Home » Kasten » Kast maken? Doe-het-zelf uitleg en bouwtekening hier!

Kast maken? Doe-het-zelf uitleg en bouwtekening hier!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een kast maken lijkt op het eerste gezicht een lastig project. Echter is dat niet het geval. Zelf een kast maken heeft als voordeel dat je elke gewenste vorm en afmeting kan toepassen. Negen van de tien keer is een kast die je koopt net niet het geen je wilt hebben. Daarom wil ik je graag helpen om juist een kast te maken die je echt goed kunt gebruiken. Het is toch veel zinvoller om een kast in huis te hebben waar je ook echt iets aan hebt? Een kast die je ook nog over tien jaar goed kunt gebruiken? Inderdaad, dat is wat handig is. Daarom help ik je bij een kast maken die je nog jaren goed kunt gebruiken.

Want een goed kast, is een kast waar jij tot in het einde van de dagen op kunt rekenen. En ik heb daarom de handleiding zo gemaakt dat je alle kanten op kunt. Je hoeft niet de kast in om de ideale kast te kunnen maken. Jij doet dit door de handleiding stap voor stap te volgen. Het is een lange zit om de gehele pagina te lezen. Daarom raad ik je aan de delen te lezen die voor jou relevant zijn. Gebruik de handige inhoudsopgave om precies te weten welke delen er allemaal zijn.

Waarom jij dit project moet kiezen

Inhoudsopgave

Voordat ik je vertel waarom je zelf een prachtige kast kunt maken, moet je weten dat iedereen met mijn bouwtekeningen een kast kan maken. Ook als je nog nooit een meubel gemaakt hebt, kan ik je ervan verzekeren dat als jij de bouwtekening gebruikt zoals dat moet, een kast maken eenvoudig is. De afgelopen vier jaar hebben duizenden klussers kasten gemaakt met deze bouwtekeningen, waar wacht je dan nog op?

Waarom kopen tegen valt

Wandkast zelf maken

De kwaliteit van de kasten die je koopt laat over het algemeen ook erg te wensen over. Vaak bestaat een betaalbare kast alleen maar uit spaanplaat en een hardboard achterkant. Verre van stevig dus. Echte kwaliteitskasten uit massief hout is onbetaalbaar voor de gewone man. Dit zijn dus twee goede reden om je kast zelf te maken. Daarnaast is het ook erg leuk en geeft het veel voldoening dat je zelf je eigen kast hebt gemaakt. Hoe leuk is het wanneer je familie zegt waar heb je deze kast gekocht en je kunt natuurlijk ook zeggen dat je de kast helemaal zelf gemaakt hebt!

Voorbereiden

Voor je begint met het bouwen van je kast is het wel noodzakelijk te weten welke kast je wilt maken. Bijvoorbeeld een boekenkast, tv kast, computerkast of nachtkastje? Deze eerste stap heb je uiteraard al gemaakt. Deze eerste stap heb je uiteraard al gemaakt maar dat moet je nog wel even gebruiken voor bij de bouwtekeningen. Gelukkig heb ik voor ieder project meerdere bouwtekeningen voor een kast maken!Dressoir kast L1450 H900 W300

De volgende stap is om te kijken hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en waar ga je de kast zetten. De locatie is onder andere bepalend voor de afmetingen van de kast. Wanneer dit duidelijk is ga je kijken van welk materiaal wil je de kast maken. Heb je bijvoorbeeld eikenmeubelen dan is de beste optie om ook eikenhout te gebruiken. Heb je ruwe steigerhouten meubelen dan kies je natuurlijk voor steigerhout.

Denk er aan bij je kast maken dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van standaard materialen deze zijn goedkoop en het makkelijkst verkrijgbaar. Ongeacht de materialen die je gebruikt zal je kast er prachtig uit te komen zien. Dat komt omdat je zelf kunt indelen hoe de kast gevormd gaat worden. Zo wordt jouw kast niet alleen mooi, maar ook ongelofelijk praktisch. Dat is nog eens fijn een kast maken!

Ga aan de slag met een kast maken!Dressoir kast L2750 H900 W300 (2)

Wees niet bang om aan de slag te gaan met een kast maken, maar ga gewoon aan de slag! Ik kan je verzekeren dat als jij je goed aan de bouwtekening houdt, je een prachtig meubel kunt maken. Je kunt de kast maken voor in de woonkamer of misschien wel voor in de slaapkamer. Het grote voordeel is dat jij helemaal zelf kan bepalen wat je met de kast doet. Of je nu de kast voor al je kleding gebruikt of voor je boeken, dat is natuurlijk aan jou. Wel zo prettig dacht ik!

Afhankelijk van jouw ervaring kan je binnen korte tijd al je kast maken. Het is echter nog veel belangrijker om zorgvuldig te werk te gaan dan de kast af te raffelen. Een mooie kast is veel waardevoller dan een kast die snel gemaakt is. Daarom raad ik je ook aan om netjes de bouwtekening te blijven volgen. Dan kan je een prachtige kast maken! Wil je de kasten bouwtekening downloaden? Daar vertel ik je hieronder alles over.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan om een kast te maken

Stap:

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Gewenste houtsoort bepalen
 4. Tekening maken of opzoeken
 5. Materialen zagen of laten zagen
 6. kast in elkaar zetten
 7. Je kast voorzien van bescherming
 8. Kast inrichten

Stap 1: Locatie bepalen

Wat is de gewenste locatie van de kast die je wil gaan maken. Komt de kast in je kamer te staan of op een slaapkamer. De locatie geeft ook gelijk de beperkingen aan de maximale afmetingen van je kast. Wat wil je in je kast opbergen? Persoonlijk maak ik een kast graag op maat aan de hand van wat ik wil opbergen in de kast.

