Home » Blog » Airco buitenunit omkasting maken

Airco buitenunit omkasting maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het onderwerp klimaatverandering is steeds meer het gesprek van de dag. Dit komt mede door het feit dat we nu al enkele jaren achter elkaar een erg warme zomer beleven. Dit jaar zelfs met temperaturen van boven de 40° Celsius. De verwachting is dat we deze hete zomers nog veel vaker zullen gaan meemaken. Helaas zijn temperaturen vanaf 30° Celsius niet voor iedereen goed vol te houden. Buiten is het te warm om het lang vol te houden, maar de warmte komt ook naar binnen. Volstrekt logisch dus, dat veel mensen overgaan tot de aankoop van een airconditioning of de aanschaf van een airconditioning overwegen. Met een airco wordt je woning ook tijdens intense hittegolven een aangenaam oord van verkoeling.

Zelf heb ik deze keuze ook nog maar een paar maanden geleden gemaakt. Ik ben er heel blij mee.

De voordelen van een airconditioning

Met een airconditioning profiteer je zelf in de zomer van een koele woning. Dit is ook de hoofdreden waarom je een airco zou aan moeten schaffen. Maar niet alleen in de zomer is het genieten met een airconditioning. Afhankelijk van het type airconditioning, kan de airco ook een handje helpen om je woning in de winter te verwarmen. Natuurlijk moet je de airco dan niet als hoofdverwarming gebruiken, want dat gaat je een hoge energierekening opleveren. Maar om het enkele graden warmer te krijgen, is de airco een handige bijverwarming.

Een voordeel van de huidige airconditioningmodellen, is dat ze zijn uitgevoerd met een afstandbediening. Zo kun je de airco vanaf je luie stoel bedienen. Bij een vaste airco met buitenunit, is het zelfs mogelijk om aan één buitenunit, meerdere binnenunits te koppelen. Een vaste airconditioning heeft daarnaast het voordeel dat het de waarde van de woning doet stijgen.

Zijn er ook nadelen aan een airconditioning?

Uiteraard zijn er ook wel enkele nadelen te noemen van een airconditioning. Het is goed hiervan op de hoogte te zijn, als je een airco aanschaft. Zo is het algemeen bekend dat een airconditioning vrij veel elektriciteit verbruikt. Het is aan te raden om de thermostaat goed in te stellen, zodat de airco vanzelf uitschakelt bij het behalen van een bepaalde temperatuur. Dit scheelt je veel elektriciteit.

Verder vallen niet alle modellen airco’s in de smaak. Een airco aan de wand of het plafond kan door sommigen als erg lelijk worden ervaren. Verder is een vaste airco best wel een investering. Als dit te duur is, kun je nog een mobiele airco aanschaffen. Deze is wel minder krachtig, maar kan een bepaalde ruimte wel goed koelen.

Welke type airco’s zijn er?

Er zijn twee type airco’s op de markt. Dit is een monoblok airco en een split airco-systeem. De monoblok airco wordt ook wel de mobiele airco genoemd en een split airco-systeem een vaste airconditioning.

Monoblok (mobiele airco)

De mobiele airco heeft als voordeel dat deze heel gemakkelijk te verplaatsen is. Het is een relatief grote kast op wieltjes, die je kunt neerzetten in de ruimte die je wilt verkoelen. Als een vaste airco te duur voor je is, of je hebt geen mogelijkheid om een vaste airco te installeren, dan is een monoblok airco een goed alternatief.

Wel zit er een flexibele slang aan deze airco, dat de warme lucht naar buiten moeten afvoeren. Dit is dan ook het nadeel van een monoblok airco. De slang moet je dan uit her raam hangen, of je moet een gat in de muur maken, maar dan is de airco al veel minder mobiel. Daarnaast heeft een mobiele airco ook minder vermogen en zal dus niet een gehele woning kunnen verkoelen, maar vooral een bepaalde ruimte.

Split airco-systeem (vaste airco)

Een split airco-systeem, zegt het eigenlijk al, de airconditioning is gesplitst in twee delen. De airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die met elkaar zijn verbonden. De buitenunit bevat de motor van de airco. Dit heeft als voordeel dat je in tegenstelling tot een monoblok nauwelijks last hebt van geluidsoverlast binnenshuis.

