Home » Blog » Bed » Ledikant maken, hoe moeilijk kan het zijn?

Ledikant maken, hoe moeilijk kan het zijn?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bij het maken van een ledikant is het altijd lastig om in te schatten welke maat ledikant maken slim is. Wil je dat je kind nog wel meer dan een jaartje hiervan gebruik kan maken? Of weet je dat er misschien in de komende jaren nog een ander kindje bijkomt, waardoor je liever dezelfde maat twee keer gebruikt. Een ledikant maken is een project waarbij meer denkwerk komt kijken dan veel gemotiveerde klussers denken.

Of je nu papa of mama wordt, je wilt een prachtig ledikant maken die eigenlijk niet te onderscheiden is van een ledikant die je bij een ‘meubelzaak’ kunt kopen. Toen ik mijn eerste kleine kreeg, wou ik ook geen nieuw ledikant kopen. Ik wou perse zelf een ledikant maken omdat ik de prijzen niet normaal vond. Nog steeds zijn de prijzen onlogisch hoog, waardoor ik de bouwtekening graag deel waarmee een ledikant maken mogelijk is. Ik geef je hier vooraf nog een uitgebreide uitleg bij, waardoor niets meer die nieuwe ledikant voor jou in de weg kan staan!

Welke maat ledikant moet jij maken?

De eerste keuze die jij moet maken, is de maat ledikant die je nodig hebt. Ik heb straks een bouwtekening voor je waar jij de afmetingen zelf kunt aanpassen. De bouwtekening is getekend op basis van een ledikant die stabiel en dus betrouwbaar is. Als je de afmetingen van de ledikant bouwtekening naar verhouding dus aan zou passen, zou je dus een even stevige ledikant moeten kunnen maken. Als je echt van plan bent om een enorme ledikant te bouwen, dan zal je mogelijk wel wat extra steunbalkjes moeten plaatsen. Echter begint je ledikant op dat moment al te lijken op een tweepersoonsbed en niet meer op een normale ledikant ;-).

In principe is de ledikant die jij op de bouwtekening kunt vinden, de perfecte maat voor ieder kind. Dit is ook een maat die geschikt is voor langere tijd, je kind zal dus niet binnen de kortste keren te groot zijn om in de nieuwe ledikant te kunnen slapen.

Wil je toch een grotere ledikant maken, dan kan je gewoon de afmetingen aanpassen. Zolang je maar niet vergeet dat je dit met procentuele toe- en afnames moet doen.

Standaard maten voor ledikanten

De standaard maten voor ledikanten zijn:

 1. 600 x 1200 millimeter geschikt voor kinderen tot 2 jaar
 2. 700 x 1400 millimeter vanaf 2 jaar

De eerste 600 x 1200 millimeter is het ledikant dat gelijk na de wieg komt. Je baby/dreumes kan hier tot 2 jaar makkelijk in. Daarna zie je vaak de keuze voor een groter ledikant van 700 x 1400 millimeter.

Het voordeel van het kiezen voor een standaard maat is dat je ook makkelijk aan een goede matras, laken en dekens kunt komen.

Verstelbare bodem

Het kan handig zijn om de hoogte van de bodem te kunnen instellen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel handig. Hierdoor hoef je minder diep te bukken om de kleine in bed te leggen.

Wordt de kleine groter moet je de bodem wel laten zakken. Het tijdstip voel je zelf het beste aan. Op het moment dat de baby om kan rollen of kan zitten dan moet je de bodem echt omlaag halen.

Je wil natuurlijk voorkomen dat bij het ouder worden je kind er zo uit kunnen vallen of klimmen.

Veiligheid

Kies altijd voor veiligheid wanneer je zelf aan de slag gaat. Voorkom dat de afstand tussen de spijlen te groot wordt. Je moet er rekening mee houden dat deze afstand maximaal 6,5 centimeter is. De reden waarom deze afstand zo klein is, is om te voorkomen dat de baby er met zijn/haar hoofd klem tussen zou kunnen komen. Je wel echt ten allen tijde voorkomen dat je kind wat overkomt.

Deze waarschuwing omdat ik weet van iemand die op die manier een kindje is verloren. Dit is zo verdrietig.

Veilige matras gebruiken

Een ander belangrijk punt van veiligheid is het gebruik van een goede matras. Je kind moet altijd kunnen blijven ademen ook wanneer het met de mond in de matras zou komen. Hiervoor zijn speciale Aerosleep matrassen. Deze matrassen hebben aan de bovenkant een speciale toplaag met gaatjes. Hierdoor kan je kindje blijven ademen en wordt de kans op wiegendood enorm verkleind.

Een Aerosleep wordt aangeraden tot 2 jaar. Een kennis van mij gebruikt deze matras ook voor een kindje dat inmiddels al ruim 2 jaar is. Dit kan sowieso geen kwaad.