Stap 2: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen hebben een beperking uiteraard. Kast ruimte heb je niet snel teveel daarom doe je er goed aan om je kast zo effectief mogelijk te maken qua afmetingen en indeling. Als voorbeeld neem ik een kledingkast in je slaapkamer. Je wil in zo’n kledingkast een hanggedeelte en ook legplanken. Heb je veel blouses dan wil je veel hangruimte hebben. Maar heb je juist heel veel shirts dan kies je voor extra veel legplanken.

Stap 3: Gewenste houtsoort bepalen

De gewenste houtsoort is heel belangrijk om vooraf te bepalen. Van welk houtsoort zijn de andere meubelen gemaakt? Wil je een mooi geheel krijgen is het wel heel belangrijk om naar te kijken. Je gaat niet snel eiken meubelen combineren met een vuren kast of andersom. Gelukkig is er qua verschillende houtsoorten heel wat te koop in de markt bij bouwmarken en houthandels of gewoon op internet.

Stap 4: Tekening maken of opzoeken

Nu je de eerste 3 stappen hebt gedaan ga je een schetsje maken van wat je precies wil hebben. Het voordeel van een schetsje is dat je heel snel kunt zien of alles zo is zoals je het echt wil hebben. Leg het schetsje even een dag weg en kijk er daarna nog eens naar. Dan zie je dat er altijd wel iets is waar je net even niet aan had gedacht. Is je schetsje naar tevredenheid werk dan de tekening helemaal uit zodat je exact ziet wat je nodig hebt aan materialen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om in ons bouwtekeningenpakket een kasttekening te zoeken. Dit raad ik je ook zeker aan er staan heel veel verschillende kasten in.

Stap 5: Materialen zagen of laten zagen

Maak altijd een zaaglijst of materialenlijst zodat je precies weet wat je nodig hebt. Je kunt je hout op maat laten zagen dit is aan te raden wanneer je zelf niet over een afkortzaag beschikt. Bij het zagen van plaatwerk is een invalzaag van Festool wel heel makkelijk. Het nadeel is alleen dat deze heel erg duur zijn. Wanneer je weinig zaagwerk hebt is het daarom ook goedkoper om je plaatwerk te laten zagen. Bij de meeste bedrijven is dit erg goedkoop zeker wanneer je al je materiaal daar afneemt. Kijk hiervoor maar eens bij je lokale houthandel.  Sommige bouwmarkten willen dit zaagwerk ook best goedkoop voor je doen.

Stap 6: kast in elkaar zetten

Nu je eenmaal al je materiaal bij elkaar hebt en de benodigde schroeven kun je de kast in elkaar zetten. Het in elkaar zetten van je kast zou ik persoonlijk zoveel mogelijk op de locatie doen waar je de kast ook gaat zetten. Boor de schroefgaten zoveel mogelijk voor dit voorkomt veel problemen (zoals het splijten van je hout)

Zet als eerste de zijkanten in elkaar en de achterkant. Zorg er voor dat je alles goed waterpas en haaks monteer. Plaats de boorden deze zorgen extra voor de stevigheid van je kast. Plaats de kledingroede in het hanggedeelte en als laatste hang je de deuren in de kast en stel je de deuren ook goed af.

Stap 7: Je kast voorzien van bescherming

Als laatste voorzie je de kast van een beschermende laag. Je geeft de kast dan een kleur die je zelf het mooiste vindt. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de rest van je meubels

Stap 8: Kast inrichten

Je kast inrichten is natuurlijk geen onderdeel van het maken van je kast maar het is wel de kroon op je werk.

Inspiratie filmpje

Ben je niet sneller klaar door gewoon een kast te kopen?

Jij hebt je niet verdiept in de doe-het-zelfwereld om je daarna alsnog te gaan storten op het kopen van een kast. Jij bent een ras doe-het-zelver die een kast wilt maken om te laten zien dat je met minder middelen iets beters kunt maken dan iets waar velen veel geld voor betalen.

Een kast kopen staat niet in jouw woordenboek, maken wel. Ik ben op de hoogte van welke kasten je momenteel bij de onderstaande zaken kunt kopen. Van iedere bekende winkel zijn er verderop een paar modellen opgesomd, met daarachter het type bouwtekening waarmee jij een soortgelijke kast kunt maken.

Zie je een leuke aanbieding voor een kast staan? Besef dan dat er nooit een kast is die goedkoper te koop zal staan dan dat jij aan de materiaalkosten kwijt zal zijn.

De keuze om alsnog een kast te kopen hoeft niet perse slecht te zijn. Vergeet niet dat IKEA kasten van dermate lage kwaliteit zijn dat een flinke tik op de zijkant al het hout kan splijten. Je hebt kortom met Pools hout te maken dat behoorlijk samengeperst is.

IKEA kasten

Het aanbod kasten van IKEA is enorm en niet te vergelijken met de concurrentie. Of het nu om tv-kasten, boekkasten of buffetkasten gaat. Voor vrijwel ieder doeleinde heeft IKEA een kast. Alleen of het design eigentijds en leuk is? Dat is aan jou. Kies jij om zelf een kast te maken dan zal er een volledig ander eindresultaat te zien zijn dan een standaard IKEA kast.

Er zijn bouwtekeningen die te vergelijken zijn met de BESTA kasten van IKEA. Het gaat hier om een klein aantal ontwerpen, aangezien de tekeningen vooral gericht zijn op uniekere ontwerpen.

Praxis kasten

Dat tegenwoordig zelfs de bouwmarkten meubels verkopen zegt al genoeg over het gemak waarmee een groot deel van de bevolking leeft. Liever kopen dan zelf maken, want dat scheelt tijd en geld, toch?

