Home » Blog » Huis » Fundering nodig? Welke soorten zijn er?

Fundering nodig? Welke soorten zijn er?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Voor je kunt beginnen met het bouwen van je schuur is het belangrijk dat je een goede fundering hebt. Voor je de fundatie kunt plaatsen moet je hier eerst voldoende plaats voor maken. De nodige grond moet je dus weghalen. Het weggraven van de grond moet ruim gebeuren zodat je genoeg plaats hebt om de fundatie te maken. Over het algemeen wordt er een ruime “bouwput” gegraven zodat er voldoende ruimte is om alle benodigde werkzaamheden uit te voeren.

Funderingen worden onderscheiden in twee soorten.

  1. Fundering op staal.
  2. Fundering op palen.

De belangrijkste eisen waaraan moet voldoen zijn:

  1. Veilige draagkracht van de grond mag niet worden overschreden
  2. Grond onder de fundering mag niet teveel worden samengedrukt.

In beide gevallen kan het bouwwerk daardoor verzakken of scheuren. Bij een fundering op staal kan dit worden opgelost door een bredere fundering toe te passen zodat het gewicht beter word verdeelt. Bij een fundering op heipalen kun je dikkere of meerdere heipalen toepassen. Het type fundering en de grote van de fundering of van de palen moet door de constructeur worden bepaalt.

Omdat het echter wel belangrijk is dat er wat kennis van funderingen en hun toepassingen is. Daarom ga ik er in dit artikel wel wat dieper op in.

Eisen die aan een fundering worden gesteld.

Natuurlijk zijn er best wat eisen waar een fundering aan moet voldoen. Deze eisen zijn standaard voor geschreven eisen.

De eisen die van belang zijn bij het bepalen van het type fundering zijn:

  • Gewicht van het gebouw
  • Constructie van het gebouw
  • Grondgesteldheid
  • Grondwater
  • Omgeving
  • Kosten

Gewicht van het gebouw is een bepalende factor voor de fundering

Het gewicht van het gebouw wordt bepaald door alle soorten materialen die in het gebouw gaan plus een veiligheidsmarge. Dit gewicht kun je aan de hand van de bouwtekening en de berekeningen bepalen.

Constructie van het gebouw

De constructie van het gebouw bepaald het soort belasting op de fundatie. De belasting die te verwachten is bij een gebouw dat op kolommen is geconstrueerd is dat het puntbelastingen zullen zijn. Deze belastingen zullen er voor zorgen dat je een zwaardere fundering nodig hebt. Terwijl de verdiepingsvloeren zo geconstrueerd zijn dat ze op de muren rusten leid dit tot een meer verspreide belasting met als gevolg een minder zware fundatie.

Grondgesteldheid

Grondgesteldheid word bepaald door het grond onderzoeksrapport. De samenstelling van de grond dus waaruit de grond bestaat is heel belangrijk om te weten. Dit is een heel bepalende factor voor het type fundatie waar je voor gaat kiezen. Ook bepaald dit of het nodig is om te heien en welke lengte palen je nodig hebt. De benodigde lengte van de palen wordt bepaald aan de hand van het sonderingsrapport.

Bij slappe grond bijvoorbeeld kan er dan uitkomen dat je moet gaan heien wanneer je een bijkeuken gaat bouwen. Terwijl het dit bijvoorbeeld bij een stevige zandgrond niet nodig blijkt te zijn. Een zwaar gebouw zoals een compleet huis of een loods moeten bijna altijd geheid worden.

Grondwater

De hoogte van het grondwater is een belangrijke factor of je wel of geen heipalen moet aanbrengen. Aan de hand van het sonderingsrapport zal uiteindelijk bepaald kunnen worden wat er nodig echt nodig is.

Omgeving

In sommige gevallen kan de omgeving en de kosten nog wat bijdragen aan het type fundering al is dit altijd ondergeschikt aan de eerder genoemde eisen.

Kosten

Ondergeschikt aan alles kan uiteindelijk een keuze gemaakt worden aan de hand van de kostprijs. Zolang je maar voldoet aan de eisen die nodig zijn voor een veilig bouwwerk. Kosten voor heien kunnen echt enorm oplopen laat je daarom altijd goed informeren.

Soorten fundering

Over het algemeen wordt een fundatie op staal alleen toegepast wanneer de vaste (zand)laag voldoende vast is om het bouwwerk te dragen (zie zonnering rapport) Wanneer deze laag te diep ligt zal er gekozen worden voor een fundering op palen (heipalen) Voor kleine bouwwerken (schuurtjes en aanbouwtjes zoals een bijkeuken) kan over het algemeen wel worden gekozen voor een fundering op staal. In dat geval zou ik kiezen voor een voor een plaatfundering met vorstrand

De fundering op staal wordt ter plaatse gestort of gemetseld.

Fundering soorten op staal

  1. Gemetselde strokenfundering op staal
  2. Fundering op staal met strook van ongewapend beton
  3. Een fundering op staal met strook van gewapend beton
  4. Fundering op staal met strook van gewapend beton met verstijvingsrib
  5. Funderingsplaat met vorstrand

Op palen

Paalfunderingen hebben als belangrijkste eis dat het draagvermogen van de heipalen voldoende groot is om zonder te grote zetting de belasting op de palen over te brengen op de diepe vaste zandlagen. Deze berekening dient door de constructeur te worden bepaalt.

Op deze heipalen worden ring of funderingsbalken aangebracht. Deze worden ter plaatse gestort.

Bouwtekeningen nodig?

Ben je op zoek naar bouwtekeningen van fundatiebalken of ander soorten funderingen in het pakket van de 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen vind je er. In de categorie bouwdetails. Daarnaast vind je hier voor elke doe-het-zelver allerlei bouwtekeningen van Douglas houten en steigerhouten meubelen, banken, tafels tuinhuisjes, schuurtjes en nog veel meer.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Het is inderdaad goed om te onderzoeken wat de kwaliteit van de grond is voordat je aan een project begint. Wij hebben onze grond ook deels moeten uitgraven, omdat deze niet geschikt was voor de fundering die we nodig hadden. Nu is deze stevig genoeg en kunnen we verzakkingen tegengaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.