Home » Kasten » Hoe maak ik een kast? Ik weet het!

Hoe maak ik een kast? Ik weet het!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

‘Hoe maak ik een kast’, een vraag die jij mogelijk al even aan jezelf stelt en waar ik het antwoord op weet. Als jij met de ‘Hoe maak ik een kast’ kampt, heb je de plek gevonden om het antwoord op deze vraag te krijgen. Ik laat je namelijk binnen korte tijd zien hoe jij je eigen kast kunt maken en wat er allemaal moet gebeuren Ik kan je vertellen dat het maken van een kast verre van ingewikkeld is, dus dat jij je daar alvast geen zorgen over hoeft te maken.

Dit was de laatste keer dat jij de vraag ‘Hoe maak ik een kast’ hebt gesteld, want na het lezen van dit artikel kan jij zelf een kast maken. Of dat veel kost? Absoluut niet, want ook hier heb jij zelf invloed op. Je kunt zelf  kiezen voor duurdere of goedkopere materialen waardoor een kast bouwen niet veel geld hoeft te kosten. Je kunt je kast tevens zo groot maken als je zelf wilt.

Oke, wat moet ik dan precies doen?

We gaan de ‘Hoe maak ik een kast’ beantwoorden met een bouwtekening. Ik heb tientallen bouwtekeningen voor jou waarmee je kasten kunt maken. Vrijwel iedere soort kast is namelijk een bouwtekening van; een boekenkast, schoenenkast, tv-kast of kledingkast. Misschien wil je wel een kast maken om simpelweg wat spullen in op te bergen, ook dat is geen probleem.

Hoe maak ik een kast is dus geen vraag maar een kwestie van het lezen van de bouwtekening. Op deze bouwtekening is alle informatie te vinden die jij straks nodig hebt. Waaronder;

 • Informatie over alle materialen die je moet gebruiken voor het maken van de kast, zoals het aantal hout en de afmetingen hiervan. Deze informatie kan je gebruiken om meteen de juiste materialen in de juiste afmetingen bij de bouwmarkt aan te schaffen.
 • Natuurlijk ook de wijze waarom jij de kast kunt maken (Mogelijk de informatie die jij voor de Hoe maak ik een kast vraag nodig hebt.)
 • Stap voor stap kan je zien hoe je straks alles in elkaar moet zetten, lekker makkelijk dus!
 • Een handige schets waardoor je van te voren ziet waar je precies aan begint en je dus snel de juiste bouwtekening kunt uitkiezen.

Nu weet je eigenlijk al voldoende voor de Hoe maak ik een kast kwestie. Je moet gewoon in het bezit van de kast bouwtekening komen en daarmee verder! Maar wat voor kasten kan je dan bouwen?

Stappenplan om een kast te maken

Om nu zelf aan de slag te gaan is het belangrijk om de volgende stappen te volgen.

 1. Locatie bepalen
 2. De gewenste afmetingen bepalen
 3. Gewenste houtsoort bepalen
 4. Tekening maken of opzoeken
 5. Materialen zagen of laten zagen
 6. kast in elkaar zetten
 7. Voorzien van bescherming
 8. Inrichten

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar wil je de kast gaan plaatsen? In je:

 1. Woonkamer
 2. Slaapkamer
 3. Keuken
 4. Bijkeuken
 5. Zolder
 6. Gang
 7. Garage

Hier moet je zelf een antwoord op geven. Dit antwoord is bepalend voor de keuze van de kast. Want wat wil je in de kast opbergen? Kleding, keukenspullen, boeken of gereedschap? Het antwoord hierop bepaald weer de keuze qua tekening die je erbij gaat zoeken.

Stap 1.2: De gewenste afmetingen bepalen

Wanneer je weet wat je precies wil is het bepalen van de gewenste afmetingen belangrijk. Wat wil je precies opbergen en hoeveel ruimte neemt het in? Hoeveel plaats heb je beschikbaar?

Stap 1.3: Gewenste houtsoort bepalen

Wat is het houtsoort dat je het mooiste vindt? Je kijkt hierbij naar waar de andere meubelen van zijn gemaakt zodat het ook in het geheel past. Uiteraard is alles afhankelijk van je eigens smaak.

Stap 1.4: Tekening maken of opzoeken

Wanneer je de keuze hebt gemaakt is het tijd om opzoek te gaan naar de gewenste bouwtekening. Deze kun je vinden in ons ledengedeelte. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden. Alle tekeningen zijn voorzien van een handige materialenlijst. Je kunt de tekeningen makkelijk openen via PDF reader.

Stap 1.5: Materialen zagen of laten zagen

Aan de hand van de materialenlijst kun je nu de bestelling gaan plaatsen. Dit kun je bij een bouwmarkt of houthandel doen bij jou in de buurt. Je kunt er ook voor kiezen om je materialen te bestellen via internet. Dan kun je heel makkelijk kijken en vergelijken wat jou het beste lijkt en betaal je nooit teveel.

Bij veel bedrijven kun je alles laten zagen. Het voordeel hiervan is dat je niets meer zelf hoeft te zagen. Het nadeel is dat er best een prijskaartje aanhangt. Is wel even goed om daar rekening mee te houden. Je betaald meestal per zaagsnede.