Bij kasten van de Praxis moet je denken aan simpelere kasten, zoals opbergkasten en badkamerkasten. Deze kasten zijn over het algemeen niet heel bijzonder om zelf te maken, aangezien het hier over simpele projecten gaat.

Karwei kasten

In tegenstelling tot de Praxis zijn er veel Karwei kasten bekend. Ieder jaar lijken de prijzen van deze kasten exponentieel te stijgen, dus voor een goede prijs voor een kast is de Karwei absoluut geen goed adres meer. Behalve standaardkasten, is in het aanbod van Karwei ook een aantal wandkasten, kledingkasten, vitrinekasten, tv kasten en opbergkasten te vinden.

Voor alle soorten kasten die bij Karwei te vinden zijn, of dat nu van WOOOD of Karwei zelf is, zijn alternatieve versies op bouwtekeningen beschikbaar. Je hoeft jezelf dus niet te limiteren tot het kopen van een kast. Met het maken haal je plezier in huis en blijft het geld in de portemonnee.

Jysk kasten

Jysk probeert slim mee te liften op de hype van Scandinavisch design. Alhoewel dit niet zozeer terug te vinden is in het kastenassortiment, kan je dit wel herkennen in de omschrijvingen. De Scandinavische woonstijl zou bij Jysk kasten aanwezig zijn. Als ik een blik werp op het huidige aanbod besef ik mij nog maar eens weer hoeveel meer keuze er met bouwtekeningen is.

Gemiddeld gezien is er voor de helft van de meubels bij Jysk een vergelijkbare tekening in het pakket inbegrepen. De grootste overeenkomsten zijn te vinden bij de ladekasten. Deze kasten zijn natuurlijk door jou te maken, want de klassieke ladekast moet in ieder huis te vinden zijn.

Leen bakker kasten

Het assortiment van Leen Bakker heeft de afgelopen jaren een enorme make over gehad. Kasten zijn bij Leen Bakker voldoende te vinden, alleen kan jij ze ook maken? De nadruk ligt bij Leen Bakker vooral op de slaapkamer kasten. Denk hierbij aan kledingkasten en commodes, waar het er voldoende van heeft.

Maar commode en kledingkast bouwtekeningen, die zijn toch ook onderdeel van het bouwtekeningenpakket? Dat klopt. En voor een fractie van wat jij bij Leen Bakker voor een kast moet betalen. € 699,- voor een simpele kledingkast waar verder maar weinig aan gedaan is?

Gebruik bouwtekeningen om een kast of kasten te maken en je kunt een kamer volbouwen voor dit bedrag. Een aanbieding kan nog zo aantrekkelijk zijn, je eigen kast is altijd beter.

Kastengigant kasten

Deze webshop heeft honderden kasten die goed te vergelijken zijn met het aanbod van Fred. In plaats van de hoofdprijs te betalen, kan jij deze kasten met bouwtekeningen tegen een fractie van het bedrag maken dat jij bij de Kastengigant kwijt bent.

En 15 jaar garantie op een kast? Op een kast die jij zelf maakt is een levenslange garantie want jij garandeert zelf de kwaliteit!

Laten maken of zelf maken? Waarom jij goedkoper uit bent door het zelf te doen

Een steeds groter wordend deel van de bevolking vind het steeds fijner om zoveel mogelijk te laten doen. Klusjesmannen hebben steeds meer werk omdat mensen minder handig worden. Stopcontacten aanleggen of lekkages verhelpen? Dit deden we vroeger zelf, nu laten veel mensen dit door klussers doen.Vakkenkast maken

Jij bent hoogstwaarschijnlijk niet deel van deze groep die zou kiezen om iets te laten maken. Ben je ook maar een beetje handig, dan zal jij zelf een kast kunnen maken.

Overweeg je toch om een kast te laten maken? Dan zal je tegen aanzienlijke kosten kunnen aanlopen. Een kast op maat laten maken kan goed in de kosten komen omdat er een specialist aan het werk moet. Jij zal altijd de persoon blijven die het best weten welke maten en wensen er zijn, dus waarom bouw je de kast gewoon niet zelf?

Wat moet ik over maten weten? Een kast op maat zelf makenDressoir kast maken

Het enige wat jij over maten moet weten, is dat elke maat mogelijk is. Je kunt kiezen om de kant-en-klare bouwtekeningen met bouwmaten te gebruiken. Dit zijn standaardontwerpen waar de maten vooraf al voor opgemaakt zijn. Direct kan er dan gestart worden met het bouwen van de kasten. Wil je de kasten met andere afmetingen maken, dan begin je aan de tekentafel.

Een kast op maat maken is overigens niet ingewikkeld, je kunt de maten verhoudingsgewijs aanpassen. Procentueel kan je de lengtes, breedtes en hoogtes in centimeter laten toenemen. Hierdoor is ieder formaat kast maken voor iedere bestemming onderdeel van de mogelijkheden.

Straks kan je voor alle tekeningen de maten direct bekijken. Je ziet de maten bij de schets en het overzicht staan. Op basis van deze informatie kan je kiezen met welk project je begint.

Kostenraming voor een kasten doe-het-zelf project

Kleine kasten of kastjes aan de muur zijn gekenmerkt door substantieel lagere kosten dan een grote kastenwand voor in de keuken. Dit is voor niemand een verrassing, want er zijn ook meer gereedschappen nodig voor grotere projecten.

Zelf een kast maken is meestal al meer dan de helft goedkoper dan kopen. Je bent dus gegarandeerd goedkoper uit en je werkt aan je klusvaardigheden. Daar stopt het echter niet.

