Bij het maken van een ledikant is het altijd lastig om in te schatten welke maat ledikant maken slim is. Wil je dat je kind nog wel meer dan een jaartje hiervan gebruik kan maken? Of weet je dat er misschien in de komende jaren nog een ander kindje bijkomt, waardoor je liever dezelfde maat twee keer gebruikt. Een ledikant maken is een project waarbij meer denkwerk komt kijken dan veel gemotiveerde klussers denken. Of je nu papa of mama wordt, je wilt een prachtig ledikant maken die eigenlijk niet te onderscheiden is van een ledikant die je bij een ‘meubelzaak’ kunt kopen. Toen ik mijn eerste kleine kreeg, wou ik ook geen nieuw ledikant kopen. Ik wou perse zelf een ledikant maken omdat ik de prijzen niet normaal vond. Nog steeds zijn de prijzen onlogisch hoog, waardoor ik de bouwtekening graag deel waarmee een ledikant maken mogelijk is. Ik geef je hier vooraf nog een uitgebreide uitleg bij, waardoor niets meer die nieuwe ledikant voor jou in de weg kan staan!

Welke maat ledikant moet jij maken?

De eerste keuze die jij moet maken, is de maat ledikant die je nodig hebt. Ik heb straks een bouwtekening voor je waar jij de afmetingen zelf kunt aanpassen. De bouwtekening is getekend op basis van een ledikant die stabiel en dus betrouwbaar is. Als je de afmetingen van de ledikant bouwtekening naar verhouding dus aan zou passen, zou je dus een even stevige ledikant moeten kunnen maken. Als je echt van plan bent om een enorme ledikant te bouwen, dan zal je mogelijk wel wat extra steunbalkjes moeten plaatsen. Echter begint je ledikant op dat moment al te lijken op een tweepersoonsbed en niet meer op een normale ledikant ;-).

In principe is de ledikant die jij op de bouwtekening kunt vinden, de perfecte maat voor ieder kind. Dit is ook een maat die geschikt is voor langere tijd, je kind zal dus niet binnen de kortste keren te groot zijn om in de nieuwe ledikant te kunnen slapen.

Wil je toch een grotere ledikant maken, dan kan je gewoon de afmetingen aanpassen. Zolang je maar niet vergeet dat je dit met procentuele toe- en afnames moet doen. (Bijvoorbeeld een 140 x 100 ledikant moet (indien de ledikant 10 procent groter moet worden, 154 x 110 worden). Vergeet ook niet andere onderdelen toe te laten nemen in grootte, zoals het hekje!

Wat ik jou nog wil meegeven

Je kan vooraf nooit weten of er in de toekomst nog meer kinderen komen. Dus begin nooit te vroeg met het weggeven van de ledikant of het uit elkaar halen hiervan. Als je eenmaal zeker weet dat je de ledikant kunt gebruiken voor andere projecten, zijn er veel leuke toepassingen hiervoor te vinden.

Tot dan is het vooral van belang dat je goed let op het maken van een stevige ledikant. Voordat de ledikant in gebruik wordt genomen, kan je alle onderdelen testen op kracht. Controleer vooral of de constructie stabiel is en het hout goed geschuurd is. Er mogen geen onveilige puntjes meer te vinden zijn, het hout moet op geen manier voor (klein) letsel kunnen zorgen.

De bouwtekening die hieronder beschreven staat, gaat jou bij alles helpen in dit project. Wat ik je nog wil meegeven, is dat je vooral de ledikant een stuk mooier kunt maken door deze nog netjes te verven. Bekijk voor jezelf wat je mooi zou vinden en je creëert een prachtig object!

De bouwtekening direct downloaden

Bij Fred’s Bouwtekeningen is de ledikant bouwtekening te vinden. Het pakket waar de tekening in zit, is maar liefst vele duizenden tekeningen groot. Dit betekent dat er heel veel meer mogelijk is behalve een ledikant maken.

Behalve een ledikant voor je kind maken, zou je bijvoorbeeld ook een commode en kledingkastje kunnen maken. Maar ook voor de eigen slaapkamer zijn projecten mogelijk. Zo is een bed maken van steigerhout een veel gekozen project, echter merk ik dat de koffietafel voor in de woonkamer ook aan het stijgen is.

Wil jij vandaag nog starten met een ledikant maken voor de kinderkamer? Of misschien wel als cadeau of voor je kleinkind? Dan kan je hier de bouwtekening downloaden klik hier!

Ledikant maken

Ledikant maken

Een ledikant maken doe je met goede bouwtekeningen