het kopen ten opzichte van maken.

Voordelen van kopen

  1. Snel binnen en daardoor kun je snel je feestje beginnen
  2. Geen gereedschappen nodig
  3. Bouwtekeningen heb je ook niet nodig

Nadelen van kopen

  1. Erg duur prijzen rijzen de pan uit voor echte kwaliteit
  2. Geen invloed op de kwaliteit

Wil je toch liever kopen dan maken? Ga dan voor een website waar ook echt variatie is. Je hebt er ook de garantie wat je koopt komt ook echt aan. Het retourbeleid is er enorm goed

Voordelen zelf maken

  1. Goedkoop doordat je zelf alles maakt scheelt dit arbeidsuren
  2. Je kunt elke afmeting maken die je maar handig vind. Daardoor past het altijd
  3. De kwaliteit bepaal je helemaal zelf.
  4. Gereedschappen heb je als doe-het-zelver al in huis dus is dit niet echt een bezwaar
  5. Veel voldoening

Nadelen van het zelf maken

  1. Je bent tijd kwijt om te klussen
  2. Een bouwtekening is gewenst. Voor dit nadeel hebben we een mooie oplossing

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.