Deze pagina heeft diverse secties waarin wordt uitgelegd hoe je de kosten verder kunt verlagen. Hieronder vind je een korte opsomming van de secties waar dit ter sprake komt;

Ben jij een klusser die het niet uitmaakt als de kosten wat hoger zijn en daar goede kwaliteit voor terug wilt zien? Dan kan je voor de materialen terecht bij vrijwel iedere grote bouwmarkt of houtspecialist.

Gamma, Karwei, Hornbach en Praxis hebben allen een redelijke houtvoorraad voor de gemiddelde kast. Een houtspecialist is vaak in staat om nog een stap verder te gaan en betere materialen te leveren. Hier zitten hogere kosten aan verbonden, doordat de houtspecialist meer tijd in hetzelfde hout heeft gestopt.

Met de kasten bouwtekening kan je direct naar jouw inkoopadres om te achterhalen wat jouw kosten voor een project zullen worden. De materialen staan overzichtelijk weergegeven waardoor het niet lastig is om snel een beeld van de mogelijke kosten te krijgen.

Belangrijke voordelen van dit project

Jouw ideale kast ziet er anders uit dan die van jouw buurman. Niet iedere boekenkast kan een encyclopedie collectie van 200 kilo dragen. Of groot genoeg zijn om die prachtige fotoboeken te huisvesten. Of wat denk je van een tv kast waar een grote televisie tot zijn recht komt?

Omdat de kast door jou zelf wordt gemaakt, weet jij precies hoe de kast er uit moet komen te zien zodat je de kast optimaal kunt gebruiken. Een belangrijk gevolg hiervan is dat je de kast veel langer gaat gebruiken dan een kast die je koopt.

Een derde voordeel is dat je zelf invloed hebt op de kosten. Wil je een goedkope kast maken, dan gebruik je simpelweg goedkopere materialen. Heb je een hoog budget? Dan kan je ook flexibeler omgaan met materialen en de afwerking. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

kamer en suite opbouw kamer en suite betimmering kamer en suite

Kamer en Suite
Kamer en Suite

Wat voor types kasten zijn door jou te bouwen?

De kastencategorie van het bouwtekeningenpakket is een van de meest complete categorieën die je in het pakket gaat vinden. Iedere doe-het-zelver zal verliefd worden op wat het pakket te bieden heeft. Kasten voor alle toepassingen en plekken zijn inbegrepen. Geen moeilijke uitleg maar een stap-voor-stap bouwtekening waar jij eenvoudig mee kunt werken.Kledingkast type A

Tekeningen voor een kast zelf maken zijn er in overvloed. De types kasten waarvoor deze tekeningen ontworpen zijn lopen sterk uiteen. Een deel van deze kasten wordt verderop per stuk besproken, een ander deel spreekt voor zich.

Je denkt waarschijnlijk het eerst aan een normale kast waar je spullen in kunt opbergen. Deze types zijn in veel soorten en maten beschikbaar. Boekenkasten, opbergkasten, vitrinekasten, buffetkasten en de lijst gaat door.

Voor het entertainment is de televisiekast een aanrader. Je kunt de televisiekast zelf aanpassen op het formaat televisie dat je in huis hebt. Heb je een kleine televisie, dan is een grote televisiekast minder interessant. Kleinere modellen zijn ook te maken met de tekeningen.

Grote televisies hebben een grote televisiekast nodig. Een hip Scandinavisch design voor een tv kast? Ook daar zijn tekeningen voor!

Jouw kleding moet worden opgeborgen op een plek waar ze prachtig kunnen verblijven. Een kledingkast zelf maken stelt jou in staat om de kast precies zo in te delen, dat jij efficiënt en effectief alle kleding kunt opbergen. Heb jij veel dikke truien? Dan is het mogelijk een idee hier een speciaal vak voor te maken.

Overhemden hebben tevens een speciale ruimte nodig, want je wilt ze wel kunnen ophangen. De complete presentatie is door jou in te richten doordat je kiest om met een tekening te werken.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis kast bouwtekening

Deze gereedschappen heb je gegarandeerd nodig

Je hebt verschillende opties wat betreft de benodigde gereedschappen voor het maken van een kast. Omdat je uit honderden types kasten kunt kiezen, verschillen de gereedschappen per project. In principe kan je kiezen om zelf de gereedschappen te kopen, huren of misschien heb je ze al. Dan is de onderstaande lijst met gereedschappen voor kasten het noteren waard;

 • Afkortzaag
 • Cirkelzaag
 • Accuschroefboormachine
 • Rolmaat
 • Timmermanspotlood
 • Schroevendraaier
 • Handzaag
 • Waterpas
 • Zaagtafel (De zaagtafel is alleen nodig wanneer je een plan in de lengte moet zagen. Echter zou je hier ook de cirkelzaag voor kunnen gebruiken. Een zaagtafel is dus niet perse nodig!)

Een tweede, voor veel klussers makkelijkere, optie is om met de materiaallijst van de kasten bouwtekening naar de bouwmarkt te gaan. Hier kan je namelijk direct alle materialen in de juiste maten laten zagen. Hierdoor heb je weliswaar wat minder flexibiliteit, je hoeft alleen geen tijd meer te besteden aan al het zaagwerk.

Wil je zelf de materialen in de juiste maten zagen? Dan kan je het best de gereedschappen voor een kast maken huren in plaats van kopen. Een deel van de gereedschappen zijn namelijk bijzonder prijzig om te kopen.

Materialen staan allemaal op de bouwtekeningen

Wat belangrijk is om te weten is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de vragen waar jaren geleden klussers mee vast kwamen te zitten. Wat zijn de beste materialen om dit project mee te bouwen? Welke materialen heb je allemaal nodig als je kiest om een grote tv kast te maken?Kast L1400

Op iedere kasten bouwtekening, en die van alle andere meubels, is weergegeven welke materialen benodigd zijn. Om daadwerkelijk zelf een kast te kunnen maken zal je deze materialen moeten inkopen of uit je eigen schatkist halen. Het zal je verbazen hoeveel van deze materialen je waarschijnlijk al in je bezit hebt. Is dat niet het geval, dan kan je met de lijst naar een specialist of bouwmarkt toe. Je staat dan amper een kwartier later buiten met alle materialen.