De buitenunit kan aan de muur worden gemonteerd, maar ook op een dak of een balkon worden gezet. Met de vaste airco kun je in de winter je woning verwarmen en is ook veel zuiniger, met lagere energiekosten tot gevolg. Alleen de aanschaf is nog best wel een investering. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het type split airco-systeem.

Waar kun je een split airco systeem het beste kopen?

Het beste bedrijf waar je deze split airco systeem kunt kopen is hier. Hier vind je ook gelijk het beste merk een Mitsubishi airco lees hier alles over de Mitsubishi split unit airco

De buitenunit van de vaste airco

Bij het plaatsen van een vaste airconditioning, wordt er meestal veel aandacht besteed aan de binnenunit. Dit is uiteraard ook logisch, want een binnenunit komt aan het plafond of aan de wand en hangt dus altijd in zicht. Daarnaast moet je kiezen voor een goede locatie, van waar de airco het beste kan koelen en moet er de mogelijkheid zijn om in de muur te boren om verbinding met de buitenunit te krijgen. De buitenunit bestaat uit de kast met motor en daarin een grote ventilator. Als deze aan de muur hangt of op een balkon staat, dan zal het aanzicht minder fraai worden.

Een airco buitenunit omkasting kan hier een oplossing voor zijn. Als je buitenunit op het dak staat, zal dit van weinig invloed zijn op het aanzicht van de woning, maar is een airco omkasting nog steeds een goed idee. Hiermee kun je de buitenunit goed beschermen. Maar voordat je direct een omkasting voor je buitenunit gaat maken, is het wel belangrijk om te weten dat er wel enkele voorwaarden verbonden zijn aan de locatie waar je een buitenunit plaatst.

Waaraan moet de ruimte voldoen waar je de buitenunit plaatst?

Bij aanschaf van een split airco-systeem kan de buitenunit niet zomaar overal geplaatst worden. Voor een optimale werking van de airco is de plek waar de buitenunit komt te hangen of te staan erg belangrijk. Zo moet een buitenunit volledig vrij staan. Het is belangrijk dat de afvoer van de binnenlucht en de toestroom van de buitenlucht niet belemmerd wordt. Met een goede aan- en afvoer van lucht behaal je het meeste rendement en bespaar je ook de meeste energie. Verder is het aan te raden om een buitenunit in de schaduw te hangen of te zetten.

Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, dan zal het veel langer duren voordat er koele lucht naar de binnenunit gaat. De buitenunit zal dan ook extra energie gebruiken om de lucht te koelen en dit zal eerder tot slijtage leiden. Mits je de airco buitenunit omkasting goed maakt, zal deze mede kunnen dienen om de buitenunit uit de felle zon te houden.

De voordelen van een airco buitenunit omkasting

De airco buitenunit wegwerken met een airco omkasting heeft enkele voordelen. Ten eerste natuurlijk het aanzicht van je woning. Vooral als de buitenunit op een prominente plek aan je woning hangt, dan doet dit afbreuk aan het uiterlijk van je woning. Een omkasting is prettiger om naar te kijken, waardoor de buitenunit minder prominent in beeld is. Maar een buitenunit omkasting is ook een vorm van bescherming. De buitenunit bestaat uit bewegende onderdelen en die zijn gevoelig voor slijtage en langdurig vocht.

Natuurlijk is er rekening gehouden met het feit dat een buitenunit aan alle weersomstandigheden bloot staat. Maar in de winter, als er een pak sneeuw op de buitenunit ligt, zul je dit wel moeten verwijderen, want dit belemmerd de lucht af- en aanvoer. Tegen regen moet een buitenunit kunnen, maar een beschermkooi om de airco voorkomt een teveel aan vocht en voorkomt snelle slijtage.

Een ander voordeel is, dat een omkasting geluidsoverlast voorkomt. Met een buitenunit zul je binnenshuis geen last hebben van de motor van de airconditioning, maar stel dat de buitenunit op het balkon staat of in de buurt van een balkon of terras van je buren? Gelukkig zijn veel hedendaagse airco’s al heel wat stiller, maar een omkasting, zal het eventuele geluid nog meer reduceren.

Airco ombouw zelf maken
Airco ombouw zelf maken

Waar moet een omkasting voor de buitenunit airco aan voldoen?

