Home » Blog » Huis » Heipalen welke soorten zijn er?

Heipalen welke soorten zijn er?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Op de meeste locaties in Nederland heb je onder je huis ander bouwwerk heipalen nodig. De grondstructuur is vaak niet goed waardoor een huis ander bouwwerk zou verzakken. Vroeger werden er geen heipalen gebruikt. Het gevolg kun je bij veel oude huisjes zien dan zijn ze bijvoorbeeld schuin gezakt of muren gescheurd. Heipalen krijgen hun draag vermogen door de wrijvingsweerstand van de omringende grond/ zand. De lengte van de heipalen wordt bepaald aan de hand van het sonderingsrapport.

Verschillende typen heipalen

Er zijn verschillende typen heipalen hieronder een overzicht van de meest gebruikte heipalen.

  1. Houten heipalen
  2. Betonheipalen
  3. In de grond gestorte betonpalen
  4. Stalenbuis palen
  5. Schroefpalen (mortelschroefpaal of betonschroefpaal)
  6. Druk en puls palen
  7. renovatiepalen
  8. Injectiepalen

Houten heipalen

Vroeger werd er gebruik gemaakt van houten heipalen. Het is nog steeds mogelijk maar houten heipalen zijn alleen geschikt voor hele lichte bouwwerken of houtconstructies. Je zult er als klusser niet snel mee te maken hebben. Dit zijn echt uitzonderingssituaties voor de volledigheid benoem ik het wel even.

Betonheipalen

Betonheipalen zijn geschikt voor zware bouwwerken en ze zijn super sterk. De betonheipaal wordt in de fabriek geproduceerd onder ideale omstandigheden. Wegens het vervoer naar de bouwlocatie wordt de betonpaal voorzien van extra zware wapening. Het heien van betonnen heipalen veroorzaakt de nodige trillingen in de omgeving. Gebouwen kunnen hierdoor scheuren. Vooral gebouwen die zelf niet geheid zijn.

Daarom moet er van te voren gekeken worden of het heien verstandig is zo niet dan moet er een andere methode gekozen worden. Hier hoef jij je als klusser zelf geen zorgen over te maken. De betrokken instanties zullen aangeven wat de mogelijkheden zijn. Zij bepalen wat je moet doen en soms krijg je wel wat keuze uit enkele verschillende opties.

In de grond gestorte betonpalen

Bij deze methode worden er eerst stalen buizen in de grond geheid. Wanneer de vereiste diepte is bereikt wordt de betonwapeningskorf in de buis gehangen. Vervolgens wordt de buis gevuld met een speciaal beton. De stalenbuis wordt met behulp van een slag of trilblok omhoog getrokken.

Door het trillen wordt de beton tegen de omringende grond gedrukt en verdicht. De wand van de betonpaal wordt hierdoor erg ruw. Dit is weer een voordeel omdat dit een grote wrijvingsweerstand geeft.

Stalenbuispalen

Stalenbuispalen worden gebruikt op locaties waar er niet of nauwelijks mogelijkheden zijn om te heien in verband met de hoogte bijvoorbeeld of wanneer er een probleem is met trillingen in de omgeving. Het heien van deze stalenbuispalen geeft bijna geen trillingen naar de omgeving. Stalenbuispalen kun je zo lang maken als je maar wilt.

Wanneer de hoogte beperkt is neem je gewoon korte buizen. Je heit de buizen tot ze bijna in de grond staan. Dan las je daar weer een nieuwe buis op vast. Dit proces wordt net zolang herhaald tot de gewenste diepte is bereikt. Dan wordt de wapening aangebracht en de beton geïnjecteerd.

Schroefpalen (mortelschroefpaal of betonschroefpaal)

Van de schroefpalen heb je twee typen de mortelschroefpaal en de betonschroefpaal. Schroefpalen hebben hetzelfde toepassingsgebied als de in de grond gestorte palen. Bij schroefpalen wordt de schroef (avegaar) in de grond geschroefd. De  avegaar is voorzien van een hole kern of boorbuis. Tijdens het uittrekken van de avegaar die gevuld is met grond wordt het betonmengsel door de boorbuis geperst. Wanneer de paal gereed is kan de wapeningskorf worden neergelaten in de nog vloeibare betonmengsel. Na het uitharden wordt de paal op niveau afgehakt en afgedekt met plastic.

Het voordeel van dit systeem is dat het trilling en geluidsarm is. Het nadeel is dat men tijdens het draaien van de avegaar niet helemaal kan zien of de paalpunt wel in de vaste zandlaag staat. Het is daarom belangrijk om over veel sonderingen te beschikken.

Druk en pulspalen

Druk en pulspalen worden toegepast op plaatsen waar je met een normale heistelling niet kan komen. De palen bestaan uit korte betonnen of stalen elementen van 1 tot 3 meter lengte. Door hydraulische pulsen worden de elementen een voor een op diepte gebracht.

Renovatiepalen

Renovatiepalen worden toegepast bij renovaties. Een dunne stalen buis wordt met een pneumatische hamer op diepte geslagen. Rondom deze in deze buis zitten injectieopeningen. De cementgrout wordt via injectieopeningen onder hoge druk in de grond geperst. Het draag vermogen komt vooral door de wrijving tussen de grond en de cementgrout.

Injectiepalen

De injectiepaal is een stalenbuispaal die in de grond wordt omhuld met cementmortel. De stalenbuis wordt door schroeven of heien op diepte gebracht. (Beide gevallen zo trilling arm mogelijk). Tijdens het inbrengen wordt als een soort smeermiddel, cementmortel geïnjecteerd. In de slappe bovenlagen ontstaat een cementschil van ongeveer 3cm die de stalen buis beschermd. Eenmaal op het vaste zand gekomen neemt de indringsnelheid af. De holle kern wordt met beton gevuld.

Heien van heipalen

Het heien van heipalen gebeurd met een heimachine voor

Bouwtekeningen van een huis, loods of ander bouwwerk nodig?

Ben je opzoek naar goede bouwtekeningen of wil je een huis zetten en heb je bouwtekeningen nodig? Ga dan naar het contactformulier en vraag naar de mogelijkheden.

Heipalen
Het heien van betonnen heipalen

In het kort vind je hier een omschrijven van de verschillende heipalen die er zijn

 

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Hallo, graag zou ik een offerte willen voor het volgende om schroefpalen te laten zetten; Woning: Aantal / Diameter : 16 stuks, ø 350 mm, lengte 10,0 m1, totaal 160,0 m1 Schuur: aantal/ diameter: 14 stuks, ø 350 mm, lengte 10,0 m1, totaal 140,0 m1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.