Home » Blog » Bed » Kinderbed maken voor de kinderkamer!

Kinderbed maken voor de kinderkamer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kinderbedden, het zijn bedden die kleiner zijn dan normale bedden, maar tegelijk niet gekenmerkt worden door lagere prijzen. Dat betekent dat we nooit goedkoop uit zijn wanneer we een kinderbed willen kopen. Dan zit er nog maar een ding op, en dat is zelf een kinderbed maken. Dit is een kinderbed dat er vaak nog mooier uitziet, een traditioneler uiterlijk heeft en te stylen is naar eigen wens. Waarom zou je dus geen kinderbed maken?

Ook qua tijd zit je met een kinderbed maken prima in de planning. Dit kost een klusser, beginnend of gevorderd, een normaal aantal ‘arbeidsuren’. Omdat ik klussen zelf als een hobby zie, zou ik een kinderbed maken meer zien als leuk tijdverdrijf. Voor iedere klusser die ook een kinderbed wilt maken, heb ik verschillende bouwtekeningen. Met deze bouwtekeningen kan je zelf een kinderbed maken, zodat jouw kind een leuke en mooie plek heeft om op te slapen. Dat gun jij je kind toch ook?

Waar moet je beginnen?

Ik ben dit project niet zomaar als een bijzonder doe-het-zelf project gaan zien. Ik heb ondertussen zelf alweer kleinkinderen, wat inderdaad betekent dat ik de afgelopen veertig jaar een aardig aantal kinderbedden heb gemaakt. Voor mij was een kinderbed maken de eerste keer ook meer werk dan de derde keer, maar het was zeker een project waar ik voldoening uit kon halen.

Ik begon op een wat andere manier zoals jij straks moet beginnen. Jij kunt gebruik maken van de kinderbed bouwtekening. Ik kon dat destijds niet, waardoor het voor mij nodig was om alles zelf in te schatten. Vele jaren later heb ik bouwtekeningen ontworpen voor meerdere soorten en maten kinderbedden. Je wilt natuurlijk niet voor ieder kind precies hetzelfde bed maken, want daar zijn ze al snel op uitgekeken.

Ik leg je zo stap voor stap uit hoe je een kinderbed moet maken. Dan gaat het een makkelijk klusje voor jou worden!

Stappenplan om een kinderbed te maken

De stappen die belangrijk zijn om aan te houden zijn:

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Materiaal bepalen
 4. Bouwtekening zoeken
 5. Het kopen van de juiste materialen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar wil je het bed gaan zetten? Wat moet er nog meer op de kinderkamer komen te staan? Het is verstandig om daar nu al aan te denken voordat je begint met bouwen. Je kunt dan bijvoorbeeld een kledingkast of commode in dezelfde stijl maken.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen zijn afhankelijk van de leeftijd en grote van je kind. Hoelang wil je dat je kindje in het bed kan slapen? Sommige mensen kiezen na de wieg gelijk voor een groot bed. De meesten kiezen voor een kinderbed met een matras afmeting van 600 x 1200 millimeter of 700 x 1400 millimeter.

Stap 1.3: Materiaal bepalen

De keuze van de materialen is helemaal afhankelijk van wat jij zelf mooi vindt. Ga je voor robuuste meubelen dan kom je al snel op steigerhout of douglas hout uit. Wil je minder grof dan kun je kiezen voor eiken of mdf.

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt gevolgd is het nu tijd om de gewenste tekening erbij te zoeken. Op elke tekening vind je een materialenlijst. Druk de tekening af en leg deze altijd in de buurt waar je gaat bouwen. De materialen kun je bestellen aan de hand van de materialenlijst.

Stap 1.5: Het kopen van de juiste materialen

Op de bouwtekening zie je een lijst staan met daarin alle materialen die je nodig hebt. Dit kunnen materialen zijn zoals het benodigde hout, maar ook schroeven zijn in de lijst opgenomen.  