Of je de airco buitenunit gaat wegwerken met een gekochte omkasting of een zelf gemaakte omkasting, de omkasting moet wel aan enkele eisen voldoen. De buitenunit moet warme lucht van binnen naar buiten kunnen afvoeren en verse buitenlucht moet gekoeld naar binnen geblazen kunnen worden. Dit houdt dus in dat de luchtcirculatie niet verstoord mag worden. Het is daarom belangrijk dat er in de omkasting voldoende verluchtingspunten aanwezig zijn.

Dit kan door middel van roosters, maar de meeste omkastingen bestaan uit een houten raster, waarin de houten latjes horizontaal en meestal schuin gemonteerd zijn, waardoor er voldoende lucht kan doorstromen. Ga je de airco buitenunit wegwerken met een volledig dichte beschermkooi voor de airco, dan kun je er niet zo gemakkelijk bij.

Er moet daarom een mogelijkheid zijn om de omkasting te openen met een deurtje aan de zijkant of dat bovenkant met scharnieren volledig geopend kan worden. Zo is het mogelijk om bij onderhoud of reparatie altijd bij de buitenunit te komen. Om trillingen en geluidsoverlast te voorkomen, is het mogelijk om geluiddempende materialen, zoals piepschuim in de omkasting aan te brengen, mits dit de luchtcirculatie maar niet hindert.

Airco buitenunit omkasting
Airco buitenunit omkasting

Een airco buitenunit kast kopen of zelf maken?

Er zijn talloze verschillende omkastingen voor buitenunits te koop. De één ziet er nog mooier uit dan de ander en ze zijn ook in vele afmetingen te koop. Dat is natuurlijk een belangrijk punt om op te letten. Geen enkel model vaste airco is hetzelfde, dus er zijn grote buitenunits tot kleine en compacte buitenunits. Voor een gekochte airco omkasting heb je meestal de keuze uit een kunststof omkasting of een houten omkasting. Voor een authentieke woning is het logischer als je een houten airco buitenunit omkasting koopt.

De kunststof omkastingen zien er vaak wat strakker uit. Maar je kunt de ook de airco wegwerken met een zelfgemaakte airco buitenunit kast. In dit geval heb je wat meer vrijheid en ben je niet gebonden aan standaardmodellen die te koop zijn.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Waarom zou je een airco buitenunit wegwerken met een zelfgemaakte omkasting?

Met een klein beetje handigheid moet het heel goed mogelijk zijn om zelf een omkasting te maken. Een gekochte omkasting kan soms best prijzig zijn, vooral als je een kunststof model koopt. Wat zijn de voor- en nadelen voor het zelf maken van een omkasting, ten opzichte van het kopen?

Voordelen van een airco buitenunit maken:

  1. Je hebt alle vrijheid om zelf te kiezen hoe je omkasting eruit komt te zien. Zo kun je een bijzonder ontwerp maken van een omkasting, die je nooit in de winkel zou tegenkomen.
  2. Een omkasting is handgemaakt, hierdoor is de kwaliteit van een zelfgemaakte omkasting in de meeste gevallen veel beter dan een gekocht exemplaar.
  3. Koop je een kunststof airco buitenunit omkasting, dan is het niet mogelijk om van kleur te veranderen. Een zelfgemaakte houten omkasting kun je altijd schilderen in een andere kleur.
  4. Je kunt de omkasting aanpassen aan de stijl van je woning. Zo kun je elementen aan je huis of de kleur in je omkasting terug laten komen. Dit maakt de omkasting iets persoonlijks, wat met een gekocht exemplaar niet kan.
  5. Afhankelijk van je ontwerp, is een zelfgemaakte omkasting veel goedkoper. Ook met een omkasting van goedkoop hout kun je de airco buitenunit wegwerken.

Nadelen van een airco buitenunit maken:

  1. Je moet wel enigszins handig zijn om zelf een airco buitenunit omkasting te kunnen maken. Als je dit niet bent, is het verstandiger om er één te kopen.
  2. Met een gekochte omkasting ben je geen tijd kwijt met het ontwerpen en maken van de airco omkasting. Na aankoop kun je de omkasting direct installeren.
  3. Ga je voor een dure houtsoort of een heel bijzonder ontwerp van je airco buitenunit omkasting, dan kunnen de kosten hoger uitvallen, dan bij een gekocht exemplaar.
  4. Je moet goed nagaan of je buitenunit geschikt is voor een omkasting en daarbij moet je goed rekening houden met de gestelde eisen van verluchting, anders ga je problemen krijgen.

