Home » Kasten » Hoe kan ik een kast onder een schuine wand zelf maken?

Hoe kan ik een kast onder een schuine wand zelf maken?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Klussers opgelet, dit project kan iedere klusser uitvoeren. Ongeacht jouw vaardigheden, kan jij zelf dit project doen. Of je nu jarenlange ervaring hebt met bouwprojecten of niet, een kast onder een schuine wand, kan jij zelf maken. Zoals je van soortgelijke projecten gewend bent, is het werken met schuine wanden weliswaar lastiger. Dit zorgt er vooral voor dat wanneer je zonder een bouwtekening werkt, je wel heel goed uit moet komen. Praktisch gezien is dit bijna niet te doen, aangezien je te maken hebt met planken die de perfecte maat moeten hebben. Een schuine wand kast maken gaat dus niet zonder een bouwtekening.

Dan moet je dus wel kiezen voor een bouwtekening voor een schuine wand kast maken. En ik kan jou daaraan helpen, want voor vrijwel iedere toepassing is de schuine wand kast bouwtekening te gebruiken.

T ips waar je op moet letten voor een kast onder een schuine wand .

Voordat je met het bouwen begint, moet je natuurlijk eerst de bouwtekening bemachtigen. Helemaal onderin dit artikel kan je zien hoe je dat kunt doen. Heb je de schuine wand kast bouwtekening al in je bezit? Lees dan vooral snel verder, want dan kan je direct aan het werk.

Let vooraf het bouwen straks goed op de wand zelf. Je wilt de wand niet beschadigen, dus je moet alles goed afdekken met beschermende materialen. Omdat je de kast onder een schuine wand gaat proberen te maken, zal je met precisie te werk moeten gaan.

Op de tekening lees je welke afmetingen de planken moeten hebben. Meet goed uit of deze afmetingen met jouw situatie overeenkomen. Anders kan je eenvoudig, zoals te zien op de tekening, wat afmetingen aanpassen met mijn tips.

Zaag de plank voor de schuine wand kast altijd in het begin net iets groter dan opgemeten af. Dan kan je later altijd nog bijzagen. Een plank die meteen al te kort is, moet daarna vervangen worden. Het verlengen van een plank zorgt al snel voor een lelijk effect, waardoor je beter kunt kiezen voor de veilige weg.

Je merkt al snel dat het lastigste van een kast onder de schuine wand maken te maken heeft met het goed laten passen van alles. Als je de stappen op de tekening goed volgt, zal ook dit vanzelf gaan. Het gaat uiteindelijk er allemaal om hoe goed je de tekening volgt. Dan zullen er geen problemen volgen.

Stappenplan

  1. Locatie
  2. Afmetingen bepalen
  3. Bouwen
  4. Afwerken

Stap 1: Locatie

Enkele vragen waar je voor jezelf antwoord op wil hebben zijn:

  1. Waar wil je de kast gaan maken?
  2. Komt de kast onder een trap of op zolder onder het schuine dak.
  3. Moet er een kast over de volledige breedte komen of een gedeelte van de zolder bijvoorbeeld
  4. Wat is het doel van je kast? Wil je kleding van het seizoen dat voorbij is op bergen, in de zomer de winterkleding en andersom.

Stap 2: Afmetingen bepalen

De afmetingen van de kast bepaal je aan de hand van wat je graag op wil bergen in de kast. Maak daarom vooraf een lijstje met zaken die je wilt opbergen in de kast. Kijk dan wat je minimaal aan ruimte nodig hebt. Kies voor de zekerheid voor wat meer ruimte zo weet je zeker dat je alles kwijt kunt.

Stap 3: Kast bouwen onder een schuine wand

Begin met het opmeten van de locatie waar je de kast wil bouwen. Meet de hoogte van de lage zijde en de hoogte van de hoge zijde. Maak vervolgens een houtenframe van ribben. Afhankelijk van de hoogte kun je kiezen voor ribben van 44 x 44 of 70 x 44. Lijm een rib vast op de vloer met behulp van high tec kit. Dit is een hoogwaardige en professionele constructie- en montagelijm met een extreem hoge aanvangskleefkracht. Die zowel voor hout als voor RVS geschikt is.

Zet elke 30 of 40 cm een rib waar je later bijvoorbeeld je MDF plaat tegen aan kunt schroeven. Schroef en lijm het frame op locatie helemaal in elkaar. Hou rekening met met voldoende ruimte voor de kastdeur. Schroef daarna de wanden vast. Maak aan de binnenzijde boorden waar je dat handig vindt. De afstand tussen de boorden bepaal je aan de hand van wat je op de boorden wil gaan zetten. Stel dat je bepaalde opbergboxen hebt met een hoogte van 30cm hou dan minimaal 33 cm ruimte tussen de boorden.

Maak de deur en schroef de scharnieren en het slot er op vast. Hang de deuren af in de gemaakte kastdeur opening.

Stap 4: Afwerking

Nu de kast klaar is kun je de kast gaan afkitten en schilderen. De naden kit je rondom af. Daarna schilder je de kast. Laat het schilderwerk goed drogen voor je de kast inruimt. Zo voorkom je dat de verf los laat. Wanneer je er voor kiest om de boorden te schilderen neem dan krasvaste verf anders zijn ze binnen korte tijd kaal. Hieronder nog wat zaken waar je op moet letten.

Wil je gebruik maken van een van mijn kast bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Het resultaat afwerken

Als de kast er eenmaal staat, moet de afwerking aan de beurt komen. Mogelijk kies jij ervoor om vooraf al alles netjes te verven en te schuren. Dit is natuurlijk prima, echter geven sommige klussers de voorkeur om de kast onder de schuine wand te maken en daarna de afwerking te doen. Verven is dan weliswaar lastiger, maar nog steeds te doen. Je kunt ook eenvoudiger herkennen welke kleur dan het beste bij de kast past.

De binnenkant van de kast kan jij nog verder inrichten door plankjes te monteren en andere onderdelen toe te voegen. Een steigerhouten kist zou bijvoorbeeld onderin de kast onder de schuine wand worden geplaatst voor sokken. Zo zijn er nog honderden voorbeelden te verzinnen die jij kunt toepassen!

Bouwtekening voor kast onder schuine wand vinden

Nu is het tijd om ook echt de kast onder de schuine wand te gaan maken. De bouwtekening hiervoor is onderdeel van Fred’s Bouwtekeningenpakket, een pakket dat uit duizenden tekeningen bestaat. Een kast kopen zou je honderden euro’s kosten, straks ben jij veel goedkoper uit doordat je zelf de schuine wand kast maakt.

Deze bouwtekeningen voor de kast onder de schuine wand zijn niet alleen, want hier zijn nog tal van andere tekeningen bij. Ook voor jouw volgende project is de tekening in hetzelfde pakket te vinden. Dat kan gaan van een rustieke kloostertafel tot een tv-kast of salontafel voor in de woonkamer. De mogelijkheden zijn kortom eindeloos. Klik hier

Benieuwd naar het volledige bouwtekeningenpakket?

Wil je gebruik maken van een van mijn kast bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

kast onder een schuine wand
kast onder een schuine wand

Kast zelf maken? Klik hier voor de kast bouwtekeningen!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis kast bouwtekening

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…