Hoe jij aan deze materialen voor een kinderbed maken komt, mag je helemaal zelf weten. Je kunt ze via Marktplaats vinden, wat weliswaar meer tijd kost, maar je kan ook gewoon naar een bouwmarkt toe. Bij een bouwmarkt betaal je veelal meer, maar het kost je dan ook wel weer minder tijd. En de kwaliteit van de materialen voor een kinderbed maken zijn belangrijk, dus het is een kwestie van de juiste balans vinden! Via internet kun je het makkelijkste vergelijken en bespaar je dus het meeste op de kosten.

Stap 2: Bouwen

De constructie van het kinderbed is eenvoudig te maken door de bouwtekening goed te volgen. Hier staat stapsgewijs op beschreven wat je moet doen. Het is dus geen ingewikkelde puzzel die jij moet oplossen. Het is puur het volgen van een stappenlijst om tot een mooi kinderbed uit te komen.

Een kinderbed maken zal je verder geen moeilijkheden opleveren. Wanneer je goed let op de bouwtekening, zal je een prachtig kinderbed kunnen maken! Werk zoveel mogelijk op een vlakke vloer dan werk je fijner en ook nauwkeuriger.

Stap 3: Afwerking

Het is hoogstwaarschijnlijk jouw doel om een kinderbed te maken waar je kind gelukkig mee is. Dat is mogelijk, door een bed te maken dat ook in een leuke stijl gemaakt is.

Afhankelijk van de gebruikte houtsoort, moeten we onderhoudsmiddelen gebruiken. Denk aan beits voor steigerhout of andere soorten lak voor bijvoorbeeld eikenhout. Daarna kunnen we het hout verven om het kinderbed een volledig eigen stijl mee te geven.

Download hier de bouwtekening

Genoeg van mij gehoord en wil je gewoon met de bouwtekening aan de slag? Dan kan je via Fred’s Bouwtekeningen de tekening bemachtigen voor het kinderbed. Dit werkplan met professionele schets geeft alle info weer, die jij nodig zou kunnen hebben voor een kinderbed maken.

Ik ben al jarenlang actief als maker van meubels en dus ook bouwtekeningen. Je kunt dus rekenen op gebruiksvriendelijke en duidelijke bouwtekeningen.

Wil je meer weten? Dan kan je op deze pagina meer over de bouwtekening lezen en deze downloaden. Zo kan jij ook een kinderbed maken!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kinderbed maken
Kinderbed maken

Kopen of maken?

Je kunt er voor kiezen om een bed te maken of te kopen. Beide opties hebben hun voor en nadelen.

Voordelen van een kinderbed kopen

 1. Snel in huis
 2. Geen klustijd nodig
 3. Gereedschappen heb je ook niet nodig

Nadelen van een kinderbed kopen

 1. Erg duur
 2. Lage kwaliteit
 3. In geval van maatwerk een lange levertijd

Waar zou je een kinderbed kopen wanneer je gaat kopen?

Mocht je er toch voor kiezen om een kinderbedje te kopen let er dan op dat je dit bij een betrouwbaar bedrijf doet. Je kunt naar een woonboulevard gaan of naar een beddenspeciaalzaak maar daar betaal je jezelf scheel. Je kun beter via internet opzoek gaan. Oke maar waar? We hebben daar een betrouwbare website voor gevonden met goede leveringsvoorwaarden en uitstekende garantie voorwaarden. Kijk hier

De voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit want dit heb je zelf in de hand
 2. Goedkoop
 3. Makkelijk te maken met de gereedschappen die je toch al in huis hebt.
 4. Veel voldoening

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat tijd kwijt
 2. Een bouwtekening is onmisbaar. Hier hebben we zoals je hebt kunnen lezen een goede oplossing voor.

Zelf zou ik het wel weten gezien de voor en nadelen. Zelf zou ik aan de slag gaan om het zelf te maken.

Maak nu gebruik van mijn kinderbed bouwtekeningen.. Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.