Welke houtsoort ga je gebruiken voor de omkasting buitenunit airco?

Wil je de airco wegwerken met een mooie en zelfgemaakte omkasting, dan zul je in vrijwel alle gevallen een omkasting van hout maken. Hout is goedkoop, tenminste kan goedkoop zijn en is zeer gemakkelijk op maat te maken en te bewerken. Als je hout gaat gebruiken voor je omkasting, dan is de belangrijkste vereiste, dat het hout bestand is tegen de weersomstandigheden.

Hiervoor kun je tuinhout gebruiken, dat voor allerlei tuinprojecten gebruikt wordt. Maar wat is tuinhout voor soort hout en hoe is dit hout goed bestand zijn tegen vocht? Daarvoor kun je alle houtsoorten die er zijn en geschikt zijn voor buitentoepassingen grofweg indelen in drie categorieën, namelijk geïmpregneerd hout, thermisch hout en hardhout. Wat is het verschil tussen deze houtsoorten?

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is hout dat duurzamer is gemaakt en dus ook een langere levensduur heeft. Hout wordt altijd ingedeeld in een duurzaamheidsklasse, van klasse 1 voor zeer duurzaam hout tot klasse 5 voor niet-duurzaam hout. Niet-duurzaam hout in de duurzaamheidsklassen 4 of 5 wordt vaak geïmpregneerd, zodat het hout duurzaamheidsklasse 1 of 2 krijgt. In het verleden werd dit hout geïmpregneerd door middel van onderdompeling in een bad met een impregneermiddel. Tegenwoordig wordt hout geïmpregneerd onder hoge druk, zodat het impregneermiddel diep in het hout terechtkomt.

Na impregnatie is het hout brandvertragend, vochtbestendig en beschermd tegen schimmels, ongedierte en bacteriën. Daarbij wordt de levensduur van het hout met een behoorlijk aantal jaren verlengd. Hout impregneren is vooral van toepassing op naaldhout. Naaldhout heeft een lage duurzaamheidsklasse en wordt met impregneren daarom veel duurzamer gemaakt. In de meeste gevallen zal het gaan om naaldhout, dat afkomstig is uit Noord-Europa of Midden-Europa en dit gaat in Nederland vrijwel altijd over vurenhout en grenenhout.

Thermisch hout

Thermisch hout is hout dat net zoals met geïmpregneerd hout duurzamer is gemaakt, maar alleen op een andere wijze. Het hout wordt in een zuurstofvrije ruimte geplaatst, waarna de ruimte op een zeer hoge temperatuur verhit wordt. Meestal zal dit rond of boven de 180° Celsius zijn. De zuurstofvrije omgeving zorgt ervoor dat het hout door de hitte niet zal verbranden. Het verhitten leidt tot chemische veranderingen in de houtstructuur, waardoor de duurzaamheidsklasse van het hout wordt verhoogd.

Thermisch hout viel in het verleden onder duurzaamheidsklasse 4 of 5 en wordt na de thermische behandeling duurzaamheidsklasse 4 of 5. Thermisch gemodificeerd hout is overigens alleen geschikt voor bekleding en niet voor gebruik als constructiehout.

Tijdens de thermische behandeling zal het hout zachter worden en dit is niet geschikt voor constructies. Het grootste gedeelte van een omkasting dienst als bekleding en is daarom geschikt voor een airco buitenunit omkasting. Het ‘werken’ van het hout zal ook verminderen, waardoor je nauwelijks last hebt van krimpen of uitzetten en het hout is normaal te schilderen of te beitsen. Dit hoeft overigens niet. Thermisch gemodificeerd hout kan ook onbehandeld voor buiten gebruikt worden. Enkel om de kleur van het hout te behouden, is het oliën van het hout wel een optie.

Hardhout

Hardhout is een houtsoort dat meestal afkomst is van loofbomen. Loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen en dit is van invloed op de structuur van het hout. Hierdoor is hardhout over het algemeen veel harder dan naaldhout. Er zijn hardhoutsoorten die behandeld kunnen worden, zoals impregnatie en een thermische behandeling, maar bij de meeste soorten hardhout is dit niet nodig. Veel hardhout is van nature bestand tegen de weersomstandigheden en bestand tegen organismen en bacteriën.