Je kunt de kosten voor materialen zo ver opdrijven als je zelf wilt. Dit moet altijd afhankelijk zijn van wat voor eindresultaat jij voor ogen hebt. Wil je proberen om een zo’n mooi mogelijke kast te maken? Dan zal je logischerwijs meer moeten willen uitgeven dan de klusser die een simpel nachtkastje gaat maken.

Zelf kasten maken? Op deze pagina vind je meer informatie!

Maak slim gebruik van Marktplaats voor dit project

In de sectie waarin de kosten voor diverse kasten doe-het-zelf projecten worden besproken had ik al verwezen naar dit onderdeel. Hier leg ik je namelijk uit hoe jij Marktplaats en budgetwinkels kunt gebruiken om nog veel goedkopere kasten te maken.

Let wel op: dit is alleen interessant wanneer jouw doel is om kosten te besparen. Klussers die juist een kast van de hoogste kwaliteit willen maken, zullen eerder geïnteresseerd zijn in het gebruiken van de beste materialen.

Marktplaats is een goede plek om aan hout en andere materialen te komen. MDF, steigerhout, pallets maar ook eiken en teak zijn hier regelmatig te vinden. Per houtsoort kan de prijs behoorlijk verschillen. Een snelle prijsvergelijking tussen de verschillende aanbieders is de beste manier om te ontdekken of de verkoper een goede prijs gebruikt. Anders ben je met een kast maken alsnog duur uit.

Hout voor kasten hoeft niet perse duur te zijn. Dus vooral houtsoorten als steigerhout en MDF zijn op Marktplaats goedkoop te vinden. Je kunt specifiek zoeken op aanbieders van los hout, of meubels van deze soorten. Vervolgens kan je zelf deze meubels uit elkaar halen en het hout gebruiken voor jouw eigen kastenproject. Het lijkt omslachtig, maar het kan je honderden euro’s besparen.

Budgetwinkels als de Action en Xenos hebben weliswaar zelden hout in voorraad waar jij iets aan hebt. Echter kan je hier wel andere materialen vinden waarmee je een kast kunt maken die echt uniek is. Het assortiment van beide winkels verschilt bijna iedere maand, dus een bezoek kan zeker geen kwaad voor het maken van een bijzondere kast.

Een kast voor ieder doeleinde, iedere locatie 

Een groot voordeel van de keuze om zelf een kast te gaan maken is dat jij volledig vrij bent in het kiezen van de locatie. Bouw je een kast voor onder een schuine wand, dan zal dit met de bouwtekeningen prima te doen zijn. Is er een aanpassing nodig? Dan hoef je hier niet een expert voor te laten komen. Dit kan jij helemaal zelf doen door terug naar de tekentafel te gaan en een de kast aan te passen.

Je kunt de kast bouwtekening kortom vinden voor diverse locaties. De keuken, waar keukenkastjes alom aanwezig zijn, is hier ook een teken van. Behalve de keuken kastenwand, waar we verderop op ingaan, kan je alle keukenkastjes maken van een keuken. In combinatie met andere bouwtekeningen zou je zelfs een complete keuken kunnen bouwen!

Alle kanten op kunnen gaan met een project is de droom van iedere klusser. Je kunt doe-het-zelven op jouw manier. De kasten die je zou willen maken, kunnen overal terechtkomen aangezien jij zelf kunt kiezen waar je ze voor bouwt. Het ontwerp wordt aangepast middels de bouwtekening. Met een custom-made kast als gevolg. Een specialist zou hier aanzienlijke kosten voor in rekening brengen. Als je dit zelf doet, ben je voor een fractie hiervan klaar.

Kast maken voor onder een trap, schuine wand of aan de muur

Ieder huis heeft wel een plek waar het ingewikkeld is om van de ruimte optimaal gebruik te maken. Een klassiek voorbeeld hiervan is de trap. Veel huizen zijn voorzien van een trap met daaronder een schuin aflopende ruimte. Gebruik maken van deze ruimte kan alleen optimaal als er precies een kast of object is dat in deze ruimte past.

Een kast op maat laten maken voor deze schuine wand of onder de trap kost je snel meer dan duizend euro. Dit is natuurlijk een onbenullig bedrag dat veel lager kan. Een bedrag van tussen de 200 en 500 euro zou veel redelijker zijn.

Daarom kan je met de bouwtekeningen een kast voor onder een trap maken. Omdat de hoogtes van trappen kunnen afwijken, kan het voorkomen dat de kast schuine wand bouwtekening niet direct voor jouw trap te vinden is. Ik kan je echter verzekeren dat je eenvoudig de afmetingen kunt aanpassen waardoor ook voor jouw schuine trap of wand een kast te bouwen is.

Kast op zolder – combineren met wasmachine en droger

Zolders met schuine daken zorgen voor veel loze ruimte waar nauwelijks een toepassing voor te vinden is. We kennen de klassieke opbergruimtes met de schuifdeuren. Heel leuk, maar nog steeds compleet onpraktisch omdat je iedere keer op de grond mag liggen om spullen uit deze schuifwand te pakken.Wasmachine ombouwkast

Een kastenwand of kast onder een schuine wand is een beter alternatief. Je kunt de kast hoger maken of natuurlijk alsnog voor de kleine schuifwand kiezen. Ook de bouwtekeningen voor dit project zijn inbegrepen.