Gebruik voor rond de matras een Aerosleep hoes. Dit is een hoes die speciaal gemaakt is voor rond een Aerosleep matras.

Waar kun je een Aeroleep matras het beste kopen?

Lang niet overal is het verstandig om een Aerosleep matras te kopen. Wanneer je het koopt doe het dan bij een betrouwbare partij. Je kunt een Aerosleep het beste via deze website kopen. Het voordeel is dat de kwaliteit, garantie en leveringsvoorwaarden heel erg goed zijn. Daarnaast valt de prijs ook nog mee.

6 Tips over veilig slapen

VeiligslapenNL heeft een goede video gemaakt met 6 tips over veilig slapen

De 6 slaaptips voor je baby zijn:

 1. Laat je baby slapen in een eigen wieg of ledikant. Zet deze in je slaapkamer in de eerste 6 maanden zodat je precies hoort wat er gebeurd en je kunt ingrijpen. De baby zelf vindt dit ook het fijnste.
 2. Een goede passende en stevige matras.
 3. Gebruik een goed passende slaapzak.
 4. Maak het bed kort en stevig op. Hierdoor voorkom je dat de baby onder de dekens zou kunnen komen.
 5. Leg de baby op zijn of haar rug in bed
 6. Leg geen kussens ed in het bedje.

Al deze tips zijn bedoeld voor de veiligheid van je baby zelf.

Wat ik jou nog wil meegeven

Je kan vooraf nooit weten of er in de toekomst nog meer kinderen komen. Dus begin nooit te vroeg met het weggeven van de ledikant of het uit elkaar halen hiervan. Als je eenmaal zeker weet dat je de ledikant kunt gebruiken voor andere projecten, zijn er veel leuke toepassingen hiervoor te vinden.

Tot dan is het vooral van belang dat je goed let op het maken van een stevige ledikant. Voordat de ledikant in gebruik wordt genomen, kan je alle onderdelen testen op kracht. Controleer vooral of de constructie stabiel is en het hout goed geschuurd is. Er mogen geen onveilige puntjes meer te vinden zijn, het hout moet op geen manier voor (klein) letsel kunnen zorgen.

De bouwtekening die hieronder beschreven staat, gaat jou bij alles helpen in dit project. Wat ik je nog wil meegeven, is dat je vooral de ledikant een stuk mooier kunt maken door deze nog netjes te verven. Bekijk voor jezelf wat je mooi zou vinden en je creëert een prachtig object!

De bouwtekening direct downloaden

Bij Fred’s Bouwtekeningen is de ledikant bouwtekening te vinden. Het pakket waar de tekening in zit, is maar liefst vele duizenden tekeningen groot. Dit betekent dat er heel veel meer mogelijk is behalve een ledikant maken.

Behalve een ledikant voor je kind maken, zou je bijvoorbeeld ook een commode en kledingkastje kunnen maken. Maar ook voor de eigen slaapkamer zijn projecten mogelijk. Zo is een bed maken van steigerhout een veel gekozen project, echter merk ik dat de koffietafel voor in de woonkamer ook aan het stijgen is.

Wil jij vandaag nog starten met een ledikant maken voor de kinderkamer? Of misschien wel als cadeau of voor je kleinkind? Dan kan je hier de bouwtekening downloaden!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Ledikant maken
Ledikant maken

Een ledikant maken doe je met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Ledikant kopen of zelf maken?

Twijfel je nog of je een ledikant wilt kopen of zelf maken? Lees dan de onderstaande voor en nadelen goed door

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis
 2. Geen tijd nodig om te klussen
 3. Bouwtekening is ook niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Erg duur
 2. Geen invloed op de kwaliteit

Wanneer je een ledikant wilt kopen waar doe je dat dan?

Je kunt een ledikant via allerlei verschillende winkels kopen. Sommige zijn goed anderen zijn mindergoed tot zelfs slecht. Wil je zeker weten dat je bij een goede en betrouwbare winkel koopt ga dan naar deze website. De garantie en leveringsvoorwaarden zijn hier enorm goed. Daarnaast is de prijs-kwaliteitsverhouding hier ook heel goed.

De voordelen van zelf maken

 1. Heel goedkoop
 2. Beste kwaliteit want jij hebt hier zelf invloed op door de juiste keuze van de materialen
 3. Gereedschappen heb je al in huis
 4. Veel voldoening
 5. Mooi om te doen

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Het kost je wat doe-het-zelf tijd
 2. Je hebt een bouwtekening nodig. Voor dit bezwaar hebben we een goede oplossing voor jou zoals je hebt kunnen lezen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen?

Wat ga jij doen? Ga je zelf aan de slag of ga je kopen? Laat het hieronder in een reactie achter

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.