Hardhout mag gezien worden als het meest geschikte hout voor buitengebruik en dus ook voor een omkasting voor de airco. Wel is het zo dat sommige soorten hardhout erg duur kunnen zijn. Mede door de hoge duurzaamheidsklasse en de lange levensduur zal vooral tropische hardhout een kostbare houtsoort zijn. Daarnaast is niet alle hardhout even betrouwbaar als het om de milieuvriendelijkheid gaat. Europees hardhout is meestal wel voorzien van een FSC of PEFC certificering. Dit is niet altijd het geval bij tropisch hardhout. Vormen van (tropisch) hardhout zijn merbau, padoek, iroko, Ipé en bankirai.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan voor het maken van een airco buitenunit omkasting

Als je een omkasting voor je de buitenunit van je airco gaat maken, dan is het belangrijkste om de buitenunit goed op te meten. Voorwaarde is dat de luchtstroom vanuit de binnenunit naar de buitenunit en visa versa niet gehinderd wordt. Het is niet verstandig om de omkasting direct aan of op de buitenunit te laten rusten. Tel nadat je de buitenunit hebt opgemeten, minimaal vijf centimeter op bij de breedte, lengte en hoogte, zodat er in ieder geval wat vrije ruimte ontstaat tussen de buitenunit en de omkasting.

Een stappenplan is een hulpmiddel, zodat je een idee hebt hoe een omkasting in elkaar gezet wordt. Maar aangezien iedere buitenunit een andere maatvoering heeft, kan hier dus niet gewerkt worden met vaste afmetingen. De afmetingen zijn geheel afhankelijk van de buitenunit van jouw airco.

Stap 1: Gewenste ontwerp bepalen

De eerste stap is natuurlijk het ontwerp. Het voordeel van een eigen omkasting maken, is dat je dit helemaal zelf kunt bepalen. Het is verstandig om een schetsje te maken van de omkasting. Zet hier vooral ook de maten bij. In dit stappenplan gaat het om een omkasting, dat bestaat uit drie wanden en een bovenklep.

Het gaat om de voorzijde, de beide zijkanten en de klep aan de bovenzijde maakt het mogelijk om gemakkelijk bij de buitenunit te komen. Alle zijdes bestaan uit kleine latjes met een open tussenruimte, om de lucht goed te laten circuleren. De achterzijde staat in de meeste gevallen tegen een muur aan, dus daar is geen wand voor nodig. De klep aan de bovenzijde hoeft niet perse te bestaan uit latjes met een tussenruimte, het is vooral belangrijk dat er voldoende ruimte aan de voorzijde is, omdat hier in de meeste gevallen de ventilator zit.

Meet alles goed in zo kun je later de gewenste bouwtekening erbij zoeken.

Stap 2: Verschillende onderdelen maken

De werkwijze van de voorkant en de zijkanten is in principe hetzelfde, alleen de afmetingen kunnen verschillen. Een zijkant bestaat uit vier latjes die als geraamde dienen. Hierin monteer je, afhankelijk van de afmeting latjes met een open tussenruimte tussen elk latje. Laat voor de tussenruimte tussen de latjes een ruimte van ongeveer 2 centimeter vrij. Dit moet voldoende zijn om verse lucht aan te voeren en warme lucht van binnen naar buiten te blazen. Het beste is om de latjes en het geraamte uit te leggen, om vervolgens aan elkaar te schroeven. Doe dit alles volgens de gedownloade tekening.

Stap 3: Verbindingen

Naast schroeven, kun je de latjes ook met een spijkertje verbinden of lijm gebruiken. Ben je heel handig, dan kunnen latjes ook verbonden worden met een zogenaamde zwaluwstaartverbinding of een deuvel verbinding. Dit vergt alleen wat meer expertise. Een combinatie tussen lijmen en schroeven is uiteindelijk de beste methode voor een sterke verbinding.

Stap 4:  Bouwen

Wanneer de eerste wand gereed is, kun je verder met de overige wanden, die op dezelfde manier in elkaar gezet moeten worden, door latjes met elkaar te verbinden. De zijkanten hebben meestal dezelfde afmetingen en de voorzijde en de bovenklep hebben dezelfde lengte.