Wasmachine en drogers zijn het meest op deze zolderverdieping te vinden. Dus het zou nog mooier zijn als je de kasten kunt combineren met een wasmachine en droger. Een kast hiervoor maken zou twee vliegen in een klap betekenen.

De bouwtekeningen voor schuine wanden zijn deels te gebruiken hiervoor. Er zijn andere tekeningen, inbegrepen in het pakket, die je kunt gebruiken om een kast te bouwen waar ook een wasmachine en droger in geplaatst kan worden.

Bank, bed of muur – geen vijand maar vriend

Bij het maken van een kast moet jij obstakels niet als een vijand zien, maar juist als een middel om een unieke kast te maken. Achter een bank een kast nodig? of achter een bed of tegen een onhandige muur aan? Kasten kunnen voor allerlei plekken in een huis gebouwd worden. Geen een plek zou een obstakel moeten zijn met in het achterhoofd dat er honderden tekeningen zijn waar je gebruik van kunt maken.

Laten we beginnen door te kijken naar een kast achter een bank. Maken van een dergelijke kast is vrijwel de enige optie die je hebt. Heb je ooit al eens bij een meubelzaak een kast gezien die op maat is gemaakt om achter een bank te kunnen staan?

Jammer genoeg niet. Voor jou jammer, voor mij niet. Ik heb namelijk weer een nieuwe liefhebber van bouwtekeningen in het leven geroepen. Met een bouwtekening is dit namelijk wél mogelijk.

Je kunt een kast bouwen waar een bank perfect mee gecombineerd kan worden. Achter de bank zal de kast te vinden zijn. Naadloos verweven in het ontwerp. Alle lades en kastjes in de kast zijn zo ontworpen dat ze te gebruiken zijn vanaf de bank. Ideaal.

Datzelfde geldt voor de andere toepassingen. Een bed combineren met een kast lijkt ingewikkeld. Want hoe ga je ook ervoor zorgen dat die lades niet tegen je hoofd aankomen als je partner de lade openzet?

Hier wordt allemaal rekening mee gehouden door de kast achter het bed bouwtekening aan te passen. Je kunt daardoor een kast bouwen die op de perfecte hoogte ten opzichte van het bed staat.

Inloopkast het ideaalbeeld voor elke vrouw

Een inloopkast is wel het ideaal van iedere vrouw. Zelf een inloopkast maken is minder moeilijk dan je denkt. Je kent het wel de kinderen zijn de deur uit en je hebt een kleine kamer die leeg staat. Dan is dat ideaal om je inloopkast te maken. Eindelijk kun je al je spulletjes kwijt. Je bent gelijk overal je losliggende schoenen kwijt. Je kunt alle kleding van zolder halen want vanaf nu heb je plek genoeg. Zie je het al voor je? Met deze inloopkast bouwtekening uit ons premiumpakket maak je jouw droom werkelijkheid.

Zelf  een inloopkast maken? Op deze pagina vind je meer informatie!

Losse onderdelen van kasten maken

Bouwtekeningen zijn behalve voor het maken van complete kasten net zo goed in te zetten voor losse onderdelen. Denk hierbij aan lades, deurtjes en verhogen voor op een kast. Je kunt na enige tijd bijvoorbeeld ontdekken dat je toch liever een grotere kast had gehad. Een gekochte kast is niet uit te breiden, want er is geen ontwerp beschikbaar waar je op door kunt bouwen.

Bij het zelf maken van een kast is deze optie er wel. Wil je de kast uitbreiden? Dan kan je de kast links, rechts en omhoog uitbreiden door nieuwe onderdelen te bouwen. Hier kan je vervolgens lades voor maken, deurtjes of andere onderdelen.

Benieuwd welke losse delen van een kast je allemaal kunt maken? Bekijk dan snel de bouwtekeningen!

Kast maken van pallets

Je bent op het internet mogelijk de Palletgids tegengekomen, een gids gericht op het bouwen van palletmeubels (www.palletgids.nl). Voor mij laat dit nog maar eens zien hoe populair het nu is om hiermee te bouwen. Pallets zijn goedkoop, duurzaam en beschikbaar in diverse maten. Ook is de kleur ideaal voor een speciaal soort stijl.

Pallets zijn uitstekend te gebruiken voor het maken van allerlei opbergmeubels, met in het speciaal kasten. Ieder onderdeel van een pallet kan dienen als materiaal voor een kast. De meest bekende voorbeelden van kasten gemaakt met pallethout zijn;

 • Opbergkast
 • Kledingkast
 • Boekenkast
 • Nachtkastje
 • Televisiekast

Van deze vijf zullen de meesten het liefst een simpele opbergkast van pallets maken. Het is dan ook niet moeilijk om te switchen van normaal hout naar pallets. In wezen begin je met perfecte afmetingen planken die je direct kunt gebruiken. Regelmatig zal het verstandig zijn om de planken nog goed te schuren voordat je ze echt gebruikt.

Bouwen van de kasten gaat vervolgens op dezelfde manier. Het is een kwestie van het opvolgen van de stappen op de bouwtekening en het precies bouwen wat wordt aangegeven. De diversiteit is groot genoeg om vaker pallet in te schakelen als bouwmiddel voor jouw inrichting. Lage kosten en een unieke uitstraling, daar kan je toch geen nee tegen zeggen?

Kastenwand is voor deze bestemmingen mogelijk

Kastenwanden kunnen voor diverse ruimtes een handige toevoeging zijn. Een gemiddelde kastenwand bij een meubelzaak kost je een ruime duizend euro. Dan hebben we het nog over een gemiddelde prijs, want diverse kastenwinkels brengen hogere bedragen in rekening.Wandkast

Een van de plekken waar een kastenwand het meest tot zijn recht komt, is in de keuken. Behalve de klassieke keukenkastjes kan de kastenwand een groot aantal andere spullen opbergen. Grote pannen, kommen en ladingen borden vinden hier hun huis.