Persoonlijk zou ik altijd alles zelf zagen. Al heb je daar wel je gereedschappen voor nodig.

Stap 1.6: kast in elkaar zetten

Om je kast in elkaar te zetten is het slim om het volgende te doen:

 1. Laad je accu’s op.
 2. Leg alle materialen in de buurt.
 3. Werk op een vlakke vloer.
 4. Maak gebruik van veiligheidsmiddelen zoals oor en oog bescherming.
 5. Voorkom dat je struikelt door alles schoon te houden.
 6. Volg de tekening stap voor stap en maak af waar je mee bezig bent voor je verder gaat.
 7. Werk zo nauwkeurig mogelijk dan heb je het mooiste resultaat.

Stap 1.7: Voorzien van bescherming

Bescherm je kast door deze te voorzien van een laklaag. Schuur wel eerst het hout heel glad voor je de laklaag aanbrengt. Uiteraard voorzie je eerst een grondlaag. Doe dit alvast in de gewenste kleur.

Stap 1.8: Inrichten

Dan als kroon op je werk kun je de kast gaan inrichten. Hier heb je alles voor gedaan. Trots kun je kijken hoe mooi het is geworden.

Hoe maak ik een kast (wat voor kasten dan?)

Je kunt bijzonder veel verschillende kasten maken met de bouwtekeningen die ik voor je heb. Begin bijvoorbeeld met een mooie boekenkast voor je boekenverzameling. Wil je van al die schoenen af die toch maar door het huis heen slingeren? Maak dan je eigen schoenenkast om hier een nette plek voor te maken. ‘Hoe maak ik een kast’ voor al je kleding is ook een vraag waar ik het antwoord op heb, namelijk met de kledingkast bouwtekening. Deze tekening stelt jou weer in staat om een nette kast te maken waar jij al je kleding in kunt opbergen zonder dat het onder de stof komt.

Alleen waar kan jij die bouwtekeningen vinden? Dat is de vraag die ik hieronder zal beantwoorden.

De bouwtekeningen downloaden

Klaar om te beginnen? Dan gaan we dat doen met de bouwtekeningen die ik voor de verschillende soorten kasten gemaakt heb. Van de bouwtekeningen voor het maken van je eigen kledingkast tot een schoenenkast of opbergkast, je hoeft nooit meer de vraag ‘hoe maak ik een kast’ aan jezelf te stellen.

De bouwtekeningen zitten in mijn bouwtekeningenpakket, waar jij overigens nog duizend andere bouwtekeningen kunt vinden. Het pakket zit vol met andere interessante bouwtekeningen die ook voor toekomstige projecten te gebruiken zijn, dus de kast bouwtekeningen komen niet alleen!

Alle meubels voor binnen- en buiten zijn te bouwen met dit pakket. Dat klinkt als muziek in de oren toch?

Wil je alles te weten komen over dit pakket, dan kan je er hier meer over lezen!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe maak ik een kast?
Hoe maak ik een kast?

Zelf maken of kopen?

Na alles wat je hebt gelezen nog steeds die twijfel wat is het beste om te doen? Maken of kopen? Hier de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van een kast kopen.

 1. Makkelijk.
 2. Niet zelf aan de slag dus geen gereedschap of tekening nodig.

Nadelen van een kast kopen.

 1. Kosten erg hoog.
 2. Levertijden kunnen aardig oplopen zeker bij een woonboulevard of kastenleverancier.
 3. Maatwerk is onbetaalbaar.
 4. Kwaliteit valt vaak tegen. Dit komt omdat veel kasten gemaakt worden in lage lonen landen en daar zijn wel heel andere maatstaven voor kwaliteit. Al wil ik niet alles over één kam scheren. Het is wel verstandig om daar op te letten bij aankoop.

Waar kun je het beste een kast kopen?

Wanneer je een kast wilt kopen doe het dan daar waar je het volgende hebt.

 1. Normale prijzen.
 2. Snelle levering.
 3. Best goede kwaliteit.
 4. Betrouwbaar bedrijf ook wat garanties betreft.
 5. Niet goed geld terug garanties

Waar vind je dit bedrijf? Lastig zul je denken want daar loopt niemand mee te koop. Dat is waar daarom zijn wij op onderzoek gegaan en hier terecht gekomen bij deze website.

De voordelen van zelf maken.

 1. Beste kwaliteit.
 2. Makkelijk te maken met behulp van onze bouwtekeningen.
 3. Gereedschappen heb je al in huis.
 4. Snel te maken.
 5. Veel voldoening.
 6. Heel goedkoop ook als het maatwerk is.
 7. Elke willekeurige maat.

Enkele nadelen van zelf maken.

 1. Je moet zelf aan de slag. Al is dit voor de meeste klussers geen probleem.
 2. Een bouwtekening is onmisbaar. Maar zoals je hebt kunnen lezen hebben we daar juist een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zelf aan de slag of kopen? Welke kast ben je naar op zoek? Zet het onder dit bericht neer in een reactie.

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

 1. Ik zoek een bouwtekening voor het maken van een tuinkast afmeting zou moeten zijn 300x100x180 met twee openslaande deuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.