Stap 5: Samenbouwen

Wanneer je alle wanden in elkaar hebt gezet, moet je de zijwanden en de voorzijde met elkaar verbinden. Er zijn hiervoor speciale (metalen) hoekverbindingen te koop. Breng de hoekverbindingen aan, aan beide zijdes van de voorzijde. Twee per hoek moet bij een buitenunit van standaard afmetingen voldoende zijn. Monteer vervolgens de beide zijkanten vast aan de hoekverbindingen. Het grootste gedeelte van de constructie is nu gereed.

Stap 6: Rand en scharnieren

Monteer aan de rand van de klep een scharnier. Er zijn talloze verschillende scharnieren te koop, je kunt zelf bepalen welke scharnieren jij het mooiste vindt of het handigste vindt werken. Monteer de scharnieren mét daaraan de klep aan de bovenzijde van de airco buitenunit omkasting. Nu is het alleen nog maar een kwestie van de omkasting aan de muur monteren.

Stap 7: Hout beschermen

Wil je de omkasting een kleurtje geven, dan kun je dit beter doen als deze nog niet aan de muur hangt. Afhankelijk van de houtsoort, kun je de omkasting ook lakken of oliën, zodat je de originele kleur van het hout kunt behouden.

Stap 8: Omkasting op locatie monteren

De buitenunit hangt of staat meestal aan de buitenmuur. Ook de omkasting moet nu aan de buitenmuur worden gemonteerd. Meet hiervoor exact de afmetingen op, waar de omkasting gemonteerd moet worden en teken dit af op de muur. Om de omkasting aan de muur te monteren, gebruik je hiervoor beugels. Kies de beugel die het beste bij jouw omkasting of muur past en monteer ze op de plek die jij hebt afgetekend. Nu kun je de omkasting aan de beugels monteren.

Dit stappenplan is maar één van de vele methodes om een airco omkasting te maken. Dit is een eenvoudig basisontwerp die voor alle airco buitenunits te gebruiken is. Op zich kun je zelf een ontwerp maken, waardoor er weer een heel eigen stappenplan geldt. Het belangrijkste bij alle ontwerpen blijft, het feit dat er genoeg lucht in en uit de omkasting moet kunnen stromen.

Op zoek naar een bouwtekening voor een airco buitenunit kast?

Wanneer je op zoek bent naar een goede en professionele bouwtekening voor een omkasting voor de buitenunit, dan zit je hier helemaal goed. En niet alleen voor een omkasting voor een airco buitenunit vind je hier bouwtekeningen. De warmtepomp wordt ook in steeds meer woningen geïnstalleerd. Ook hier kan een omkasting voor gemaakt worden. Daarnaast vind je hier tal van andere bouwtekeningen van meubels en toepassingen voor zowel binnen als buiten. Als echte doe het zelver kun hier je hart ophalen met zoveel verschillende bouwtekeningen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Warmtepomp ombouw en airco ombouw

Soms kun je de ombouw ook combineren met je buitenunit van de warmtepomp. Zo van je twee vliegen in 1 klap. Zie het onderstaande filmpje

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Airco beschermkooi

Er zijn best aardig wat verschillende airco beschermkooien op de markt. Het nadeel van veel beschermkooien is dat ze er niet echt mooi uit zien. Wat doen een airco buitenunit beschermkooi? Een airco buitenunit beschermkooi beschermt de condensor tegen regen, vallende bladeren en takken. Vooral bladeren en takken kunnen problemen opleveren voor je condensor. In de wintermaanden draait een airco nauwelijks of je moet de airco ook gebruiken als verwarming. Doordat de airco zo weinig wordt gebruikt kunnen bladeren op de ventilator van de condensor gaan hechten. De ventilator kan hierdoor uit onbalans raken. Het gevolg hiervan kan weer zijn dat je condensor beschadigd.

Een airco beschermkooi houdt al deze nadelige invloeden tegen en voorkomt dit soort problemen. Combineer echter het nuttige met het aangename en maak er een mooie condensor ombouw van zoals je die kunt vinden in ons bouwtekeningenpakket. Mocht je nog geen lid zijn dan kun je de airco ombouw bouwtekeningen hier vinden.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.