De kostenbesparing door een dergelijke kastenwand zelf te bouwen en te monteren is groot. Het vereiste niveau voor dit project zal voor vrijwel alle Fred doe-het-zelvers bereikbaar zijn. De bouwtekening zal je op momenten dat je iets niet weet altijd van de juiste informatie kunnen voorzien.

Zelf kasten maken? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kast aan de muur bevestigen

Of het nu voor in de keuken is of de woonkamer, een kast aan de muur bevestigen brengt extra werk met zich mee. Flinke pluggen gaan het mogelijk maken om ook aan jouw muur een kast te bevestigen. Hier zijn diverse materialen voor te gebruiken, waarvan een deel van mij de voorkeur krijgt. Op de specifieke bouwtekening leg ik je hier meer over uit.

Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom je een kast aan de muur zou willen bevestigen. Denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een keuken. Je hebt waarschijnlijk al een keukenblok met kastjes. Keukenkastjes zijn echter op ooghoogte ook handig. Wil jij dergelijke keukenkastjes maken? Dan kan je dat doen met de bouwtekeningen.

Het is belangrijk dat deze kastjes er allemaal hetzelfde uitzien en van dezelfde maten zijn voorzien. Besteed voldoende tijd aan het maken van gelijke kastjes. De bouwtekening moet dit zonder problemen mogelijk maken. Houd de bouwtekening er de hele tijd bij en je bouwt de kastjes nagenoeg identiek na. Daarna zal het bevestigen van de kastjes aan de muur nauwelijks tijd kosten.

Uit deze houtsoorten kan je kiezen voor een kast maken

Gelukkig hoef jij je niet zoals in de winkel te beperken tot het kopen van een beperkt nummer houtsoorten. Voor het bouwen van een kast van hout zijn er veel soorten die jij kunt gebruiken.

Kast maken van MDF? De houtsoort waar een groot deel van jullie fan van zijn is voor dit project perfect. Betaalbaar, wendbaar en vooral prachtig om naar te kijken. MDF is voor het bouwen van een kast de meest voor de hand liggende keuze. Velen van jullie willen de kast achteraf verven, waar MDF tevens ideaal voor is.

Een tweede favoriet van veel Fred’s Bouwtekeningen klussers is de kast van steigerhout. Hip, vooruitstrevend en prima bewerkbaar. Steigerhout is uitermate geschikt voor een boekenkast, kledingkast of tv kast. Door na afloop een grey of white wash aan te brengen, laat jij jouw nieuwe kast een nog duurdere feel krijgen. Als je ziet wat een gemiddeld steigerhouten meubel kost, ben jij met jouw nieuwe steigerhouten kast wel heel goedkoop uit.

Steigerhout zal meestal als favoriet worden gekozen voor huizen waar dit al in het beeld past. Steigerhout brengt voor een kast veel voordelen met zich mee. De houtsoort is betaalbaar, makkelijk te bewerken en ook nog eens mooi. Gebruikt steigerhout kost meer dan nieuw, dus hier zal je wel een keuze in moeten maken.

Alternatieve materialen waardoor dit project goedkoper wordt

Het kastenproject kan je uitvoeren op meerdere manieren. Je zou kosten kunnen besparen en het een unieker project maken door van materialen gebruik te maken waar je niet snel aan zou denken.

Je kunt een kast maken van onder andere meubelpanelen, pallets, oude meubels, gerecycled hout en zelfs gipsblokken. Je hoort het goed, zelfs meubelpanelen kunnen gebruikt worden om een nieuwe kast te bouwen. Is het lastig? Het is natuurlijk eenvoudiger om te beginnen met normale materialen zou je denken. Dat is echter niet het geval. Meubelpanelen maken het makkelijker.

Vooral schoenenkasten, opbergkasten en boekenkasten zijn sneller te bouwen door hier gebruik van te maken. En de kosten blijven laag doordat je maar weinig meubelpanelen nodig hebt voor een gemiddeld kastenproject.

Pallets

Je kon eerder al alles over pallets lezen, zoals de meubels die je van pallets zou kunnen maken en waarom het een geschikt materiaal voor een kast is. Pallets horen bij alternatieve materialen omdat ze voor een andere kijk op een kastenproject zorgen.

Dit gaat tevens op voor oude meubels. Iedereen heeft wel een meubel waar geen gebruik meer van wordt gemaakt. Denk dan aan een oude bank, stoel of nog makkelijker: een oude kast. Om met het makkelijkste voorbeeld te beginnen, de oude kast, kan je een beeld krijgen van hoe eenvoudig het is om zelf met oude onderdelen een kast te maken.

Alles wat je op de kast ziet, zou je kunnen hergebruiken. In een tijd waar we proberen te verduurzamen is dit een manier om hier aan bij te dragen. Goedkoop een kast maken is het makkelijkst door zoveel mogelijk van deze oude meubels te gebruiken. Hergebruik de onderdelen die sterk genoeg zijn om bij jouw nieuwe kast van waarde te zijn. Veel van deze onderdelen kunnen zo geverfd worden dat ze naadloos in het nieuwe ontwerp opgaan.

Gipsblokken en gerecycled hout

Gipsblokken en gerecycled hout gebruiken voor een kast maken? Beide onderdelen komen vaker langs de revue wat betreft dit doe-het-zelf project. Er zijn geen bouwtekeningen beschikbaar voor het maken van een kast van gipsblokken. Gerecycled hout kan wel worden ingezet voor een volgend project.

Het verven van de kast

Je gaat waarschijnlijk niet kiezen om de kast in de huidige staat te laten staan. De kans is groot dat je de kast wilt verven zodat de kast kan opgaan in jouw interieur. Afhankelijk van de gekozen houtsoort is de kast in vrijwel alle kleuren te verven. Een groene, gele, rode, zwarte, witte, gouden of een kast grijs verven. Je kan alle kanten op als je een ras doe-het-zelver bent. Kies je voor steigerhout? Dan zijn er nog twee kleuren waar je aan kunt denken.

Een kast van steigerhout kan namelijk in white wash en grey wash geverfd worden. Hier zijn verschillende technieken voor wat weinig tijd kost en niet ingewikkeld is. Op deze website is voor beide soorten een uitleg te vinden (white wash of grey wash).

Is ieder project zelf uit te voeren? Zonder een expert?

Klussers hebben de keuze uit honderden kasten die gemaakt kunnen worden zonder de tussenkomst van een expert of collega. Er zijn bouwtekeningen voor kasten gemaakt voor beginnende klussers en voor ervaren klussers. Omdat de meeste Fred’s Bouwtekeningen gebruikers ervaren zijn, is het overgrote deel van de bouwtekeningen op deze groep gericht.

Daadwerkelijk gebruiken van de bouwtekeningen is voor klussers uit deze groep eenvoudig. Een korte uitleg kan echter geen kwaad.

Op iedere bouwtekening vind je een schets, alle maten, benodigde materialen en een korte uitleg indien dat van toepassing is. Voor diverse kasten is er een kanttekening, bijvoorbeeld dat de deur met een bepaald type scharnier gebouwd moet worden. Indien dit het geval is, wordt dit duidelijk weergegeven op de bouwtekening.

Het gehele project is individueel uit te voeren. Welke bouwtekening voor een kast je kiest maakt in deze niet uit. Alle kasten kunnen door individuele doe-het-zelvers gemaakt worden.

Dus, hoe ingewikkeld is een kasten bouwtekening in de praktijk

Je hebt deze pagina compleet gelezen omdat je serieus aan de slag wilt met een kast maken. Als dit een van je eerste bouwtekeningen is die je gaat gebruiken zal je langzamer beginnen dan een ervaren klusser. Uiteindelijk moet jij dezelfde stappen volgen op de kast bouwtekening dan de ervaren klusser. Volg jij de stappen goed, dan zal jij dus hetzelfde resultaat krijgen.

Voor iedereen is het zelf bouwen van een kast haalbaar. Indien je hulp nodig hebt, kan je terecht bij de Fred’s Bouwtekeningen community waar je aan ervaren klussers jouw vragen kunt stellen. Iedere vraag krijgt hierdoor een antwoord waardoor je nooit meer vast komt te zitten in een doe-het-zelf project.

Aan het einde van dit artikel, een paar scrol bewegingen verder, is een uitleg te vinden over hoe jij de kasten bouwtekeningen in PDF kunt downloaden. Vanaf dat moment kun je direct beginnen met het bouwen van de kast.

Hier vind je de bouwtekeningen voor het maken van kasten

Honderden bouwtekeningen zijn getekend zodat jij vanaf jouw eigen locatie een kast kunt maken. Met deze tekeningen ben je honderden euro’s goedkoper uit en hoef je niet meer te kiezen voor een vast design van een meubelzaak. Kortom, jij hebt zelf invloed op het eindresultaat.

Deze bouwtekeningen zijn onderdeel van Fred’s Bouwtekeningenpakket, waar duizenden bouwtekeningen in verzameld zijn. Behalve kasten tekeningen vind je hier ontwerpen voor meer dan duizend projecten. En als ik het over de vetste projecten heb, dan kan je denken aan tekeningen voor inklapbare picknicktafels, buitenkeukens en boomhutten. Wie wil dat nu niet?

Een kleine greep uit deze projecten laat zien dat je alle kanten op kan gaan met het pakket. Denk dan aan het maken van grote eettafels tot stoelen, bedden, schuurtjes en schommels. Al deze tekeningen zijn van dezelfde duidelijke uitleg voorzien als de kasten tekeningen. Materialenlijsten, schetsen en afmetingen om jouw project tot een succes te maken.

Zelf kasten maken? Op deze pagina vind je meer informatie!

Enkele voorbeelden van kasten die jij straks kunt maken

boekenkast tv-meubel kledingkast
kledingkast kast maken kast maken kast-kinderkamer tv-kast

Meer van dit soort artikelen

7 reacties

 1. Nog geen reacties? Ongelooflijk! Waar zijn al die creatieve houtbewerkers dan gebleven? Nou ja…hier is er 1.
  En ik vind het een nuttige en leuke site. Ik hoop wel dat er echter meer mensen door geinspireerd gaan raken!

  Ikzelf kom uit de decorbouw voor tv en theater en heb later nog in de afbouw gewerkt als timmerprofessional. Zoals de bruynzeelplaten op de houten woningen in Amsterdam-Sloten (t/o Badhoevedorp) maar ben uiteindelijk toch in een totaal andere hoek van het constructiewerk beland, nl: elektrotechniek voor de industrie.

  Daarom vind ik het zo leuk om na wat ge-google op deze site te zijn gekomen! Leuk initiatief en ik ga even rondkijken!
  Groet Ron

 2. Ik wilde zelf zoiets maken voor in de hal. Maar dan wil ik dit tegen de wand hangen.
  Op de site waar ik deze heb gevonden is het echt duur.
  http://www.stylemeubels.nl/garderobe-kast-charme
  Iemand een idee?

  Wil de kast in de maten B100cm x H150cm x D40cm. Schuifdeuren, geen spiegel. Wel 2 laden.
  Graag jullie advies!

  Dank alvast!!

  Groetjes
  Tessa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.